Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Съвети за начинаещи гмуркачи
Модератор: nkolev66
- manuk
- научил се да хвърля
Re: Съвети за начинаещи гмуркачи
Колега Булти източника на поднесената от мен информация, съм го написал на 5 ред в предишния си пост, но ще го напиша пак по- подробно, защото това сигурно ще заинтересува и останалите колеги.Булти написа:...колега Манук , Кавказ е доста далеч за да връща вълните...на брега е едно , на 2 км навътре различно , на 10 пък си в друг свят ...зависи и от орографията на брега ...ветровете не се движат в права посока а в полукръг или полуелипса ...не знам откъде си го чел тва , но не мога да се съглася за отразени вълни от Кавказ или пък , че след силен западен вятър , после има мъртвак , след 4, 5 дни ...най-често мъртвак има след силен , бурен вятър с посока : североизток , югоизток , северозапад , югозапад , няма след източен и западен вятър
...през ден съм с лодката в морето - кога с харпуна , кога с въдицата и ...тва са моите наблюдения ...темата , която подхвана е много интересна и моля и други да се изкажат
Това е:
Сборник „Черно Море” –Произход, Морфология, Климат, Хидрология, Флора, Фауна, Корабоплаване, Ресурси, Морелечение, Туризъм, История ( това е цялото заглавие на корицата).
Книгата е издадена от книгоиздателство „Георги Бакалов” – Варна, формат 60/84/8 ,съдържа 635 страници.
Съставители: чл.-кор. Проф. Александър Вълканов, проф. Христо Маринов, проф. Христо Данов, Петър Владев.
Авторски колектив от 46 члена включително и от чужбина.
Рецензенти от 22 члена.
Така, че не бива да се съмняваш, че „Мъртвите вълни” се зараждат по ИМПУЛСИВЕН ПЪТ от силен Западен или Северозападен вятър за България.
И по аналогия при силен Източен или Североизточен вятър „Мъртви вълни” ще се зародят по ИМПУЛСИВЕН ПЪТ на Кавказкото крайбрежие.
Указаните посоки Запад (основна), Северозапад, дават най-голямата дължина на Черно море по паралела 42 градуса и 30 минути от Бургас до Кавказкия бряг, измерено Северно от Редут Кале.
Това разстояние е най- дългото за Черно море и е 1149 километра.
Това разстояние осигурява най-голям разбег на вълната и дава възможнаст за набиране на голяма мощ, от силния вятър.
Това може да се проследи по картата на Черно море.
Явно е, че и аз и Вие има още много да се учим.
Защо казвам това, ами защото ако имате книгата на Димитър Минев „Мълчаливият спорт” издадена през 1980 година, ще видите как още тогава автора е прозрял, това което ние сега се мъчим да си обясним.
На страница 95 от ред 6 нататък, Димитър Минев е написал следните редове:
„ В активния сезон за спортен риболов у нас (Юни – Октомври) Южен и Югозападен вятър почити не се появяват.
Но за сметка на това, чест гостенин е мъртвото вълнение образуващо се по ИМПУЛСИВЕН ПЪТ, под въздействието на ветрови вълни от СРЕЩУПОЛОЖНИТЕ БРЕГОВЕ на морския басейн”.
Не за вярване, но е факт!
И този факт се потвърждава от появата на Мъртво вълнение при пълно безветрие!
.....................................................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
...колега Манук , ти си вервай на професорите зад бюрата , па особено на тия от Татово време ....аз си вярвам на мен ...и на хората дето срещам секи ден в морето ... и има доста работи в книгата на Димитър Минев дето днес се считат за отживелица нали 

...де в океана , Кавказ ве колегаJack Daniels написа:Манук, тука наистина си в грешка, какъв Северозападен вятър, какъв Кавказ ? Уважавам те че имаш собствено мнение, но в случая то не е вярно. Ето накратко какво казват специалистите :
"Мъртво вълнение се получава след спирането на вятър със сила около 5-10 м/сек. и продължителност 10-15 часа. То се наблюдава, след като вятърът е вдигнал вълна и вече е спрял, а продължава обикновено ден след спирането на вятъра. Това са свободни вълни на морската или океанската повърхност при пълно безветрие, дълги и полегати, с правилна форма, които се образуват от ветрови вълни след пълното спиране на вятъра или след излизането им от района на неговото въздействие. При мъртвото вълнение водните пластове се движат в различни посоки и затова то се усеща и в дълбочина, а придънното течение, което се образува в този случай, тегли навътре към морето. Специалистите предупреждават, че след подобно явление са необходими няколко дни морето да се успокои. Мъртвото вълнение е една от сериозните причини за удавянията, коментират водни спасители от Българския червен кръст (БЧК)."
Скоро в Бургаското приложенеи на в.24 часа имаше доста добра статия със съответните схеми за мъртвото вълнение, ако съм запазил вестникка ще я сканирам и сложа тука.

