Мотор за надуваема лодка

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
kurishef
новобранец
новобранец

Мотор за надуваема лодка

Мнение от kurishef »

Скъпи КОЛЕГИ,Въпроса към вас ми е следният:
Надуваема лодка 3.30/170 с надуваем кил,колко коня извънбордов мотор ще е подходящ за безпроблемно влизане и излизане в морето.
Искрено ви благодаря предварително.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: Мотор за надуваема лодка

Мнение от krokibg »

8-10 коня !!!И с петнадесет може,ама ще летиш :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
vlad_rad
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vlad_rad »

Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:8-10 коня !!!И с петнадесет може,ама ще летиш :wink:
+1 :wink:
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

8-10 коня за морето, сега в нета им един много добър Евинруд 8 к, четиритактов, чип-мощност , от този вид има два вида 10к, повишени с чип и 8 коня, казионен -както е произведен. разлика на практика няма. Но ако е за морето задължително 4- тактов, осигурява ти безпроблемно палене винаги! Ако намериш ямаха - каквато и да е я вземай! Ямахата е най-лекия мотор както в четири тактовия така и двутактовия вид, Двутактовите горят само 1 л повече на час от четиритактовите и нещо много важно - имат антикорозия на целия тракт на охлаждане, евинруда - няма
i predi i sega shаmpion e CSKA i ...SOMA
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

а колко е тежка лодката ти? Моята е Зодиак 3,30 Cadet Marine Ext. 38 кг, с твърдо дъно, мотора ми е 10к. Ямаха, модел 2009 - без филтър -масло- 36кг. Доволен съм много. Досега съм нямал проблем.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Ако ще е двутактов не си и помисляй за по малко от 15 коня, ако е 4 таткта и сметнеш че няма да ти тежат 53-55 кг вземай пак 15 коня. С 8 коня няма да можеш да глисираш с 2-ма.
С 10 ще се движиш бавно, дори и да глисираш. С чисто нова Ямаха от магазина 15 коня и лодка 3,30 Бриг с двама човека (100+ кг) и малко багаж едвам развива към 30 км/ч което е малко за море и лошо време според мен. Та сметките си ги прави ти.
Аз бих взел 15 коня мотор, повечето 20-ки са на същата база та след леко пипване са налице още 5 коня.
gogotod
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gogotod »

Здрасти Ивак, Много тежат 15к. Сам на практика за Риба не можеш да идеш. 10к. с Добра лодка си много добре, 10к Ямаха и моя Зодиак тук там докосвам водата и с двама човека даже. 30 км по вода са много, останалата скорост над 3о км е само за РИБ Лодки. Чак толкова не му трябва на човека, А Бриг-а е много тежка лодка, макар и здрава - правена е все пак в Украйна, не е западна
Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Шморхи »

Колега, ще си позволя да коригирам някои неточности в твоите постове.

Всички двигатели за които е ставало дума до момента в темата не се интересуват от чипове. Защото...са карбураторни. Къде ще сложиш и настроиш чип на карбураторен двигател?! :roll:

Двутактовите двигатели харчат с литър повече от 4Т само при мощности до 10-а к.с. Нагоре разликите стават по-осезаеми. При 15 к.с. разликата е 2-2.5 литра на час, при 25 к.с разликите са около 2-3 литра на час и...така нагоре. Отделно е маслото де. ;)

4Т двигателя е доста по-сложен от 2Т двигателя, та малко ми бяга твърдението, че ще запали винаги от раз за разлика от 2Т. Аз си мисля, че за 2Т паленето представлява същата трудност като за 4Т.

Ямаха не са най-леките двигатели. Най-реномираните са, вероятно най-надеждни, здрави, хубави и т.н. но не са най-леки. Твърдението е несериозно.

Към автора на темата, предлагам ти да се замислиш сериозно над съветите на Ivak.
Успех!

