питане за прекарване на парно

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

питане за прекарване на парно

Мнение от yancho »

Здравейте колеги предстои ми направата на парно на двуетажна къща и по стара българска традиция ще си го правя сам.Горе долу съм навлязъл в нещата но искам да попитам по знаещите и колегите които вече са се занимавали с това:
- Как се смята колко голям да е радиатора (колко киловата да е) - имам една баня, две стай по около 10-12 квадрата, една стая 18 квадрата, една стая 23-24 квадрата и коридорче около 8-9 квадрата?
- Колко киловата котел ще ми трябва за тази инсталация?
- Какъв вид котел ще ми препоръчате(на пелети или дърва)?
- Имам страхотно място за котела но е на вторият етаж, това проблем ли е или не е задължително котела да е в най ниската точка от инсталацията?
- И последно в колко кръга е най добре да се направи инсталацията?
Ще съм благодарен на всякакви съвети и препоръки относно инсталацията, котела, радиаторите и всичко за което се сетите.
Благодаря предварително на отзовалите се
Изображение
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Re: питане за прекарване на парно

Мнение от трапера »

Здрасти Янчо! Гледам,че си от Хасково! Бягай бързо в "Ерато"-там ще получиш компетентни отговори и препоръки!
1. Мощността на отоплителното тяло се изчислява ват/куб.метър. Нормално за 1куб.метър са необходими 55-60 W(вата). (какво изложение са стаите,санирана ли е къщата,каква е дограмата???) Аз бих препоръчал застраховане от 70вата на кубичен метър. Тоест-кубатурата на стаята (помещението) умножено по 70вата=необходимата мощност
2. Препоръчвам българските панелни радиатори на "Корадо"-Стражица. Красиви,пъргави и с 10 години гаранция!!!!!! За баня отоплително тяло тип ЛИРА,или алуминиев радиатор (там мощността е на ребро,примерно ребро с височина 50см има мощност 130 W....10ребра=1300W/1,3kW)
3. Не е зле,да се предвиди и бойлер (поне 250 литра) със серпентина,който да се подвърже към котела! Задължително/препоръчително е да се изгради към водопроводната мрежа и инсталация за ре-циркулация на топлата вода,към която се монтира циркулационна помпа за БГВ (Битова Гореща Вода) Има специални помпи за БГВ. Целта на ре-циркулацията е като пуснеш чешмата да потече веднага топла вода,а не да източваш тръбите (от бойлера до чешмата!)
4. Не е невъзможно котела да е на втория етаж,но НЕ Е ЗА ПРЕПОРЪЧВАНЕ!!!!!!!!!! Тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО инсталацията трябва да се изгради от "затворен тип" т.е. да работи под налягане!!! Съответно се и оскъпява!!!
Препоръчвам класическата схема-котела да е в най-ниската точка на инсталацията!!!
- добро обезвъздушаване на инсталацията
- пълно дрениране(източване) на водата при нужда
- помисли за складирането на горивото и миризмата на пушек на втория етаж и в мазето!!!!!
- трябва да има два колектора -подаващ(на топлата вода 90градуса) и връщащ(на студената вода 70градуса)
- броя на отоплителните кръгове,трябва да се определи след оглед на място!!! Ако има бойлер то той ще е на отделен кръг,като е добре (трябва) за този кръг да има отделна цирк.помпа!
- всичко трябва да е снабдено с необходимата арматура (кранове и вентили),за спиране,дрениране,регулиране на дебити,балансиране...
- помпите снабдени с кранове,филтри и байпаси
- разширителния съд се монтира на най-високата точка (таван) системата е отворена не работи под налягане. Може да се монтира и ЗРС (Затворен Разширителен Съд),системата работи под налягане (1.5-2 bar),но тогава се монтират и предпазни клапани по температура и по налягане!
- .......и още доста........
5. Винаги е добре,котела да е с по-голяма мощност от инсталираната! Т.е.-ако сумираната мощност на радиатори+лири+бойлер+%загуби= 15кW ,то мощността на котела да е ~17kW
6. Всички тръби излизащи/влизащи от/в котела,разпределителни колектори трябва да са от стоманени тръби,на заварки, направени/разположени по начин,позволяващ обиране на линейните(топлинните) разширения. Всяка арматура да бъде снабдена с разглобяема/холендрова връзка
7. Дрениране!!! Ако не е възможо дренирането да се осъществи в канализацията,се изкопава шахта (примерно 50х50х50см),дренажа се отвежда в нея,а от там с потопяема помпа и маркуч(примерно) в канализацията или извън къщата(на двора)
8. Препоръчвам: от разпределителните колектори, линиите към радиаторите да са от тръби Pex-Al-Pex (полиетилен с алуминиева вложка),спирателната арматура (кранове)по радиаторите,всички части за инсталацията(колена,тройници,преходи и т.н.) да бъдат закупени от "Ерато" Работил съм с техни материали-без забележки,което не мога да кажа за нещата купуване от "Интерметал"!!!!!!!!!!
9. КОТЕЛ!!??!!??? Тук не се наемам с препоръки! Гореспоменатата фирма внася,продава а мисля ,че и произвежда котли. Трябва разговор със специалист. И малко математика!!! Калоричност на горивата,разход на гориво за определено количество енергия,цена и снабдяване със съответното гориво.........

