Да съхраним честта на Българското Риболовно Майсторство

Модератор: sapuna

pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Да съхраним честта на Българското Риболовно Майсторство

Мнение от pitcha »

Уважаеми колеги,
Пускам тая тема, без да съм сигурен дали тук и е мястото, омерзен от случващото се в последните години с описанията на техниките и терминологията при риболов в български условия и масовото чуждопоклонничество. То не остана една типично българска техника и една българска дума за тия работи. Всичко стана английско. От списания, вестници и телевизии изскачат нови линии, монтажи и техники, с впечатляващо английско име, описани от някой англичанин, французин, холандец и т.н. , а повечето от тия техники и линии много отдавна се прилагат от старите майстори в българския риболов.
То не са къпинги, дъбинги, туйчинги, пуйчинги, кастинги, тролинги, дроп шоти и т.н. и т.н. Също и туйстери, спинери, джигове и кво ли още не. Един български състезател по някакъв вид риболов описваше как бил „къпирал” в някакво състезание. Ай стига бе - даже и на пускането на рибата обратно във водата му викат рилийз , а на зарибяването – кастинг, ако не греша.
Даже има известна неяснота по въпроса за спининга. - като бях дете си спомням появата на първите спининг макари, а сега някои се тревожат защо при спининг - клатушките, силиконите и воблерите не се въртят, а други – защо тоягата била спининг пръчка. Чест прави само на мухарите, че мухарството все още не е станало флаинг или флай фишинг. Обаче в имената на мухите – почти няма българско – с изключение на джапанка и лайнарка и още малко други – не съм специалист по тоя риболов.
Наскоро във форума добронамерено ми обясниха, че влачката била тролинг, при положение, че у нас се влачи поне от 30 - 35 години, а може и от повече /поне за толкова аз знам/, а публикации у нас с използване на тоя термин има от петнайсетина години. Когато влачката не беше тролинг – никой не се хвалеше с три до пет риби, хванати за цял ден от трима души в една лодка и софиянци не трябваше да ходят до Ивайловград или Жребчево за тая работа..
Дори сред по-младите не се знае за „тупкането” или „помпането” от лодка или на дупка в леда - за хищник, само защото някой англичанин не го е описал и не му е дал английско име. Мисля, че ако тупкаш на силикон му викат „дроп шот”, ама не съм сигурен – казвам го за да разберат англопоклонниците – щото вече почти няма къде да го видят, а то е един от най-успешните методи, когато хищникът е в дълбокото. /В един филм на Белопопски за Щъркела, където се измъчиха с некви мижави костурчета на мормишка – в съседна лодка двама руснаци го разбиха костура на тупкане и трябваше тях да снимат – който го е гледал – те това е тупкането/
Та искам да кажа:
ПИЧОВЕ, ИЗПРАВЕТЕ ГОРДО ГЛАВИТЕ - НИЕ СЪЩО СМЕ МАЙСТОРИ НА РИБОЛОВА!
Я да ми дойдат тия англичани, дето все ги цитират, даже и световните им шампиони – на язовир Искър – да ги видиме колко струват, когато няма риба. Вярно - когато ври от риба наистина са добри, но това не значи, че и нашият риболов нищо не струва, та ни трябва те да ни просветлят.
Ето и няколко примера:
Един от собствениците на Веринско преди години ми разказа как на гьола тренирали националите по шаранджийски риболов, въоръжени с всички английски и френски извънземни технологии и оборудване, а някакъв местен старец, на двайсет метра от тях, с оборудване за трийсет кинта, хванал повече риба от всички в отбора взети заедно.
Мой приятел, български майстор на риболова, живя във Англия преди години и ми разказа, как на платен водоем разбил местните майстори на протеина, френските пуканки, трохи и царевици и всякакви тем подобни простотии – с най обикновен торняк от нашата риболовна традиция..
Преди време гледах по френската програма трима французи, представени като майстори на пъстървата в малки планински реки. Пълни леваци. Един или двама, след сто грешки, хванаха по една маломерна и си я прибраха, като коментираха, че тоя ден не кълвяла – само от това става ясно колко разбират. Децата у нас в Тетевенско, Благоевградско, Разложко, Кюстендилско и т.н. знаят повече за тоя риболов от тия пичове. Само защото техниката на конец или капрон не я знаят във Франция или Англия – затова все още няма име. Вероятно няма и да има – щото тъкъмите не струват пари
Всичко това се стимулира от вносители и търговци на тъкъми, захранки и стръв – щото като му турят някое английско име и нещото се продава на двойна и тройна цена. Даже продават и глина по три – пет кинта килото, щото само на едно място в света я имало – а нашенецът кълве ли кълве на тая работа. Самият аз преди години се прецаках и си купих мач пръчка – само за да установя, че неъм нерви да ги нанизвам проклетите водачи, а ползата в български условия е близка до нулата. Добре, че намерих друга жертва, та му я подарих и се отървах.
Някой да е чел описание на техниката да се държи влакното леко изпънато пред макарата от едната ръка – за регистриране на кълването и засичане? Няма да прочетете, щото някой трябва да продава фидерите.
Някой да е чел за употребата на житото, като стръв или подхранка? Няма и да прочетете – щото се купува за жълти стотинки. Ако знаеш как да го направиш – то е сто пъти по-добро за подхранване от белия червей и в река и в язовир, а при определени условия – и като стръв. Разбира се не говоря за това развареното в бурканчетата, което все още се продава тук там. Няма да прочетете и за хляба или качамака – като основа за захранката – по същите причини.

