Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Чалъми за редене на влакното на макарата?
Модератор: sapuna
Чалъми за редене на влакното на макарата?
Здравейте колеги. Интересува ме има ли някъкви правила за намотаване на влакното на макарата - четох че един колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята. Също така незнам трябва ли да се прави възел в началото около шпулата?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Re: Чалъми за редене на влакното на макарата?
Колега ти колко години стаж в риболова имаш ? Значи остава го в кофа за да не се търкаля това на което е навито влакното.Ако имаш хубава макара не ти трябва никакав чалъм защото макарата си го навива достатъчно прецизно.И да прави се клуп през него се прекарва еденично влакното затяга се и започваш да го навиваш.Надявам се достатъчно просто ти обясних и моля те отговори ми на въпроса в началото.Владо даже ти дава страхотен пример ако искаш да е стегнато го ловиш ако не си го навиваш с макарата спокойно.
Последно промяна от David Kamenov на Чет Яну 27, 2011 6:09 pm, променено общо 1 път.
Риболова е хоби.Наслука 

-
- фен клуб-скобар
Ако искаш можеш да си пуснеш и ролката по земята и като навиваш тя се търкаля и стърчи по стаята. Иначе правиш възел на шпулата и си навиваш. Аз държа с дясната ръка малко по-нагоре от макарата и влакното ми минава през пръстите за да е натегнато.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя 

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Еми млад си в риболова търсиш четеш и помниш за-дълго аиде успех.topsoft написа:Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя
Риболова е хоби.Наслука 

Верото се ползва за да се изчистят мазнотиите, натрупани по време на риболов. Като се наслой мръсотия по влакното и то спира да потъва. Най-лесния начин да избегнеш донякъде това е да си разбъркаш в едно шишенце с пулвелизатор вода и веро в съотношение едно към едно и по време на риболов да пръскаш влакното на шпулата.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Шишето с верото- пулверизатор бива, може да не е върху шпулата а върху парцала за бърсане, после парцала между колената и влакното през него докато се обира.
Аз навивам като сложа химикал/ молив в отвора на шпулата, притискам между пръстите на краката и навивам като въдицата е успоредна на ролката.
Колега Давид какво общо има от кога си риболовец със знанията, ако имаш желание ще се научиш за 2-3 месеца. Това да не е квантова физика
Аз навивам като сложа химикал/ молив в отвора на шпулата, притискам между пръстите на краката и навивам като въдицата е успоредна на ролката.
Колега Давид какво общо има от кога си риболовец със знанията, ако имаш желание ще се научиш за 2-3 месеца. Това да не е квантова физика

Един чалъм и от мен!
Аз влакното го навивам в тоалетната,като ролката с жилката я слагам на мястото на тоалетната хартия.

Аз влакното го навивам в тоалетната,като ролката с жилката я слагам на мястото на тоалетната хартия.

patzi написа:Един чалъм и от мен!
Аз влакното го навивам в тоалетната,като ролката с жилката я слагам на мястото на тоалетната хартия.![]()
![]()
![]()

-
- кандидат преподавател
Качествения монофил /не остарял от лежане в склад и на цена над 9 лева за 150 м /,не изисква никакви чалъми за навиването от ролката върху шпулата на макарата.Говоря от личен опит-имам навити така корди на шпулите на макари от преди 3-4 години по методиката,описана от Ivak,само че вместо химикалка слагам в отвора на ролката голяма отвертка.Така навитите корди са използвани за риболов при всякакви климатични и препятствени условия и нито една не се е скапала до момента 

-
- ще става разбирач
Верото с парцабчето да можеш да си придържаш влакното по опънато и в същото време да не среща голяво съпротивлетие в парцалчето.topsoft написа:Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя
А Аз пък жената я ползвам за друго........

Ако искаш можеш да си пуснеш и ролката по земята и като навиваш тя се търкаля и стърчи по стаята. Иначе правиш възел на шпулата и си навиваш. Аз държа с дясната ръка малко по-нагоре от макарата и влакното ми минава през пръстите за да е натегнато.
И аз правя така Владо.Това е най-добрия вариант според мен.
И аз правя така Владо.Това е най-добрия вариант според мен.
Аз пък вкарвам молив през ролката и леко го застъпвам за да е опънато, малко позапарва на стъпалата, но става лесно.
- K.KOLEV79
- вече хвърля и на тежко
Пич вчера ми донесоха едни корди от Франция ,отзад на опаковката имаше картинка как да се навива влакното ,много е просто ,прекарваш влакното през дебела книга за четене ,отваряш книгата и някаде посредата прекарваш влакното и я затваряш и почваш да навиваш такава идея не е минавала през главата ама човек се учи докато е жив.topsoft написа:Здравейте колеги. Интересува ме има ли някъкви правила за намотаване на влакното на макарата - четох че един колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята. Също така незнам трябва ли да се прави възел в началото около шпулата?

ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ
- трапера
- сериозен играч
1 Както беше казано да не лангърка ролката по земята!topsoft написа:............. колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята.........
2 Със стискането на влакното м/у пръстите се регулира колко стегнато се навива.
3 Мокрото влакно не ти "запалва" пръстите при навиването!
Лично аз от години така си навивам влакната.
ПС-Желателно е,това упражнение да се прави в банята-при бързото размотаване на ролката, пръска вода навсякъде!!!
лягам си star
събуждам се super star
събуждам се super star