Накратко :lol: това са част от нещата,с които се сблъсква човек решил да се топлофицира :D

Така изглежда радиатор 22/500/1200-2,2кW
22-2 панела с 2 конвектора
500-височина в мм
1200-дължина в мм
Изображение

Това може би ще помогне:
http://www.erato.bg/otoplenie/

Успех с начинанието!!!
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

:? Колегата е бил доста изчерпателен в отговора си !!! Имам да добавя само ,че като срещнеш трудност ,не се притеснявай да питаш специалистите ! И от мен съвет , не се дели от акъла си !!! Знай какво искаш , и си го отстоявай ! Слушай всички мнения ,дори от лаици , но вземай под внимание само необходимото ти ! :D
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от yancho »

едно голямо благодаря на колегата трапера, стайте са: една около 10-12 квадрата със западно изложение, още една една около 10-12 квадрата със изложение юг- запад, стая 18 квадрата с изложение изток-север-запад с 6.3 метра северна стена, една стая 23-24 квадрата с изложение изток-север-запад с 6.3 метра северна стена (на втория етаж) и коридорче около 8-9 квадрата източно изложение + баня, дограмите са пластмасови но не знам точни какви защото сега купувам къщата и не съм ги слагал аз, къщата е с външна изолация само на северната си част(но аз ще я изолирам цялата) от стериопор с дебелина 3 или 5 мм.
Изображение
Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от yancho »

попадат ми пет радиатора от тези чугунените и се замислям дали да не сложа такъв примерно в мокрото помещение или гаража и за това искам да попитам как се определя тяхната мощност. Примерно някой знае ли колко вата е едно ребро на чугунен радиатор и съответно по брой ребра да си сметна мощността
Изображение
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Предполагам,че си попаднал на руски радиатори (много се ползваха навремето руски,чешки и български),мощността мисля да беше 100-120 вата/ребро.Не слагай чугунка в банята-ръждясват!!!! В гаража може! Тези "кютуци" икат солидно окачване!!! Имай го в предвид. Радиаторите,които са ти попаднали са стари?!?,трябва да се промият с чиста вода. Понеже тинята вътре е станала на камък,напълни ги и ги остави една седмица да се накиснат,след това-както се чисти буре:клатиш-източваш;пълниш,клатиш,източваш.........Ако трябва да се цепят(разглобяват) ти трябва специален ключ(щанга),може да се наложи да се нагреят снадките! И още нещо-нипелите за снаждане са с лява резба от единия край и с дясна от другия!!! Респективно,реброто също е леви резби от едната страна и десни от другата!!!

