жито

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1187
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 10:06 pm
Местоположение: София

Re: жито

Мнение от jagger1 »

Най-доброто жито, преди години, наистина беше църковното жито. Сега, много трудно се намира. Аз използвам сега това на "Загоре" - зеления пакет, но ако от някъде ми изпадне, предпочитам да си взема насипно (от пазара или от човек). Гледам зърната да са среден размер - колкото едър ориз. След като набъбнат, да покриват добре кука 14 или 16 No.
Варенето - чрез предварително накисване в топла вода за нощта и рано сутринта - варене, само докато разцъфнат леко. Да се появи "кълнчето" и около него малко бяло. На смачкване - сърцевината да остане леко жилава.
Ароматизирането - според сезона. За лятото слагам едно пакетче 3 в 1 бял шоколад с ванилия или 3 в 1 какао с ванилия на 1 кг. жито. Оцветяването - по желание. Аз лично карам с естествения цвят - натурално.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3795
Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 9:20 pm
Местоположение: Смолян

Re: жито

Мнение от INCUBUS »

Нито варя,нито ароматизирам-купувам сварено,без добавки,в естествен цвят и аромат - имаме си човек от продавачите на стръв,който продава такова от юни до декември.Изобщо не знам каква марка е а и не ме интересува.
icelame
новобранец
новобранец
Мнения: 69
Регистриран на: Пон Ное 15, 2010 6:32 pm

Re: жито

Мнение от icelame »

Колеги този Петък който мина ми беше първия риболов на жито. Е останах доста доволен, най-вече от това че слънчаците не барат. Имах приготвени два вида, обикновено и ароматизирано (с течна ванилия). Обаче ми остана повече от половината след риболова. Ще кажете ли колко време може да изкара в хладилника за да се ползва пак или по-добре направо да си сваря ново?
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1187
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 10:06 pm
Местоположение: София

Re: жито

Мнение от jagger1 »

В хладилника си запазва качествата, след като е ароматизирано най-много два три дни. Това не означава, че не можеш да го използваш и до седмица, но вече ароматът му не е същия. Иначе, ако го пазиш до седмица, може да го "подобриш с още съвсем малко от същия аромат, но имай предвид, че като мекота не е същото (за стръв), както е било като прясно. Използвай го предимно за захранка. Аз поне не ловя с жито, което е преседяло повече от ден (най-много на следващия ден - за захранка), защото, докато си на водоема (за цял ден) и е било топло, то започва да ферментира и до вечерта, ароматът му вече не е същия, както е бил в началото. Ако искаш моя съвет, най-добре е да си приготвяш винаги прясно за деня. Остане ли, аз лично го хвърлям там, където съм ловил - да се върти рибата на това место :D , особено, ако пак ще съм там на следващия ден.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
icelame
новобранец
новобранец
Мнения: 69
Регистриран на: Пон Ное 15, 2010 6:32 pm

Re: жито

Мнение от icelame »

Аз ще ходя пак във Вторник :) иначе Петъка си беше доста студено едно 16-17 градуса, но ще приготвя и малко от ново :)

Как точно се ароматизира със степче ягода и т.н.?
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1187
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 10:06 pm
Местоположение: София

Re: жито

Мнение от jagger1 »

Ами всеки си има свой начин на ароматизиране. Аз лично със степ от ягоди не съм ароматизирал, защото се оцветява, а аз предпочитам да ловя с естествен цвят на житото (по-горе съм писал). Имай предвид, че ягодата ще го оцвети. Това не е фатално, но си отдели и малко от естествения цвят - поне за стръв. Иначе, един от начините е, след като се свари, отцеждаш горещата вода на половина и добавяш студена, до момента, в който можеш да я пипаш и да бъркаш с ръце. Изсипваш едно степче - на 1 кг. жито (1 кг - сухо, преди сваряването мериш), разбъркваш леко, за да не се мачка житото и оставяш да поеме цвят и аромат - около 15-20 мин. Изсипваш водата, отцеждаш добре и го разстилаш в една тавичка (за по-голяма площ), като го оставяш на въздух за още около 10 мин., след което си го слагаш в съда, за водоема (буркан, кофа, кутия....) и си готов.
п.п. Да доуточня само: Когато изсипеш врялата вода (половината, преди да налееш студената), трябва след добавянето на студената вода житото да е покрито съвсем малко отгоре, преди да сложиш ягодовото степче, т.е., ако се наложи да сипеш повече вода, за да докараш температурата й до търпимост при бъркане с ръка, трябва преди да сложиш степчето, да излееш излишната, докато остане малко над житото. Иначе се разрежда ароматът и боята доста повече, ако водата е много. По същия начин аз си го правя ванилич 3 в 1 или с мляко с какао - 3 в 1. Други колеги може да дадат и други рецепти, различни от тази, но аз така си го правя от години. Успех.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3796
Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
Местоположение: Strumica/Macedonia
Обратна връзка:

Re: жито

Мнение от Nikola Polizovski »

ribolovcho написа:кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Значи за първи път чувам толко много да се говори и претпочита за некаква марка жито :wink: поне при нас не е така :wink: Нема нищо похубаво от обикновено жито,което се продава в магазини и складове за фуражи,семена,концетрати за пилци.....
Вариш го не на найсилно около 35-40 мин,след това го оставаш покриено и можеш да обвиеш лонеца с некакъв стар чаршаф,кърпа,парцал....отвараш другия ден :D и като видиш житото распукало рамномерно всеко едно зърно,да ти стане кефа за риба още поголям :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
КАЯ
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 679
Регистриран на: Вто Апр 14, 2009 1:24 pm
Местоположение: София

Re: жито

Мнение от КАЯ »

Никола,явно преди при нас се продаваше хлебна пшеница, а сега като че ли навсякъде вместо нея се предлага фуражна.Тя е с по-малко количество глутен и не може като хлебната при варене да се разпука като пуканка.При варенето и е по-трудно да се уцели точното време на варене.При това положение и аз си взимам фуражно от складовете като по-евтино.За атрактант опитайте от соевия сироп за китайските ястия.Има ефект понякога.
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3796
Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
Местоположение: Strumica/Macedonia
Обратна връзка:

Re: жито

Мнение от Nikola Polizovski »

6 кила струва едно евро при нас :wink: от това обикновено жито за което ви казвам :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
NeRo0`
новобранец
новобранец
Мнения: 44
Регистриран на: Съб Юли 02, 2011 11:42 pm

Re: жито

Мнение от NeRo0` »

еми колега аз направо готово използвам :) с армонат на ягода казвали че било най-добре иначе изи докколкото знам са добри.НАСЛУКА
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 3454
Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
Местоположение: Кърджали

Re: жито

Мнение от antivik »

:cry: Бе я ме светнете нещо, че зех нещо да се гелпя :idea: :? :?: Всеки говори за определен аромат, като за нещо дадено, а на всякое място и за различното време и условия всичко се променя, а и проклетите риби си карат на каквото са научени. И това за приготвянето - че което и жито от магазина да взема, като го поизтърва малко се разпуква, ма после много лесно пада от куката :? , не трябва ли да остане леко твърдо и побеляло и да се задържа на куката? Признавам си /без бой/ на нашите язовири, около града, съм вадил рибоци само на жива стръв и от време на време на царевица, с житото само съм пробвал, но резултат - никакъв. :drinkers:
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1187
Регистриран на: Сря Яну 26, 2011 10:06 pm
Местоположение: София

Re: жито

Мнение от jagger1 »

Nikola Polizovski написа:
ribolovcho написа:кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Значи за първи път чувам толко много да се говори и претпочита за некаква марка жито :wink: поне при нас не е така :wink: Нема нищо похубаво от обикновено жито,което се продава в магазини и складове за фуражи,семена,концетрати за пилци.....
Вариш го не на найсилно около 35-40 мин,след това го оставаш покриено и можеш да обвиеш лонеца с некакъв стар чаршаф,кърпа,парцал....отвараш другия ден :D и като видиш житото распукало рамномерно всеко едно зърно,да ти стане кефа за риба още поголям :wink:
Само за уточнение: Преди години, имаше магазини на църквата, в която продаваха много хубаво жито - подбрано като едрина, а и много бързо и равномерно се сваряваше. Зърната се напукваха перфектно и в същото време оставаха леко жилави. А и като набъбнеше след варенето, беше едро и равномерно напукано. Сега се намира много трудно. Това, което се продава по магазините (София, Варна, Пловдив) е на няколко фирми, но то не е същото. Като се разтвори пакетчето, зърната първо са с различни размери, второ при варенето трябва да се внимава много, защото едните се разпукват и сваряват както трябва, а другите или са преварени, или са недосварени. Иначе, по регионите, където се отглежда пшеница, може да се намери много хубаво жито, но в София, поне за мен е така, много трудно си намирам качествено жито. Та за това става въпрос по-горе ( за марките жито). Иначе, най-добре е да се вземе от това, което се събира непосредствено след жътва, ама в тази загубена София, жито не расте :( . Та тук си го купуваме от суперите :D ). А различните марки са и различни като качество на самото зърно. Или житото е много ситно, или не се сварява равномерно.
А и това, което е написал КАЯ е вярно. Фуражното и хлебното жита са две различни неща. Най-добро е хлебното, но когато го няма и другото върши работа.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
aiskrov
новобранец
новобранец
Мнения: 94
Регистриран на: Пет Дек 31, 2010 4:22 pm
Местоположение: белово-пазарджик-софия

Re: жито

Мнение от aiskrov »

:D здр вчера ходих за риба и се отбих в магазинчето за туй онуй.Покраи захранки стръв и т.н. стана въпрос за жито и продавачката ми предложи некво пакетче а аз си бях зел от моито си та малко с недоверие го взех.Незнам цената му и марката но стана убиеца на излета.Беше снежно бяло здраво и се носеше аромат на мед в радиус на един метар .Рибата го предпочиташе пред моето с канела,ванилия и тем подобни.Та вече мисля да си купувам от него а сигорно има и в др. вкусове.Моето ще го ползвам за захранка натурално а пък с това ще ловя да го изпитам и в други дни и водоеми. :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”