Избор на въдица

Модератор: sapuna

rangchev
новобранец
новобранец

Избор на въдица

Мнение от rangchev »

Имам следното питане.Може ли с въдици за риболов на тежко или шаранджийски въдици,със същите да ловувам и хищна риба-щука,бяла риба и т.н.Ако не е подходящо,моля да се обосновете защо и кой тип въдици са подходящи за риболов на хищна риба!?Благодаря предварително!
Аватар
assv
фен клуб-скобар

Re: Избор на въдица

Мнение от assv »

Може,ако не смяташ да ловиш с изкуствени примамки
Най-голямата риба е изпуснатата
Изображение
Pooh

Мнение от Pooh »

Щом като Калоян прави филм в Монголия, в който виждаме как се гони таймен с шаранджийска пръчка на блесна първи номер, значи и "свинкя в джамия може да влезе", както и да звучеше поговорката. :mrgreen:
Има доста колеги, които ловят бяла и щука с шарански такъм, така че не пречи да опиташ, стига да говорим за дъно или тапа на рибе. Просто пръчките за тези хищници трябва да са достатъчно твърди, да да може при засечка да пробиеш твърдите им усти, освен ако не чакаш да нагълтат по-надълбоко.
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

може то4но такава тема бях пуснал тук да ми предложат не толкова тежка сопа за дъно която мога да използвам и за мн др риби например щука на тапа въдицата е с 4уствителен връх само 4е моите са с 100 - 150 акциа а сега са останали само с 50 - 100 но за шаран и щтука са перфектни няма смисул за всяка една риба да се копуват разли4ни такъми то не стана риба по реките ве4е ......
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

забравих да ти покайа сопата http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=1630 :D
rangchev
новобранец
новобранец

Мнение от rangchev »

Благодарско колеги.Колегата-assv,казва:може,само да не ловиш на изкуствени примамки!?А ако ловя на такива-примерно,блесни,воблери,силиконови рибки и т.н.,то тогава каква трябва да е моята пръчка.Ще чакам мнения отново,за да си изясня веднъж завинаги някои въпроси и да спра да харча парички за всяка моя приумица.
Pooh

Мнение от Pooh »

Темата за спининга е дъъълга, направо необятна! :?
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Ако ловиш на стръв от брега - може с най-яките тояги. Особено за щуката.
Ако ловиш бяла риба на влачка - най-добре е 3 - 3.6м пръчка с акция 40-80 грама. Хем рибката играе по-добре, хем пръчката е достатъчно мека за да налапа без да изплюе, хем е достатъчно твърда за добро засичане. Ако на влачката има риск да удари сом - най-яката тояга.
За бяла риба или костур на тупкане от лодка - пръчката е 3м. с акция пак 40-80грама.
За спининг от брега - пръчка с акция до 40 грама, влакно до 0.25. По-твърдите пръчки и по-дебелите влакна не стават щото примамките не се движат добре.
Pooh

Мнение от Pooh »

:wink:
"Влачката" се казва "тролинг". Или просто влачене. Да използваш за тролинг въдица, по-дълга от 2.40 ми се вижда мазохизъм.
;)
Мога да ти кажа, че съм тролил с пръчка с горна граница на теста 30 гр. и се получава много добре.
;)
"Тест" и "акция" на пръчка са две съвсем различни неща, така че
pitcha написа:пръчка с акция до 40 грама... По-твърдите пръчки и ..
нещо куца.
;)

Просто за информация пускам това, писано някъде преди доста време. Надявам се да е полезно.
Sestrata написа: Преди време, по повод питане, дадох разяснение за двата основни показателя, които характеризират въдицата. Целта ми беше да се уеднакви терминологията която ползваме, за да заговорим на един и същ език.
Според мен различните производители - Японски, Американски и Европейски имат леки разминавания в терминологията, което в добавка със свободния български превод води до голяма обърквация в значението на понятия като АКЦИЯ, СТРОЙ, МОЩНОСТ и т.н..
През последните години под влияние на руската школа, която съгласува своята терминология с американската се избистри следното популярно съответствие: action=строй и power=мощность.
В България някой умник е разменил понятията и нарича power=мощность с българското "акция", което е точно обратното, но така или иначе вече се е наложило като термин и ще трябва някак да го приемем.
И така:

1. ACTION /английски/=СТРОЙ /български/ /в превод - "действие"/ - или в коя част пръчката се огъва при прилагане на определена сила - "POWER".
Или както го обясняват някои производители:
Според определението на St.Croix:
"The "action" of a rod is determined by where a rod flexes along the blank. Faster action rods flex mostly near the tip. Moderate action rods flex more near the middle of the blank. Slower action rods flex down into the butt section."
С две думи, пръчките с бърз строй при прилагане на сила в тестовия диапазон се огъват близо до върха /бързи, полупараболици/, а тези с бавна такава - в средата на въдицата /бавни, параболици/.