Добре е да се направи проба под налягане,преди да се използва радиатора-мръсно,трудно и тежко се смъква от стената за ремонти!!!!!!!
Аз бях на ТЕЦ,попаднаха ми нови руски радиатори на 100% намаление :twisted: но след 2-3 години,постепенно ги подмених с панелни български! (Снимката от горния ми пост е,на радиатора в кухнята ми-17м/кв)
лягам си star
събуждам се super star

Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

попадат ми пет радиатора от тези чугунените и се замислям дали да не сложа такъв примерно в мокрото помещение или гаража !?
Янчо , брат , послушай ме -моля те !!! Бягай от тези "торляци" дори и да са здрави ,тежат , с ниско КПД и с много груб вид ! След време ще го установиш и сам ! Истината е в алуминия или панелните с конвертор по средата ! Ако искаш слагай от чугуна ама се подготви догодина да ги сменяш ! Този тъпан съм го бил и знам какъв е зора ! Пък това ,че поемат два-три пъти повече топлина е друг въпрос ! И то не маловажен !
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от yancho »

Направо ме разубедихте благодаря за което и чугунените радиатори отиват където им е мястото на вторични суровини
Изображение
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Колегата трапера много добре е обяснил всичко. Аз също съм от Хасково и зимата се отоплявам с парно на дърва - котелът е на Ерато, пиролизен 50 кW с който отопляваме около 340 кв.м. т.е. три апартамента. От собствен опит-грешка бих те посъветвал няколко неща:
Котелът /на твърдо гориво/ задължително да бъде в най ниската точка, с лесен достъп на дървата, пелети и пр.. до него. Иначе ще ти се вземе здравето да ги мъкнеш, лесно да ползваш ръчна количка... Циганите вече станаха "златни".
Чугунени радиатори Не, на всичкото отгоре ръждясват. Препоръчвам алуминиевите радиатори. Тези собствено производство на Ерато пукат при загряване и после при изстиване, тъй като главите са направени по отделно и после набити в тялото на реброто /това всъщност е полезно, защото разбираш кога котелът ти е станал за зареждане/. Ако искаш да не пукат - италианските които са една цяла отливка, разликата в цената е нищожна.
За материали, виж в магазина в кв.Орфей над заведението "При извора". Материалите им са качествени.
Задължително бойлер със серпентина.
Направи си отворена система с по широки основни тръби и нямаш дерт. Не се занимавай с ерато защото ще те опилят.... Основната схема можеш да я видиш навсякъде, в интернет или по-добре виж реално направена такава система на място и после си сметни материалите за твоя обект.

п.п. Помисли за това - Започна газифицирането на Хасково. Все още не е много ясно колко ще струва отопление с газов котел?? Затова имай в предвид, че котел на твърдо гориво си е инвестиция, твърдите горива растат и ще продължават да растат, да пренасяш зареждаш и чистиш такъв котел буквално ти "разказва играта". Аз продължавам да го правя защото засега нямам друга алтернатива.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

Хм,Ерато толкова ли са надули цените? Аз от известно време вече нямам поглед върху нещата в БГ,а и сега работя в друга сфера.
Наистина,твърдото гориво си е хамалогия и мръсотия. Газификацията е хубаво нещо-натискаш копчето и готово! НО и тука има разни тънкости!!!

1. избор на котел:
-едноконтурен-един кръг само за отопление
-двуконтурен-единия кръг за отопления,втория за БГВ
-1. двуконтурен- отопление и проточна БГВ,тоест-пускаш чешмата,водата потича,котела се запалва подгрява водата (пластинчат топлообменник),след няколко секунди (зависи на какво разстояние е котела от чешмата) топлата вода е факт!!!
-2. двуконтурен- с обемен бойлер т.е. в котела има вграден бойлер 30-40литра и топлата вода е винаги в наличност.Добре е да има и инсталация за рециркулация (с помпа).Както писах в първия пост.
кондензен-използва И температурата на изгорелите газове,като по този начин постига голямо КПД. По-скъп е от обикновенните.При работа отделя конденз.
-с отворена и затворена горивна камера
-1. отворена камера-използва въздух (за горенето) от помещението,в което е монтиран т.е. трябва да се осигури достъп на атмосферен въздух-с решетка на стената или на някоя врата.Изчислява се с какъв размер да е отвора!!!
-2. затворена камера-засмуква необходимия въздух през коаксиалния комин,представляващ тръба ф60мм във тръба ф100мм-през едната смуче въздух,а през другата изхвърля изгорелите газове.
- при всички случае трябва да се осигури вентилация на помещението.Обикновено се използва НЖР (Неподвижна Жалузийна Решетка)
- котела се препоръчва да се монтира на външна стена, с цел– възможно най-къс комин и с възможно най-малко колена. Дълъг комин+много(2-3)колена=затормозяване на вентилатора на свежия (засмукван)въздух и неефективна работа на котела!!!

