Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

КАРАГЬОЗ - 2011
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: КАРАГЬОЗ - 2011
Изчезна или се изчерпа

- marto951005
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колега dobria1 този метод съм го виждал по буните във Варна и на Фичоза общо зето на места с каменисто дъно, но като цяло чепарето стои само на повърхноста, ако не се сложи накрая една съчма де. Аз лично не съм виждал хваната риба на този метод затова питам знае ли човек
- paynera
- вече хвърля и на тежко
Има си олово на края на чипарето , а в началото се слага болдо така чипарето потъва от болдото до където е оловото , това е отличен начин за ловене на всякаква риба която в случея е отгоре (на повърхноста) както беше карагиоза в последните дни в езерото в Варна.Много удобен начин и много ефикасен когато рибата е отгоре , без болдо чипарето потъва бързо и не се задържа на повърхноста , а се влачи по дъното където риба няма.Когато има болдо може да се замята надалеч и бавно да се придърпва като чипатето постоянно е потънало около 1.5м и така се спестяват значителен брои замятания , защото такъма бавно идва към теб.В случеите когато има вълнение дори се остава без да се обира , защото вълните клатят такъма и чак след като се хване риба тогава се обира.Това е накратко дано съм обяснил правилно и сте ме разбрали.marto951005 написа:Колега dobria1 този метод съм го виждал по буните във Варна и на Фичоза общо зето на места с каменисто дъно, но като цяло чепарето стои само на повърхноста, ако не се сложи накрая една съчма де. Аз лично не съм виждал хваната риба на този метод затова питам знае ли човек
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Вместо булдо,сложете си една стириопорена тапа,която да ви издържа
тежеста на оловото и сте на ход.
Иначе свободно чепаре след булдото -
Добрия наистина има защо да се пули.
тежеста на оловото и сте на ход.
Иначе свободно чепаре след булдото -
Добрия наистина има защо да се пули.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
А няма ли много да се замотава по този начин .И ако се закачат две риби когато е свободно хептен да го омотат?
-
- научил се да хвърля
Ми виж ся мойто предложение-ако не искаш да потъва много чепарето слагаш накрая вместо олово една бомбарда от бавнопотъващите. Замяташ надалеко и няма да се заплита. С тапа преди чепарето и олово накрая пак става , но не може да се хвърля навътре. Обикновено вечер е в брега рибата и тогава се ползва- говоря за сафрида.Za karagvoz ne sym go probwal.
колеги; днес под моста от 8.30 до 11.30 хванах това;
[album]
[/album]
[album][URL=http://vulko0.snimka.bg/fishing/vulko0- ... 4.24332663]
[/URL[/album]

[album]

