Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Как да се преборя с вятъра при мач риболова?
Модератор: Paublo_Eskobar
Как да се преборя с вятъра при мач риболова?
Здравейте колеги. Посъветвайте ме как да се преборя с вятъра, така че линията да ми седи стабилно на едно място (до колкото е възможно) и да не я носи вятъра настрани? Може би решението е повече олово по линията демек слайдер или пък по-тежък ваглер?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- GoriLLaz
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Как да се преборя с вятъра при мач риболова?
С вятъра е тегаво, аз последният път направих утежнението отгоре-надолу по-голяма към по малка съчма и няколко дропера на разстояние 20-30см. един от друг микро вирбел и след това повода, бях с подвижна плувка 2+2гр. като антенката се показва едва 2-3см. над водата.Влакното задължително потъващо и върха потопен във водата.
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
Ваглера не мърдаше, но с вълничките които се получават от вятъра е неприятно и въпреки всичко пак се хващат рибета.
Говоря за Челопечене,където от ~10 излета 1 единствен път не духаше вятър.
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=41
Ваглера не мърдаше, но с вълничките които се получават от вятъра е неприятно и въпреки всичко пак се хващат рибета.

- sonax
- вече хвърля и на тежко
Аз при ветровито време качвам утежнението нагоре в близост до ваглера, а надолу по линията оставям един или 2 дропера.
-
- ще става разбирач
Точно така. Това предотвратява оплитанията на линията при замятане, аз правя същия монтаж, но мисля че колегата пита нещо различноsonax написа:Аз при ветровито време качвам утежнението нагоре в близост до ваглера, а надолу по линията оставям един или 2 дропера.

Това за оплитанията ясно , ма надолу остава много лека линията и се мърда особенно ако има леко течение

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
-
- ще става разбирач
При ветровито време и течение логиката е да се свали повече тежест долу близо до повода.При такива условия аз ползвам и възможно най-дългите ваглери които имам.
Точно и на мен ми е такава логиката обаче идва проблема с оплитанията в този случай, сега си мисля за по-тежък ваглер примерно към 12-14гр и някакво групирано утежнение някъде по средата м/у възела и поводаphillemow написа:При ветровито време и течение логиката е да се свали повече тежест долу близо до повода.При такива условия аз ползвам и възможно най-дългите ваглери които имам.

- Skorpi
- сериозен играч
phillemow написа:При ветровито време и течение логиката е да се свали повече тежест долу близо до повода.При такива условия аз ползвам и възможно най-дългите ваглери които имам.

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

А именно?Skorpi написа:phillemow написа:При ветровито време и течение логиката е да се свали повече тежест долу близо до повода.При такива условия аз ползвам и възможно най-дългите ваглери които имам.
като се спазва и правилното утежняване не може да има уплитания

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Слагаш един по тежък слайдер, сваляш групата сачми на 30-40см от вирбела и пускаш дълбочина така че първия дропер да ти лежи на дъното. За оплитането на монтажа не се притеснявай за нея си има техника по-ското ще е проблемно замятането. Аз при такива условия бих сменил на фидер едновременно с по-голяма тжест ще мога да замятам по-лесно и точно и монтажа ще ми е по-стабилен на дъното.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

-
- кандидат преподавател
Ми,да си го беше казал направо-при силен вятър и силно вълнение плюс течение,не става с никакви възможности за преборване с вятъра при мач-риболов -сменяш мач-риболова с някакъв друг вид риболов:lol:Изобщо,английската фукня не е направена за скапано време-със силен вятър,особено на пориви,особено в ориенталските географски ширини.В такова време английските любители-риболовци оставят ваглерите да прашасват,като вместо това според класовата си ориентираност и парични възможности отиват да смучат бира в кварталната помиярна,докато се освинят пълноценно и на сутринта,в гадния махмурлук,да преповтарят какви велики риболовци са 

- evilduck
- научил се да хвърля
Ами ето го решението,Всичко останало е (що да ми е лесно,като може да ми е трудно).dunavski написа: Аз при такива условия бих сменил на фидер едновременно с по-голяма тжест ще мога да замятам по-лесно и точно и монтажа ще ми е по-стабилен на дъното.
- ivelin_1976
- разбира нещата
И все пак ако държиш да ловиш с мач при такова време, спасението е да лежиш на дъното поне с един дропер, а може да се наложи и с повечеdunavski написа:първия дропер да ти лежи на дъното

