Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Къде да търсим балканката?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Къде да търсим балканката?
Точно така, МуняМунчо написа:Разбирам криенето на конкретни обекти за риболов, обаче тоталния отказ от сподляне - не и никога няма да приема и оправдая.nedevi30 написа:кралицата на рибите. богоизбраните са малко. най красивата и най дивата. черешката на сладоледа. винаги това ще ми е любимата риба. инфо на никой и никога

Дали ще хванем балканка не е няй-важното

Важно е да се разходим сред природата, е ако извадим и една две рибки-идилия

Поздрави!!!
п.п. За пъстърва ходя от скоро 3-4години. направил съм си съответните изводи, но за този скромен опит който имам с петнистите ще се въздържа от коментар. Само ще кажа че Мунчо е обеснил възможно най-пълно и същевременно лесно за разбиране нещата.Другото е вече на реката сам да се ориентираш в обстановката.
п.п.2 Аз мисля че в зависимост от сезона и часът от деня трябва да се търси на различни места. Примерно февруари и март, понякога и април-снежна ледена вода-по вировете и не толкова рано сутрин, колкото лятото.
През топлите месеци на годината-май, юни, юли и септември-рано сутрин и надвечер според мен е най-активна и то в началото на вира-така нареченото втичало.
Поздртави!!!
п.п.3 Не издържах и все пак казах нещо

Май и особенно юни съм имал най-големи успехи по разливите!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Когато човек целенасочено тръгне да търси балканка ще се изненада на какви места , къде , в какви количества и размери може да я открие . Трябва си яка трамбовка и проверка на места , респективно реки , езера и локви . Рибата си я има и е що годе добре разпространена като се има предвид положението на почти всички риби у нас . Лошото е че в малка рекичка или поточе е напълно възможно да се обезриби само с въдица за много кратко време . То и това е основната причина да се крият доказалите се места де я има .
пп - Илянка , що не отскочиш до Софето ? Тук както знаеш има "милиони" пъстървови та се може да строшиш каръка . Още повече когато съм в ролята на гид почти не пия
пп - Илянка , що не отскочиш до Софето ? Тук както знаеш има "милиони" пъстървови та се може да строшиш каръка . Още повече когато съм в ролята на гид почти не пия

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Здрасти колега,V.Hadzhiyski написа:Привет колеги, искам да попитам някой от опитните спинингисти кои участъци от реката трябва да се облавят в опит да се улови балканка?![]()
![]()
![]()
Благодаря предварително!!
значи ако в една река има балканка, може да ти клъвне навсякъде. По принцип рибата се придържа във вировете, в начупените места, в бързеите, въобще може да я търсиш на всяко място, различно от общия релеф. Ако искаш, пусни ми на ЛС в кои реки точно възнамеряваш да ловиш, и ще се опитам да бъда по-конкретен.
Ами той колегата Мунчо е изчерпал темата. Всичко си е казано мот а мот. Само искам да споделя нещо. Скоро не съм ходил за тази красавица, която като вид си е номер 1 и за мен. Няма по-красива, по-пъргава, по-напориста и по-хитра от нея риба в България. Само искам да допълня нещо към коментарите на колегите - специално за по-малките, високопланински реки: Обикновено се "скатава" и дебне жертвата зад по-големите камъни, зад които се образуват така наречените "тихи" зони, с леко удълбочаване и богати на кислород, където водата се завихря зад камъка. Това е за бързеите. Или, където има рязък пад на водата - в неговата основа. Там, водата изсипвайки се от височина, обогатява подножието с много кислород, а и пропадналата стръв се задържа там като в "джоб". Става дума за плитководни и бързи реки.
Но всичко казано до тук е само едната страна. Много е важна и съответната стръв, избраният монтаж, тишината, построената линия. А стръвта - колкото е по-естествена, толкова по-добре. И по възможност - от самия водоем. Наслука на всички.
Но всичко казано до тук е само едната страна. Много е важна и съответната стръв, избраният монтаж, тишината, построената линия. А стръвта - колкото е по-естествена, толкова по-добре. И по възможност - от самия водоем. Наслука на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец
Разбирам тези които не споделят. Аз не ви задължавам. Благодаря на всички!

- stancom
- ще става разбирач
Да допълня Ицето,. При водене срещу течението и косо, доста ефикасно е задържането с изпъната линия на примамката и отпускане и по течението под напрежение. Става лесно с освобождаването на обратния ход на макарата. Така примамката по-естествено се приближава към чакащата в засада пъстърва. По принцип тя винаги е с глава срещу течението.Мунчо написа:Ако водиш примамките срещу течението, може да ги води съвсем бавно, от водния напор те играят сами, като дори може да ги задържаш в "работещо състояние" на място. Скоростта на водене зависи от конкретните условия, активност на рибата и прочие фактори, но не трябва да е прекалено бързо или бавно. Трябва да се даде възможност на рибата да атакува, като същевременно не трябва и да е бавно и изглеждащо неестествено на фона на течението.
- maranzika
- сериозен играч
То и аз тъй га съм шофер.Павел Иванов написа:

