За или против дропер на повода.Наблюдение.
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
За или против дропер на повода.Наблюдение.
Здравейте колеги.Не започвам нова тема,тъй като имаше някъде преди време такава.Просто искам да споделя за риболова в неделя на платики на яз.Искър.Ловихме след Щъркела.Колегата на дъно,аз на щека.Щеката е 11,50-Тика.Основно 0,12,микровирбел,повод 0,105 дълъг около 50-60 см.Плувка първоначално 2гр.,после я смених на 1гр.Разтояние от върха на щеката до плувката първо(при по-тежката плувка)около 60-70см.,после 20-22см. при по-леката.Утежнението беше групирано над микровирбела и се състоеше от няколко съчми с намаляваща тежест от горе на долу.И при двете плувки.Кука №14,после №16 на Сеймуро,черна.Захранка-от Горубляне си купих насипна+кастери+царевица от консерва+ароматизатор с вкус на мед.На 11,50 дълбочината беше около 4 метра.
Почнах с три червея на куката,легнало стабилно утежнение на дъното,но за 1 час след захранването нямаше пипане.При едно от прехвърлянията реших да намаля бройката и сложих само един бял-леееко натискане и закачих първата платика,но пред краката ми се откачи.Второ вкарване-платика около 300гр. и край.Подхранване,стрелба,няма и няма.Три червея-веднага бързи 3 платички и пак затишие.Това ме принуди да мина на плувка 1гр.и кука №16,но с преутежнение от един дропер 0,1гр. на педя от куката,като само той лежеше на дъното,а основното утежнение- не.Само че кълвеше най в края на хранителното петно-при опънат повод и практически неподвижна стръв.Затова и скъсих до максимум разстоянието до върха,така че плувката практически беше под върха на щеката.Често при леко дърпане за корекция на позицията следваше кълване.Кълванетата станаха по-отчетливи и риболова стана доста добър.Почнаха редовно да кълват,верно шамарчета,но темпото беше прилично.Храна се подаваше редовно-на 10 мин. по мандаринка,две,а на час и малко по 3-4 портокала и стреляне на бял.
Та това е от мен.Мисля че дропера на повода+малко мислене ми помогна да си направя риболова.
П.П.Ей,голяма работа е гредата.Намалява хамалогията,а отделно прецизира подаване и засичане.
Почнах с три червея на куката,легнало стабилно утежнение на дъното,но за 1 час след захранването нямаше пипане.При едно от прехвърлянията реших да намаля бройката и сложих само един бял-леееко натискане и закачих първата платика,но пред краката ми се откачи.Второ вкарване-платика около 300гр. и край.Подхранване,стрелба,няма и няма.Три червея-веднага бързи 3 платички и пак затишие.Това ме принуди да мина на плувка 1гр.и кука №16,но с преутежнение от един дропер 0,1гр. на педя от куката,като само той лежеше на дъното,а основното утежнение- не.Само че кълвеше най в края на хранителното петно-при опънат повод и практически неподвижна стръв.Затова и скъсих до максимум разстоянието до върха,така че плувката практически беше под върха на щеката.Често при леко дърпане за корекция на позицията следваше кълване.Кълванетата станаха по-отчетливи и риболова стана доста добър.Почнаха редовно да кълват,верно шамарчета,но темпото беше прилично.Храна се подаваше редовно-на 10 мин. по мандаринка,две,а на час и малко по 3-4 портокала и стреляне на бял.
Та това е от мен.Мисля че дропера на повода+малко мислене ми помогна да си направя риболова.
П.П.Ей,голяма работа е гредата.Намалява хамалогията,а отделно прецизира подаване и засичане.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: За или против дропер на повода.Наблюдение.
Много неща не ми се връзват. Първия такъм изобщо не го коментирам, 2 гр. олово на куп и 60см повод по никакъв начин не си го представям в комбинация с щека.
При втория случай, да се говори за дропер на повода, когато разстоянието от куката до дропера е 1 педя
пак му убива, та 1 педя е най-масово използваната дължина на повода при този риболов.
Това , което се се случило според мен е, че си преминал от един безумен и твърде груб тъкъм, към най-обикновения и често ползван монтаж-
основно + един дропер.
При втория случай, да се говори за дропер на повода, когато разстоянието от куката до дропера е 1 педя

Това , което се се случило според мен е, че си преминал от един безумен и твърде груб тъкъм, към най-обикновения и често ползван монтаж-
основно + един дропер.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Съгласен съм с Чируза,просто това че дропера е бил на повода,няма значение.Същия ефект го постигаш с по къс повод и дропер над повода.Виж тези 3 монтажа:

Според мен най добрия за платиките е 3-тия,на повдигане.Поне аз ползвам предимно него когато ловя платики.Също и втория е добър за пропадане,ако успееш да качиш рибите над дъното.А първия е твоят успешен монтаж,самоче в позиция 3...