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

При ветровито време и евентуално течение, е грешка да се качва утежнението горе , при ваглера, както се написа някъде в темата. Освен ако не искаме да ловим "на изтичане"
Ако трябва монтажът да седи стабилно на дъното или поне да е в захраненото петно, то трябва да се свали повече тежест долу. Слайдерът е добро решение, но някак си не върви при дълбочини до 2-3 метра да се ползват (лично мнение).
Най-общо казано трябват си по-тежки ваглери/слайдери. Лично аз ползвам ваглери от порядъка на 12-16 грама, с които се замята безпроблемно и съответно носещи по 5-6 грама, за да седи стабилно монтажът. Това за дълбочини до към 4 метра върши работа. Всичко това е в ущърб на чувствителността, но ако е правилно утежнен и правилно подреден, монтажът ни позволява да ловим дори и във вятър.
Почти винаги ползвам класически монтаж:
- за ваглери: кука, повод, вирбел, дропер (тук може да се свалят и повече дропери, за да държат стръвта на дъното, ако това е целта), основно утежнение, вирбел, ваглер. Важно е да се знае, че разстоянието от дроперите до основното утежнение трябва да е по-голямо от дължината на повода, както и разстоянието от осн. утежнение до втория вирбел да е по-голямо от дължината на ваглера! Това предотвратява всякакви оплитания, като се получават такива единствено от кофти замятане!
- за слайдер: кука, повод, вирбел, дропер, втори вирбел, основно утежнение, върху което "лежи" слайдерът при замятане. При този монтаж, между вирбела на повода и втория вирбел може да се наредят дропери според това какво и как ловим! Пак е препоръчително да се спазят разстоянията, а именно: между първия и втория дропер да е по-голямо от дължината на повода и между последния дропер и основното утежнение да е по-голямо от дължината на слайдера!
Ми не е хич сложно, ама си требе тестване
И последно, ако при нормални метео условия ловим с около 1 грам на метър дълбочина, то при вятър нека са 1,5-2 грама! Най грубо казано
Ще се опитам да нарисувам схеми за двете подредби на утежненията и ще ги снимам.
Поздрав!

Ако трябва монтажът да седи стабилно на дъното или поне да е в захраненото петно, то трябва да се свали повече тежест долу. Слайдерът е добро решение, но някак си не върви при дълбочини до 2-3 метра да се ползват (лично мнение).
Най-общо казано трябват си по-тежки ваглери/слайдери. Лично аз ползвам ваглери от порядъка на 12-16 грама, с които се замята безпроблемно и съответно носещи по 5-6 грама, за да седи стабилно монтажът. Това за дълбочини до към 4 метра върши работа. Всичко това е в ущърб на чувствителността, но ако е правилно утежнен и правилно подреден, монтажът ни позволява да ловим дори и във вятър.
Почти винаги ползвам класически монтаж:
- за ваглери: кука, повод, вирбел, дропер (тук може да се свалят и повече дропери, за да държат стръвта на дъното, ако това е целта), основно утежнение, вирбел, ваглер. Важно е да се знае, че разстоянието от дроперите до основното утежнение трябва да е по-голямо от дължината на повода, както и разстоянието от осн. утежнение до втория вирбел да е по-голямо от дължината на ваглера! Това предотвратява всякакви оплитания, като се получават такива единствено от кофти замятане!
- за слайдер: кука, повод, вирбел, дропер, втори вирбел, основно утежнение, върху което "лежи" слайдерът при замятане. При този монтаж, между вирбела на повода и втория вирбел може да се наредят дропери според това какво и как ловим! Пак е препоръчително да се спазят разстоянията, а именно: между първия и втория дропер да е по-голямо от дължината на повода и между последния дропер и основното утежнение да е по-голямо от дължината на слайдера!
Ми не е хич сложно, ама си требе тестване

И последно, ако при нормални метео условия ловим с около 1 грам на метър дълбочина, то при вятър нека са 1,5-2 грама! Най грубо казано

Ще се опитам да нарисувам схеми за двете подредби на утежненията и ще ги снимам.
Поздрав!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Доста полезни и изчерпателно колега, мерси ако и снимки сложиш цена няма да имаш