Монтаж за пъстърва

Модератор: sapuna

Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Монтаж за пъстърва

Мнение от Д.Граховски »

Колеги дайте малко инфо за монтажа за пъстърва на щека .Какво влакно куки сачми колко сачми най-вече че аз слагам по 2 на 20 см от куката едната 2та на 30 ама нещо не работи много много :( излейте опита си моля ви
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Монтаж за пъстърва

Мнение от slayder »

Аз ползвам монтаж на пропадане и повод поне 50см. :wink:
Дава ли? И дава и взема.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

slayder написа:Аз ползвам монтаж на пропадане и повод поне 50см. :wink:
Я преведи :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: че имам 3 излета на пъстърва :lol:

Изображение

Аватар
GoriLLaz
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от GoriLLaz »

Хващайте и ловете, ама повече отколкото можете да изядете не носете!
От десет риби осем върни, за да има следващият път пак какво да се лови.
:fishing1:
Изображение
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Да ама аз ловя в река :)

Изображение

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Какво разбираш колега под "монтаж за пъстърва"? Ами то има толкова вида монтажи, колкото са и за останалите видове риба, колкото са и начините за риболов (като методи). Каква е реката - бързо течение, вирчета, бавно течение .......... За стръвта е друго нещо, защото на един и същ монтаж можеш да слагаш различна стъв (бял, земен, торен, мамарец, ручейник, щурец, скакалец, муха .....). За рибе - друг монтаж. ???? Уточни по-ясно да е.
Последно промяна от jagger1 на Сря Апр 27, 2011 12:43 pm, променено общо 1 път.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Монтаж на щека колега без плувки и подобни само с 2 сачми но ме интересува на колко см от куката да са какво влакно каква кука колко големи оловцата индикатори дали да има и т.н. кое къде и как се слага че съм много невеж а имам много желание и знам много места с тая риба ако знаеш някакъв кажи го ще съм ти благодарен искам да науча повече за тоя риболов :) но специално за река :)

Изображение

Аватар
GoriLLaz
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от GoriLLaz »

В един от филмите на Белополски ловяха по този начин пъстърва, но не помня кой точно.
Хващайте и ловете, ама повече отколкото можете да изядете не носете!
От десет риби осем върни, за да има следващият път пак какво да се лови.
:fishing1:
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Значи ще ти кажа аз как практикъвам, но за щека, болонезе, мач и тем подобни няма да говорим. Зависи и от реката, или пък водоема, зависи дали са вирчета, бързеи и т.н. и т.н.

Аз лично, когато ловя само на олово (т.е. разбирай леко утежнение - до 1-2 грама), което пак зависи от условията на конкретната река - кое преобладава, дали са бързеите, дали са вирчетата и т.н....., колко е широка реката, и пак т.н.... Си правя следният монтаж: Кука - около 12 / 14 номер, повод 0,12 - дължина около 30-40 см. (зависи каква е преобладаващата дълбочина), олово - между 1 и 2 гр. (може и оливетка, която да се фиксира двустранно (пак зависи от дълбочината на преобладаващите участъци и от силата на течението), може да поставиш и малко вирбелче - между повода и основното. Като допълнение, можеш да поставиш и фиксиран маркер - в съответствие с дълбочината, която искаш да контролираш, като маркерът е по възможност - малък, но достатъчно "видим" за дистанцията. С маркерът контролираш по-лесно дълбочината на потапяне на повода и утежнението. Фиксиран обаче в случая означава да можеш да го регулираш лесно по желание, в зависимост от ситуацията, но в позиция на ловене - да е неподвижен. От там нататък, дали си с щека, болонезе, телескоп или нещо друго (по-дълго), решаваш ти. Дано да съм ти бил полезен. Забавих да спомена, че при пускане на линията в местото, където търсиш рибата, независимо дали имаш маркер или не, разчиташ на "опъна " и чувствителността на основното влакно, т.е. с един или с два пръста на лявата ръка трябва да контролираш влакното, да не е отпъснато, а да е опънато така, че да чувстваш във всеки един момент лекото утежнение и допира му с дъното във всеки един момент. По този начин ще контролираш и нах-добре кълването. УСПЕХ. :smt023
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

jagger1 написа:Значи ще ти кажа аз как практикъвам, но за щека, болонезе, мач и тем подобни няма да говорим. Зависи и от реката, или пък водоема, зависи дали са вирчета, бързеи и т.н. и т.н.