Според мен най добрия за платиките е 3-тия,на повдигане.Поне аз ползвам предимно него когато ловя платики.Също и втория е добър за пропадане,ако успееш да качиш рибите над дъното.А първия е твоят успешен монтаж,самоче в позиция 3...

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
ОК.Може би твоя начин на ловене е такъв.Моя е това,което написах.Проблем ли е че споделих нещо,което не е по учебник?
Така съм преценил за конкретното място и време,така съм направил линията.Това не ми попречи да си хвана доволно риба.

Отговор защо монтажа ми е такъв може би ще намериш при Платиката-пуснал е един репортаж във Фишинга.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Чудиш се защо си почнал да ловиш едва след смяната на монтажа- отговарям ти.
Успех!
Успех!
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ще ми се да се съглася,но...сигурно сте прави за вашите условия.Paublo_Eskobar написа:...Същия ефект го постигаш с по къс повод и дропер над повода...
Само да споделя защо ползвам понякога малък дропер на повода,като иде реч за риболова на Дунав с директен или боло:
Изтичайки върху захраненото петно винаги леко придърпвам линията,като по този начин "дразня" рибата с повдигането и плавното пропадане на стръвта.Точно в този момент са 90% от кълванетата.Опитвал съм и по горе написания начин,но не е същото.По-голямата твърдост на основното влакно и наличието на вирбел след последния дропер мандахерца стръвта по странен начин и кълването намалява на половината.
Колегата спомена по-горе че е придърпвал стръвта по същия начин и в този случай мисля че правилно се е ориентирал за драопер на повода.
Нека сега не ме нападат щекарите,а да опитат и този начин.Може в дадена ситуация да им донесе успех.

-
- кандидат преподавател
За щекарите съм "пас",но подkрепям stich за наличието и на други условия,при които е по-ползотворно да се слага дропче на повода.При риболов на скобар в дебел бързей - точно срещу силно мандахерцане на стръвта при изтичането.Работи здраво,пробвано е много пъти 

-
- разбира нещата
Темата е за или против...
При неподвижна вода съм напълно против дропера на повода , абсолютно е безмислен ,аз винаги разчитам на по късия повод и колкото е по компактна линията толкоз по добре се контролира .
А Дунава и бързея за скобар ... е там вече е друг филм и е според ситуацията
При неподвижна вода съм напълно против дропера на повода , абсолютно е безмислен ,аз винаги разчитам на по късия повод и колкото е по компактна линията толкоз по добре се контролира .
А Дунава и бързея за скобар ... е там вече е друг филм и е според ситуацията
Аз съм против.За монтажа с които колегата е ловил може през целия ден да е имал кълванета но просто тои да не е разбирал поради разположението на оловото и дългия повод.Платиките на Искъра кълвът като повдигат плувката.В неговия случаи когато рибата поеме стъвта и издига част от повода с плувката не се случва нищо или ако вдигне чак до събраните на куп тежести тя усеща тежеста и се отказва. Монтажа с преотежнена плувка при риболов на платики се използва когато ловиш с директен телескоп и със съчмата с която преотежняваш плувката служи като котва да не ти се мести линията ,при риболова с щека от нея няма нужда.Техниката която аз използвам при летния риболов на платики на яз.Искър с щека е: основно влакно 0,12 повод 0,10 около 23-25см. плувка 1гр.(аз ползвам едни на COLMIC за риболов на платика) има дълга антена разграфена на 2 като половината от нея се вижда над водата ,тялото и е малко издължено и е с карбонов кил.При кълване на платиката се показва и другата част от антената.Тежестите ги разпределям по следния начин(от горе на долу):на 45см. над клупа на повода слагам основното утежнение на 6-7см. под основното утежнение слагам един дропер на 10 см под него слагам още един и следващия дропер слагам до клупа на повода.Трите дропера трябва да са значително по малки от тези на основното утежнение.Последния дропер служи за индикация на кълването.Без него се вижда цялата антена, с него полувината.Лягам с част от повода.Много често в процес на риболова от интезивното подаване на храна платиките се качват на 1-2 метра на дъното.Това се разбира много лесно ,ако рибите спрът да кълвът може да пробваш като вдигнеш с върхъ на щеката линията на около метър метър и нещо и после почваш да пускаш.Ако рибата е над дънито,тя поема стръвта докато слиза към дъното и плувката не застава в работно положение.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
А твоят начин на ловене какъв е и откога е? Ми се струва, че това ти е първият или вторият излет с щека, но се даржиш като световен шампион /минимум/ когато някой знаещ се опита да те научи нещо...pavyan написа:ОК.Може би твоя начин на ловене е такъв.Моя е това,което написах.Проблем ли е че споделих нещо,което не е по учебник?Така съм преценил за конкретното място и време,така съм направил линията.Това не ми попречи да си хвана доволно риба.
Е сега ни впечатли, всичките.... От Платиката се учиш да ловиш с щека /и въобще/?! Да очакваме скоро репортаж "с щека от лодка" или да ни обясниш как се мери дълбочината на 3 метра пред борда на лодката....pavyan написа:Отговор защо монтажа ми е такъв може би ще намериш при Платиката-пуснал е един репортаж във Фишинга.

