Девственият спинингист!

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Carpkiller
новобранец
новобранец

Девственият спинингист!

Мнение от Carpkiller »

Реших и аз да пробвам този толкова интересен вид риболов. Риболова ще се състой на река Искър в бавно течащ вир. Днес отидох до най-близкия магазин и си взех един воблер подобен на този ( http://www.feilefishing.com/EnProductShow.asp?ID=885 ) с възможност за газене 3-4 метра, разполагам и с тази блесна ( http://prikachi.com/images/712/3901712s.jpg ), както и с една самоделка (блесна тип "супена лъжица" :Д). Откъм влакно имам 0.16 и 0.25. Та, кое от 2-те влакна да използвам? Ако може и някаква схема на връзване на воблера и блесните. Тъй като това ще ми е първият спининг излет ще помоля и за информация как е най-добре да замятам (срещу течението, по течението или да пресича течението?), също така за най-важната част - как да разбера, че има така нареченият "удър" на риба и кога трябва да засичам? Ще съм много благодарен на всеки помогнал :)
fisher38
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Девственият спинингист!

Мнение от fisher38 »

замятаи и по трити начина, блесната не я оставяи да падне до дъното-ще я скъсаш, като удари ще разбереш-внезапно спиране ,придръпване,яко опъване и веднага засичаш, за река много добри блесни са mepps aglia long номера 0,1,2 и 3-за щука сребристи по добре.
Аватар
Shag
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Shag »

Аз лично за плетеняка ползвам този възел. Универсален е поне за мен... Би трябвало да ти свърши работа, ако ползваш поводи или ако връзваш директно воблера / блесната.

За засичането мога да ти кажа следното - съмняваш ли се засичай леко. Ако си с плетено влакно не ти трябва кой знае колко силна засечка, тъй като канапа няма разтегливост и в повечето случаи рибата напада при опънат канап. Ако куките са остри с леко чукване в китката ще закачиш джуката. Все пак за засечка говорим, така че нека движението е рязко с малка амплитуда. Що се отнася до влакното 0,16 трябва да свърши работа.

Не се отказвай, ако си валат. Упоритост му е майката. Всяка риба хваната с блесна или воблер ще я помниш до гроб.

Наслука!
Рибата е риба, когато е в тигана!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Изобщо не си написал с каква пръчка и макара ще се пробваш.От там не може да се прецени какви усещания може да имаш и изобщо дали опита ти няма да представлява някаква карикатура.При това положение не виждам смисъл да ти се дават каквито и да било съвети,още повече,че си личи,че не си прочел нищо от многото написано в този форум.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Възелът на колегата Shag е върхът. За всички видове влакна и примамки. Може и само с пет намотки.
За начало - не е толко важно ква пръчка и т.н. Фъргай с квото имаш в диапазона 5-30 грама. Като станеш по-добър, ще е важно наистина, но тогава сам ще си имаш критерий.
За примамките - най-добре засега да пробваш от най-универсалните.
Според мен най-лесно се учи човек с въртящи блесни - Mepps Aglia/бяла с червени точки/ или Aglia-Long /бяла с холограма/ №1, 2 или 3. После ще дойдат други въртящи, клатушки, воблери, силикони и т.н. Четеш много и сам се учиш. За цветовете също.
Та според мен с тия блесни ще има най-голяма надежда за новаците, без да е сигурно, че съм прав. Други колеги ще ти кажат друго - пробваш и се учиш.
Мисля също, че влакно 0.18 или 0.20 ще е по-добре в началото. Земе ти прасне нещо сериозно и ко праим? По-тънките влакна - като станеш майстор.
А най-добре да фанеш некой майстор да ти покаже едно друго.
Успех и добре дошъл в занаята!

Oops
За всеки случай да ти кажа - на края на влакното тургаш малък вирбел с карабинер, за да сменяш лесно примамките.
И почни в началото с блесни, че са по-евтини, а примамки доста се късат.
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Здравей колега, и аз като тебе преди 1г.се чудех как да започна -спининга.Купих си спининг,после макара ,2 блесни и 1 воблер.Пробвах с различни влакна.Най-накрая изчетох форума :спинингов риболов:и вече съм готов, със плетено влакно Сънлайн,(има и по.добри, може би) всичко друго е компромис.

П.С. за мен се оказа най-важно влакното.Конеца дава голямо предимство за далечно замятане и контрол на примамката. НО... затова си има цял подфорум.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”