Каква макара за Тика Техниум/Сигнал?

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Каква макара за Тика Техниум/Сигнал?

Мнение от daniel_g »

Здравейте,
Тъй като много от вас ловят с тези две болонезета на 6м., искам да разбера кой каква макара е сложил и защо? Дали някоя 3000-4000 размер да балансира дължината и теглото или някоя по-малка 1000-2000?
Бързооборотна или не и т.н.
Аватар
tamihal
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Каква макара за Тика Техниум/Сигнал?

Мнение от tamihal »

Не ловя с една от тези двете, а със Swing...която всъщност, е и най-леката от гамата болонези на TICA. Аз съм я окомплектовал с макара, която е размер 20/200 и тегло 320 гр., с алуминиева шпула, а с графитната теглото става 300,но и в двата случая, се балансират идеално. Макар, че за баланс при риболов с болонезе е малко нелогично да се говори, тъй като се стремим да имаме максимално олекотен такъм, който да не ни измаря, при по продължителен риболов. И в тази връзка една макара 10/100/1000, също би свършила идеална работа,А по отношение на предавателното число, смятам, че повече от 1:5 не нужно, с боло се лови на сравнително близка дистанция и много обороти на макарата не са и нужни.
Определено размер 40/400/4000, е много голям за такъв тип пръчка.
п.п. Макарата, с която ловя е D.A.M GLX 820...че каква друга да е... :wink:
Последно промяна от tamihal на Сря Юни 15, 2011 10:21 pm, променено общо 3 пъти.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

На моята болонеза сьм с макара Tica spinfocus 1000,като идеята ми беше да е максимално олекотен комплекта.
Не вярвам че макара размер 3-4000 ще успее да балансира 6 метров прьт,па ако ще да е и извьнземен.За да се постигне баланс предполагам че ще е необходима макара размер 10 -12000 :D
Та за мен това е решението по малка макара, за по ниско тегло като цяло .
:drinkers:
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

Аз не Техниум съм сложил макара с грамаж 244 грама или по случайност точно колкото пръта. Добре се вързаха. Иначе може да се направи експеримент с различни големини макари ама по-тежка не ми трябва, почти нищо няма да промени само ще тежи повече. ДА се намери една среда и това е.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
tihomir123
новобранец
новобранец

Мнение от tihomir123 »

Макара ексейдж 1000 на shimano Tica Tehnium 6m
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Моят съвет е да си сложиш лека макара , защото на 6 метра , трудно ще намериш баланс. Аз специално използвам ексейдж размер 1000 , и съм много доволен !!!
Върл Shimano фен!
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

Както вече са ти казали колегите, трудно ще балансираш една шестица с макарата. По-добре заложи на теглото на макарата, защото при риболов с болонезе то ти е в ръката непрекъснато. Колкото по-лека макара, толкова по-добре. Понякога и 50 грама повече ще ти се струват като 500 след целодневен риболов. Въобразявал съм си, че металната шпула на макара ми тежи много и трябва да бъде с пластмасова или, че макарата изцяло трябва да бъде от пластмаса. Дори съм се замислял дали да не се насоча към един модел на Шекспир - Shakespeare Supreme Magnesium XT - модел 30, изключително лека макара, но за сега не мога да си позволя такава инвестиция, а и не знам дали си струва :oops:
Ако искаш обърни внимание на друг момент - предавателното число на макарата. 6,2:1 няма да е лош вариант. Понякога се оставя плувката да измине дълго разстояние и се отпуска доста по течението, а след това тя трябва да бъде прибрана - една малка макаричка, с малка шпулка и предавателно число 5,2:1 е също добър вариант, но вярвай ми ще ти писне от въртене - не е един път да прибереш и да навиеш, особено ако риболова е изнервящ, с капризни риби, леко потапящи плувката и късащи нервите на риболовеца. Е в тоя случай ми се е искало да имам макара с предавателно число и 10:1 :oops: НО това си е личен избор - някои риболовци не обичат при риболов с болонезе да имат бързооборотна макара. Аз съм ловил с макара 6,2:1 и ми беше много добре - бързо обиране на влакното и бързо повторно замятане, а и не ти писва това непрекъснато въртене. Но това си е мое предпочитание. През последните две години ловя с един Shakespeare Mach 3 XT FD - спуквам го от въртене и за сега се справя много добре, с предавателно число 5,2:1. НО много често ми липсва това да е с една идея по-бърза. Но пак казвам това си е лично предпочитание. А и защо при мачовия риболов се използват бързооборотни макари :wink:
Успех в избора :D
Аватар
daniel_g
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel_g »

Благодаря на всички за изказаните мнения и коментари. Всички подкрепяте идеята за възможно най-леката макара и по-малък размер. Така и ще направя!
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от калин кацаров »

за мен болонеза на 6 метра най-дoбре си пасва с размер 2500 макара на шимано :wink:
intel98
фен клуб-скобар

Мнение от intel98 »

Моята Tica Technium 6м съм я окомплектовал с ryobi модел 2000 /около 260 гр./. Като и сложа ексайдж 3000 MRA /около 300 гр./ се чувствам по-некомфортно - натежава ми. Затова и аз като колегите си мисля, че трябва колкото се може да е по-лека макарата.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”