А за пъстървата всичко си е казано.Ама теорията не учи,а практиката с въдица в ръка.
-
- кандидат преподавател
И...такова,дето Павел рече...трамбовката.Не кашишката,по равното,ами през кестермето по брега,дето романтиката отстъпва на смърдежа от изпотените телеса и умората в скърцащите стави на копитата.Накрая,я има кълване-две ,пък откакто се правя на спинигист,я няма нищо друго освен скапвация,ама и това си е един странен дълбоко удовлетворяващ мазохизъм
Всичко се отрегулирва надвечер,като се довлача до коридора на жилището ми,и съпругата ми изиграе ролята на реанимационния екип,излизайки от кухнята с две чаши в ръцете си - кристализирала мастика "Пещера" и силно изстуден айран 

Мунчака е обяснил за примамките, аз мога да си кажа скромното мнение, по въпроса кои участъци да се облавят, тъй като колегата така го е формулирал. Сега ще се опитам някак си да дам що годе изчерпателен отговор, който да не гласи "абе, облавяй всички участъци". Да, всяко перспективно място трябва да се облавя, но е интересно да видим какво точно представлява мястото за риболов на пъстърва. Значи, говорим за средните и големите реки, не за вадите по метър-два. Най-общо казано, стандартният участък в пъстървовата река се състои от:
1. Улей - това е основното течение, най-често е в средата на реката или откъм единия бряг. Пъстървата най-често е в него или точно на ръба му, тъй като по улея идва яденето.
2. Ръбове - това са двата края на основното течение (улея) или единият, ако улеят върви откъм единия бряг, а не по средата.
3. Втичало - това е началната част на вира, бързея или каквото там е мястото. Представлява бърза, често разпенена вода в недълбок каменист участък, който се намира в най-горната част на вира. След втичалото най-често почва дълбокото.
4. Изтичало - това е крайната част на вира, където вече става по-плитко и реката приема обичайния си вид.
5. Дебел бързей - това са дълбоките бързеи
6. Тънък бързей - това са плитките бързеи.
7. Тихото - под това разбираме местата встрани от улея, където водата е доста по-бавна, в сравнение с основното течение.
8. Пяната - това е място, където има водопад или много бърза вода, която става на пяна. Това са места, където водата идва много обогатена на кислород.
9. Чупките - това са, хм...как да се изразя, местата, които стоят "по-начупено" в сравнение с общия вид на реката в близкия периметър. Най-често чупката се получава от големи подводни камъни, които са любимо убежище за пъстървите.
10. Стърчащи камъни - това са камъни, които стърчат над водата. Зад тях се образува завихряне и тихо място.
Всичко това са отделни компоненти от пъстървовата река. Ако си начинаещ пъстърваджия, разпечатай си това, което съм написал, и като отидешна някоя голяма или средна река, се опитай да осмислиш цялата картина. На практика това се явяват отделни зони, всяка със своя специфика. Във всяко такова място има теоретичен шанс да се е притаила една пъстърва, орисана да ни клъвне. Рибата стои с глава срещу течението, оттам идва яденето.
В коя зона кога кълве най-често? Това, което ще напиша по-долу, е съвсем условно и непълно, но дава някаква обща характеристика.
В стандартни условия: средно ниво на водата, температура 10-13 градуса, нормален цвят на водата и т.н. най-често може да имаме удар в самия улей и в дебелия бързей, както и зад стърчащите камъни и в чупките. Ако има вир под водопад, там също може да имаме кълване.
При голяма вода, тоест при високо ниво и бързо течение: аз лично в този случай упорствам в облавянето на зоната около двата ръба. Често пъти пъстървата стои там, тъй като ако заеме позиция в улея, ще изхаби повече енергия да се бори с насрещното течение. Също зад стърчащите камъни, и въобще в местата, където водата е по-спокойна и в същото време все пак има някакво течение.
При голяма и мътна вода (не като боза, бозата не става за спининг, но с по-мътен цвят): Ръбовете и плитките бързеи. В плиткия бързей видимостта е по-добра, отколкото в дълбокия. Тоест, пъстървата има по-голям шанс да види примамката.
При пролетна вода - по ръбовете и в тихото.
При маловодие - в пяната при втичалото
В т.нар. "черешови води" - освен че облавяме всички горепосочени места, можемда очакваме кълване и в изтичалото. Обикновено в тази зона пъстървата кълве във времето от края на април до края на юни. Като почне да пада водата, рибата се прибира в дебелото.
В студени зимни води през февруари - март: по-голям е шансът да ни клъвне в тихото и някъде около ръбовете. С една дума - повече кълве в по-спокойните места и по-малко в бързото течение.
В общи линии това е някаква съвсем начална база данни, но мое да влезе в употреба на някой, ако е нов в този вид риболов и не знае какво да прави.
1. Улей - това е основното течение, най-често е в средата на реката или откъм единия бряг. Пъстървата най-често е в него или точно на ръба му, тъй като по улея идва яденето.
2. Ръбове - това са двата края на основното течение (улея) или единият, ако улеят върви откъм единия бряг, а не по средата.
