Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?rosboz написа:Благодаря, за бързия отговор - трябва да ги пробвам.
Там където е валяло - пачия крак е в изобилие - да бях го садил намаше да намеря толкова много на едно место - Средна Гора - Панагюрище.
в петък
-
- научил се да хвърля
batmile, то само с питане не става, трябва и ходене по горите.
- rosboz
- ще става разбирач
ето една полезна връзка http://hydro.bg/
всеки ден се вижда къде колко е валяло
и нивото на реките - много полезно за риболова
всеки ден се вижда къде колко е валяло
и нивото на реките - много полезно за риболова
ski today
work tomorrow
work tomorrow
Ами то не се и говори като не знаеш дадени причини, но такъва е...gygytka21 написа:batmile, то само с питане не става, трябва и ходене по горите.
Къде в Родопите ?batmile написа: Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?
По високото започва иглолистната манатарка, но в ниското вече привърши.
Има много гъби, но трябва да си знаеш районите. Например около Велинград е тръгнала яко манатарка ( в боровинките) - иглолистна с тъмно червената шапка.
Около Доспат (язовира) също иглолистна.
Успех !
Благодаря ти много бгбул и на човека където даде сайта за валежите.bgbul написа:Къде в Родопите ?batmile написа: Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?
По високото започва иглолистната манатарка, но в ниското вече привърши.
Има много гъби, но трябва да си знаеш районите. Например около Велинград е тръгнала яко манатарка ( в боровинките) - иглолистна с тъмно червената шапка.
Около Доспат (язовира) също иглолистна.
Успех !
Колеги,бихте ли ми казали тази манатарка каква е според вас и дали става за хапване и сушене? Щеше ми се да е канеленокафява,но шапката не е толкова тъмна.

здравей колега матеев според мене това е горчива манатарка като се съди по това че отдоло под шапката цвета е жълтеникъв навремето и аз я брах и съм я консумирал една седмица разстройство и повръщане и се оправяш след това та много внимавай с тази гъба не ти я препоръчвам да я консумираш да те питам как в момента изкупуват манатарката по кюстендилско и дали има пазар на суха манатарка
В момента в Кюстендил манатарките се изкупуват на цени от 4, 2 и 0.5 лева съответно за първо,второ и трето качество манатарка. Сушени още не изкупуват,но миналата година купуваха на цени от 50лв за килограм първо качество и 30,20 лв за по-ниските качества. Трудно ми е да дам точна спецификация на различните качества сушена манатарка,защото аз си суша всякакви - от най-хубавите гъбки първо качество та до стари и червясали екземпляри. Неприятно впечатление ми прави,че по нашия край не изкупуват хлебна манатарка,а през първата половина на месеца не липсваше,много по-рядко червясва и боледува и ми се вижда дори по-вкусна!
Интересно е,че цената на пачия крак скочи от 3лв на 4,а на някои места се оказва,че човек може да събира по 10на килограма на ден,въпреки жегите. Разбира се преобладават сухи и изгоряли гъби,но в пунктовете събират едва по 5,6 касетки пачи крак на ден,тъй че моите 10кг са им добре дошли дори и да са доста сухички. Според информация на човек от Вършец от по-високото стъпало на изкупвачите (тези с фабриките,които купуват гъбите от нашите пунктове и изнасят тонове за чужбина),цената на пачия крак би трябвало дори да е 5лв! Тъй,че дано се задържи и през уикенда,когато се моля да повали,защото тук е адски сухо! Имаше доста манатарки по някои гори,но сегашното сухо и горещо време съсипа и сложи край на манатарките в ниските дъбови гори (600м-800м),може би е дошло времето да се кача по по-високите части из Осогово,където макар манатарките не са много и тръгват доста по-късно,но пък болни и скапали манатарки няма! Гъбите там са свежи дори когато са вече големички! Много се отплеснах,но само гъби са ми в главата тези месеци...
Интересно е,че цената на пачия крак скочи от 3лв на 4,а на някои места се оказва,че човек може да събира по 10на килограма на ден,въпреки жегите. Разбира се преобладават сухи и изгоряли гъби,но в пунктовете събират едва по 5,6 касетки пачи крак на ден,тъй че моите 10кг са им добре дошли дори и да са доста сухички. Според информация на човек от Вършец от по-високото стъпало на изкупвачите (тези с фабриките,които купуват гъбите от нашите пунктове и изнасят тонове за чужбина),цената на пачия крак би трябвало дори да е 5лв! Тъй,че дано се задържи и през уикенда,когато се моля да повали,защото тук е адски сухо! Имаше доста манатарки по някои гори,но сегашното сухо и горещо време съсипа и сложи край на манатарките в ниските дъбови гори (600м-800м),може би е дошло времето да се кача по по-високите части из Осогово,където макар манатарките не са много и тръгват доста по-късно,но пък болни и скапали манатарки няма! Гъбите там са свежи дори когато са вече големички! Много се отплеснах,но само гъби са ми в главата тези месеци...
