Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Интересно !......?
Модератор: dantho.mihov
- ribarq
- сериозен играч
Интересно !......?
Здравейте колеги ! От няколко дни ме мъчи едно нещо .... чудя се дали Шаранът има определени килограми и възраст, при която спира да си хвърля хайвера и става ( безплоден
:):) ) ????
и дали има безплодни шарани ?
като се има напредвид ,че шаранът --Съзрява на 2 -3годишна възраст !

Re: Интересно !......?
Има случаи в които рибите една или две години не хвърлят хайвер най-често причината е неблагоприятни условия във водоема липса на храна и др. Това са редки случаи, а попринцип теглото и възраста определят количеството хайвер както казва Мечо пух и колегата Весо "колкото повече, толкова повече"ribarq написа:Здравейте колеги ! От няколко дни ме мъчи едно нещо .... чудя се дали Шаранът има определени килограми и възраст, при която спира да си хвърля хайвера и става ( безплоден:):) ) ????

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Имах аквариум с хелери.Знаех за тях,че на преклонна възраст на женските им израства мечовидния шип на опашката,последван от аутизъм и разстройство в по-нататъшното им развитие.Копулационния им орган също пораства,но явно не може да свърши работа.Така че,една самка от този вид ражда до около 1,5 годишна възраст.След това е само присъствен член на аквариума.Явлението се нарича полов диморфизъм.veso написа: рибата се размножава през целия си живот
При шараните нямам идея как е,но едно е сигурно-на определена възраст/а каква е тя// всеки шаран се превръща в типичен хищник!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И аз имам аквариум подарих го на малката за 5-тия и рожден ден и си го поддържаме до сега вече 8 години ама нещо хелерите се не доживяват повече от една година та да видя кво става.
При всичкото ми уважение към теб ама за явлението полов диморфизъм си в грешка с това всъщност се обяснява по доброто оцветяване/оперение или украса при мъжките екземпляри въобще,например полов димарфизъм има освен при аквариумните рибки още при лъвовете,елените,пауните,фазаните,патиците и много други животни!
При всичкото ми уважение към теб ама за явлението полов диморфизъм си в грешка с това всъщност се обяснява по доброто оцветяване/оперение или украса при мъжките екземпляри въобще,например полов димарфизъм има освен при аквариумните рибки още при лъвовете,елените,пауните,фазаните,патиците и много други животни!

Верния път е най-къс!
нищо не се знае със сигурност в природата.... като гледам сега как се развива генното инжинество направо ми настръхва косата нищо чудно след някоя година да има шарани които ядат бракониери и не хвърлят хайвер а раждат и то направо парчета по половин кило които за една година достигат 5-6 кила а селед две 80-90Тедо написа:на теория сигурно има пределна възраст, на практика - едва ли има такава опасност...

чета аз че шарана достига до 35 кила но вече има хванати по-големи екземпляри

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Според мен няма граница след която да спира да си хвърля хайвера.
Просто в един период е по продуктивен и после започва да намаля продуктивността , като си умира добичето накрая от естествена смърт.
Може да умре на 30 години 10кг, може и на 30 години 40 кг зависи къде е живеело.
За мъжките шарани може и да не са продуктивни като станат много големи, но за женските няма такова нещо
Просто в един период е по продуктивен и после започва да намаля продуктивността , като си умира добичето накрая от естествена смърт.
Може да умре на 30 години 10кг, може и на 30 години 40 кг зависи къде е живеело.
За мъжките шарани може и да не са продуктивни като станат много големи, но за женските няма такова нещо

- dimitar_
- сериозен играч
Май приказката "стара риба няма " е вярна . Между другото си спомням , когато бях хванал най - голямата си каракуда (2.200 кг.) на яз. Пчелина дойде един от старите майстори ( Юсенагата ) , отлюспи една люспа и по нея определи възръста на каракудата ( около 13 - 14 г. ) . Пресмяташе завършените кръговете по люспата , точно както се смята възрастта на дърветата . Тогава му повярвах защото язовира преди 3 - 4 год. беше източен почти до нула (щъркелите го минаваха ходом ) и просто нямаше как тази каракуда за това време да достигне тези килограми , тя си беше от преди източването .
Сега дали всичко е вярно още тогава се питах , а и сега не съм сигурен , но темата ме подсети .
Сега дали всичко е вярно още тогава се питах , а и сега не съм сигурен , но темата ме подсети .
- doko
- ще става разбирач
Според мен шаранът става безплоден след определено време или по скоро по слабо потентен. Преди време четох за сома че ако реши да се пускат сомчета в един водоем за да се развъдят е най добре да се пускат до 10 кг не повече защото един сом примерно 40 кг ще яде повече риба отколкото да развъжда. Според мен е същото и при шарана - идва момент в който неговото възпроизводство намалява драстично или въобще спира. Говоря за шарани които са над 20 кг.