3. Втичало - това е началната част на вира, бързея или каквото там е мястото. Представлява бърза, често разпенена вода в недълбок каменист участък, който се намира в най-горната част на вира. След втичалото най-често почва дълбокото.
4. Изтичало - това е крайната част на вира, където вече става по-плитко и реката приема обичайния си вид.
5. Дебел бързей - това са дълбоките бързеи
6. Тънък бързей - това са плитките бързеи.
7. Тихото - под това разбираме местата встрани от улея, където водата е доста по-бавна, в сравнение с основното течение.
8. Пяната - това е място, където има водопад или много бърза вода, която става на пяна. Това са места, където водата идва много обогатена на кислород.
9. Чупките - това са, хм...как да се изразя, местата, които стоят "по-начупено" в сравнение с общия вид на реката в близкия периметър. Най-често чупката се получава от големи подводни камъни, които са любимо убежище за пъстървите.
10. Стърчащи камъни - това са камъни, които стърчат над водата. Зад тях се образува завихряне и тихо място.
Всичко това са отделни компоненти от пъстървовата река. Ако си начинаещ пъстърваджия, разпечатай си това, което съм написал, и като отидешна някоя голяма или средна река, се опитай да осмислиш цялата картина. На практика това се явяват отделни зони, всяка със своя специфика. Във всяко такова място има теоретичен шанс да се е притаила една пъстърва, орисана да ни клъвне. Рибата стои с глава срещу течението, оттам идва яденето.
В коя зона кога кълве най-често? Това, което ще напиша по-долу, е съвсем условно и непълно, но дава някаква обща характеристика.
В стандартни условия: средно ниво на водата, температура 10-13 градуса, нормален цвят на водата и т.н. най-често може да имаме удар в самия улей и в дебелия бързей, както и зад стърчащите камъни и в чупките. Ако има вир под водопад, там също може да имаме кълване.
При голяма вода, тоест при високо ниво и бързо течение: аз лично в този случай упорствам в облавянето на зоната около двата ръба. Често пъти пъстървата стои там, тъй като ако заеме позиция в улея, ще изхаби повече енергия да се бори с насрещното течение. Също зад стърчащите камъни, и въобще в местата, където водата е по-спокойна и в същото време все пак има някакво течение.
При голяма и мътна вода (не като боза, бозата не става за спининг, но с по-мътен цвят): Ръбовете и плитките бързеи. В плиткия бързей видимостта е по-добра, отколкото в дълбокия. Тоест, пъстървата има по-голям шанс да види примамката.
При пролетна вода - по ръбовете и в тихото.
При маловодие - в пяната при втичалото
В т.нар. "черешови води" - освен че облавяме всички горепосочени места, можемда очакваме кълване и в изтичалото. Обикновено в тази зона пъстървата кълве във времето от края на април до края на юни. Като почне да пада водата, рибата се прибира в дебелото.
В студени зимни води през февруари - март: по-голям е шансът да ни клъвне в тихото и някъде около ръбовете. С една дума - повече кълве в по-спокойните места и по-малко в бързото течение.
В общи линии това е някаква съвсем начална база данни, но мое да влезе в употреба на някой, ако е нов в този вид риболов и не знае какво да прави.
- Vid
- кандидат преподавател
Имам малък опит в риболова на балканка, но бих искал да попитам дали не е обратното? т.е. както при кефала - не стои ли пред по-големи камъни или други препятствия по реката където течението се забавя без водата да се пени или размътва, а не зад тях??Бат Стан написа: 10. Стърчащи камъни - това са камъни, които стърчат над водата. Зад тях се образува завихряне и тихо място.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- jorro11
- ще става разбирач
Ами не е изключено и там да я откриеш.Общо взето, където не я търсиш там няма и да я намериш.Иначе определено предпочита да стои зад големите камъни, които при нужда използва и за укритие.Точно там заради завихрянето което се получава и заради по-бавното течение се събира и повече храна от участък с нормално течение примерно.Vid написа:Имам малък опит в риболова на балканка, но бих искал да попитам дали не е обратното? т.е. както при кефала - не стои ли пред по-големи камъни или други препятствия по реката където течението се забавя без водата да се пени или размътва, а не зад тях??
Разбира се, че може да е заела и такава позиция. В случая говорим за периода, когато водата в реката е висока и бърза, това е пролетно време. Тогава местата зад камъните са любими за пъстървата, тъй като хем идва достатъчно храна, хем не й се налага да се бори със силното течение.Vid написа:Имам малък опит в риболова на балканка, но бих искал да попитам дали не е обратното? т.е. както при кефала - не стои ли пред по-големи камъни или други препятствия по реката където течението се забавя без водата да се пени или размътва, а не зад тях??Бат Стан написа: 10. Стърчащи камъни - това са камъни, които стърчат над водата. Зад тях се образува завихряне и тихо място.