Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




жито
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: жито
Най-доброто жито, преди години, наистина беше църковното жито. Сега, много трудно се намира. Аз използвам сега това на "Загоре" - зеления пакет, но ако от някъде ми изпадне, предпочитам да си взема насипно (от пазара или от човек). Гледам зърната да са среден размер - колкото едър ориз. След като набъбнат, да покриват добре кука 14 или 16 No.
Варенето - чрез предварително накисване в топла вода за нощта и рано сутринта - варене, само докато разцъфнат леко. Да се появи "кълнчето" и около него малко бяло. На смачкване - сърцевината да остане леко жилава.
Ароматизирането - според сезона. За лятото слагам едно пакетче 3 в 1 бял шоколад с ванилия или 3 в 1 какао с ванилия на 1 кг. жито. Оцветяването - по желание. Аз лично карам с естествения цвят - натурално.
Варенето - чрез предварително накисване в топла вода за нощта и рано сутринта - варене, само докато разцъфнат леко. Да се появи "кълнчето" и около него малко бяло. На смачкване - сърцевината да остане леко жилава.
Ароматизирането - според сезона. За лятото слагам едно пакетче 3 в 1 бял шоколад с ванилия или 3 в 1 какао с ванилия на 1 кг. жито. Оцветяването - по желание. Аз лично карам с естествения цвят - натурално.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3795
- Регистриран на: Пон Окт 01, 2007 9:20 pm
- Местоположение: Смолян
Re: жито
Нито варя,нито ароматизирам-купувам сварено,без добавки,в естествен цвят и аромат - имаме си човек от продавачите на стръв,който продава такова от юни до декември.Изобщо не знам каква марка е а и не ме интересува.
Re: жито
Колеги този Петък който мина ми беше първия риболов на жито. Е останах доста доволен, най-вече от това че слънчаците не барат. Имах приготвени два вида, обикновено и ароматизирано (с течна ванилия). Обаче ми остана повече от половината след риболова. Ще кажете ли колко време може да изкара в хладилника за да се ползва пак или по-добре направо да си сваря ново?
Re: жито
В хладилника си запазва качествата, след като е ароматизирано най-много два три дни. Това не означава, че не можеш да го използваш и до седмица, но вече ароматът му не е същия. Иначе, ако го пазиш до седмица, може да го "подобриш с още съвсем малко от същия аромат, но имай предвид, че като мекота не е същото (за стръв), както е било като прясно. Използвай го предимно за захранка. Аз поне не ловя с жито, което е преседяло повече от ден (най-много на следващия ден - за захранка), защото, докато си на водоема (за цял ден) и е било топло, то започва да ферментира и до вечерта, ароматът му вече не е същия, както е бил в началото. Ако искаш моя съвет, най-добре е да си приготвяш винаги прясно за деня. Остане ли, аз лично го хвърлям там, където съм ловил - да се върти рибата на това место
, особено, ако пак ще съм там на следващия ден.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Re: жито
Аз ще ходя пак във Вторник
иначе Петъка си беше доста студено едно 16-17 градуса, но ще приготвя и малко от ново 
Как точно се ароматизира със степче ягода и т.н.?


