Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Защо?
Модератор: Paublo_Eskobar
- GoriLLaz
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Защо?
Защо?Калин–Стоянов написа:Храната за фидер в стоящи води , разбирай язовири и езера в никакъв случай не трябва да е лепкава... Дори на против , до няколко минути след като хранилката е паднала на дъното , тя трябва да се е разтоварила / изпразнила/ .Ясен Генсузов написа: за да стои по-лепкава.
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
Защото ловиш на фидер а не на хранилкаЯсен Генсузов написа:Защо?Калин–Стоянов написа:Храната за фидер в стоящи води , разбирай язовири и езера в никакъв случай не трябва да е лепкава... Дори на против , до няколко минути след като хранилката е паднала на дъното , тя трябва да се е разтоварила / изпразнила/ .Ясен Генсузов написа: за да стои по-лепкава.

С фидер хранилката се прави петно , такъв е замисъла на този вид риболов.
Първоначално храната се натъпква съвсем леко и с рязко придърпване след няколко секунди се изтегля и замята на ново. Това упражнение се повтаря няколко пъти примерно 10 и чак след това се поставя кука и започва същинската част от риболова. Някои колеги първоначално поставят по голяма като обем хранилка с малко утежнение и след това е заменят с работна хранилка.
- GoriLLaz
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Идеята след първоначалното захранване, защо трябва бързо да се разпада захаранката?Не е ли по-удачно да се направи по-лепкава захаранката от обикновенно и да се разтваря по-бавно на петното и да се задържат рибите по-дълго време?
- Калин–Стоянов
- разбира нещата
Рибите се задържат по друг начин, с пелети / бавно разтворими/ , зърна / царевица, жито / и така нататък. С лепкава храна само ще ги изгубиш от петното , реално ти няма да им доставяш храна, а само миризма от лепкавата храна.Ясен Генсузов написа:Идеята след първоначалното захранване, защо трябва бързо да се разпада захаранката?Не е ли по-удачно да се направи по-лепкава захаранката от обикновенно и да се разтваря по-бавно на петното и да се задържат рибите по-дълго време?
Каракудата с подобен размер иска по-къс повод и по-малка кука/14 е добре/ При по дълъг повод плахите почуквания са повече. Не съм експерт на фидер-риболова, но си познавам навиците на караса. Особенно в малки язчета и при топла вода.
- Ribarq.s.m.
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
повода ми е 20 см. !dodo16 написа:Каракудата с подобен размер иска по-къс повод и по-малка кука/14 е добре/ При по дълъг повод плахите почуквания са повече. Не съм експерт на фидер-риболова, но си познавам навиците на караса. Особенно в малки язчета и при топла вода.

- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Колега, моят съвет е да махнеш ''патерностер''-а или така наречената от теб тръбичка...и да заложиш изцяло на монтажи с влакното, като тези...
http://www.scribd.com/doc/45339254/%D0% ... 0%B5%D0%BD
http://www.stevas.eu/index.php?option=c ... &Itemid=44
А ето тези двата са ми любими...
симетричен монтаж за затворен водоем

и асиметричен монтаж за река...

...резултатите са гарантирани...

Е тук доста може да се поспори.Има моменти когато това бързо разпадане е в минус.Калин–Стоянов написа:Храната за фидер в стоящи води , разбирай язовири и езера в никакъв случай не трябва да е лепкава... Дори на против , до няколко минути след като хранилката е паднала на дъното , тя трябва да се е разтоварила / изпразнила/ .Ясен Генсузов написа: за да стои по-лепкава.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
- Ribarq.s.m.
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ще ги пробвам колегаtamihal написа:Колега, моят съвет е да махнеш ''патерностер''-а или така наречената от теб тръбичка...и да заложиш изцяло на монтажи с влакното, като тези...

Братчед, сподели кога е минусshekira написа:Е тук доста може да се поспори.Има моменти когато това бързо разпадане е в минус.Калин–Стоянов написа:Храната за фидер в стоящи води , разбирай язовири и езера в никакъв случай не трябва да е лепкава... Дори на против , до няколко минути след като хранилката е паднала на дъното , тя трябва да се е разтоварила / изпразнила/ .Ясен Генсузов написа: за да стои по-лепкава.