Аз лично, когато ловя само на олово (т.е. разбирай леко утежнение - до 1-2 грама), което пак зависи от условията на конкретната река - кое преобладава, дали са бързеите, дали са вирчетата и т.н....., колко е широка реката, и пак т.н.... Си правя следният монтаж: Кука - около 12 / 14 номер, повод 0,12 - дължина около 30-40 см. (зависи каква е преобладаващата дълбочина), олово - между 1 и 2 гр. (може и оливетка, която да се фиксира двустранно (пак зависи от дълбочината на преобладаващите участъци и от силата на течението), може да поставиш и малко вирбелче - между повода и основното. Като допълнение, можеш да поставиш и фиксиран маркер - в съответствие с дълбочината, която искаш да контролираш, като маркерът е по възможност - малък, но достатъчно "видим" за дистанцията. С маркерът контролираш по-лесно дълбочината на потапяне на повода и утежнението. Фиксиран обаче в случая означава да можеш да го регулираш лесно по желание, в зависимост от ситуацията, но в позиция на ловене - да е неподвижен. От там нататък, дали си с щека, болонезе, телескоп или нещо друго (по-дълго), решаваш ти. Дано да съм ти бил полезен. Забавих да спомена, че при пускане на линията в местото, където търсиш рибата, независимо дали имаш маркер или не, разчиташ на "опъна " и чувствителността на основното влакно, т.е. с един или с два пръста на лявата ръка трябва да контролираш влакното, да не е отпъснато, а да е опънато така, че да чувстваш във всеки един момент лекото утежнение и допира му с дъното във всеки един момент. По този начин ще контролираш и нах-добре кълването. УСПЕХ. :smt023
Благодаря колега :) ще го пробвам другата седмица и ще има репортаж

Изображение

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Умишлено ти споменах, че използвам оливетки (може и кръгли), чрез фиксиране, защото по този начин на водоема можеш да си регулираш дистанцията до куката допълнително - според условията. Имай предвид, че две малки съчмички няма да ти повлияят изобщо на утежнението (за фиксиране на оливетката). Успех и наслука! Пусни и някоя снимка да им се порадваме на "зверчетата" :D . :smt023 . Имай и още нещо предвид - каква е стръвта. Това може би е по-важния момент. Огледай най-напред реката (под камъните) какво има. То ще те ориентира.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

jagger1 написа:Умишлено ти споменах, че използвам оливетки (може и кръгли), чрез фиксиране, защото по този начин на водоема можеш да си регулираш дистанцията до куката допълнително - според условията. Имай предвид, че две малки съчмички няма да ти повлияят изобщо на утежнението (за фиксиране на оливетката). Успех и наслука! Пусни и някоя снимка да им се порадваме на "зверчетата" :D . :smt023 . Имай и още нещо предвид - каква е стръвта. Това може би е по-важния момент. Огледай най-напред реката (под камъните) какво има. То ще те ориентира.
Задължително стръвта ми е от реката :) с мен нося само блесни ако има възможност :)

Изображение

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Успех. :smt023 Обичам ги тези петнисти пантерки. Голямо удоволствие са.
Аватар
slayder
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от slayder »

Колега Dimitar...,за монтаж на щека ли наистина става въпрос или за директен телескоп(ако правиш разлика),защото май става някакво объркване?
Дава ли? И дава и взема.
mr_miti
фен клуб-скобар

Мнение от mr_miti »

Колега немога да разбера с каква пръчка и как ги ловиш тез пъстърви, но аз като ходя с директен за пъстърва си построявам линията така: Кука с повод 0.12мм около 20-25см, клуп в клуп прикрепям повода към основното влакно. Непосредствено над клупа започвам да реда утежнението като грамажа подбирам в зависимост от нивото на водата и течението. Утежнението се състой от кръгли съчми разположени през 2-3см (примерно 2бр. №5, 1бр. №4, 1бр. №2 и т.н колкото грамаж ти трябва). Винаги почвам от малка към голяма съчма, защото като задържиш малко или повдигнеш и придърпаш, повода с стръвта минават напред и така рибата посреща първо тях. Другото предимство да се редят така съчмите е по-малкото закачания и по-лесно освобождаване в случаи на закачания м/у камъните отколкото с една огромна съчма или оливета. Дължината на цялата линия (кука с повод + основно влакно) не ми е повече от 2-2.2м. И накрая си слагаш един сигнализатор и си готов.

При риболов на плувка си построявам линията така: Кука с повод 20-25см, микровирбел към основното влакно. Непосредствено след вирбела слагам една съчма №6 и на 5-7см след това реда основното отежнение (групирано) пак малка към голяма съчма и след това плувка. Плувките си ги правя сам от коркови тапи. По този начин (поне аз така мисля) плувката е кафява и наподобява клечка от дърво, с което рибата е свикнала и не се плаши.

п.п. Използвам куки №7 или №8
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”