Риболов на щука на чешки патерностер

Модератор: sapuna

fidera1959
новобранец
новобранец

Риболов на щука на чешки патерностер

Мнение от fidera1959 »

Този монтаж е приложим на места където има доста обрасли водоеми.
На влакно с диаметър 0,33 се монтира един силиконов стопер С помоща на игла за протеинови топчета прокарваме една коркова тапа от експортно вино.От долната стран отново монтираме още един стопер. На края на основоното влакно се монтира вирбел скарабинка чията издръжливост е от порядъка на 11 кг.Взема се една потвърда стоманизирана тел и се намотава няколко пъти около тапата, като в единия край се прави клуп към , който да закачим металният повод.
При така направения монтаж повода с рибката винаги стои над водораслите и рибето не се уплита в тях.
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Риболов на щука на чешки патерностер

Мнение от boki speca »

fidera1959 написа: На края на основоното влакно се монтира вирбел скарабинка чията издръжливост е от порядъка на 11 кг..
.
И какво става с карабинката?
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Taka на пръв прочит веднага ми изникват няколко въпроса:
- Защо влакното трябва да е 0.33?
- защо тапата трябва да е точно от експортно вино?
- защо вирбела трябва да е с издръжливост 11 кг.?
Отделно, че нищо не разбрах от монтажа, ама аз съм си тъп... :oops:
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
Румен Александров
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Румен Александров »

Със сигурност знам, че риболова с жива рибка е забранен в Чехия.
Последно промяна от Румен Александров на Сря Ное 02, 2011 11:08 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Посочените кг.са ,защото монтажа е правен за големи риби може би :D Айде ,на карабината ще е тежеста ,обаче тази тел върху корковата тапа,ще издържи корка, ако удари не по-голямо.Подобен монтаж ползвам ,но тапата си е за поплавък ограничена със стопери,а вирбела си е под нея,подвижен и на него повода.При удар вирбела слиза до тежеста ,където има гумен буфер да пази възела,и рибата се вади много добре,тежеста върви с нея ,няма закачане.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Колеги за толкова години риболов на щука мога да ви кажа такива монтажи дето всичко е испипано до минимум, важно е да предрасположиш стратигически стъвта.

Аз винаги съм наблягал на финния повод за щука, лошото е че трябва сам да си го правя, по магазините няма.
fidera1959 написа:Този монтаж е приложим на места където има доста обрасли водоеми.
На влакно с диаметър 0,33 се монтира един силиконов стопер С помоща на игла за протеинови топчета прокарваме една коркова тапа от експортно вино.От долната стран отново монтираме още един стопер. На края на основоното влакно се монтира вирбел скарабинка чията издръжливост е от порядъка на 11 кг.Взема се една потвърда стоманизирана тел и се намотава няколко пъти около тапата, като в единия край се прави клуп към , който да закачим металният повод.
При така направения монтаж повода с рибката винаги стои над водораслите и рибето не се уплита в тях.
Сега аз ще те отворя как го правя;

Нужните неща за този вид монтаж който аз съм си кръстил "заседнал асансьор"

Пръчка към 4м. макара с 0,30, тапа 20/30г. макс подвижен инлайн адаптор на "канеле" стопери, малки перли, повод 50см вързан с кука на фирма "канеле" вирбел без карабинка номер 8 1,5метра влакно 0,25 и 20гр. олово с вирбел.

Монтажа ще го кажа в посока на влакното от макарата
към края на монтажа.

Всимасе основната линия нанизва се сил. стопер, перличка, плувка през която да минава през цялата дължина основното, нанизват се още два стопера, инлайн адаптора, пак стопер, след това връзваш с най-здравия възел вирбела номер 8 без карабинка, после на вирбела връзваш с по слаб възел отрязака от 1,5м 0,25 влакно, на края връзваш оловото.

Целта на монтажа е ;
оловото пада на дъното, на 1,5м е адаптора на който е закрепен повода с рибето, адаптора седи до вирбела и е ограничен до 1 метър с двата стопера , а тапата се фиксира според дълбочината на мястото която мятате като се предполага , че може и да варира, тоест дълбоко е 5м. а монтажа ви е на 6м. това не е проблем защото леко се обира корема и линията се испъва под лек наклон.

Монтажа го измислих преди години , понеже мятах пред едни гъсти туфи, а рибето влизаше в тях след 10мин. и трябваше да премятам, но на всяко премятане имах разход едно рибе, не ми е за рибето а за това че развалях естествения вид на туфата.
По този начин рибето може да се разхожда на горе и на долу и на 360 градуса без проблем, искаики да се мушне в туфата.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Абсолютно верния монтаж е този Мариане :wink: Преди години го видях от един колега на Богров и го ползвам,като малко го и видоизменям.Големите тапи ,тези бяли от стериопор ги боядисвам зелени и не я ограничавам от долната страна.Тапата слиза заедно с адаптора за повода ,до долния вирбел.При хвърляне си отива на място ,ограничена от горния стопер.Така се хвърля по-лесно,защото когато е фиксирана от двете страни и е по голяма дълбочина ,почват едни чупки ,засуквания .Същия монтаж го ползвам и за дъно ,но там съм си направил други ,пак подвижни поплавъци и ги потапям под водата.
Изображение
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Аз ползвам плувки които да оказват минимум съпротивление, тосест да може рибето да я потопи за миг 5секунди и пак да се покаже.
За дъно ползвам елипсовидна тежест която има дупка от 4мм в сързевината, вирбел и повод, идеята е да няма съпротивление на влакното с оловото, има и много важно нещо, трябва да заеш коя стръв къде се закача зада не усеща пробождането и да се бори за освобождавнето си всяка една секунда, за дъно е на едни места, за тапа на други.

Изображение
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

И това е интересна тема за разговор,къде се закача рибето.И аз стигнах до извода ,че закачането под гръбната перка ,не винаги е най-добре.Започнах да позиционирам куката около главата и има по-добри резултати.Може и други колеги да споделят опит. :wink: :)
Изображение
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Да , но зависи от рибето, ако си на тапа нормална, трябва да е по към главата, на дъно по към опашката, и пак зависи от рибето какво е.
Трябва да попишем кое как е най добре и спорд какъв монтаж.

ПС: аз обаче патета незнам къде се закачат :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=2_E4BUt1z8Y

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”