П.П За да не остава впечатлението, че съм голословен - карам надуваема 3.60х1.70 с 4Т 13.5 к.с. двигател, който тежи 50 кг. лодката е около 70 кг. Скорост сам в тихо време 35-36 км/ч при лек насрещен вятър 33 км/ч. Скорост двама в тихо време - около 30 км/ч. При насрещен вятър вероятно пада....Минимална скорост за глисаж - около 16 км/ч.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Аватар
undergrounder
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от undergrounder »

Първо зависи как ще транспортираш лодката.Аз имам 3,20 с твърдо дъно и я транспортирам на тавана на колата.Понеже не ходя на морето с нея съм с 4 коня Ямаха.Слабичък е за дълги преходи,но с едно зареждане на резервоара /1,4 л./ карам 5 часа без да зареждам.Лесно пускам лодката на вода,защото двигателя не е тежък и го слагам в багажника.Ако ще я караш с колесар и двигателя ще ти е монтиран става до 15 коня,но ако ще го монтираш при всеки риболов ще видиш зор да го качваш и сваляш всеки път.Познавам хора дето се видяха в чудо с такава комбинация и на края само заради тежкия двигател си купиха колесар.Изображение.
Изображение.
Има и транспортни колела с които лесно я пускам на вода.Натоварвам двигател и оборудване и на вода.
Кошмара на рибаря-Сънува рибаря,че е умрял и жена му му продава такъмите на цената на която и е казал,че ги е купувал.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Гого мини на русенските срещи да се видим забравихме се :D
Че тежи 15 4Т тежи, но си има и 2Т. По безпроблемен мотор от двутактовата ямаха 1993-2005 модели според мен няма.
Няма да се влачи в морето, ще се кара на газ така че не виждам проблем да е 2Т мотора.
15 коня са около 36-38 кг , и 4Т са 52-55 кг.
Под 10 коня мотор няма никакъв смисъл, освен за малки водоеми или за постоянно транспортиране. Казвам го от опит имал съм над 5 мотора под 10 коня преди да ми уври главата.

Това, че Бриг са тежки и незападни лодки не го вдявам. Лодката ми е 330 см и тежи 44 кг, като няма и ни най-малък компромис със здравината.
Имам гаранция на всичко по нея, всичко пластмасово пише произведено в Италия, останалото е ръчно в Украйна (седяха си разкройките с молив като беше нова :shock: ). Та сме да твърдя, че е една от най-добрите който може да се купят.

Undergrounder
Имаш ли проблеми с полицията при превиозване на лодката така?
Аватар
piars
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piars »

Ivak написа:Undergrounder
Имаш ли проблеми с полицията при превиозване на лодката така?
Ивак аз цялата минала година си возих така лодката и проблеми не съм имал.
Към авторът на темата
Колега за конете не се замисляй вземай 15кс.,но ако нямаш колесар и не мислиш да си взимаш мисли за 2т.защото тежеста на 4т. е най малкия ти проблем,като го возиш легнал влиза масло между сигментите и като запалиш(ако въопще запалиш)5-10 мин. пуши кат трабанче.
че ми кае он на мене ТИ кога яз сам ВИЕ!!!
joro_74
новобранец
новобранец

Мнение от joro_74 »

Ако имаш възможност 20 к.с. е твоя мотор.Лодката ми е 3,40 и бях с 2т тохацу 9,8к.с. сам добре с още един бива но трима вече мъка и как гори нямам думи.Сега съм с Хонда 4т нямам никакви проблеми.Относно за пушенето към колегата всеки четиритактов мотор си има начин как да го сложиш легнал на коя страна , ако следваш правилата няма как да ти се напълнят цилиндрите ,че да пуши и да не пали.
berbatov_861408
новобранец
новобранец

Мнение от berbatov_861408 »

Привет на всички колеги.Мои приятел продава Ямаха 10коня 2т дяълък ботуш не отлечим от нов . Ако някой иска щте дам тел за повече подробности и цена
gele13
новобранец
новобранец

Мнение от gele13 »

колко пари му иска и коя година е
berbatov_861408
новобранец
новобранец

Мнение от berbatov_861408 »

Колега извиняжаи за зъкаснелия одговор.мотора е 2006г а цената е 2500лв