Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

За лодките и закона
Модератори: emo vasilev, Кърцата
Re: За лодките и закона
Предполагам, че не тежи толкова данъка, колкото тичането по регистрацията.Мисля, че в офроуд форума четох за перипетиите по регистрация на лодка.Ако го намеря ще постна тук линк или направо копие на поста.Между другото някой опитвал ли е да регистрира самострой и какво се изисква за това?
-
- научил се да хвърля
Точно така! Тичането е много, а за лодка самоделка предполагам е като за самоделните колесари. 

Дотук около 50лв за нотариално заверени договор и клетвена декларация от продавача, че лодката не е регистрирана до момента/б*х тия нотариуси/.Шморхи написа:Какво толкова ви тежи регистрацията на лодката пък не разбирам? Регистрираш я, плащаш данък от левче годишно и...дотам.
188лв и някакви стотинки - регистрация, тук незнам, какво да кажа. Сигурно ми е малка лодката за тази регистрация, ама съдба.
После в данъчното, данък придобиване, какво ли ще измислят и там.
След това имало два варианта, единия лев на година, другия лев на конска сила.
Не знам зали се изискват задължителните неща, като спасителни жилетки,кофа, и какво ли още не.За малка лодка сигурно не остава място за капитана. 

Всичко, жилетки за всички места, две въжета по 4м, пожарогасител, аптечка, котва и др.
Според мен за малките лодки няма да са толкова стриктни, тъй като е ненормално да поддържаш аптечка, като на танкер. Тъй като разлика според наредбата няма, а там е половин аптека.
Според мен за малките лодки няма да са толкова стриктни, тъй като е ненормално да поддържаш аптечка, като на танкер. Тъй като разлика според наредбата няма, а там е половин аптека.
- Румен Александров
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
В темата до тук това е най-важното което трябва да знаеш ,ще допълня само лодка да е под 4570мм и двигател под 20к.с. ...наливаш бензин и всичко е песентрапера написа:Всичко що плава е "кораб" а за да се управлява кораб трябва международно свидетелство водач на малък кораб р.Дунав от километър 374.100-до километър 845.650 (българският участък)I,M,S I-вътрешни водни пътища М-моторни кораби S-ветроходни кораби L<20m,BT no limits,PW no limits L-дължина ВТ-дедуей PW-мощност За плавателни съдове с дължина под 4.57м регистрация не се иска т.е. караш с документ за собственост(нотариален акт за покупко-продажба),квитанция/фактура ако е от магазин или производител (последните издават и сертификат) За Дунава въобще не помисляй за надувна лодка без мотор

-
- научил се да хвърля

15кW = 20,4кс
Т.е двигател ДО 20кс включително ,а не под!
Аз успях да регистрирам, остана само в данъчното да мина.
За р.Дунав ми казаха, че най-вероятно скоро ще има нови промени и всичко де що има мотор по реката ще трябва да се регистрира, тъй като границата била на 100м. Тъй че, ако ще управлявате по реката имайте едно на ум, като купувате лодки.
За р.Дунав ми казаха, че най-вероятно скоро ще има нови промени и всичко де що има мотор по реката ще трябва да се регистрира, тъй като границата била на 100м. Тъй че, ако ще управлявате по реката имайте едно на ум, като купувате лодки.
- трапера
- сериозен играч
До сега никой не ме е спирал за проверка.Основно плавах от яхтклуба в лимана на корабната до о.Люляк и до буните под безмитна зона. /Русенците знаят за къде пиша/ Няколко пъти от гранична полиция ме оглеждаха с бинокъл от брега и това беше. По важното за Дунав според мене е да не се кара много навътре,едно че не си подозрителен и второ разхода на гориво в по-бавните води към брега е по-малък.

Но пък кефа да летиш с моторницата по реката е голям,а и можеш да отидеш на недостъпни от брега местаlacho44 написа: тъй като границата била на 100м. Тъй че, ако ще управлявате по реката имайте едно на ум, като купувате лодки.

лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star
Те това е основната причина.Но пък кефа да летиш с моторницата по реката е голям,а и можеш да отидеш на недостъпни от брега места
Днес одисеята с регистрацията приключи. Общо взето не е нещо особено, дори днес останах приятно изненада, след като ме обслужиха в данъчното за 5мин. и ми взеха само 0,79лв. данък.
lacho44, има ли значение къде ще я регистрираш-София или някой град по морето, или Дунава?Примерно ако я регисрираш в Русе важи ли и за морето тази регистрация и обратно ако я регистрираш в София означава ли, че имаш право само за язовири?
Не съм питал, но смятам, че няма значение. Според мен си е както при автомобилите, само капитанското се различава.
За вътрешните водоеми ми обясняваха, че също ще се регистрират, но първо трябвало да се създадат някакви сдружения и всяко ще си имало отделна регистрация.
За вътрешните водоеми ми обясняваха, че също ще се регистрират, но първо трябвало да се създадат някакви сдружения и всяко ще си имало отделна регистрация.
Това ако стане ще е поредната недомислица.