Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

казан за ракия
Модератор: dantho.mihov
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
казан за ракия
тези дни ми свърши ракийката,и се замислих абе аджаба за какъв к.р давам пари лятото на разни измислени казанджий,що викам не взема да си направя един казан..речено сторено..
поразтършувах се из двора за разни тръби и материали..но се сетих че казаните се правят от бакър../мед/..имах един стар меден котел,и един варел от тези за нафта..до тук добре а ми нататък ???..брех мама му стара ..??няма начин отидох и купих един лист медна ламарина --но от стари хора се научих че трябва да е по червена на цвят..

и се започна ходенето по мъките със майсторчето което живее във близост до нас..разни изчисления как да се изреже листа ,за да се получи купола от горе,,,колко тръби за серпентина и така нататък,,и се започна...

разните му там заварки

е те тва горе долу е замисъла на проекта,тва на бързо за ориентация

това е варела в който се намира серпентината за охлаждане на пърцуцата

тука прорязахме дупките за тръбите

последваха заварки на преливника ,от кадето ще се сменява водата

естествено напрежението си каза думата..и аз се вживях в ролята на китаиски казанджия

естествено имаше и консултанти по качеството....

пробвахме няколко модела за капака но накрая се получи ето това

сега остава само да го зазидам,побира някаде около 50 литра джибри,,и ще изкарва
около 5 -6 литра ракийка,, а при по добър материал може и повече..
надявам се че ще дам идея на накои колега да си направи и той..поздрави и посрещане на пролетта ,,и много риби..дано признаят ракиййката за национален продукт..да може да си я
варим спокойно и с наслада......................
п.п. отне ми 4 дена да го направя..и 200 лева...
поразтършувах се из двора за разни тръби и материали..но се сетих че казаните се правят от бакър../мед/..имах един стар меден котел,и един варел от тези за нафта..до тук добре а ми нататък ???..брех мама му стара ..??няма начин отидох и купих един лист медна ламарина --но от стари хора се научих че трябва да е по червена на цвят..

и се започна ходенето по мъките със майсторчето което живее във близост до нас..разни изчисления как да се изреже листа ,за да се получи купола от горе,,,колко тръби за серпентина и така нататък,,и се започна...

разните му там заварки

е те тва горе долу е замисъла на проекта,тва на бързо за ориентация

това е варела в който се намира серпентината за охлаждане на пърцуцата

тука прорязахме дупките за тръбите

последваха заварки на преливника ,от кадето ще се сменява водата

естествено напрежението си каза думата..и аз се вживях в ролята на китаиски казанджия

естествено имаше и консултанти по качеството....

пробвахме няколко модела за капака но накрая се получи ето това

сега остава само да го зазидам,побира някаде около 50 литра джибри,,и ще изкарва
около 5 -6 литра ракийка,, а при по добър материал може и повече..
надявам се че ще дам идея на накои колега да си направи и той..поздрави и посрещане на пролетта ,,и много риби..дано признаят ракиййката за национален продукт..да може да си я
варим спокойно и с наслада......................
п.п. отне ми 4 дена да го направя..и 200 лева...

Re: казан за ракия
Много добре се е получило и като гледам последната снимка - циганите ще останат без
работа.Браво!!!
п.п.В този форум има доста неща за домашните производители на ракийката:
http://www.rakiyata.com/forum/
работа.Браво!!!
п.п.В този форум има доста неща за домашните производители на ракийката:
http://www.rakiyata.com/forum/
Колега,дано съм лош пророк,но след тази публикация ми се струва,че няма да можеш да се отървеш от гости/приятел-митничар,приятел-митничар.../

- nicko67
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега и Честит празник.Искам да попитам колко ти е диаметъра на лулата и съответно диаметъра на серпентината.Питам защото ако има голяма разлика между двете може да се получи фал-недай боже!
-
- вече хвърля и на тежко
И още един съвет:Не го зазиждай!Купи си за двадесетина лева една пирустия за газ/това е голям газов котлон/един винтил за високо налягане и газова бутилка.Няма да имаш проблем с дървата,казанът ще е мобилен,много по-лесно е поддържането на температурата.
- Божидар Стойков
- ще става разбирач
Добре се е получил, БРАВО но според мен няма смисъл да се дават 200 лева.... ще се чака сумати време в такова малко казанче а и ние като варим даваме по 10 до 15 лева за казан... доста по голям от този. Но все пак си остава по голям кеф да си вариш в казан който сам си направил
. Да се живи и здрави!!!

- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
както е казал народа-мерак се гаси с пари..
мерси за съветите,ще помисля за котлона..на газ..удоволствието да си я направя сам ме накара да го направя..а пък и мноо приятели ще си варят при мен..а диаметъра уж го сметаха майсторите..ще видим на кой ще му излезе късмета от форума лятото кат почна да варя пърцуцката,,и ми дойде на гости за риба
..

имам го същия ,супер е и излиза от 8 л. до 12л . ха наздраве....

- pezz
- вече хвърля и на тежко
Браво клега,много добре се е получило.Аз бих послушал колегата за газовия ктлон.Още повече, че тези неща са забранени и при евентуална проверка имаш възможност да го скриеш.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
- nicko67
- вече хвърля и на тежко
Не искам да налагам мнение, но варих един единствен път ракия на неиззидан казан,това още като го направихме и бързах от мерак да видя как действа устройството.Фатална грешка.Първото което се случи че разхода на дърва е в пъти по голям от този при зидан казан.Второ-температурата на кашата пада веднага щом малко намалиш огъня,респективно се получава предпоставка за загаряне.Трето - казана изстива много бързо и когато вариш по-голямо количество материал след зареждането започваш да топлиш казана отново от началната температура.Стефан Добрев написа:И още един съвет:Не го зазиждай!Купи си за двадесетина лева една пирустия за газ/това е голям газов котлон/един винтил за високо налягане и газова бутилка.Няма да имаш проблем с дървата,казанът ще е мобилен,много по-лесно е поддържането на температурата.
Газта ще ти нагрява само дъното на казана докато при един добре направен вграден такъв се нагряват и страниците му.
Що се отнася до това да бъде мобилен, казана ще го местиш но не мисля ,че всеки път ще изпразваш двеста литровия варел за да местиш и него.
Данъчните и да дойдат не могат да ми кажат във какъв варел ще си варя компотите я

- Моряка
- кандидат преподавател
Това не ти оправдава серпентината колегаnicko67 написа: Данъчните и да дойдат не могат да ми кажат във какъв варел ще си варя компотите я![]()
![]()
![]()

А сега де? 

За зимно време-свински глави,лятото-компоти и една-две телешки глави:

А когато гроздето узрее:

С този вариант хем запазвам повече топлина и запазвам мобилността а на газ не съм
пробвал,защото си имам дръвца.Останалите снимки:
https://picasaweb.google.com/manastira/JmKpxG#
Едно решение,което ме устройва напълно и не налагам на никой,но все пак се стига
до пари а не всички ги имат.Поздрави на всички дестилаторджии

А когато гроздето узрее:
С този вариант хем запазвам повече топлина и запазвам мобилността а на газ не съм
пробвал,защото си имам дръвца.Останалите снимки:
https://picasaweb.google.com/manastira/JmKpxG#
Едно решение,което ме устройва напълно и не налагам на никой,но все пак се стига
до пари а не всички ги имат.Поздрави на всички дестилаторджии