С казаното дотук не искам да отричам всички чужди методи – някои са доста успешни и у нас и е добре да се пробват. Това, за което надявам, е да се опитаме да запазим националното си достойнство на майстори на риболова и да използваме българските думи като захранване, зарибяване, помпане, влачка, въртящи блесни, клатушки и т.н., без да ни е страх, че ще ни се взривят в устите. Щото както е тръгнало – в скоро време и на капана в дънния шаранджийски риболов ще му викаме трапинг.
За съжаление форумите се използват предимно от по-младите пичове и рядко някой по-стар, като мен, успява с триста зора да се регистрира – от стотния опит. Та съветът ми към по-младите е: четете, образовайте се и опитвайте, обаче като отидете на някоя река или водоем – огледайте се за някой местен старец и го питайте може ли да го понаблюдавате – нерядко ще видите супер успешни методи, за които няма да прочетете никъде. Във всички случаи са и много евтини. Тия методи са на път да изпаднат в забвение и да изчезнат, а това не трябва да става.
мастЪра_
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Да съхраним честта на Българското Риболовно Майсторство

Мнение от мастЪра_ »

Евала, колега :!:
Изключително си прав ! Предполагам на много колеги им е минавало през ума същата мисъл. :wink:
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

:D :D :smt041 :smt041 Напълно си прав колега за висчко.И на мен ми се смеят като ме видят по реката с пачето перо и тръгват да ми обесняват как за 1лв. съм щял да си клупя незнам си каква плувка но за мен пачето перо си е незаминиму като артикул неотричам плувките не че не ползвам и тях но пачето перо си е паче перо.Наслука на всички :D :drinkers: :drinkers:
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Mirotg1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Mirotg1 »

Напълно съм съгласен въпреки,че не съм стар рибар.
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Чуждиците навлязоха навсякъде колега.То да беше само в риболова.Я изгледай (ако издържиш) веднъж целият рекламен блок в по-гледаните часове и чуй за кво става въпрос! :vom: :vom: :vom:

п.п.Веднъж чакам тролей в Сф и една бабка попита младеж как се казва спирката и той:
-Уошбърн!
А бабата:
-Как ??? Лош брън ???
Изображение
Mirotg1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Mirotg1 »