- manuk
- научил се да хвърля
Колеги Булти и Jack Daniels,
За да не спорим излишно, тъй като и двамата изпускате израза ПРЕДАВАНЕ ПО ИМПУЛСИВЕН ПЪТ НА ЕНЕРГИЯ.
Обяснете ми това, което ще видите тук: (Link)
Как от петте закачени и допиращи се махала, като се отклони първото крайно махало и удари останалите четири махала, трите,които са в средата остават неподвижни и отскача само последното пето махало.
Ще допълня, че колкото и махала да наредите, ще отскача само последното, а останалите ще си остават неподвижни
Това е нагледен пример за предаване на енергия по импулсивен път.
Елементарна Механика и Физика, Уотсън, би казал Шерлок Холмс.
Същото се получава и с водните маси, които имат натрупана огромна Енергия, от силния вятър.
Независимо дали това се случва в Черно море или в Океана.
По същия начин натрупаната Енергия на вълните от вятъра, става видима в двата края на водния басейн.
В единя край при вятъра >>> първоначалния удар на първото първото махало, а в другия край след стихването му >>> отскача последното махало, като първото махало вече е спряло.
За това и вълнението се нарича Мъртво-няма ярко изразено видимо движение.
При плажа, вълната е напълно безобидна, поради липса на съпротива, но при връщането си в морето, водата е съхранила все още много Енергия и за това дърпа навътре.
В същия момент Енергията става видима при скалите, където при среща на водата с непоклатимите скали, се отдава натрупаната Енергия с голяма сила, и тази сила става видима от голямата височина на пръските от разбитата вълна, като срещне съпротивата на скалите.
За това, въпреки опасността за живота Ви, ако сте решили на всяка цена да ловите риба, при Мъртво вълнение, което въобще не е за препоръчване, трябва да се подходи от плажа, към скалите, защото при скалите просто няма да можете да влезете в морето.
Излизането, трябва да става на удобно място при скалите като в най-добрия случай, само ще си повредите екипировката, а в по-тежки случаи, може сериозно да се нараните.
И още нащо, как Законите на Физиката, са се променили с идването на Демокрацията?
Ако можете, отговорите ми и на следния въпрос:
Когато броите поредица от вълни, независимо какви, коя поред ще е с най-голяма сила?
...............................................................................................
За да не спорим излишно, тъй като и двамата изпускате израза ПРЕДАВАНЕ ПО ИМПУЛСИВЕН ПЪТ НА ЕНЕРГИЯ.
Обяснете ми това, което ще видите тук: (Link)
Как от петте закачени и допиращи се махала, като се отклони първото крайно махало и удари останалите четири махала, трите,които са в средата остават неподвижни и отскача само последното пето махало.
Ще допълня, че колкото и махала да наредите, ще отскача само последното, а останалите ще си остават неподвижни
Това е нагледен пример за предаване на енергия по импулсивен път.
Елементарна Механика и Физика, Уотсън, би казал Шерлок Холмс.
Същото се получава и с водните маси, които имат натрупана огромна Енергия, от силния вятър.
Независимо дали това се случва в Черно море или в Океана.
По същия начин натрупаната Енергия на вълните от вятъра, става видима в двата края на водния басейн.
В единя край при вятъра >>> първоначалния удар на първото първото махало, а в другия край след стихването му >>> отскача последното махало, като първото махало вече е спряло.
За това и вълнението се нарича Мъртво-няма ярко изразено видимо движение.
При плажа, вълната е напълно безобидна, поради липса на съпротива, но при връщането си в морето, водата е съхранила все още много Енергия и за това дърпа навътре.
В същия момент Енергията става видима при скалите, където при среща на водата с непоклатимите скали, се отдава натрупаната Енергия с голяма сила, и тази сила става видима от голямата височина на пръските от разбитата вълна, като срещне съпротивата на скалите.
За това, въпреки опасността за живота Ви, ако сте решили на всяка цена да ловите риба, при Мъртво вълнение, което въобще не е за препоръчване, трябва да се подходи от плажа, към скалите, защото при скалите просто няма да можете да влезете в морето.
Излизането, трябва да става на удобно място при скалите като в най-добрия случай, само ще си повредите екипировката, а в по-тежки случаи, може сериозно да се нараните.
И още нащо, как Законите на Физиката, са се променили с идването на Демокрацията?
Ако можете, отговорите ми и на следния въпрос:
Когато броите поредица от вълни, независимо какви, коя поред ще е с най-голяма сила?
...............................................................................................
Последно промяна от manuk на Съб Авг 27, 2011 11:54 pm, променено общо 1 път.
...приятелю Манук , нареди 10000000000000...0000 махала и да видим дали ще отскочи последното
, направи сметка колко е дължината на една вълна и колко дължини на вълни има до Кавказ
....или засили една лодка на глисаж със 100 км. в час , изключи мотора и виж колко ще продължи по инерция
- ще спре на 1,2 метра ...минавал съм покрай боен кораб движещ се на пълна скорост - прави три метра вълна , която на по голямо разстояние намалява драстично - общото на тези примери доказва , че не си прав и ... механиката на твърдите тела , не е същата като на течностите...
...коя вълна е най-силната поред ли
.....ми секи път като съм влизал от Бургаския плаж с лодката съм ги броил , щото инак ши напълня лодката с вода - в най добрия случай...и мога да кажа , че всеки път е различно
, поне за тва недей спори 

