Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

С болонеза на плитка река
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
С болонеза на плитка река
Здравейте.Начинаещ рибар съм и днес си купих focus primera bolo 5m.За риболов в реки с дълбочина над метър и по бавно течение си представям горе долу как да си направя монтажа,но при условие че ще ползвам пръчката най вече на река Стряма - горното течение,където дълбочината в бързеите е от порядъка на 50-60 см,и течението е бързичко,въпроса ми е какъв монтаж трябва да се ползва,с каква плувка(като грамаж),на каква дълбочина да е плувката,какъв вид плувка,колко съчми и къде се поставят абе както казах на марица ясно ,на язовир пак но ж този случай не ми е ясно.Помагайте.
П.С. Забравих да кажа че ще търся кефал.
П.С. Забравих да кажа че ще търся кефал.
Re: С болонеза на плитка река
Има цял раздел риболов на леко малко се напъни и про4ети
МОДЕРИРАНО!
Преди да правиш забележка на другите, няма да е зле да се запознаеш с правилата на форума. Наблегни на това
МОДЕРИРАНО!
Преди да правиш забележка на другите, няма да е зле да се запознаеш с правилата на форума. Наблегни на това

barutchiata © написа:................................................................
2. Теми и постове
2.1 - Писането на български в сайта става само и единствено на кирилица! Забранено е изписането на български думи с латински букви, както и заместването на буквите "Ч", "Ш", "Щ" и други с цифрени означения като "4" и "6" или комбинации от други знаци.Такива теми и постове ще бъдат изтривани без предупреждение.При повторни нарушения, ще следва предупреждение, а при системни банн.
........................................
2.6 - Избягвайте да отправяте забележки и критики към другите потребители относно неспазване на правилата. Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители. Гневни или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани и ще бъдат изтривани без предупреждение .
.......................................................
Ще пия водка, бира и ракия,
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
на коленете ми ще седне някаква мастия!
Ще пукам здраво до зори,
и пичката в леглото ще е.а дори!
А утре сутрин ще ме гони махмурлук,
очите ми ще са изцъклени като борсук!
При тази ситуация аз постъпвам така: Плувка буре с грамаж според бързината на течението (1.50 гр. нагоре), прогресивно утежнение, 0.10 повод 22-25 см и пускам една идея малко по-голяма дълбочина, като ловя на задържане. При задържането повода винаги минава пред утежнението и рибата посреща пурво стръвта. В редките случаи, когато на задържане рибата не взима си нагласям дълбочината така, че утежнението ми да стърже по дъното и целия повод да се провлачва. Дано съм бил полезен 

-
- научил се да хвърля
Малко старомодно но на такива рекички , когато не съм със шнура ловя на паче перо и една малка оливетка според носимоста на плувката.
Благодаря и на двамата,които взеха отношение към въпроса ми.
Мисля че схванах идеята на изтичането,а именно дълбочината да е по голяма от реалната на реката за да може стръвта да "върви" по дъното малко преди самата плувка.
Колкото до коментара който ме съветва да се напъна и да търся,мога само да кажа че съм търсил,достатъчно,но не намерих това,което ме интересува,пък и като няма да ми отговаряш,що си правиш труда да пишеш(вместо да дадеш линк примерно към темата където е отговора на въпроса)
Мисля че схванах идеята на изтичането,а именно дълбочината да е по голяма от реалната на реката за да може стръвта да "върви" по дъното малко преди самата плувка.
Колкото до коментара който ме съветва да се напъна и да търся,мога само да кажа че съм търсил,достатъчно,но не намерих това,което ме интересува,пък и като няма да ми отговаряш,що си правиш труда да пишеш(вместо да дадеш линк примерно към темата където е отговора на въпроса)
може да е старомодно, но пък е доста ефикасно. Аз през горещите летни дни привечер особенно ходя по този начин, но не слагам никакво олово, а за стръв ползвам скакауецniko_tod написа:Малко старомодно но.......

-
- ще става разбирач
Защо не пробваш на булдо със готови вързани мухи ама да са три.
Закото цял ден се мъчих с плувката да хвана кефал и хванах три а пък като сложих булдото станаха към 15.
Закото цял ден се мъчих с плувката да хвана кефал и хванах три а пък като сложих булдото станаха към 15.
-
- кандидат преподавател
За 50-60 см дълбочина,даже и в бързей,особено ако не е било много горещо през деня и не ловим надвечер,си трябва тежест /верижка/.Съгласен съм с плувката тип "буре",но товароносимостта се избира според силата на течението-при силничко,залагам на 2-2,5 грама.Дълбочината се регулира така,че стръвта да се докосва по грапавините по дъното.Така,освен кефал,си остава шанса и за мряна-нямам представа в Стряма дали има скобар,но ако има,по този начин не е изключено да клъвне и такова нещо,особено ако стръвта е класически бял червей или хляб.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
За 50-60см вода все си мисля,че изобщо не ти трябва буре ... просто няма какво да задържаш там! 

- hanks
- вече хвърля и на тежко
Аз на река Вит при Гложене, преди години съм ловил с малка плувка (перо) със една малка съчмичка на 15 -тина см. от куката на скакалец.Пускам го в началото на вира още в бързея,като го понесе водата и влезе вече във по тихото кефала почти винаги атакуваше и се вадеха добри риби.И със вишна съм ги ловил така.
-
- кандидат преподавател
Нашите достъпни участъци от реките,най-вече на р.Арда в легендарното средно течение преди началото на яз.Кърджали/ т.нар.местност "Чам дере"/,не се характеризират с големи дълбочини,повечето са до метър-два,като през най-активния сезон наличните риби там / черна мряна,кефал,кротушка,бабушка,костур,морунаж,скобар,уклей,каракуда,сом,инцидентни шарани и пъстърви/се намират предимно в течението,в бързеите с дълбочини до 80 см.И задържане става,и изтичане -основно с плувки тип"буре",според пълноводието и силата на течението от 1 до 4-5 грама -иначе може да не се хване никаква риба