В една книга от преди 90-та година воблера е описан като "гмуркаща се блесна".
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Преди два-три месеца, колегата sunnen пусна една тема във форума "Тема за начинаещия риболовец-ТЕРМИНИ". Та във тази тема се коментира точно този проблем. Нещо повече, опитах се тази тема да се превърне в нещо като начална тема за събиране и обобщаване на всички термини в рболова (нещо като терминологичен речник), като се посочват на първо място българските наименования, а след тях и чуждижите. Лично аз съм посочил доста термини, и ще продължавам да попълвам темата, но един-двама души не са достатъчни. Ако повече колеги се включат, за да се събере терминологията на едно място в суров вид, а след това да се синтезира вече в една нова тема - подредено и по азбучен ред и по риболовни техники, мисля, че ще направим едно много полезно за всички нещо. Не е трудно да се направи, но трябва повече желание и активност и от други колеги, особено от онези, които владеят добре материята. А колегата picha е изключително прав. Браво за тази тема. Казвам БРАВО, а не ЕВАЛА, защото и "евала" е чуждица в българският. То и за браво не съм много сигурен де, ама ми е по-близка до българския. Че чуждиците ще продължават да ни заливат, ще продължават, но защо трябва да изхвърляме от нашия си - българския речник точните и еднозначни думи и термини и на тяхно място да заместваме чуждиците, когато имаме прекрасни и звучни български думички? Защо трябва да наричаме "ринг" пръстенчето (халкичката) при монтаж "на косъм", когато си имаме две точни български думи - халкичка или пръстенче? Защо говорим за "тролене", когато всеки използващ този метод на риболов влачи (влачене)? Ако продължа да изреждам, ще съставя сам терминологичния речник :D . Отворете темата, която ви посочих в началото и дайте своя принос за запазване на българската терминология колеги. Отделете й поне малко време. Ще е полезно за всички колеги. Още веднъж - браво на колегата picha за темата. И на колегата sunnen за другата тема. :drinkers:
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Прав си колега!Добре го каза.
Като че ли, майсторлъка в риболова се превръща в ползването на скъпи такъми и вносни захранки.Някаква мания е превзела всички за притежаване на нови и нови рибарски пособия и техника.Включително и най-модерна електроника ,която замества основни риболовни знания и умения.То май не е само в риболова. Няма да е далеч времето дето ще си пращаме въдиците за риба , а ние ще си седим пред компютрите :D
В днешно време един риболов се превръща в сериозно изпитание на сили ,нерви и финанси.Обикновено е свързан със дълга подготовка и изнасяне на половината покъщина ,а и навиване на добър километраж.Като прибавим липсата на време излиза ,че се натоварваме вместо да почиваме.Поне на мен често ми се случва да се върна от риболов доста изморен,а тепърва трябва да подреждам мазе ,гараж,кола да чистя риба и т.н.Времето ни е такова.Живеем по динамично с тенденция за още по.Сега за ден вършиме толкова неща колкото преди за няколко дни.Тръгваме за риба с всички налични такъми 20, че и повече ,още толкова кофи,гайковери (бормашини на батерии) три куфара с батерии и накрайници,столове- платформи стойки и т.н. :D Не ,че не може да си забъркаме храната и на ръка,ама така е модерно.Не че ще ползваме всички прътове ,ама има вероятност да потрябват.Все пак не сме близо до вкъщи, а на 100 км че и повече.
Май има нещо объркано в тази работа.Преди не беше ли по -добре?Копаш няколко червея и газ на реката за час -два -три.Връщаш се в къщи като нов ,даже и риба носиш.И тоя номер можеш да го играе през ден.Сега риба няма в реката ,камо ли време да ходиш толкова често.
Времето ни е такова модерно и западно.Един колега беше написал ,,На риба като на война".
Защо пък да е така?Къде ни е спокойствието в риболова?Къде ни е рибата?Май ще си останем с модерните такъми и чуждите думи!!!
Явно не само на мен ми правят впечатление тези неща ,ама всички караме по инерция.
Нещо се отпуснах с писането и като ,че поизместих темата ,ама някак така се получи :oops:
Наслука!
Риболовът не е слука,а наука!
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Като имаш кво да чистиш – пак си добре. Аз с тия пъстърви.... Обаче майсторството в риболова си е състояние на духа и колкото по-майстор ставам – толкова по-малко лапам.