ИзображениеИзображение

Първата схемичка е от Германския Sportex, втората още по-прецизна от Американската St.Croix
В България са най-често срещани.
- "X-FAST" и "FAST PLUS" наричани "върхова акция" или "много бърз строй"
- "FAST" и "MODERATE FAST" като "бърза, полупараболична акция" или "бърз, полупараболична строй"
- "MODERATE" и "SLOW" като "параболична акция /строй/"
Някои японски производители /Daiko/ вместо "moderate" използват думата "regular".
Най-голямата заблуда е, че много твърдата пръчка е "много бърза". Твърдата пръчка предполага със сигурност друго - по-голяма мощност, което от своя страна е вторият основен показател.
2. POWER /английски/=АКЦИЯ /български/ /в превод - "сила"/ - или какъв натиск е необходим за да се огъне пръчката.
Според определението на St.Croix:
"The "power" of a rod refers to how much pressure it takes to flex the rod. Different rod powers are engineered to efficiently handle a certain range of lure weights and line sizes. To select a rod power that will perform best for you, simply narrow your choices to rods designed to cast the weight of lures — and sizes of lines — you’ll fish with most often. It’s that simple."
UL - Ultra Light
L - Light
ML - Medium Light
M - Medium
MH - Medium Heavy
H - Heavy
XH - Extra Heavy
В определението се посочва, че пръчките с различна "POWER" са построени така, че ефективно да работят с определен теглови обхват примамки и размер влакна.

Надявам се да съм бил полезен.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Бих отговорил, че за тия които влачат отскоро - влачката може и да е тролинг, акцията може и да е тест и т.н., но няма да го направя. Просто се опитах да бъда полезен.
За дължината на пръчката - ако влачат трима в лодката е по-добре да е по-дълга за да не се оплитат примамките при завои. Ако влачат двама или един и има вероятност за сом - колкото по-яка и къса - толкова по-добре.
Pooh

Мнение от Pooh »

pitcha написа:Просто се опитах да бъда полезен.
Изображение
"Тупкането" даже и не посмях да го коментирам - не знам какво е. :wink:
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

rangchev написа:?А ако ловя на такива-примерно,блесни,воблери,силиконови рибки и т.н.,то тогава каква трябва да е моята пръчка..
Ами колега тегаво е да се лови с шаранджийска пръчка на спининг. Сигурно ще може но е тегаво. Поне да е малко по- лека и да ловиш с по големи блесни за да можеш да ги отмяташ. Иначе всичко може като искайте пробвайте.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Може още да не са му измислили някоя чужда дума, ама сигурно скоро ще оправят тоя пропуск.
Познато е още като "помпане". Седиш в лодката - линията е като на тежко - с долно неподвижно олово, с едно или две рибета над него. Оловото лежи на дъното. Правиш двойно повдигане по 20-30см и пак пускаш на дъното. Следва двойно дърпане от някоя риба - засичаш веднага след второто дърпане. Моментално след второто дърпане - при първото не се закачат, а трето обикновено няма.
Може да си заметнал и по-далеч от лодката и действаш на придърпване - докато ги откриеш рибите.
Ако е за костур - линията се държи изпъната, докато оловото лежи на дъното. Ако е за бяла или за пъстърва/дай боже всекиму/ - трябва да е по-отпусната и да се изчака малко след налапването..
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

сопата за блесни и воблери се нари4а спининг наи използва ни са по мое наблиудение са 2.70м акциа 15-45 има карбонови фибро стъкло има и плътни които предпо4итам аз но са по къси4ки но пък здрави :D
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

begleca_sv написа:сопата за блесни и воблери се нари4а спининг наи използва ни са по мое наблиудение са 2.70м акциа 15-45 има карбонови фибро стъкло има и плътни които предпо4итам аз но са по къси4ки но пък здрави :D
:rolleyes: Жистокооо...
Аз там съм пораснал...
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”