...коя вълна е най-силната поред ли

... и последно : кои през социализъма ставаха професори - ами благонадеждните ора с работническо , селски произход ...ква наука , кви пет лева , кви закони на физиката
...неблагонадеждните - по лагерите или бягаха навън ....сега се говори за едни ДВГ , дет бачкат с вода ... да знайш случайно кой ги е изобретил ....ми българин избягъл от светлото бъдеще...и в началото на демокрацията , този човек благоволи да помогне да почнат да се произвеждат у нас ....Но-о-о наште професори казаха Не-е-е ... че е шарлатанин и че таквози чудо няма

- stonetales
- разбира нещата
EEEEE. ЕЕЕЙЙЙ:)
Има сто страници с упътвания за направа на двигател с водно горене:)
Всеки пич с достатъчно инструменти в гаража и желание за промяна би могъл да си го направи.
ДАже и в България вече е на ход тази вълна:)
Отдавна:)
Има сто страници с упътвания за направа на двигател с водно горене:)
Всеки пич с достатъчно инструменти в гаража и желание за промяна би могъл да си го направи.
ДАже и в България вече е на ход тази вълна:)
Отдавна:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
звезден блясък..........
...господин Браун ....дет слушал радио Свободна Европа ...и аре в Белене

- manuk
- научил се да хвърля
Оценявам, шегите ти приятелю Булти, но колкото и до ти е мъчно при указания от теб брой махала всички ще останат неподвижни и ще отскочи само последното.Булти написа:...приятелю Манук , нареди 10000000000000...0000 махала и да видим дали ще отскочи последното ... механиката на твърдите тела , не е същата като на течностите...
...коя вълна е най-силната поред ли![]()
![]()
.....ми секи път като съм влизал от Бургаския плаж с лодката съм ги броил , щото инак ши напълня лодката с вода - в най добрия случай...и мога да кажа , че всеки път е различно
, поне за тва недей спори
Защото махалата в средата не се придвижват - не изразходват Енергия за движение, а само предават импулса от движението на първото махало. Последното махало вече ще изразходва Енергия и ще отскочи, и това ще се повтаря до затихване на процеса.
Ако се поровиш в Закона за запазване на енергията ще видиш, че той важи, както за твърдите тела, така и за течностите (флуидите).
Забравяш, че в случая има импулсивно предаване на енергия, а не механично.
Ако имаш достатъчно време за четене , мога да ти помогна с няколко линка, написани по времето когато вече има Интернет, а професорите отдавна са пенсионирани.
1.Закон за запазване на енергията - Уикпедия (Link)
2.Маханика на флуидите (течностите) – Уикпедия (Link)
3.Механика на флуидите в примери от практиката (Link)
Моят стремеж е да научим начинаещите гмуркачи и харпунисти на нещо полезно, нещо което може да спаси живота им в дадена ситуация.
Не са важни нашите умувания ......... по важни са полезните съвети, които като по-опитни и препатили харпунисти ще дадем на начинаещите колеги, без да ги объркваме.
За това, ще си позволя да направя едно кратко обобщение, на казаните до тук неща, което вярвам ще е полезно за всички, които се занимават с гмуркане или с подводен риболов .
1. Мъртвите вълни се появяват обикновенно при спиране на силен вятър, отнася се за всички Морета и Океани
2. Мъртво вълнение може да се наблюдава, както при пълно безветрие, така и при всякакъв вятър.
Важното в този случай е да се знае, че доминиращи са Мъртвите вълни, докато ветровите вълни формирани от текущия вятър се явяват като тяхна „фризура” по повърхноста, най често в друга посока.
Веднага трябва да се отбележи, че Мъртвите вълни проникват дълбоко и създават неимоверно повече затруднения за подводния риболовец, отколкото най-високите ветрови вълни.
3. Практически без да се влиза в Морето визуално може да се различи Мъртвата от Ветровата вълна.
За целта се наблюдават, както скалите на носовете, така и плажовете.
4. Обикновенно Ветровите вълни са високи, начупени и разпенени, цялото Море е покрито с „зайци”(начупени вълни, които се обръщат по цялата повърхност на Морето).
При наблюдаване на Морето, се вижда, че вълните се разбиват, както в скалите, така и на плажа с голяма сила.
По правило ветровите вълни, падат за една нощ след спиране на вятъра.
5. Мъртвите вълни по плажа видимо са малки, полегати и движението им е плавно.
Това е така, защото се плъзват по пясъка без да срешнат съпротива и визуално изглежда, че „загубват” силата си.
Това което се вижда, обаче е измамно, защото енергията, която притежават е все още в наличност и при връщането си обратно в Морето, Мъртвите вълни дърпат с голяма сила.
В същото време, ако погледнете към скалите на носовете, ще видите с учудване, че от "нищото", по скалите се разбиват вълни с голяма сила и пръските от тях се издигат на голяма височина.
Мъртвото вълнение може да продължи много дни след появата си, до изразходване на натрупаната енергия, по подобие на затихване на импулсите на физичното махало.
6.Ако все пак решите да се гмуркате при тези опасни условия, при Мъртво вълнение, трябва да подходите от плажа към скалите, защото при скалите просто няма да може да влезнете в морето, излизането трябва да става към плажа а не на скалите.
7. Ако броите вълните, независимо какви са те, ще забележите, че от поредицата вълни има по- слаби и по-силни вълни и това се повтаря циклично.
За Мъртвите вълни трябва да се наблюдават скалите на носовете, там също ще видите по- слаби и по-силни разбивания на вълните.
Винаги деветата вълна е най - силна, след което следващата вълна е значително по слаба.
Когато подводния риболовец знае това, изчаква да мине деветата вълна и тогава, предприема необходимите за дейността му действия.

