Що е то риболов в България?

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
toto57
ще става разбирач
ще става разбирач

Що е то риболов в България?

Мнение от toto57 »

Здравейте колеги!

Като подзаглавие на темата ще сложа „Риболова в България - скъп СПОРТ ли е, просто ХОБИ за отмора и развлечение, начин за ПРЕХРАНА, или чиста проба МАРОДЕРСТВО”???

И най-вече, какво ТРЯБВА да бъде, и какво може да се направи, за да останат само първите две определения!

Идеята за това ми дойде, когато на дъщеря ми в немската гимназия им дадоха да си изберат и разработят тема за прилики и разлики в някоя област в Германия и България.

Тогава се сетих за един случай, когато колега живеещ в Германия се похвали, че най-сетне е уловил 5 кг шаран на мач и той бил страшно вкусен. "Природозащитниците" от форума почти го бяха изяли с парцалите, защо не го е пуснал и по този начин ни излага в чужбина! В крайна сметка се оказа, че поради голямата популация на мирни риби в немските реки и водоеми, тамошните риболовци са били помолени да не ги връщат обратно!?!

Дали би могло да се случи такова нещо и у нас?! Съмнявам се!

И няма как да стане с нашия манталитет!!!

Скъп СПОРТ ли е? Че е скъп скъп е, ама спорт ли е да отидеш на водоем за спортен риболов, където рибата не се плаща и да си прибереш колкото си хванал под предлог, че си си платил? Да не би "гадния" арендатор да забогатее много! Нима като отидеш на фитнес и си платиш, накрая си отнасяш по някоя гиричка! И това го правят хора, които претендират, че за тях риболова е само спорт! Разбира се, не говоря за "талибаните", които само чакат да се пусне риба и да се строят на подходящото място и да изловят всичко за един ден!
Разбира се и повечето арендатори не са стока! Нагледал съм се на "зарибяване" през периода на забраната, с десетки и стотици килограми риба пълна с хайвер, хваната незнайно от къде с мрежи, която се излавя и избива от "талибаните" за един ден! Виждал съм и случай, когато след като цяла нощ местната риба се бие из шавара, на другата сутрин да се изпусне 30 см от нивото на водоема, така че бъдещото поколение да остане на сухо! Да не говорим за почти пълната липса на подрастващи риби по арендованите гьолове, тук изключвам Любо Вичев /Кроки/ ,сигурно има и други като него но са единици, миналото лято в неговия язовир имаше хиляди малки шаранчета, които кълвяха като луди!
Как да повярвам, че риболова е спорт, след като в петък, преди откриването на сезона, само около нас, на Струма, имаше десетки риболовци с болонези, мухарки, директни и дънарки, които не можеха да изчакат няколко часа?

Просто ХОБИ за отмора и развлечение? Че е хоби хоби е, ама каква отмора и развлечение може да има, когато като спреш до някой свободен водоем или река, първата ти работа е да направиш уборка и да събереш 2-3 чувала с отпадъци и след като си направиш лагера на чисто и уютно място, привечер се развихри някаква щура чалга изскочила от багажниците на колите наоколо!

Начин на ПРЕХРАНА? Вярно е, че в условия на криза, много хора изнемогват, просто няма с какво да се хранят! Но също така е вярно, че позволените от Закона 3 кг риба, биха нахранили едно не малко семейство и ако има НОРМАЛНО количество риба по водоемите, не би имало гладни семейства на риболовци, а и не само на тях!
Онзи ден приятел ми разказа за случай на Ростов на Дон. Възрастна жена, минавайки по моста с мрежа с два хляба, изважда парче влакно с плувка и кука, закача парченце от хляба, изважда за 5 минути 2 риби по около 1кг всяка, прибира ги в торбата при хляба и си тръгва! Изводи???

Чиста проба МАРОДЕРСТВО? Лично за мен си е чисто мародерство - Избиването на риба с ток, бомби, хлорна вар, ловенето и с мрежи, голи тройки и други чисто български начини! Дори и улова на огромни количества риба с въдица и продаването и на магазини и правенето на консерви, за мен е мародерство!

А къде е ИАРА? Агенция по рибовъдство и аквакултури!!! Ха Ха, Рибовъдство, та те не си мърдат пръста да следят спазват ли се законовите разпоредби, камо ли да се занимават с рибовъдство!

В общи линии това е положението в нашата мила Родина, поне през моя поглед, но ме боли!

Ще помоля колегите да вземат отношение, да дадат предложения, а тези които имат преки впечатления от Германия и други Нормални държави да споделят каква е тайната на голямата популация на риби в техните водоеми!

Моля и някой правоимащ от форума да пусне анкета „Що е то риболов в България: Спорт, Хоби, Прехрана или мародерство”

Може би стана малко дълго, но според мен има още мнооооого до се сподели по темата!

Поздрави от мен, Радко Томов
Честността и откровенността те правят уязвим, бъди честен, каквото и да става... Майка Тереза
bantumi
разбира нещата
разбира нещата

Re: Що е то риболов в България?