Как точно се ароматизира със степче ягода и т.н.?
Re: жито
Ами всеки си има свой начин на ароматизиране. Аз лично със степ от ягоди не съм ароматизирал, защото се оцветява, а аз предпочитам да ловя с естествен цвят на житото (по-горе съм писал). Имай предвид, че ягодата ще го оцвети. Това не е фатално, но си отдели и малко от естествения цвят - поне за стръв. Иначе, един от начините е, след като се свари, отцеждаш горещата вода на половина и добавяш студена, до момента, в който можеш да я пипаш и да бъркаш с ръце. Изсипваш едно степче - на 1 кг. жито (1 кг - сухо, преди сваряването мериш), разбъркваш леко, за да не се мачка житото и оставяш да поеме цвят и аромат - около 15-20 мин. Изсипваш водата, отцеждаш добре и го разстилаш в една тавичка (за по-голяма площ), като го оставяш на въздух за още около 10 мин., след което си го слагаш в съда, за водоема (буркан, кофа, кутия....) и си готов.
п.п. Да доуточня само: Когато изсипеш врялата вода (половината, преди да налееш студената), трябва след добавянето на студената вода житото да е покрито съвсем малко отгоре, преди да сложиш ягодовото степче, т.е., ако се наложи да сипеш повече вода, за да докараш температурата й до търпимост при бъркане с ръка, трябва преди да сложиш степчето, да излееш излишната, докато остане малко над житото. Иначе се разрежда ароматът и боята доста повече, ако водата е много. По същия начин аз си го правя ванилич 3 в 1 или с мляко с какао - 3 в 1. Други колеги може да дадат и други рецепти, различни от тази, но аз така си го правя от години. Успех.
п.п. Да доуточня само: Когато изсипеш врялата вода (половината, преди да налееш студената), трябва след добавянето на студената вода житото да е покрито съвсем малко отгоре, преди да сложиш ягодовото степче, т.е., ако се наложи да сипеш повече вода, за да докараш температурата й до търпимост при бъркане с ръка, трябва преди да сложиш степчето, да излееш излишната, докато остане малко над житото. Иначе се разрежда ароматът и боята доста повече, ако водата е много. По същия начин аз си го правя ванилич 3 в 1 или с мляко с какао - 3 в 1. Други колеги може да дадат и други рецепти, различни от тази, но аз така си го правя от години. Успех.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3796
- Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
- Местоположение: Strumica/Macedonia
- Обратна връзка:
Re: жито
Значи за първи път чувам толко много да се говори и претпочита за некаква марка житоribolovcho написа:кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително
също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне


Вариш го не на найсилно около 35-40 мин,след това го оставаш покриено и можеш да обвиеш лонеца с некакъв стар чаршаф,кърпа,парцал....отвараш другия ден


Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!


Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Re: жито
Никола,явно преди при нас се продаваше хлебна пшеница, а сега като че ли навсякъде вместо нея се предлага фуражна.Тя е с по-малко количество глутен и не може като хлебната при варене да се разпука като пуканка.При варенето и е по-трудно да се уцели точното време на варене.При това положение и аз си взимам фуражно от складовете като по-евтино.За атрактант опитайте от соевия сироп за китайските ястия.Има ефект понякога.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 3796
- Регистриран на: Пет Яну 25, 2008 5:36 pm
- Местоположение: Strumica/Macedonia
- Обратна връзка:
Re: жито
6 кила струва едно евро при нас
от това обикновено жито за което ви казвам 


Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!


Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Re: жито
еми колега аз направо готово използвам
с армонат на ягода казвали че било най-добре иначе изи докколкото знам са добри.НАСЛУКА

- antivik
- кандидат преподавател
- Мнения: 3454
- Регистриран на: Нед Сеп 12, 2010 10:01 am
- Местоположение: Кърджали
Re: жито






Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Re: жито
Само за уточнение: Преди години, имаше магазини на църквата, в която продаваха много хубаво жито - подбрано като едрина, а и много бързо и равномерно се сваряваше. Зърната се напукваха перфектно и в същото време оставаха леко жилави. А и като набъбнеше след варенето, беше едро и равномерно напукано. Сега се намира много трудно. Това, което се продава по магазините (София, Варна, Пловдив) е на няколко фирми, но то не е същото. Като се разтвори пакетчето, зърната първо са с различни размери, второ при варенето трябва да се внимава много, защото едните се разпукват и сваряват както трябва, а другите или са преварени, или са недосварени. Иначе, по регионите, където се отглежда пшеница, може да се намери много хубаво жито, но в София, поне за мен е така, много трудно си намирам качествено жито. Та за това става въпрос по-горе ( за марките жито). Иначе, най-добре е да се вземе от това, което се събира непосредствено след жътва, ама в тази загубена София, жито не растеNikola Polizovski написа:Значи за първи път чувам толко много да се говори и претпочита за некаква марка житоribolovcho написа:кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително
също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвянепоне при нас не е така
Нема нищо похубаво от обикновено жито,което се продава в магазини и складове за фуражи,семена,концетрати за пилци.....
Вариш го не на найсилно около 35-40 мин,след това го оставаш покриено и можеш да обвиеш лонеца с некакъв стар чаршаф,кърпа,парцал....отвараш другия дени като видиш житото распукало рамномерно всеко едно зърно,да ти стане кефа за риба още поголям


А и това, което е написал КАЯ е вярно. Фуражното и хлебното жита са две различни неща. Най-добро е хлебното, но когато го няма и другото върши работа.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
-
- новобранец
- Мнения: 94
- Регистриран на: Пет Дек 31, 2010 4:22 pm
- Местоположение: белово-пазарджик-софия
Re: жито