Все пропускам по нещо важно, та ето и още малко по тоя въпрос:
Мой братовчед от Пловдив, като бяхме деца и ходехме по Дунава /понякога с куки от карфица и земен от двора на дядо ми/, ми обясняваше за първия път когато употребил захранка – на язовир Батак хванал на плувка някъде при стената над сто шарана и ги пуснал всичките – те ви къпинга, кача и рилийза в едно. Те ви и майстора. Представяте ли си за какво става дума – дете на четиринайсет – петнайсет години.

Към вносителите и дистрибуторите на риболовно оборудване:
Ако парите, които отиват за спонсориране на вестници, списания, телевизии, състезания, елитни риболовни клубове и др. отиват за зарибяване /тая цигания със зарибяването преди състезания не се брои/ - ще има следните ползи:
- Ще станете много по-популярни.
- Ще има риби във водоемите
- Ще има за какво човек да си купува ново оборудване – при настоящото безрибие не виждам кога ще ми потрябва нова дънарка или макара щото няма как да се счупи някоя от старите. Т.е – очаква се да се повиши търсенето. Така няма да ви се налага да измисляте нови и нови простотии и да търсите нови англичани, дето да ги рекламират и да ни обясняват като на малоумни.
- Много хора, включително и аз, ще купуваме оборудване само от тези които заделят примерно 10% от печалбата – да отива за зарибяване.

Към издателите на вестници, списания и филми – казаното по-горе важи ако спестите хонорарите на тия световни величия и те отидат пак за зарибяване. В този случай няма да се налага да ходите до Швеция, Монголия или на Луната, само за да ви гледаме колко не знаете за съответния риболов, за който снимате филм. Концентрирайте се върху собствено участие във филмите само за видовете риболов, на които сте майстори. С едно ходене до Швеция например можеше да се зариби поне един язовир като яз.Искър, а не да ви трябват три дена там - за да установите, че щуката кълвяла повече на топчести воблери, дето се знае от целия свят. Няма да ви трябва да снимате филми за улов на пъстърви във забранени реки, защото в разрешените щеше има достатъчно риби. Да бяхте показали поне, че трябва да се мокри ръката преди да пипаш рибата – пак щеше да има някаква полза. А сега – тия които не знаят за съответния риболов - не научават нищо полезно, а тия които знаят – се изпълват с пренебрежение.
За влачката – хванете някой старец с над 30 години опит в тая работа, за риболова на мамка – идете например в Лом – при устието на реката Лом и вижте местните майстори - там ще видите за какво става дума. Така ще се види и истинският български майсторлък.

Ебаси колко съм се ядосал и продължавам да се навивам. Сигурно щото пак не хванах нищо, а и изглежда ми липсва достатъчно фосфор в организма, а вероятно и друго. Ама съм се заклел да ям само каквото си хвана и ша търпя.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Сега, като го прочетох видях, че съм използвал "воблер" вместо изкуствена рибка. Във форумната стилистика - sorry.
За списъка с термините - мога да помогна - "пуйчинг" идва от "пуйча се", т.е. надувам се като пуяк с английско окончание за благозвучност и авторитет.
Последно промяна от pitcha на Нед Юни 19, 2011 5:02 pm, променено общо 1 път.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

По по-горе споменати причини и аз раста само духовно в последно време. :D Добре, че синчето се отчита иначе ще се прибираме без риба почти всеки път.С мойте дръвца и железца
само ,,майсторлъка,, ми расте и издръжливостта.
Имаш интересни идеи колега.Дано намерят приложение.
Едно примерче и от мен.Преди наколко години след четене и гледане на филми за спининг реших да подменя малко оборудването.Не че не ловях ,дори много добре се представях-може би късмета на начинаещия.Та взех по-добра макаричка ,нова пръчка,влаканцето жълто ,неразтегливо вижда се от далеч ,тънко здраво, като по учебник.Всичко точно ,но рибите взе нещо да ги няма.Опита ми растеше рибите намаляваха.Тая тенденция се запази доста дълго време.След смяна на влакна и примамки мисля, че реших проблема.За водоемите които посещавам с доста наплашена риба се оказа важен цвета на влакното.В момента ловя с безцветно влакно и мога да се похваля с добри риби.
На платен водоем с пъстърва никога не съм имал проблем с цвета на влакното.Налагаше се да сменявам блесната след няколко хвърляния ,за да имам по чести риби ,а не само почуквания.
Всички спинингови влакна са с някакъв цвят жълти ,червени, сини.Аз търся такова, но безцветно- за сега не намирам.
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
Whassup
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Whassup »