Мнение от bantumi »

Поздравления за написаното,колега!Риболовът в България е абсолютно мародерство от страна на управляващи и бракониери към свестните рибари!В нашата страна на мода е селския тип поведение!Тук интелигентните и можещи хора са потъпквани и унижавани по всякакъв начин!За съжаление това е жестоката истина,просто нямаме манталитета и акъла,за да почнем да се държим,като нормални хора!Чалга културата ни е заляла отвсякъде,младото поколение,от които съм и аз,изобщо не се интересува от проблемите в страната,още по-малко към проблемите на природата!Изобщо не тая надежда това да се промени някой ден.
Вчера кълвеше,днеска не ще!
Аватар
milkov
новобранец
новобранец

Мнение от milkov »

Здравей, колега :)
Това което си написъл е доста интересен анализ за риболова в България.
Поздравления.
Аз бих изказал своите впечатления от Русия, тъйкато повечето време съм там и съответно правя риболовни подвизи и защитавам българското име тук :) .
Това което си написъл за България в пълни сили важи и за Русия. Преди да дойда да работя и да живея в тази необятна страна с много водоеми, си мислех че няма риболвци с по-ниска култура и отношение към рибата от българските. Но уви оказа се, че ръснаците са много по-големи мизерници от нас. Няма да споменавам незаконните методи на риболов които се използват тук, тъй като по нищо не се различават от бракониерските методи в нашата мила родина. Лошото е че повечето хора тук си ги смятат за нормални. Естествено тук се правят много по-прилични риболовни излети от България, макар че и тука е нещо нормално да се върнеш без риба и доста често се случва така.
За мен манталитета на българския риболовец с малки изключения по нищо не се различава от манталитета на руския риболовец. Разбира се че и тук има свестни хорица, които се стараят да съблюдават някакеа култура и отношение към рибните запаси на своята страна.
В заключение ще кажа че Руснаците ги спасява поне за в момента големия брой водоеми, в които все още има някакви рибни запаси.
praktikuvam standarten i nestandarten ribolov
xt33m33
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от xt33m33 »

Аз се надявам ,че хората регистрирани в този форум смятат риболова за хоби и спорт,и са се регистрирали тук с желанието да научат нещо ново,с чиято помощ удоволствието от практикуването на любимото хоби да се увеличи,а не да видят как аджеба да хванат възможно най-много риба,да пълнят фризери и тн...
Аз и смятам ,че е така и хората които са виновни за състоянието ан водната фауна в България не са сред нас,или са един незначителен процент.Апела ти е много съдържателен ,но тук нямам да достигне до правилните хора,според мен,а дори и да достигне-Ганьо си е Ганьо...
Както и за всичко друго смятам,че единствения лек за оправяне на манталитета е смяната на поколенията,защото аз много по-често виждам "пенсиите"(да не обидя някой) да отиват ан риба с нагласата да пълнят кофи,живарници,багажници...и очакват да са на печалба.Вродено им е като отидат на арендован водоем да очакват едва ли не да прецакат арендатора и да са на печалба...а как може да очакваш хобито ти да ти донесе приходи???докато в по-младото поколение риболовци виждам известен напредък-причината?Еми за мен е очевадно просто:всеки начинаещ "мераклия" риболовец има доста ентусиазъм вътре в себе си и посредством него почва да се регистрира по форуми,да търси информация и да се "образова",ако може така да се каже.А поведението на хората се определя от това на заобикалящите ги и Карл Маркс винаги ще е прав...
И чак когато процента на съвестните риболовци нарасте ще има промяна (какъв е този процент сега: от сигурно половин един милион издадени билета колко човека са регистрирани по форумите(тях ще ги броя за съвестни или поне 70-80% от тях...)извода е ясен-"Сама птичка,пролет не прави")
Друг е въпроса дали когато този процент стане достатъчен ще има останало нещо във водоемите ,което да ловим.
Но този проблем си е капка в морето ,защото целия ни народ и държава са с главата надолу :?
P.S. Сори ,че го обърнах малко на спам...
toto57
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toto57 »

Не е спам колега, но докога ще се оправдаваме с този прословут български манталитет?

Отворих тази тема, не с идеята да дам синтезирано мнение за състоянието на българския начин на риболов и отношението на българина към рибите, а да се натрупат идеи и предложения какво и как трябва да се направи, за да се променят нещата в правилната посока!

Във форумите има регистрирани колеги от всякакви възрасти и професии и повечето от нас, включително и аз, благодарение на същите тези форуми през последните години сме си променили манталитета в правилна посока!

Дори добрия и съвестен риболовец е станал по-добър и по-съвестен!!!

Предлагам тази тема да се направи ВАЖНА, за да се прочете от повече колеги, а не да умре набързо поради липса на мнения!!! В края на краищата тук има близо 70000 потребители!!!

А манталитет се променя и с "Ботуш на врата" или сериозно бъркане в джоба!

Запитвате ли се как така вече всички караме колите си с колани, а не ге слагаме само когато видим полицаи?

В един град хората пристанаха да си изхвърлят боклуците от терасите, когато групички от 3-4 по-яки момчета, разхождайки се между блоковете, им ги връщаха обратно с квитанция за 20 лв глоба и заплахата следващия път глобата да е сто лева и б.й! :D
Честността и откровенността те правят уязвим, бъди честен, каквото и да става... Майка Тереза
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”