...добре започвам отначало ...

...така почвам отначало - имаме дълга редица махала , вдигаме последното и го пускаме ... но това е само на теория приятелю , на практика ...по пътя на дългата редица , удрят и махала от двете и страни , на различни посоки , щото в Морето колега , няма идеална редица , идеална редица има само в закостенелите карпузи на тоталитарните професори

1. Мъртвите вълни се появяват обикновенно при спиране на силен вятър, отнася се за всички Морета и Океани
п.с. ...това за деветата вълна е мит

-
- новобранец
Вместо да го мъчиш Манук с примери, я ме светни мене как се движат вълните "цунами", че нещо не ми е ясно! По права линия ли се движи вълната от епицентъра в океана до брега, или на зиг-заг според новия, измислен от теб закон на вселенския хаос?Булти написа:...няма енергия или импулс в Морето , които да се разпространяват или предават в права линия , камо ли от Бургас до Кавказ и обратно ....още примери искаш ли да ти дам , че ония професори само са хабили хартията![]()
![]()
...ако и сега не си убеден ще ти дам още
Имам и още един въпрос, щото очевидно хората не требва да верват на науката , а на тебе: при вълната "цунами" водата ли се движи, пътува демек, от епицентъра до брега, или енергията на труса, демек тласък, трептение, или както (според мен неправилно) му вика Манук - импулс?
И последно - каква е разликата между "цунами" и мъртвата вълна като физично явление, ако естествено вече не си надраснал тази наука (физиката) и не я припишеш и нея на празноглавите професори... ? Питам, щото некакви бегли спомени за лекции на тема "механични вълни" ми се мотат из главата и там се говореше само за предаване на трептения в материална среда, а не за движение на лодки по водна повърхност.
По спомени: "Предаването на трептенията от частица на частица в една еластична среда се нарича вълново движение или механична вълна" - ама това го твърдят онея с комунистическите кратуни, та да ни кажеш как са нещата според единствената верна наука - тази, която черпиш директно от вселената.

п.с....и физиката не е измислена по време на социализЪма , нито пък законите и ...

Имам и още един въпрос, щото очевидно хората не требва да верват на науката , а на тебе: при вълната "цунами" водата ли се движи, пътува демек, от епицентъра до брега, или енергията на труса, демек тласък, трептение, или както (според мен неправилно) му вика Манук - импулс?
...ти па ма изкара ептен балък...

...ти па ма изкара ептен балък...

...не се движи водата , ами се местят рибите
....относно примера с лодката - имах впредвид , че отдадената енергия от нея бързо се " гаси" щото влиза в контакт с енергията на вълните ...получена от вятъра ...а той получава енергия от гларусите , щото много махат с крилата ...
....ся доволен ли си ...

....ся доволен ли си ...

Митак, може би нямаш представа колко си прав.Булти написа:...не се движи водата , ами се местят рибите...получена от вятъра ...а той получава енергия от гларусите , щото много махат с крилата ...