Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Булдото като вид спинингов риболов или не съвсем

Мнение от Petur60 »

Заглавието на темата - "Булдото като вид спинингов риболов..." - за мен е възможно най-неточно формулирания въпрос.
Както се вижда и от завоя на темата към дефиниране на понятието "спинингов рибилов ". Точно в тази тема ли ще се дефинира това понятие ?
Не отричам , че темата предполага дефинцията, но на подобно питане моят отговор е :

" Булдото " изобщо не е риболов, а средство пo линията за презентация на lures & baits.

Тиролската пръчица "вид спиннингов риболов ли е" ?
А утежненията за дрифт-фишинг " вид спинингов рибилов ли са " ?
И ако заменим непотъващото булдо с потъваща чебурашка (сплит-шот монтаж) става ли това "вид спинингов риболов", ако досега не е бил ?
Затова според мен , за тази тема , без да отричам използуването на булдо/бомбарда в спининговия риболов, си има раздел " Монтажи за риболов ".
А кое наричаме "спинингов риболов", е друга тема.
tct

Мнение от tct »

Този комплект ми се оказа най - ползотворен в риболова на уклей.Макаричката Шекспир Сигма 021 е най малкия размер,сложих кибритена кутия за сравнение.Тежи 90 гр. и шпулата и събира 100 м. 0.16 монофил.Тояжката е на Гарболино Tauron tele с дължина 1.50 м. и акция 1 - 5 гр.Работя с най малките булда френско производство калибриращи се с вода.Монтажа с мухичките е купешки,най малкия размер.Лошото е че комплекта става само за уклей,но за сметка на това е изключително лек и при продължителен риболов не изморява ръката. :D
Шекспир и Гарболино.jpg
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Petur60 написа:... за тази тема , без да отричам използуването на булдо/бомбарда в спининговия риболов, си има раздел " Монтажи за риболов "...
В този ред мисли преко всеки подфорум си има поне четири - пет други такива които го обезмислят и съответно той тях . Пак по реда в случаят форума с една купчина подфоруми като цяло се обезмисля сам по себе си при положение че е нужно само един подфорум като цяло а имено "Риболов" . Кофтито е че от друга страна така ще се получи едно претрупване от теми в единственият подфорум и за всеки според индивидуалните предпочитания ще бъде бая зор да намери каквото му трябва . Точно поради тази причина всеки подфорум си има модератори които да преценят дали нещо става за съответният подфорум или не . В случаят явно са преценили и не им е нужно да им се дава допълнително направление :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
tct

Мнение от tct »

За Колегата Antivik ....... Признавам си, не съм го ползвал и ще ми е интересно да науча по-вечко за него.[/quote]
....................Води се на малки придърпвания,не много бързо но линията да е изпъната.Ако примерно привечер когато ятата мухички слиза към водата и започва голямато лапане на уклея следи къде е най интензивно храненето/специфично припляскване и водни кръгчета/ метни малко зад него.Ударите се усещат озезателно и в повечето случаи рибата се самозасича.От време на време разрошвай мухичките и следи за уплитане по монтажа понеже се работи с тънки монофили и монтажа с мухите е след булдото.Поне аз така правя, по нагоре съм снимал един комплект който използвам.Най много попадения имам когато леко подухва и има малки вълнички. Предвид интензитета на замятанията си е вид спинигов риболов.Не ми е много ясен негативизмът на колегата ,който писа "булдото не е риболов" но всеки си има различна гледна точка.Много пъти булдото ме е спасявало от капо. :D
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Булдото отвсякъде е риболов,но за трети път май пак ще врещя,че не е спинингов риболов,ако и да въртите макарката кат изоглавени или да тичате по брега,плетейки карачките над камънака.Бе,все тая,на който му звучи по-престижно,нека си го брои за спининг-риболов-кво значение има в крайна сметка?
tct

Мнение от tct »

Ква е разликата дали зад булдото ще е вързан монтаж от мухички, блесна,или зад сбиролиното ще има чепаре,силиконова примамка и воблер ?Воденето и такъмите са почти еднакви и макарите също.Спининга е риболов предимно с изкуствени примамки.То по тая логика ако ловиш само на блесна е спининг,но сложиш ли през нея булдо да я води в определен воден слой не е. :lol: Приеми булдото като една разновидност при водене на изкуствени примамки при спининговия риболов. А престижни могат да бъдат такъмите, но риболова е удоволствие. :D
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

tct написа: престижни могат да бъдат такъмите, но риболова е удоволствие. :D
Ей това е истината
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Petur60 написа:......" Булдото " изобщо не е риболов, а средство пo линията.........
Айде сега,друга тема в темата!По тая логика и риболов на леко/плувка /изобщо не е риболов,а средство...... ,Риболов на тежко .......... Риболов с фидер..... и така нататък.Въпрос на интепретация и тълкувание !? :wink: По моему не е нужно чак толкова голямо издребняване дали темата е формулирана точно,или трябва да се формулира по-точно. :D Друг е въпроса какъв е нейния замисъл и ползата,за нас риболовците,от нея.Във всяко мнение има частица истина и какво да се научи,което е по-важното,според мен!
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Колега, би ли споделил накратко какъв е за теб :
"нейния замисъл" и каква е за теб "ползата...от нея.",
кактo и как се казва филма, в който си.
A иначе бисери всеки може да твори, особено в тема като тази.
Ето един пример:
Важното е да има риба за хващане,а не с какъв метод ще я ловим .
Не схващам !? Какво значение има за риболова,ако булдото е вид спинингов риболов или не съвсем!? Важното е да има риба за хващане,а не с какъв метод ще я ловим . :D
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Petur60 написа:Колега, би ли споделил накратко какъв е за теб :
"нейния замисъл" и каква е за теб "ползата...от нея.",
кактo и как се казва филма, в който си.
A иначе бисери всеки може да твори, особено в тема като тази.
Ето един пример:
Важното е да има риба за хващане,а не с какъв метод ще я ловим .
Не схващам !? Какво значение има за риболова,ако булдото е вид спинингов риболов или не съвсем!? Важното е да има риба за хващане,а не с какъв метод ще я ловим . :D
Първо:
-Цитирания от теб мой"бисер" е неточен.Въпросното повторение липсва в мението ми!?
Второ,най-важното:
-Нямам никакво намерение да влизам в тона ти и провеждам ненужен спор.Каквото съм имал да казвам съм го казал,а това кой как го разбира е друг въпрос! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Petur60 »

Аха...някоя от сериите на филма "Пиша глупости".
Стандартно, разбрах.
Аватар
m65
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от m65 »

Дали булдото е спининг риболов или не е според мен няма значение, когато го практикуваш.
Какво променя самата дума спининг, самото удоволствие от този вид риболов, според мен точно нищо.
За мен булдото е магия ( така да се каже ) както и риболовът с воблер и блесна.
Първата си риба ( кефалче ) хванах преди около 36-37 години ( бях на около 6-7 години това се е запечатало в съзнанието ми и никога няма да го забравя ) на изкривена под формата на кукичка топлийка на която имаше вързан конски косъм. На мястото на сегашните монофили ползвахме канап, а за болонеза, директен, фидер и тем подобни сегашни благинки ползвахме жилава дряновица или калина. Не се интересувахме как се казва този начин на риболов, но бяхме безкрайно щастливи. Извинявам се, че изпаднах в това лирично умиление, но тогавашното удоволствие сега не могат да ми го доставят и най-скъпите такъми ( не, че мога да си ги позволя де ) които съществуват.
Иначе с булдото имам много хубави спомени, каращи сърцето да забие като ''лудо''. Ще споделя с вас само един от края на миналият век. Бях се запътил към моста на река Янтра точно преди гр. Долна Оряховица, това е емблематично място за риболовците от нашата околия. Спрях се отгоре на самият мост и се загледах в реката, беше около 7 часа сутринта на един юнски ден, бях с гръб към слънцето срещу течението на реката. На повърхността имаше ято кефали, като преобладаваха тези над 30-35 см. Сърцето ми заби двойно по-бързо от тази гледка. Веднага извадих телескопа, 3 метров, булдото беше вързано от предният риболов, монтирах за отрицателно време мухите и заметнах. Булдото цопна на около метър от ятото, водата сякаш завря, последва мощен тласък. На трите мухи се заши по една тупалка, която дърпаше в различна посока, и от булдото и трите мухи остана само булдото. Всичко това се разви на самата повърхност, за няколко секунди, гледано от височината на моста можеше да ми причини инфаркт ако бях с по-слабо сърце.
Какво значение има в такива случаи булдото какъв вид риболов е. :D
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
jentalmena
новобранец
новобранец

Мнение от jentalmena »

Ей това е истината!

Неслучайно девиза на BULDO е "Fishing for ever".

http://www.buldo.com/buldo-catalogue-2011-bassedef.pdf
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

jagger1 написа::D Не искам да влизам в спор, но поне между 1965-1975, пък и по-после, спининг риболова и риболов на булдо бяха само две разновидности на едно и също нещо, широко разпространено като понятие сред масовия риболовец в България. Тогава нямаше още компютри и интернет и комуникацията между риболовците беше най-вече по язовирите :D . Бомбардата, като понятие в СЛАДКОВОДНИЯ РИБОЛОВ - без Дунав, се появи много по-късно момчета. Е, аз сигурно не съм критерия, защото може да не съм бил информиран тогава (нямаше интернет :D ), но какво е бомбарда и какво е булдо? Аз мисля, че бомбардата (морски термин на тежко булдо) е нищо друго, като елемент от линията и функции, освен едно тежко булдо, с помощта на което се презентира стръвта по начина, по който се презентира и с булдо. Или бъркам? А това за гамата от спинингови пръчки - ами всеки борави с различни класове, както и с мухарките. Има по-леки класове и те са за по-малък грамаж. Има и тежки класове - кеф ти бомбарда, кеф ти тежко булдо. Аз използвам леките класове. Предпочитам ги. Въпрос на личен избор. Да стреляш с бомбарда в Струма на 10-20 метра си голям майтап. Виж за Дунав, голям язовир или море - да. Ама нали затова е разнообразието от "тояги" в магазините, всеки да си избере това, което му приляга. А това - дали с бомбарда, дали с булдо, дали на всяко едно от тях да има муха, рибе, лека или тежка примамка - въпрос на личен избор. Тук ставаше дума КАК И КЪДЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ риболова на булдо?

В този ред на мисли, системата "Драшкович" къде попада? Дали е при спининговия риболов :D или .....??? За мен дали булдото и бомбардата са към спининга или не не е жизнено важен въпрос (лично за мен), но за рибите е :lol: :lol: . За мен, булдото е еднин универсален метод - компилация между всички видове изкуствени примамки, "завързани" за една голяма "регулируема по тегло плувка", наречена булдо или бомбарда, водена в повечето случаи по начин, по който се водят примамките самостоятелно - без булдото, осъществявано с въдица и макара, които обикновено се използват за спинингов риболов. Но това не е най-важното. Най-важното за мен при булдото е УДОВОЛСТВИЕТО и РАЗНООБРАЗИЕТО от примамки, които ми позволява да използвам, а и много често, имено БУЛДОТО ме е вадило от ситуациите на капо. Както се казва - Риба, ама цаца, да - цаца, ама РИБА :D . А и как върви с биричка... :tonqe: :drinkers: :tonqe: :drinkers:

Между другото, как ви звучи ТРОЛИНГ НА БУЛДО В ПЛИТКИ ВОДИ ? На мен ми звучи като тролинг с воблер (или туистър) на булдо :wink:
Не съм провокатор, ама провокирам темата с въпроса си :wink:
НАСЛУКА и :drinkers:
Последно промяна от jagger1 на Чет Апр 07, 2011 4:00 pm, променено общо 1 път.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Системата "Драшкович" попада в спининговият риболов до толко колкото се извършва със спинингова макара и до тук . Също как примерно риболова с болонеза , мач или каква да е гега със спинингова макара и стръв . Оттам на там си е риболов със стръв както ако сложиме след булдото червей или рибка примерно та ...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”