риболов с туистер

Модератори: Павел Иванов, sestrata

mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

риболов с туистер

Мнение от mitko__05 »

Колеги моля да ми разясните как точно се прави монтажа.В Рибарски вестник пише за някакво си ушато олово и тн.
"За ден на риба, господ два дава"-Мир Богев
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Re: риболов с туистер

Мнение от Stefko »

mitko__05 написа:Колеги моля да ми разясните как точно се прави монтажа.В Рибарски вестник пише за някакво си ушато олово и тн.
Не знам докъде си стигнал в риболова с туистер, но моя съвет е това за ушатото олово (или т.нар "чебурашка") засега да го оставиш настрана. Не че аз съм ного навътре в материята, но съвсем добра работа си вършат и обикновените оловни глави с вградена кука, т.е. джиг-главите. Надявам се с тях нямаш проблеми около монтажа - нанизваш туистера на куката и чрез вирбелче го закачваш към основната си линия.
По-сериозен е всъщност въпроса за техниката на водене на примамката, което обаче е много много обширна тема и не става с обяснения. Трябва четене и упорити опити, докато не се получи както трябва...
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko__05 »

хмм съвсем нов сам при туистерите обаче в рибарски вестник пише че ефекта с това олово е мн по голям отколкото с тези джик глави :smt017
btw за четене и опити няма проблем цяло лято е пред мен :P
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

mitko__05 написа:обаче в рибарски вестник пише че ефекта с това олово е мн по голям отколкото с тези джик глави
В риболова се ръководя от няколко основни максими, и едната е да не изказвам и да не приемам за чиста монета крайни мнения :!: Не съм чел въпросния материал, но съгласи се, че такова категорично заявление: "едните глави са много по-добри от другите" е меко казано несериозно. Риболова предлага достатъчно на брой комбинации от условия, така че във всяка една от тях да има различна успешна (или максимално удачна) комбинация от съответни риболовни принадлежности... :) Така че моя съвет е да започнеш с обикновените глави, както и с обикновените силиконови примамки. Тренирай начина на водене на примамката (и тук няма само 1 универсален, който винаги да носи резултати), събирай умения да подбираш правилно големината на главата и размера на примамката в различни ситуации /това е доста по-важно от "ушатостта а оловото"/ и т.н. и т.н. :) :)
Едва после се обърни към експериментите, "чебурашките", плетените влакна и пр... Има време и за тях, пък и тогава ще можеш истински да осмислиш употребата им, а не да ги ползваш машинално, само щото си го прочел в Рибарски вестник ;)
mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko__05 »

хаха мерси, прав си в Събота почвам тренировките :п
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Препоръчвам и обилни порции руска риболовна литература по въпроса - за теоретична подготовка към практическите тренировки :lol: :lol: Много са напред братушките в спининга, така че има много какво да научиш от там ;)
Успех!!
mitko__05
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mitko__05 »

да ама сам от по новото поколение и туския мн ми куца :oops:
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Може ли и аз да се запиша в силиконовото училище?

Като за начало Stefko искам да те питам какво ти е мнението за тъй наречените "Рич" глави, ако си ги ползвал и с какво са по добри или пък не от обикновенните.

Благодаря!
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

lorda написа:Може ли и аз да се запиша в силиконовото училище?

Като за начало Stefko искам да те питам какво ти е мнението за тъй наречените "Рич" глави, ако си ги ползвал и с какво са по добри или пък не от обикновенните.

Благодаря!
Хехе, тук ще се наложи ти да си учителя :lol: , защото честно да ти кажа това име нищо не ми говори :P (отделно много нехаресвам всякакви подобни наименования, като "шад", "Ери", "Офсет", "Рич", "Мич"... и т.н :x ) Сигурен съм и че не съм ги ползвал, тъй като си спомням изключително добре всеки един излет от грандиозната ми 7-месечна кариера на джиг-спинингист :lol: :lol: :lol: :lol:
Ще кажа пак личното си мнение по въпроса с главите: предпочитам (докато съм още зелен и неопитен) да използвам стандартни глави, стандартни примамки, монтажи и т.н. Не че не трябва да се експериментира, но всичко трябва да е в рамките на разумното и да се влага практически смисъл в него.
Според мен сферичната форма на главата не е случайна и в повечето случаи е напълно достатъчна :!: Всевъзможните вариации на тази тема не винаги отговарят на реални риболовни потребности и са повече търговска уловка, отколкото преимущество за риболовеца ;) Има и изключения разбира се...

Я по-добре ти кажи нещо повече за тея "рич"-ове - какво представляват, защо те вълнуват и т.н. :roll:
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Та тъй:

Тез глави освен единичната кука имат още една (единична, двойна или тройна) кука.
Били за хищници с костелива джука.
Понеже не съм виждал по магазините и затова питам.
Аз съм правил опити да си правя но все безуспешни.

Съжалявам, че не мога да пусна снимка какво представляват.

Наслука!
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

mitko__05 в списание Билгарски риболовец / не се сещам в кой бой /има една много хубава статия за това как се води примамката - с помоща на която ще можеш да "стартираш". Ако искаш ще изнамеря броя и ще то го кажа ,за да си го потърсиш.
Като кмпромисен вариянт ще го сканирам и ще ти го пратя mail.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”