лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Колесара и лодката ги държа в гаража заедно с колата. Анархията там е пълна.
:lol: :lol: :lol:

И ЧАКАМ СНИМКИ :!: :!: :!:
Аватар
rumen_78
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rumen_78 »

колеги коя смола е по добра за работа ,епоксидна или полиестерна.аз работих с епоксидна ,но не знам нищо за полиестерната.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Значи ако епоксидната и полиестерната смола са предназначени за една и съща цел или за изготвянето на един материал, не би трябвало да има разлика която ще е от значение за теб. Освен примерно в цената.
Бих се опитал да ти кажа каква би била разликата ако знаех точните химични имена на смолите и втвърдителите с които се използват.
Но въпреки това не мисля , че ще ти помогне много .
Има прекаленно много видове смоли и втвърдители които се произвеждат всички имат описание на работа и точна спецификация т.е. всичко необходимо което ти трябва. Четеш сравняваш и си избираш рази която ти върши работа и ти пасва на джоба.
Има само един проблем, аз лично не знам каде и как може да се намети в българия освен по магазините за строителни материали въпреки , че и там са едни аптекарски цени, но кво да се прави.
ТОва е за сега, дано съм бил поне малко полезен.
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

Епоксидната смола има по голяма слепваща сила и е по твърда от полиестерната но е по нееластична. Ако ще се изработва лодката от шпертплат се препоръчва да се използва епоксидна смола, а ако се праи калъп и по него се изработва стъклопластова лодка се препоръчва полиестерна. Поне аз от доста материали които съм изчел по темата горе долу така схванах нещата, но може и да греша. :roll:
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

за сега съм се спрял на епоксидната, щото в един от магазините ми казах че имамо полиестерни смоли които се разтварят във водата колко е вярно незнам :roll: но реших да не рискувам и да заложа на епоксидната сега сравнявам цените и ако намеря нещо изгодно го купувам ще правя малка двуместна лодка и мисля да има само два слоя смола едимия за слепване на стъкламата(стъкловата) а другия ще е цветен за украса и не само :lol:
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Аз споменах , че има много голяма разновидност от смоли и от полиестрните и от епоксидните. Има епоксидни смоли предназначени само за слепване , те са с много добри адхезионни свойства(и тук има различни видове, както и различни втвърдители ), но има и епоксидни смоли с добри проникважи свойства, които могат се използват услешно за създаването на композитни материали (стъклоплат, карбон , дървесина и т.н.). Затова ви препоръчах да търсите това което ще ви е изгодно и подходящо . Трябва само да четете спецификациите и описанията на призводителите и да гледате цените.
А за това коя смола или кой материал е по пластичен, твърд или здрав на удар, натиск или има още стотици тестое зависи от химичната структура която я е създал производителя, но за да ви обясня това ще трябва да направим химически форум :).
Ако имате конкретни въпроси мога да се опитам да ви отговарям, но и аз не знам всичко :) (само някои неща)
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

VGS можеш ли да кажеш поне да ли е вярно това че някои от смолите се разтварят във вода..
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

За епоксидната която продават по нашите магазини на Вектор ООД - Троян мога да ти гарантирам че не се разтваря. Дори и в течно състояние да е и да и сипеш вода пак си се втвърдява напълно.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

За разтваряне много трудно може да се говори, по скоро набъбване или поемане на вода, а дали е омокряша, капилярна или структурна е друг въпрос.
Ако обаче е правилно съчетано количеството втвърдител би трябвало и при епоксидната и при полиестерната да има поемане на влага по малко от 0,1% което води до минимално набъбване, но въпреки това минимално набъбване повърхността трябва да се лакира или боядиса за да се избегне стареене и всякакъв вид поемане на вода.
Аватар
rumen_78
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rumen_78 »

колеги имам си дъщеричка.роди се на 22.06 :D :D :D :D
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

rumen_78 написа:колеги имам си дъщеричка.роди се на 22.06 :D :D :D :D
Честито,да ти е жива и здрава,и ти да си много щастлив :D :D :D ,дъщерите са слабоста на бащите,пожелавам ти да хванеш един хубав трофей в нейна чест.
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

rumen_78 написа:колеги имам си дъщеричка.роди се на 22.06 :D :D :D :D
:lol: :lol: :lol: Румба, Господ здраве да и дава, ум и мъдрост да дарява :lol: Честито на теб и майката, успех и да я водиш за риба :lol: :lol: :lol:
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Честито, жива и здрава да е и само радост да ви носи!
Аватар
rumen_78
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от rumen_78 »

благодаря за хубавите пожелания приятели,дано за всички има такива радости :D
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

честито да ти е жива и здрава :smt055