Аз лично предпочитам кошницата ми да се разтоварва бързо, след като е достигнала дъното, но не и преди това. Все пак ловим на дъното и ако храната започне да прави стълб може да си вдигнем рибите над дъното и ше ловим раци. Другия проблем на прекалено рехавата захранка е, че събира уклей, който атакува стръвта на пропадане и често я съсипва или пък се закача, но все пак уклеи на фидер - не, мерси.. Истината е, че увлажняването на захранката за фидер, заедно с хвърлянето на едно и също място е може би най-важното от този вид риболов, по отношение на захранването! Разбира се, че има ситуации, при които е добре захранката да се задържа по дълго в кошницата. Например при голяма дълбочина. Ето защо трябва добре да проучим мястото , на което смятаме да ловим, за да знаем как да подходим и това да донесе добър резултат!
Поздрав!
пп: Колега, долкото разбрах имаш кълванета непосредствено след цопването на кошницата във водата?! Според мен това не са каракуди. Да не би уклеи да атакуват стръвта?
Другият вариант е: имаш кълванета, когато стръвта е на дъното, но рядко се закачат риби?! Пробвай с друга кука - по-малка, по-голяма и промени дължината на повода. 20 см ми се струва малко.
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Здравей колега !
И на мен 20 см. повод ми се струва прекалено къс . Аз лично под 50см. ползвам мн. рядко .
Другото , което се сещам е да пробваш да натовариш или разтовариш куката . Случвало
ми се е на 1 бял нанизан по куката и 1 пинки боцната отпред да взема смело , както и обратното : да щипва едва едва колкото да сплеска червеите и не ше до следващото презамятане .
Поздрави и успех !
И на мен 20 см. повод ми се струва прекалено къс . Аз лично под 50см. ползвам мн. рядко .
Другото , което се сещам е да пробваш да натовариш или разтовариш куката . Случвало
ми се е на 1 бял нанизан по куката и 1 пинки боцната отпред да взема смело , както и обратното : да щипва едва едва колкото да сплеска червеите и не ше до следващото презамятане .
Поздрави и успех !
- dragonaz
- научил се да хвърля
Има и друга вероятност.
Лових на фидер на патерностер на Суходол, където каракудите, които се вадят са не по-голями от 20 сантиментра.
Имах множество подръпвания, които при засечка не водеха до закачане на каракудка.
После установих, че освен каракудките на фидера ми дърпат и уклейки + раци.
Тоест, ако на водоема, който лови има уклей и/или раци вероятно регистрираните кълванета са от тях не от каракуда.
Лових на фидер на патерностер на Суходол, където каракудите, които се вадят са не по-голями от 20 сантиментра.
Имах множество подръпвания, които при засечка не водеха до закачане на каракудка.
После установих, че освен каракудките на фидера ми дърпат и уклейки + раци.
Тоест, ако на водоема, който лови има уклей и/или раци вероятно регистрираните кълванета са от тях не от каракуда.

Колега, пробвай вместо Патерностер-а или (противозаплитаща тръбичка) това чудо:
. При мен върши страхотна работа, няма заплитане, рибата се самозасича "по учебник". Трябват ти само силиконови перли, за да определиш колко искаш да се движи кошничката по влакното (аз го правя на не повече от 45-50 см.). Ето ти и монтажа:

-
- научил се да хвърля
Колега тези неща как се наричат ?В 4 магазина в Пловдив проверих и ги нямат
Tanazius написа:Колега, пробвай вместо Патерностер-а или (противозаплитаща тръбичка) това чудо:
. При мен върши страхотна работа, няма заплитане, рибата се самозасича "по учебник". Трябват ти само силиконови перли, за да определиш колко искаш да се движи кошничката по влакното (аз го правя на не повече от 45-50 см.). Ето ти и монтажа:
-
- научил се да хвърля
В Пловдив има над 40 магазина,знам един в който със сигурност го има.Ако не ти се търси,аз ще ти дам моите на половин цена ,че не ги използвам.
По темата-чудно ми е каква е тая бързострелкаща се риба ,която да догони стръв пропадаща с хранилка 20гр пълна с храна и то точно при падането и във водата.
По темата-чудно ми е каква е тая бързострелкаща се риба ,която да догони стръв пропадаща с хранилка 20гр пълна с храна и то точно при падането и във водата.