- jibira
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Хехеее, все още не си е тръгнала !
Живей докато си жив, понеже след това твърде дълго ще бъдеш мъртъв!
- 1000n
- разбира нещата
Здравейте!
Тази година карагьозът май прави добър сезон!
И аз като повечето колеги не мога да си представя риболов на чепаре с булдо без чепарето да се оплита при почти всеки опит за замятане навътре.
Ако се постави булдото в края на чепарето(на мястото на оловната тежест), може и да се получи нещо, но булдото ще трябва да се пълни освен с вода и с някакви тежести(сачми, например), иначе булдото няма да потъне, а ще плува по повърхността на водата. Т.е. в този случай булдото ще заприлича на някаква потъваща бомбарда(нещо подобно на описаното от marine по-горе).
А ето тук:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=447656#p447656
има някаква информация за риболов с чепаре на тапа(подвижна плувка). При риболов с чепаре на тапа можеш лесно да регулираш дълбочината, на която да стои чепарето под водата.
Но ми се иска да споделя нещо друго, което ми направи впечатление тази година - оказва се, че карагьозът кълве не само при залез и изгрев слънце, но си го има и през нощта!
Естествено се оказа, че поведението му в тази част на денонощието си е като на сафрида - т.е. за предпочитане е чепарето да се клати много бавно и е силно препоръчително да се засича, почти както се лови риба на стръв. Аз имах няколко празни удара на риби, които не успях да уловя, но пък приблизително половината риби си се хващат и без засичане. Хванах риби, както на директен 8 метра, така и на ластик и то без изобщо да държа прътовете в ръка!
Т.е. не съм клатил чепарето, а го бях оставил да стои неподвижно във водата и когато виждах върха на прътовете да подскача изваждах рибите!
Камъкът на ластика хвърлих на около 14-16метра, чепарето стоеше на около 7-8 метра от кея, на дълбочина между четири и шест метра. Директния прът дълъг 8 метра стоеше легнал на асфалта, като върхът на пръта беше на около три или четири метра от кея. Този тест направих на Морска гара във Варна. Всичко това обаче написах и защото преди време имахме някакви разногласия с Моряка относно риболова нощно време, на ластик. Според мен Морякът е най-големият спец, от колегите тук във форума, които са показвали и/или обяснявали как може да се направи чепаре за морски риболов! Но не съм съгласен с него, че нощно време ловейки на ластик(а аз добавям и на директен прът) с чепаре задължително трябва да се клати, за да хванеш риба, а ако не клатиш чепарето, то трябвало да има морски червеи по куките на неподвижното чепаре иначе не се хващало риба. Та ето - аз не клатех чепарето, нито бях с морски червеи по него и въпреки всичко хванах риба и на ластика и на пръта(празните удари обаче в този случай са максимален брой, защото минават секунди докато грабнеш сопата и тръгнеш да засичаш)! И така тестът за нощен риболов без да се клати чепарето при карагьозите мина! Разбрали сме се с Моряка да направим такъв тест и за сафрида - аз знам от личен опит какъв ще бъде резултатът, но се надявам и той лично да се убеди в правотата на моята теза, която между другото беше подкрепена и от Киро! Но както и да е - аз никога не съм държал непременно аз да съм прав в някаква заформила се дискусия, но винаги съм търсел начини да разбера как стоят нещата в действителност(а не толкова какво всички ние въдичарите си мислим, че било положението
) !
Наслука на всички!

Тази година карагьозът май прави добър сезон!

И аз като повечето колеги не мога да си представя риболов на чепаре с булдо без чепарето да се оплита при почти всеки опит за замятане навътре.

А ето тук:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?p=447656#p447656
има някаква информация за риболов с чепаре на тапа(подвижна плувка). При риболов с чепаре на тапа можеш лесно да регулираш дълбочината, на която да стои чепарето под водата.
Но ми се иска да споделя нещо друго, което ми направи впечатление тази година - оказва се, че карагьозът кълве не само при залез и изгрев слънце, но си го има и през нощта!

Камъкът на ластика хвърлих на около 14-16метра, чепарето стоеше на около 7-8 метра от кея, на дълбочина между четири и шест метра. Директния прът дълъг 8 метра стоеше легнал на асфалта, като върхът на пръта беше на около три или четири метра от кея. Този тест направих на Морска гара във Варна. Всичко това обаче написах и защото преди време имахме някакви разногласия с Моряка относно риболова нощно време, на ластик. Според мен Морякът е най-големият спец, от колегите тук във форума, които са показвали и/или обяснявали как може да се направи чепаре за морски риболов! Но не съм съгласен с него, че нощно време ловейки на ластик(а аз добавям и на директен прът) с чепаре задължително трябва да се клати, за да хванеш риба, а ако не клатиш чепарето, то трябвало да има морски червеи по куките на неподвижното чепаре иначе не се хващало риба. Та ето - аз не клатех чепарето, нито бях с морски червеи по него и въпреки всичко хванах риба и на ластика и на пръта(празните удари обаче в този случай са максимален брой, защото минават секунди докато грабнеш сопата и тръгнеш да засичаш)! И така тестът за нощен риболов без да се клати чепарето при карагьозите мина! Разбрали сме се с Моряка да направим такъв тест и за сафрида - аз знам от личен опит какъв ще бъде резултатът, но се надявам и той лично да се убеди в правотата на моята теза, която между другото беше подкрепена и от Киро! Но както и да е - аз никога не съм държал непременно аз да съм прав в някаква заформила се дискусия, но винаги съм търсел начини да разбера как стоят нещата в действителност(а не толкова какво всички ние въдичарите си мислим, че било положението

Наслука на всички!