По темата... както се съгласих в другата тема, дропер на повода само при една ситуация. А именно лежене с дропер на дъното върху каменисто дъно, където дропера често зацепва между камъните. Иначе варираме с дължината на повода и дропер над него....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Уважаеми г-н Радушев.Нямам честта да Ви познавам лично,но най-учтиво Ви моля да запазите сарказма и поученията за себе си.Назидателния Ви и поучителен тон вероятно имат място в училище,но не и при опит за разговор с възрастни хора.Нарочно не употребявам "между".Бъдете така добър да запазите "излиянията" си за друго място и време.
Желая Ви лек ден и ми беше изключително неприятно,че се "запознахме"по този начин.
Желая Ви лек ден и ми беше изключително неприятно,че се "запознахме"по този начин.
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Никой неще да слуша младите!
Успех колега,ще се радваме да ни пишеш пак!Може да пробваш и някой от наще варианти.

Успех колега,ще се радваме да ни пишеш пак!Може да пробваш и някой от наще варианти.

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Уважаеми господин ........., Вие имате право да си трошите главата слушайки когото сметнете за редно и никой не оспорва това Ви право. Нямам идея колко сте възрастен и доколко това е довод в нашата дискусия. От друга страна Ви благодаря, че ме подмладявате, връщайки ме в ученическите години. Успех с ловенето на щека с
Ако сметнете за нужно дори изтеглете плувката плътно до върха и отчитайте засичайте при почуквания на върха /влашка плувка/, ще бъде не по-малко грубо и също толкова "ефективно".
Съжалявам, че съм си направил верните изводи от поста Ви и че те са Ви засегнали. Уверен съм, че един ден ще разберете, че въпреки сарказма си съм бил прав, стига дотогава напътствията които следвате да не са Ви отказали от плувката или риболова въобще.
Поздрави!
, само не бъркайте това с риболов на плувка.pavyan написа:Утежнението беше групирано над микровирбела и се състоеше от няколко съчми с намаляваща тежест от горе на долу
легнало стабилно утежнение на дъното
Ако сметнете за нужно дори изтеглете плувката плътно до върха и отчитайте засичайте при почуквания на върха /влашка плувка/, ще бъде не по-малко грубо и също толкова "ефективно".
Съжалявам, че съм си направил верните изводи от поста Ви и че те са Ви засегнали. Уверен съм, че един ден ще разберете, че въпреки сарказма си съм бил прав, стига дотогава напътствията които следвате да не са Ви отказали от плувката или риболова въобще.
Поздрави!
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Колега "pavyan" първо мога да те посъветвам вместо да се сърдиш, да послушаш колегите и да опиташ начините каде ти казват.И от там сам че си направиш изводите как требе да ловиш.Аз съм научил много неща от форума и съм сигурен че и ти има какво да научиш
А по темата за дропера,на реката го използвам доста често,особено при повод по дълаг от 20см , според мене стръвта е доста по стабилна и става много по прецизно изтичане.А за Искъра,там не съм ловил много пъти ма съм забележил,че има леко течение та при по дълаг повод може и да се използва дропер,па то че си покаже дали е по добре.Обаче тоя повод 60см, просто не виждам никакъв смисъл от него 25-30 см е предостатъчно според мене.