МЕРСИ МНОГО ЗА ИНФОРМАЦИЯТА ТУКА ПРИ НАС ПО СОФИЙСКО СЪЩО Е МНОГО ГОРЕЩО ТЕМПЕРАТУРИТЕ СТИГАТ ДО 32-33 ГРАДУСА ПО ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА МАНАТАРКАТА СПРЯ ПАЧИ КРАК ИМА МАЛКО ПРЕГОРЯЛ ЩЕ ИЗЧАКАМЕ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ГО ДАВАТ ДА ПРЕВАЛИ И ТЕМПЕРАТУРИТЕ ДА ПАДНАТ С 5-6 ГРАДУСА ПРИ НАС Е ГОРЕ ДОЛУ СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ГЪБИ АЗ БЕРА ПРЕДИМНО МАНАТАРКА 1 К-ВО ПОНЕЖЕ СЪМ НАМЕРИЛ ЧОВЕК ОТ КВАРТАЛА КОЙТО МИ Я ИЗКУПУВА НА 7 ЛВ НО ИСКА ДА НЕ Е ЧЕРВИВА И ДА СЕ РАЗРЕЖЕ НА 2 ЧАСТИ ТОЙ ПЪК Я ПЛАСИРА НА РЕСТОРАНТИ И ПИЦАРИИ ЗА ПО 20-25 ЛВ ТАКА ЧЕ И ТОЙ И АЗ СИ ДОКАРВАМЕ ПО НЯКОЙ ЛЕВ НО ТАЗИ ГОДИНА Е МНОГО СЛАБА В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДИШНИ ГОДИНИ НО КАТО НЯМА РАБОТА И ТОВА Е НЕЩО ЩЕ ЧАКАМЕ ЛЯТНАТА МАНАТАРКА ТЯ ПОНЕ НЕ Е ТОЛКОВА ЧЕРВИВА И СЕ БЕРЕ С УДОВОЛСТВИЕ ЗАСЕГА Е ТОВА ОТ МЕНЕ УСПЕХ В ГЪБОБЕРА
-
- новобранец
Колеги, а как чистите леко червивите гъби, аз не ги прибирам, но в тая суша 90% са леко надупчени и ми е жал, че ги хвърлям, а ме е гнус да ги готвя?
Диана Стойчева
100% не е горчива манатарка (Tylopilus felleus). Горчивата манатарка е с бледорозови тръбички. Пънчето е жълто-кафяво с груба мрежа. Месото и не променя цвета си и расте в иглолистни гори, много рядко в широколистни. Освен това България е много рядко срещана, аз лично не съм я намирал никога в БГ. Иначе тук в Шварцвалд е много разпространена.alenov77 написа:здравей колега матеев според мене това е горчива манатарка като се съди по това че отдоло под шапката цвета е жълтеникъв навремето и аз я брах и съм я консумирал една седмица разстройство и повръщане и се оправяш след това та много внимавай с тази гъба не ти я препоръчвам да я консумираш да те питам как в момента изкупуват манатарката по кюстендилско и дали има пазар на суха манатарка
При канеленокафявата манатарка (Xerocomus Badius) изцяло липсва мрежесто оцветяване на пънчето.
Гъбата на снимката е Boletus appendiculatus.
- rosboz
- ще става разбирач
Сушене му е майката.dstoicheva написа:Колеги, а как чистите леко червивите гъби, аз не ги прибирам, но в тая суша 90% са леко надупчени и ми е жал, че ги хвърлям, а ме е гнус да ги готвя?
Режеш и веднага на слънце ( червеите веднага измират )- иначе червеите ще ги изядат целите.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- научил се да хвърля
( червеите веднага измират )
Ми то, дори и да са умрели пак пак са си гадни !
Хватката е силно заразените места да се изрежат и ако остане нещо - остане

И да ме няма, пак съм тук !
Съвет!Вземаш една прозрачна купа/може и пластмасова/.Гъбите си ги нарязваш като за готвене/може и по на едро/.Пълниш купата с два или три литра вода,слагаш половин лъжичка сол.Вземаш от гъбите и ги поставяш във водата.Сядаш на един стол и наблюдаваш как всички червейчета излизат от гъбите и като парашутисти падат на дъното на купата/от време на време разбърквай гъбите-да са във вода/.След около десет минути вадиш тези гъби и в същата вода поставяш други и тн.