Спинербайт и има ли той почва у нас?

Модератор: sestrata

Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Спинербайт и има ли той почва у нас?

Мнение от katri »

Здравейте, колеги.Напоследък ми стана интересна една нетрадиционна примамка т.нар спинербайт.Напр. нещо от сорта http://www.fishing-price.ru/contentimg/ ... 135894.jpg.Смятам да я използвам за риболов на щука в много обрасли водоеми.Да ама нещо не мога да намеря никаква информация от къде мога в БГ да си купя такива примамки.Ако някой има опит с този вид примамки и знае къде се продават нека да пише тука в темата.Знам,че в БГ не са популярни тези примамки , ама аз имам мерак да ги пробвам все пак...:)
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Спинербайт и има ли той почва у нас?

Мнение от szhristov »

Привет,

Имам няколко модела от този вид примамки, и доста съм въртял с тях. Като цяло не ми е от любимите и ефектни примамки. Не знам защо, но моите наблюдение за Бг са, че щуката си предпочита други примамки. Имам няколко риби на тях. Използвам ги предимно за "проучване" на водоема.
Относно закупуване: Има ги в магазините и то приличен избор. По онлайн обаче не съм ги виждал. Ако не намериш драсни каква искаш и да ти я набавим :arrow: ще помагаме с каквото може.

п.с. правих си сам омалени спинърбейтчета за костур - от тях съм доволен :wink: като намеря темата ще дам линк.
:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=149&t=36514

Поздрави

:drinkers:
Последно промяна от szhristov на Нед Юли 03, 2011 9:16 am, променено общо 1 път.
...и наслука
Аватар
sme6ko83
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sme6ko83 »

Аватар
szhristov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от szhristov »

sme6ko83 написа:Ето тук има: http://www.tomaxshop.com/catalog/index. ... 403bcdcb63
:arrow: даааа, тук има 8)
...и наслука
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Здрасти,Катри. В магазина на Карфицата има няколко бройки. Другият магазин ,където съм ги виждал е на Томакс,на В. Априлов след бар Ликьор . Мой приятел ги е пробвал доста пъти на полицейския на Труд,ама без никакъв успех. Дано ти имаш успех с тия примамки. :smt023 Поздрави.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Мерси колеги.Поръчах вече 2бр. спинербайта от сайта на Томакс за проба :).Само не ми е ясно как се присъединява към линията тази примамка?Гледах едни клипчета при който ги връзват директно на линията, ама на мен ми се ще да ползвам вирбел с карабинка за бърз монтаж.Имам опасения ,че примамката ще се движи по карабинката на вирбела, което ще е предпоставка за оплитания и затруднения при хвърляне.Гледам има оформено нещо като ухо за закачане на вирбела, но не е затворено напълно.За това си мисля ,че може би ще трябва да ги побългаряваме тези спинербайти - мисля с тел да привържа в средата двата клона на примамката , така че да се оформи нещо като ухо или може би да се опитам от тела на самата примамка да оформя ухото чрез усукването му в средата.Знам ли аз - само мога да кажа ,че в този си вид не ми вдъхва много доверие :).
http://www.youtube.com/watch?v=5D3nHtG1 ... detailpage
Вижте на какво попаднах в нета и как е оформено ухото , за което се закача примамката.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Ползвай парче по-твърд шлаух за да оформиш ,,ухо,,.

Спинербайтите са специфична примамка и не работят винаги и навсякъде,но е добре да ги имаш под ръка. Ето една тема,която може би ще ти е полезна.

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 82#p202179
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Ползвай парче по-твърд шлаух за да оформиш ,,ухо,,.
Мерси, колега - така и направих.....Получи се много добре - похвърлях даже в събота с единия спинербайт по Марица.Много добре се води и добри дистанции се постигат с това чудо, но жалост удар нямаше.Ще продължавам да настоявам ,обаче с тази примамка - есента като се раздвижи щуката.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Вече регистрирах удар на тази примамка.Лошото е само ,че е оборудвана с еденична кука и след кратка борба щуката взе ,че се откачи, така че не успях да я изкарам.Важното е ,че се убедих все пак ,че този вид примамки могат да работят и в нашите условия и водоеми :).
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Поздрави за сефтосването на примамката. Лично на мен хич не ми вдъхва доверие. На реката или на язовир и направи сефтето. Според мен и трябва доста по-здрава засечка.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

На язовира в Оризово.Да трябва си яка засечка, но при самия удар да оставиш рибата да поведе(да нагълта куката) и чак тогава да за засечеш здраво.В противен случай само ще и изкараш еденичката от устата.При мен ударът беше в края , на 3 -4 метра преди да излезе примамката , а пък и честно казано много много не се надявах на удар, така че не можах да реагирам адекватно.Може би това допълнително помогна на щуката да се откачи в последствие.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

katri написа:...Да трябва си яка засечка, но при самия удар да оставиш рибата да поведе(да нагълта куката) и чак тогава да за засечеш здраво.В противен случай само ще и изкараш еденичката от устата...
С горното не съм съгласен. Това не е естествена стръв,че да правиш пауза в очакване ,,да поведе,,.
Важното е куката да е качествена (остра) ,примамката на куката (октоподче,шадче или туистер) да е монтиран правилно и ъгълът между двете рамена да е правилно подбран.От този ъгъл зависи проходимостта на спинербайта между закачките,но и броят на гелетата.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Може и да си прав, колега.Нямам опит с въпросните примамки.Това ,което съм писал за начина на засечка при използване този вид примамки го прочетох някъде из нета и не съм го поставял на съмнение.Така беше написал един колега, който ползва въпросните примамки за риболов на щука по Дунава.
Аз ,обаче едно не мога да разбера - защо не са монтирали на октоподчето(шадчето) тройна кука, като по този начин гелетата ще са сведени почти до нула, а са сложили еденична кука.Има ли фабрични спинербайтове с тройни куки вместо с еденични(разбира се ясно е ,че монтирането на тройка вместо еденична кука ще влоши до някаква степен проходимоста на примамката)?
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Спинербайт с монтирана тройна кука не ,,ще влоши до някаква степен,, ,а тотално ще опорочи идеята и такова нещо не съм срещал досега никъде в мрежата или списанията.
Примамката е замислена именно като ,,незацепляйка,, и затова е важно куката да е единична и да е тя в една равнина с горното рамо. Виждал съм монтаж с две последователни единични куки,където втората кука (стингер,с ухо) беше нанизана на извивката на основната с цел да се реализират някои слаби щучи атаки ,,изотзад,,.

Повече за спинербайтите може да се прочете в прекрасната книга на Чарли Бетел - ,,Искусство ловли спиннингом,,..
,,V-образният телен каркас изпълнява две цели.На първо място,той отделя листенцата от ,,творението,, на утежненото рамо.Възможно е,създаденият ефект да напомня плътно ято дребни рибки.Малките щуки и костурите в повечето случаи атакуват предимно,снабдената със ,,силиконче,, кука,докато големите щуки поглъщат целият спинербайт.Втората идея на V-образната форма е в някаква степен да защитава от зацепи в дървени препятствия и треви.Колкото е по-дълго горното рамо,толкова по-добра е защитата,но и по-голям броят на празните кълванета.Принципно,компромиса се постига като горното рамо не излиза повече от жилото на куката.,,
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”