Малко съвети от професионалисти?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Pavel_interneta_Peev
новобранец
новобранец

Малко съвети от професионалисти?

Мнение от Pavel_interneta_Peev »

Здравейте, колеги. От няколко дена чета темите из категорията "Спинингов риболов" и ми стана доста интересно. Няколко пъти ходих с една блесна по Искъра, но с 0.25 влакно, макара за 1.50 евро (пластмасова :lol: ) и нищо, дори не успявах да заметна на повече от 10 метра. Искам, ако може да ме посъветвате каква пръчка да си взема + макара, по възможност евтинки, защото съм на 17 и сабирам пари за книжка след някой месец. Също така, пробвах и с един воблер 5.5см 5гр. но отново не успявах да замятам на далеч, а и воблера потъваше мноооого бавно (би трябвало да гази на 3-4 метра). Как да го утежня, че да потъва по-бързо? На една снимка видях, че точно до воблера е сложена по-голяма сачма, това ще пречи ли на играта му? Воблера е с бял корем и лилав гръб, ще ми свърши ли работа за кефал? И също така, ще помоля да съвет относно воденето на воблерите и блесните - пръчката надолу към земята ли трябва да сочи, напред към реката....? Знам, че въпросите са леко тъпи, но се "престраших" да питам, все пак знам, че има хора готови да помогнат, а не само да спамят или да се присмиват... Благодаря предварително!
Изображение
Само най-големият студ може да ми попречи да риболовствам!
Атанас_Д
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Малко съвети от професионалисти?

Мнение от Атанас_Д »

Здравей колега.
Искам да те поздравя първо че си решил да се пробваш в спининг риболова.
Ще се опитам да ти помогна в избора ти ..
Има много за казване и най добре е да ми пишеш лични ..
Аватар
eroucma
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от eroucma »

Колега Атанас_Д сподели съветите си тук, може и някой друг да има същите въпроси :)
Изображение Изображение
Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
vesko_bs
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от vesko_bs »

Влакното е малко дебеличко за примамките които си ползвал.Може и да е от пръчката(каква въдица ползваш)?
p.s.Съвети ще се дадат,ама до колко пари можеш да отделиш за такъми??
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Разгледай темите в подфорума . Най-честите такива са именно за бюджетни варианти на въдици и макари . Кажи по принцип какъв ти е тавана за бюджет и ще ти бъде отговорено най-точно . Защо ти е воблера да ти потъва 3 - 4 метра и то в река Искър ?!? Единственото нещо което би постигнал ако го потопиш на тая дълбочина там е да го скъсаш и тъй .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

И още нещо уточни: на кое казваш "воблер". Питам те, защото пишеш, че си видял някъде отпред съчма за утежнение. Ако си гледал в някоя тема за изработване на воблери - това е едно. Ако си гледал нещо свързано с тролинга - това е друго. Ако не е едно от горните две, да не си гледал за Jig глава при силиконовите примамки? Та уточни и това. Извинявай, ако нещо аз съм разбрал погрешно. И добре дошъл в спининга. Свикнеш ли с него, трудно ще му устоиш и още по-трудно ще е да се откажеш. Разгледай и темите за воблерите във форума. Има много инфо.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Pavel_interneta_Peev
новобранец
новобранец

Значи, откъм пари в момента мога да отделя от 20 до 50 лева :oops:
За това, каква пръчка ползвам - 2.40 (не е спинингова, понеже първо ми се иска да навляза в нещата, преди да купя скъпи такъми), а за утежнението, не съм много сигурен, в каква тема беше снимката, почти съм сигурен, че беше в раздела с излетите...
Изображение
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Преди малко, написах един пост в друга, подобна тема, аналогично на твоя въпрос. Та по тази причина си позволявам (да ми простят колегите) да го цитирам и тук. Това е лично мнение:

"Здравей колега. Имам много години опит зад гърба си в риболова. Започнах на 5 годишна възраст с една лескова пръчка и малко влакно на нея, една плувка от перо на пуйка или гъска, една малка тежинка и една малка кукичка на нея. През годините, най-напред от баща ми, а по-късно и вече сам, се оборудвах и с по-сериозни от леската пръчици, макарички и т.н. Това, на което ме научиха годините е, че евтиното (най-евтиното) излиза винаги два-три пъти по-скъпо и накрая пак даваш пари за нещо по-средно (по средата). Та моя съвет към теб е: Не бързай. Меракът винаги е по-голям, ама не бързай. Прояви малко търпение, ако си решил да се занимаваш със спининг и просто си събирай по 5-10 лева месечно. И така - поне до към 200 лева. (Има винаги и решение за вариант до 100 лева). Та за около 200 лева, можеш да си намериш много добри комплекти в нискобюджетната нисша, но да ти вършат години работа и да изпитваш истинското удоволствие от спининга, а не да се мъчиш. Поне аз така мисля. Просто ти давам съвет. А през времето, за което ще си събираш (но няма да ги харчиш!!!) паричките, ще имаш идеална възможност да се огледаш и за конкретен комплект и да решиш точно какво ти трябва. Поздрави. Парите никога не ни стигат, ама качеството ни спестява двойно и тройно повече пари. Успех."
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Pavel_interneta_Peev
новобранец
новобранец

Благодаря на всички за информацията, наистина ще пойзчакам да с'бера повече пари, преди да си вземам пръчка и т.н.
Имам, обаче едно питане за воблерите. В темата "Янтралайт" видях, че и малки кефали са хващани на воблер, обаче ме интересува на всякакъв размер воблери ли налитат и малките (между 2см и 5.5см.)? На местата където ходя за кефал има предимно дребен кефал, но пък е в изобилие, та се интересувам, за да пробвам с 5.5см.-вия воблер за малките кефалчета, да усетя как стоят нещата в спининга (не съм някъв прост човек, че да се снабдявам с разни примамки и такъми за 10-15см. кефалчета, а това, че обикновенно само такива хващам е друга тема :lol: , повече по шарана, платиката и щуките съм аз). Също ще помоля и за някаква информация какви блесни за кефал и какви за щука да си взема?
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”