Рибарник до Кричим (странна болест по рибите )

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

fizika01
ще става разбирач
ще става разбирач

Рибарник до Кричим (странна болест по рибите )

Мнение от fizika01 »

Вчера бях на един рибарник до Кричим ( преди Кричим в ляво ) . Като цяло има риба но вчера не даваше добре. Групта която бяхме залагахме повече на перо но не даваше добре , колегите на дънна имаха повече слука и напълниха живарниците с по някой друх шаран по 1 кило.
На перо лично аз засяках един шаро
Изображение
Но какво ме изненада от другата страна.
Изображение
Някой ако знае какво е това да пише че ми стана любопитно .
Каракудата която искарахме беше също болна
Изображение
Каквото хванахме всичко пуснахме защото нещо се погнусих от тая болна риба. Пък и нещо условията не ми харесаха да си плащам по лев каркудата и 4 шарна. Айсиктир ве. И по 2 лева на пръчка.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

ЧЕРВЕНКА

това не е нищо... някои риби стават целите червени, люспите им настръхват, цялата риба се подува от гной... тогава става наистина гнусна... на тези направо нищо им няма...
fizika01
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fizika01 »

А тази червенка предвали се от вид на вид. Примерно от каракуда на шаран толстолоб и т.н. В смисъл някаква инфекция ли е . Да знам тоя гьол да го отписвам от графика си.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

:( Без да твърдя, че съм компетентен във ветеринарните учебници има и друго описание освен червенката........Сифилис по рибата като се обяснява че се появява в разножителния период като гнойни дупки по теялото и слузести кръгове в областа на главата и хрилете.....най бързото разпространение на болеста е във водоеми където няма течяща и изворна вода.......демек затворени малки! :smt009 при такива случаи се подава сигнал до компетентните органи.....не знам кои са те....за да се предотврати разпространението!.......А може и наистина да е от мрежи, но ме съмнява :cry:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
saksi
фен клуб-скобар

555F

Мнение от saksi »

Според мен са дупки от куршуми :lol: :lol: .За калибъра не съм сигурен.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Tова е червенка,получава се както каза колегата от недостиг на кислород,лекувасе с хидратна вар.З хората не е опасна.Това е по народно,по учебници незнам :wink:
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

На мен ми прилича на белези от една паразитна рибка,която прилича на малка змиьорка.Незнам как се казва,но съм я срещал в един пресушен язовир и в реката между Китен и Лозенец.А при червенката мисля че няма такива рани и долната част на корема порозовява.Преди забраната бях видял в папурите на Вая доста измряла риба с розови коремчета
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Re: 555F

Мнение от old fox »

saksi написа:Според мен са дупки от куршуми :lol: :lol: .За калибъра не съм сигурен.
:lol: :lol: :lol:

:shock: :shock: :shock: Десети - помпа :lol: :lol: :lol:
РИБОЛОВА Е КАТО СЕКСА - ИЛИ МОЖЕШ -ИЛИ ГЛЕДАШ 1 1 1Р
Аватар
angler
новобранец
новобранец

Мнение от angler »

Аз също съм хващал каракуди болни от червенка преди 2 години на един водоем (Кална курия ако го знаете).Рибата не беше като тази.Беше подута и по нея имаше ситни,червени петна,като обрив.Може би хванатата от мен е била в по-напреднал стадий незнам.Баща ми каза че не е отровна,но за всеки случай я дадохме на котките.По въпроса : "Дали е заразна?" Отговарям категорично Да!! :( Защото миналата година след слаб риболов на един друг водоем пуснахме 2 каракудки при една голяма принцеса в аквариум.Не изглеждаха болни,но след месец и каракудките и принцесата взеха да почервеняват.Първо умря принцесата,после и едната каракуда.Другата каракуда беше болна,но жива.Направих и голямо погребение в тоалетната.Такаче червенката е заразна по рибите за хората незнам,въпреки че казват че не е.Това е от мен,дано съм ви бил полезен.
Наслука!!!!!!!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

за хората е безвредна /като се изключи неприятния външен вид на рибата/, за рибите е опасна само в застояла вода - ако се "проветри" и се хвърли хлорна вар, петната зарастват и остават само белезникави белези... обикновено рибата се заразява при зимуването в рибарници, защото е много на гъсто и с малък приток на чиста вода... петната обаче избиват напролет като се позатопли водата...
Най-вероятно собственика на язовира е купил рибата вече заразена... възможно е обаче, да не е имала петна още...

ПС: От мрежа остават рани по гръбната перка и хрилете и изглеждат по друг начин...
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Ето за това ви говоря
Изображение
Изображение
Намерих го на http://forum.nariba.com/viewtopic7294.html
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Това е верният отговор,а разрезът на шаранчето е "порезна рана"!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”