От тази тема прочетох много неща, които досега не съм ги и чувал, надявам се да ги запомня, защото поне според мен са много важни. Аз също съм младеж, който много много не вярва, че и старите въдици, плувки и т.н. вършат много по-добра работа от някои нови, но сега се позамислих. Замислете се и вие :)
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Жестока тема отвори колегата.
Огромната част от споделеното от него и от колегите пуснали мнения по темата, е и моето мнение/неизказано досега/.
За съжаление, това е не само в този форум, а навсякъде около нас, в резултат от деградацията на страната и хората, които живеят тук сега.
А колко добри попадения има в мненията :

pitcha написа:. Да бяхте показали поне, че трябва да се мокри ръката преди да пипаш рибата – пак щеше да има някаква полза .

Това е от великия Хемингуей, в една от прекрасните книги за Испания, коридата и риболова на пъстърва. Колко от нас са я чели ???

vladoto написа:В днешно време един риболов се превръща в сериозно изпитание на сили ,нерви и финанси.Обикновено е свързан със дълга подготовка и изнасяне на половината покъщина ,а и навиване на добър километраж.
Наслука!
jagger1 написа:.За водоемите които посещавам с доста наплашена риба се оказа важен цвета на влакното.В момента ловя с безцветно влакно и мога да се похваля с добри риби.
На платен водоем с пъстърва никога не съм имал проблем с цвета на влакното. :

С най-голямо желание бих продължил участието си в тази тема!!!
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Така наречените "английски" термини са навлезли и продължават да навлизат в българския език през руската риболовна литература и филми. "Блесна" е руска дума, а думата "воблер", наложена от руснаците, почти не се използва от англо-говорящите. Това, разбира се, няма никакво значение, защото българският е съвкупност от чуждици, пък и термини трябва да има, за да заговорим на един и същ език. Който не знае какво е кльонк и квок, едва ли знае що е бучкане... освен на пиперо, може би. Проблемът е в масовата неграмотност, а не в терминологията. :lol:
Приказките, че едно време имало много риба са малко като "жалба за младост". И тогава клечахме цял ден за 2-3 таранки, а заводите безконтролно изливаха в реките химия... ама както и да е. Факт е, че мъртви реки като Камчия се съживиха през последните години, риболовните клубове и групи ентусиасти зарибяват, под влияние на форумите се появиха наченки на риболовно съзнание и култура. Всичко това дава надежда, че един ден и унас ще има достъпни класни риби не само в платените гьолове.
Като риболовец от "старото" поколение с 40 годишна практика съм започнал с върбова пръчка и месина от тривка, после бамбук и руска леска, минал съм през стабила, рекса и джермината, мичелите и шекспира. Мога да твърдя, че съвременните американски и японски такъми са на светлинни години пред тях. Наивно е обаче да се мисли, че един гол такъм, без знания и опит е нещо повече от сувенир. Като говорим за знания, принципът е "колкото повече, толкова повече". :idea:
А майсторлъка на стареца с дряновата тояга, малая и кюспето е малко "ала-бала". Не всеки старец на реката лови добре. Едни ловят, други - не. Има обаче и други "старци" - с дългогодишен опит, съвременна екипировка, владеещи свободно няколко езика, отворени ежедневно за знанията и опита на поколения риболовци от цял свят. За тези "старци", "род-руте-удочка" е едно и също - "въдица". Кой какъв "старец" иска да бъде - нека избира сам. :idea:
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Форума имаше нужда от тази тема. Както се казва - Изберете българското. Успех. :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”