Момци като ви чета постовете ми става ясно кой ходи за риба и кой я докарва само от КЛАВИАТУРА (това не се отнася за Paynera) просто тук от написаното от него ще поясня нещо:paynera написа: без болдо чипарето потъва бързо и не се задържа на повърхноста , а се влачи по дъното където риба няма.Когато има болдо може да се замята надалеч и бавно да се придърпва като чипатето постоянно е потънало около 1.5м и така се спестяват значителен брои замятания , защото такъма бавно идва към теб.В случеите когато има вълнение дори се остава без да се обира , защото вълните клатят такъма и чак след като се хване риба тогава се обира.Това е накратко дано съм обяснил правилно и сте ме разбрали.
метода е познат повече като: НА ТАПА (добре ми е познат) но този МЕТОД за тази риба НЕ СТАВА
първо: от 10 дена насам риба се взема само ПО ДЪНОТО така че тапите и прочие ОТПАДАТ
второ: за таз риба се искат добри махове или (силни придърпвания) така че тапите и прочие ОТПАДАТ
трето:под моста няма вълни и няма кой да ти клати чепарето с тез тапи(булда) така че тапите и прочие ОТПАДАТ
четвърто:темата е за КАРАГЬОЗ а метода който описвате се ползва ПРЕДИМНО за сафрид
пето:под моста (почти) няма закачки така че можеш да си стържеш по дъното колкото си искаш РИБАТА пак казвам е по дъното
стига съм изброявал че се паля още повече и пак някой ще си помисли че съм Велик
п.п.един съвет : пишете по малко глупости и ХОДЕТЕ повече за риба

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

ще ти покажа една снимка сам се сето това за какво съм го направилmarto951005 написа:Колега dobria1 този метод съм го виждал по буните във Варна и на Фичоза общо зето на места с каменисто дъно, но като цяло чепарето стои само на повърхноста, ако не се сложи накрая една съчма де. Аз лично не съм виждал хваната риба на този метод затова питам знае ли човек

това не е за тази темаааааааааааааааааааа
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Митак не се пали толкова,ти си кажи каквото знаеш ама не се вързвай толкова,щот нали знаеш който се вързва после опъва
.Поздрави на всички и приятен уикенд.

- marto951005
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Колега ще се съглася с теб в този случай и ако трябва даже ще се извиня ако съм направил спам на темата
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тези неща по принцип е по-добре да се пишат тука http://forum.nariba.com/viewforum.php?f=155marto951005 написа:Колега ще се съглася с теб в този случай и ако трябва даже ще се извиня ако съм направил спам на темата
А в този раздел се пишат местата където сте имали слука.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- smel1968
- ще става разбирач
Днес под моста в Аспарухово след 17.30 до 20.30 ч. взехме 24 едри хариба/имаше 5 риби по 300 гр./ двама души общо.Но странно искаше малък номер кука-8 и 9.Цвят-аз бях на черно с лилаво ламе.М/у тях си хвахме и 20-тина хамсий и 10 сафрида.А оня ден един колега извади 1 прословута Скумрия.Най накрая я видях на живо.Около 15 см но дебеличка с 3 или 4-ри вертикални ивици на гърба под перката.Има на вид малка уста,но като я разтворих си е добре и за 6 номер кука.Нямам снимки понеже ми изгоря тел. и сега съм с един по обикновен.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев