как да измеря дълбочината

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
toni2
новобранец
новобранец

как да измеря дълбочината

Мнение от toni2 »

Здравейте колеги, има някакви сигнализатори за измерване на дълбочината,ако има някой запознат с тези джаджи ще му бъда благодарен, ако сподели своя опит.
paranorm
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: как да измеря дълбочината

Мнение от paranorm »

виж тук:
http://www.youtube.com/watch?v=QCXtnOG2 ... F&index=35

ако не си учил енгелизкия не се шашкай и аз не съм ама ми стана ясно наздраве :drinkers:
АКО ТЪРСИШ ДУШЕВЕН КОМФОРТ...
Изображение
НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ ОТИВАЙ НА ГЬОЛА
BZI
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от BZI »

Не съм сигурен дали колегата се интересува от подобен вид измерване на дълбочина, но може и да греша.......
Изображение Пазете природата чиста !!!!
NaskoKJ
новобранец
новобранец

Мнение от NaskoKJ »

Не знам дали правилно разбирам въпроса ти, но в повечето магазини може да намериш т.нар. "сонда". Това нещо тежи около 10тина грама и се защипва на куката след като си подготвил линията. Местиш плувката докато тя се покаже - ако я пуснеш на по-малка дълбочина, отколкото е даденото мястото, сондата ще ти потапя плувката и няма да я виждаш :)
Тук май пише доста, а има и снимки...
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=3&t=16707
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

toni2 написа:Здравейте колеги, има някакви сигнализатори за измерване на дълбочината,ако има някой запознат с тези джаджи ще му бъда благодарен, ако сподели своя опит.
Колега дай снимка на това, за което говориш. Дълбочина на 5-6 м от брега ли искаш да мериш или на 50-60 метра.
Изображение
toni2
новобранец
новобранец

Мнение от toni2 »

kasabinho написа:
toni2 написа:Здравейте колеги, има някакви сигнализатори за измерване на дълбочината,ако има някой запознат с тези джаджи ще му бъда благодарен, ако сподели своя опит.
Колега дай снимка на това, за което говориш. Дълбочина на 5-6 м от брега ли искаш да мериш или на 50-60 метра.
На 5-6 м. го правя с плувката. Интересува ме как бих могъл да намеря необходимата дълбочина при променлив релеф на дъното без сонар.
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

toni2 написа:
kasabinho написа:
На 5-6 м. го правя с плувката. Интересува ме как бих могъл да намеря необходимата дълбочина при променлив релеф на дъното без сонар.
С маркер, видеото, което колегата paranorm ти прати. Хвърляш маркера на избраното място, започваш да навиваш докато усетиш, че маркера слезе до тежеста на дъното. Предварително си измерил например, колко см е разстоянието от бигела до първия ти водач( най-големия). Отхлабваш леко аванса и започваш да дърпаш кордата с ръка до набелязаното място( в случая най-големия ти водач). След като ръката ти достигне водача, хващаш кордата отново до бигела и пак дърпаш до водача и така, докато маркера се покажи. Ако разстоянието ти от бигела до първия водач е 50 см, и за да се покаже маркера си направил 4 издърпвания на кордата, то дълбочината е 50x4 = 200 см.
Изображение
toni2
новобранец
новобранец

Мнение от toni2 »

Благодаря Касабино, но би ли обяснил на лаик като мен как се монтира маркера към линията и как сам потъва до оловото, а след отпускане на влакното,сам излиза на повърхноста.
kasabinho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kasabinho »

toni2 написа:Благодаря Касабино, но би ли обяснил на лаик като мен как се монтира маркера към линията и как сам потъва до оловото, а след отпускане на влакното,сам излиза на повърхноста.
Погледни това http://www.youtube.com/watch?v=wHOC1_xS9lg. Когато хвърлиш маркера и например отвориш бигела, маркера изплува на повърхността. Като затвориш бигела и започнеш да навиваш кордата, маркера слиза до оловото. И обратно като почнеш да отпускаш корда маркера изплува. Вържи си един маркер и отиди на водоем и ще ти стане ясно как стоят нещата.
Изображение
tvt555
новобранец
новобранец

Мнение от tvt555 »

Лично на мен от тук ми стана ясно: http://www.youtube.com/watch?v=g-MmKZty22g&NR=1
Иначе за по-малка дистанция и дълбочина използвам обикновена сондичка. Маркер и сондичка можете да си направите и вие с подръчни материали ако нямате купени вече, но не ходете на непознат гьол без нещо с което да измерите дълбочината...иначе ...нанай... :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”