Чалъми за редене на влакното на макарата?

Модератор: sapuna

Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Чалъми за редене на влакното на макарата?

Мнение от topsoft »

Здравейте колеги. Интересува ме има ли някъкви правила за намотаване на влакното на макарата - четох че един колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята. Също така незнам трябва ли да се прави възел в началото около шпулата?
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Re: Чалъми за редене на влакното на макарата?

Мнение от David Kamenov »

Колега ти колко години стаж в риболова имаш ? Значи остава го в кофа за да не се търкаля това на което е навито влакното.Ако имаш хубава макара не ти трябва никакав чалъм защото макарата си го навива достатъчно прецизно.И да прави се клуп през него се прекарва еденично влакното затяга се и започваш да го навиваш.Надявам се достатъчно просто ти обясних и моля те отговори ми на въпроса в началото.Владо даже ти дава страхотен пример ако искаш да е стегнато го ловиш ако не си го навиваш с макарата спокойно.
Последно промяна от David Kamenov на Чет Яну 27, 2011 6:09 pm, променено общо 1 път.
Риболова е хоби.Наслука :)
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Ако искаш можеш да си пуснеш и ролката по земята и като навиваш тя се търкаля и стърчи по стаята. Иначе правиш възел на шпулата и си навиваш. Аз държа с дясната ръка малко по-нагоре от макарата и влакното ми минава през пръстите за да е натегнато.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя ;)
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

topsoft написа:Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя ;)
Еми млад си в риболова търсиш четеш и помниш за-дълго аиде успех.
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Верото се ползва за да се изчистят мазнотиите, натрупани по време на риболов. Като се наслой мръсотия по влакното и то спира да потъва. Най-лесния начин да избегнеш донякъде това е да си разбъркаш в едно шишенце с пулвелизатор вода и веро в съотношение едно към едно и по време на риболов да пръскаш влакното на шпулата.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Шишето с верото- пулверизатор бива, може да не е върху шпулата а върху парцала за бърсане, после парцала между колената и влакното през него докато се обира.
Аз навивам като сложа химикал/ молив в отвора на шпулата, притискам между пръстите на краката и навивам като въдицата е успоредна на ролката.

Колега Давид какво общо има от кога си риболовец със знанията, ако имаш желание ще се научиш за 2-3 месеца. Това да не е квантова физика :lol:
Аватар
patzi
новобранец
новобранец

Мнение от patzi »

Един чалъм и от мен!
Аз влакното го навивам в тоалетната,като ролката с жилката я слагам на мястото на тоалетната хартия. :butthead: :D :D :D
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

patzi написа:Един чалъм и от мен!
Аз влакното го навивам в тоалетната,като ролката с жилката я слагам на мястото на тоалетната хартия. :butthead: :D :D :D

:!: good
Изображение

Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Качествения монофил /не остарял от лежане в склад и на цена над 9 лева за 150 м /,не изисква никакви чалъми за навиването от ролката върху шпулата на макарата.Говоря от личен опит-имам навити така корди на шпулите на макари от преди 3-4 години по методиката,описана от Ivak,само че вместо химикалка слагам в отвора на ролката голяма отвертка.Така навитите корди са използвани за риболов при всякакви климатични и препятствени условия и нито една не се е скапала до момента :shock:
teodor_xristov_80
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от teodor_xristov_80 »

topsoft написа:Колега до сега, вместо кофа с вода съм ползвал жената - за клупа е ясно, мисълта ми беше, дали все пак специално за мачовото влакно съм чувал, че е добре с парцалче с веро за чинии да се мине за да потъва по-лесно и това ми беше питането, за чалъми от този род. Колкото до стажа-не е голям 3-4г., но за метода, който ми подсказваш не ми трябваше висшето, за да се сетя ;)
Верото с парцабчето да можеш да си придържаш влакното по опънато и в същото време да не среща голяво съпротивлетие в парцалчето.
А Аз пък жената я ползвам за друго........ :D :D :D :D :D
Fisher19
новобранец
новобранец

Мнение от Fisher19 »

Ако искаш можеш да си пуснеш и ролката по земята и като навиваш тя се търкаля и стърчи по стаята. Иначе правиш възел на шпулата и си навиваш. Аз държа с дясната ръка малко по-нагоре от макарата и влакното ми минава през пръстите за да е натегнато.

И аз правя така Владо.Това е най-добрия вариант според мен.
eti_72
новобранец
новобранец

Мнение от eti_72 »

Аз пък вкарвам молив през ролката и леко го застъпвам за да е опънато, малко позапарва на стъпалата, но става лесно.
Аватар
K.KOLEV79
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от K.KOLEV79 »

topsoft написа:Здравейте колеги. Интересува ме има ли някъкви правила за намотаване на влакното на макарата - четох че един колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята. Също така незнам трябва ли да се прави възел в началото около шпулата?
Пич вчера ми донесоха едни корди от Франция ,отзад на опаковката имаше картинка как да се навива влакното ,много е просто ,прекарваш влакното през дебела книга за четене ,отваряш книгата и някаде посредата прекарваш влакното и я затваряш и почваш да навиваш такава идея не е минавала през главата ама човек се учи докато е жив. :D :D :D :drinkers:
ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ПЪК ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

topsoft написа:............. колега слага влакното в кофа с вода, и почва да го намотава докато е в кофата, но не разбрах идеята.........
1 Както беше казано да не лангърка ролката по земята!
2 Със стискането на влакното м/у пръстите се регулира колко стегнато се навива.
3 Мокрото влакно не ти "запалва" пръстите при навиването!

Лично аз от години така си навивам влакната.

ПС-Желателно е,това упражнение да се прави в банята-при бързото размотаване на ролката, пръска вода навсякъде!!!
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовни такъми”