Ryobi Zauber 3000, Ryobi Stamina 3000 за спининг ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Ryobi Zauber 3000, Ryobi Stamina 3000 за спининг ?

Мнение от Vid »

dragonaz написа: Дали тези параметри на 1 пръчка, като по-долу описаната са достатъчни и подходящи за спининг на щука ?

Cherrywood Pro Spin - Berkley

1206860 CHW Pro 2 9' 2.70м 1.42м 9-28г
Тази въдица само съм я пипал и за парите си изглежда много добре.
Пръчката ти трябва да е 2,40 - 2,70м. Може би ще е по удачно Берклито на 2,40м., с акция 8-25 в предвид значителната разлика в теглото и спрямо първата. Като цяло с почти всяка въдица на 2,40-2,70м. с акция 10-30, със Заубера 3000 ще постигнеш приличен баланс.
Виждам, че освен щука смяташ да ловиш и распер, което предполага и реки с течение, затова не слизай под това 8-25гр. Относно улова на кефал - не се притеснявай за малките примамки, успешно можеш да замятай и такива с тегло 3-5 гр., като навиеш на едната шпула по-тънък брейд 10-12 лб. Кефалът успешно ще го ловиш, но на такава въдица просто ще се самозасича от което ще загубиш част от удоволствието на риболова.

С две думи, ако спининга не ти е основен риболов, това е въдицата с най универсални параметри за Б-я и не се налага да си купуваш 2-3 въдици, съответно с макари за различните видове риби.
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
dragonaz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dragonaz »

Vid написа:
dragonaz написа: Дали тези параметри на 1 пръчка, като по-долу описаната са достатъчни и подходящи за спининг на щука ?

Cherrywood Pro Spin - Berkley

1206860 CHW Pro 2 9' 2.70м 1.42м 9-28г
Тази въдица само съм я пипал и за парите си изглежда много добре.
Пръчката ти трябва да е 2,40 - 2,70м. Може би ще е по удачно Берклито на 2,40м., с акция 8-25 в предвид значителната разлика в теглото и спрямо първата. Като цяло с почти всяка въдица на 2,40-2,70м. с акция 10-30, със Заубера 3000 ще постигнеш приличен баланс.
Виждам, че освен щука смяташ да ловиш и распер, което предполага и реки с течение, затова не слизай под това 8-25гр. Относно улова на кефал - не се притеснявай за малките примамки, успешно можеш да замятай и такива с тегло 3-5 гр., като навиеш на едната шпула по-тънък брейд 10-12 лб. Кефалът успешно ще го ловиш, но на такава въдица просто ще се самозасича от което ще загубиш част от удоволствието на риболова.

С две думи, ако спининга не ти е основен риболов, това е въдицата с най универсални параметри за Б-я и не се налага да си купуваш 2-3 въдици, съответно с макари за различните видове риби.
Най-сърдечно ти благодаря за изчерпаелният и изключително експертен отговор !
Наслука ! :)
Изображение
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Тази пръчка http://fishing-market.com/shop/product/ ... -40-m.html е подходяща за блесни №2 (4.5 гр) и нагоре. Достатъчно добре се усещат и воблери под 5 гр. с по-интензивна игра - Salmo Hornet 3.5 см, Goldy VibroMax 3.4 см и т.н. Това в стояща вода. При течение чувствителността ще е още по-голяма. Балансира се макари в диапазона 280-300 грама. Изработката е прилична за тези пари. На моята пръчка само последната част от дръжката не е доизпипана, но това може да е само при моята сопа...знам ли...

Общо взето не е идеален вариант, но горе-долу отговаря на изискванията за "универсална" въдица и ще има някакви наченки на баланс с наличните ти макари.

Кажи някоя дума за Стамината, че ми е интерсно. Тук за Заубера има изписано мноооого, но за Стамина май не съм чел нищо.
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аватар
dragonaz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dragonaz »

f1team написа:Тази пръчка http://fishing-market.com/shop/product/ ... -40-m.html е подходяща за блесни №2 (4.5 гр) и нагоре. Достатъчно добре се усещат и воблери под 5 гр. с по-интензивна игра - Salmo Hornet 3.5 см, Goldy VibroMax 3.4 см и т.н. Това в стояща вода. При течение чувствителността ще е още по-голяма. Балансира се макари в диапазона 280-300 грама. Изработката е прилична за тези пари. На моята пръчка само последната част от дръжката не е доизпипана, но това може да е само при моята сопа...знам ли...

Общо взето не е идеален вариант, но горе-долу отговаря на изискванията за "универсална" въдица и ще има някакви наченки на баланс с наличните ти макари.

Кажи някоя дума за Стамината, че ми е интерсно. Тук за Заубера има изписано мноооого, но за Стамина май не съм чел нищо.
Относно Стамината.
Когато купувах втора макара исках да бъде отново Заубер.
Но пък реших да взема нещо различно, за да опитам.
Първоначално имах проблем с неравномерно редене на влакното, нещо което ме вбеси и изуми, че би могло да се появи в нова макара при това Ryobi (аз съм заклет фен на марката).
Замених шайбичката под шпулата с по-тънка и всичко се оправи. Макарата е балансирана, реди чудесно влакното, аванса е прецизен, има мощен ход. Аз лично я ползвам за риболов с фидер.
По-интересното е, че по спецификации Ryobi Stamina има по-голям drag от Zauber.
Това е доста интересно, тъй като в сравнение със Zauber, Stamina-та на размер от 3000 изглежда по-компактна и по-прибрана, като механизма за бързо прибиране на дръжката,
дава удобства, според мен, при изпозлването й за спининг.
Друг интересен факт е, че шпулите на двете макари, като изработка и ръб на върха не са еднакви изцяло, но са взаимозаменяеми.
Тоест шпула от Стамина може да работи на Заубер и обратното.

Бърза спецификация тук http://shop.fishing-mania.com/viewreels ... =view#comm
Изображение
Аватар
f1team
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от f1team »

Благодаря за отговора. Видях коментара в Манията, но не знаех че си ти :)
няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Лично мое мнение е, че Заубер е една идея по-добър от Стамината, поне за спининг.
Към универсалните пръчки, бих добавил Серт Ексийд и една друга евтина пръчка, която вчера си взех и днес ще тествам :lol: Ако ми хареса на бойното поле, довечера ще споделя впечатления в темата за пръчки на достъпна цена.
За баланса с макара 3000 - гледай да е по-дълга пръчката, а дръжката да е по-къса. Така ще можеш да я балансираш с по-тежката макара.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”