Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена
Модератор: dantho.mihov
- cheatereye
- новобранец
Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена
По стар стил, днес е Св. Св. Константин и Елена.
Нестинарството (на гръцки: Αναστενάρια) е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава (въглени). Според традицията, нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).
В България обичаят е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа — Българи.
Днес там ще е лудница, принципно винаги, когато съм ходил идват хора от цялата страна, за да видят тази забележителна традиция, както и накуп се изсипват автобуси и от гърция.
Надявам се, някои от вас да имат тази възможност и да посетят днес панайра
Нестинарството ще започне след 20:30 , а може би и по-късно.

Най-много ми харесва, когато настъпи самият момент, в който се изгася уличното осветление и нестинарите излизат от църквата с икони в ръка
тогава ми се свива сърцето от вълнение
Поздрави и надявам се, някой от по-близкият край да дойде !
Нестинарството (на гръцки: Αναστενάρια) е древен български и гръцки обичай, при който хората танцуват боси върху жарава (въглени). Според традицията, нестинарите играят вечерта в деня на Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).
В България обичаят е запазен в автентичния си вид само в едно село в планината Странджа — Българи.
Днес там ще е лудница, принципно винаги, когато съм ходил идват хора от цялата страна, за да видят тази забележителна традиция, както и накуп се изсипват автобуси и от гърция.
Надявам се, някои от вас да имат тази възможност и да посетят днес панайра

Нестинарството ще започне след 20:30 , а може би и по-късно.

Най-много ми харесва, когато настъпи самият момент, в който се изгася уличното осветление и нестинарите излизат от църквата с икони в ръка

Поздрави и надявам се, някой от по-близкият край да дойде !
B lo w мy мind & F o ll o w мe
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена
Шоуто е велико.
Много пъти съм ги гледал по Златните.
Голям майтап става,когато вземат някоя чужденка в ръце,отидат в центъра
и почнат да я доближават до жарта.
Тези дами може би до края на живота си ще си спомнят тези минутки.
Много пъти съм ги гледал по Златните.
Голям майтап става,когато вземат някоя чужденка в ръце,отидат в центъра
и почнат да я доближават до жарта.
Тези дами може би до края на живота си ще си спомнят тези минутки.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- cheatereye
- новобранец
Re: Tанц върху жарава в деня на Константин и Елена
Извинявам се,че пиша толкова късно, тукмо се пребирам и от дискотека, но най ми хареса човека от (мисля, че е от Българово, който влезе и се задържа поне 15-20 секунди на жаравата и вдигна иконата, другият момент беше жената, която направо си направи рали в огъня, имаше и едно момче той пее народни песни, но от няколко години влиза в огъня, Димитър се казва да е жив и здрав, миналата година припадна от жега и се пак и тази година се записа!!!) Утре ще гледам да пусна снимки беше много яко !!! Имаше поне 1 км. опашка спряни коли до КПП Българово
Хора много, от Ловеч от Стара Загора, Хасково, Бургас беше фрашкано, от Велико Търново и т.н.
Само да добавя, че колите бяха от КПП-то до 20 метра преди центъра на Българи, това ще рече около 1,5 км. колона
Поздрави от Царево

Само да добавя, че колите бяха от КПП-то до 20 метра преди центъра на Българи, това ще рече около 1,5 км. колона

Поздрави от Царево

B lo w мy мind & F o ll o w мe