Цвят на влакното и повода при тролинг

Модератор: bobopeli

k_stamov
новобранец
новобранец

Цвят на влакното и повода при тролинг

Мнение от k_stamov »

Здравейте Колеги,

От известно време (по точно от както си замина поредната щука с воблера), реших да сменя плетеното влакно с малко по дебело и да сложа щукарски повод. В момента използвам плетеняк с зелен цвят , т.е. беше с зелен цвят преди няколко години, но сега вече доста избледням даже бих казал че е почти бял. Разгледах различни видове плетени влакна и се зачудих дали влияе цвета на влакното по някакъв начин, дали ако е жълто, сиво или оранжево няма по някакъв начин да пречи на успешния риболов, или ние си влачим пък рибата да му мисли :)

Сега взех плетеняк за едната въдица жълт а другата зелен, но за съжаление на последния излет намаше нито един удар и на двете :( .

Другата промяна е , че сложих и щукарски повод на въдиците ( поради описаните по горе причини). Ако някои има наблюдения как се променя играта на воблерите, може да сподели.

При мойте наблюдения (от един риболов) повода пречи на чуствителноста на пръчката (по трудно се забелязва изграта на върха), при малките воблери ( до 5 см) повече, а при големите (над 5 см ) по малко. За играта на воблера според мен има малка промяна, но незнам дали ако се махнат вирбелите и повода се върже директно към влакното, и съответно само с една карабинка директно към воблера няма да стане по добре , да се държи като с по дебело влакно ( за съжаление не можех да го пробвам защото ........ ).

Ако някои има наблюдения и желае да ги сподели .....

Наслука на всички
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Цвят на влакното и повода при тролинг

Мнение от xoxo »

не мисля че влиае цвета - аз за тролинг ползвам шарено плетено - 10 цвята през 10м или ярко оранжево монофил че се вижда по добре от лодката. но отпред пред плетеното слагам 4-5м лидер от монофил. за зъбати риби се ползва смециален повод - не е метален а мек /не знам как се казва но ще го проверя - иначе прилича на плетено меко и гъвкаво/
k_stamov
новобранец
новобранец

Мнение от k_stamov »

Вярно за повода и аз взех един които е мек и доста по тънък от металните.

Лично аз взех жълт цвят влакно с идеята да мога да виждам влакното по лесно.
piranha
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piranha »

Аз ползвам оранжев монофил. :D
bobir
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bobir »

Ползвам зелено и жълто плетено влакно но не слагам поводи преди воблера.
Нека да се изкаже някой компетентен за поводите или какво друго може да се сложи за да не си губим в устите на щуките любимите воблери. :roll:
И рибар съм и ловец съм:):):) От тая риба не мое да си платим парното:):):):)
esox_hunter
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от esox_hunter »

k_stamov написа: ....Ако някои има наблюдения и желае да ги сподели .....
Колега, първо махни повода за щука :idea: Него може да го ползваш, ако искаш да ловиш само щуки :wink: ...в противен случай пречи.
Няма проблем да си ползваш плетени влакна. Аз лично ползвам зелени такива, така да се каже да са най-близко до естествено нещо напр. водорасло
За повод може да ползваш флоркарбоново влакно с различна дължина. Това колко да е дълъг повода си го решаваш ти в зависимост от това дали минава без проблем през водачите.
Ако има проблем го прави по-къс примерно 1 м. Ако пък позволява по-дълг може и 3 м Повече няма смисъл и е разход на пари (качествените флоркарбони са скъпи).
Ако няма голям риск от удар на щука може да практикуваш така влакно плетено напр. 20 лб (либри) слагаш му флоркарбон 25 - 30 лб.
Ако обаче има чести щуки и по яки може да сложиш за повод флоркарбон 60 до 80 лб. Вторият (80) обаче е доста по-грубичък и по-малки воблери (под 6 см) може да имат затруднения в играта
Флоркарбоновият повод трябва да е от по-меките Това изрично го подчертавам, защото има едни китайски "флоркарбони", които са като тел.

Не се притеснявай за играта на примамките от големите либри на флоркарбона.
Аз влача по морето с 80 лб. плетено и поводи 60 или 80 или 100 лб според зависи, какво чакам да удари.
При 60 и 80 лб нямам проблеми с играта на малки воблери. Пробвано е многократно. Разбира се повода да е мек и вирбела да е хубав да не пречи на играта на воблера.

Естествено и при флоркарбона има някакъв риск щука да го прегризе, но в пъти по малък и за мен е пренебрежим. Все пак нека и животинките имат някакъв шанс :wink: :lol:
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

На едната въдица съм сложил о.35 монофил а другата е плетеняк DYNEMA 0.25 LB.
Ако ме няма повече от 3 дни във форума ОБАДЕТЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”