2.защитни системи
-на газовата тръба,преди да влезе в къщата трябва да се монтира ЕМВ (Електро Магнитен Вентил). Биват два вида НО (Нормално Отворен) и НЗ (Нормално Затворен)
-в "котелното",над котела на 15-20см от тавана се монтира "газ централа" !!!!! Това устройство с размери на 1/2 стек цигари,улавя евентуален теч на газ и затваря ЕМВ-то,като по този начин прекратява достъпа на газ в помещението (имота).Същевременно издава звуков и светлинен сигнал! Природния газ е по-лек от въздуха и се събира в горната част на помещенията!!!!!!!!! Обратно на пропан-бутана.
- и двете устройства работят на 220волта.

3.КИПА
Обикновенно,при всички котли може да се настрои желаната температура на водата в отоплителния и БГВ кръг. Може да се монтира в стаята,която се обитава най-често и стаен седмичен програматор (термостат).Задава се желаната температура в тази стая и котела се стреми да я потдържа.Има опции за програмиране кога да включва,кога да изключва,кога каква температура да потдържа,в кой ден от седмицата........да ти побелее главата. Може да се монтира външен датчик,управляващ котела спрямо външната температура.Тогава настройките на котела се елиминират-задал си в стаята да бъде 20градуса,този датчик казва на котела кога,колко време и с каква температура да работи.
Има датчици с различен клас на точност!
Много е важно,да се настрои мощността на котела спрямо инсталираната мощност! ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩА,ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВЯТ ОТ КАДЪРЕН И РАЗБИРАЩ КИПАДЖИЯ :!: :!: :!:
БГВ-то е с приоритет пред отоплението-трябва ти много топла вода-котела заебава отоплението и прави вода само за чешмата!
Газовите котли са с регулируема мощност от ~6 -:- ~24 kW. Има и до 32kW

4.газова инсталация
В къща е (беше), по-евтино да се прокара вместо метална тръба (медна,стоманена) по стени огради и т.н. ПОЛИЕТИЛЕНОВ "МАРКУЧ" С ВИСОКА ПЛЪТНОСТ подземно. Това е спец. тръба за газ. Изкопава се ров с дълбочина 60см минимум,малко пясък (мека почва)отдолу,малко отгоре и зариваш.

Не всичко по т.2 и т.4 може да е меродавно в Хасково. "Обгазявали сме" в Русе,Варна,Ловеч,София,Ст.Загора и Ямбол-различните газови дружества имат различни изисквания.А всички работят по БДС :idea: :?: :!:
За чугуните си взел правилно решение :lol:

П.С.-Бързам за работа,но това в общи линии май е най- важното!
лягам си star
събуждам се super star

Аватар
yancho
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от yancho »

Колега Vid относно газта, дори и да почне газификация ме съмнява че ще стигне до мен защото къщата е на Кенана. Ходих до ерато и ме зарибиха яко с един пелетен котел на промоция 36 киловата + горелка - 3400лв., но като се калкулира месечната сметка за отопление с пелетите излиза почти два пъти по скъпо от дървата. За сега все още се чудя какъв котел да взема и като си го харесам ще реша от кои радиатори да взема панелни или алуминиеви зависи колко ще ръсна за котле все пак бюджета е ограничен. Момчето от Ерато ми даде доста списания и като ги прегледах реших да направя системата с четири кръга- един за двете стай с по един радиатор по 2 KW, вторият кръг един радиатор във всекидневната с мощност 3.5 KW и един на кородора 1.5 KW, третия кръг отива към вторият етаж с 2 радиатора по 2 KW или един 4 KW и четвъртия кръг да се състои от бойлера и лирата в банята. Не съм много сигурен за кръговете но мисля да е нещо подобно.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”