Избор между два модела директен телескоп (5 метра)

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Избор между два модела директен телескоп (5 метра)

Мнение от INCUBUS »

Сигурно си чел -писал съм много за директните,имам 2 бр.на 5 метра,2-на 6 метра и 1 -на 7 метра.За моите условия и най-чести места на риболов с директни по-дълги не ми трябват,нито уипове,нито щеки. Тика ми е само 7 метровия -"Адвенчър".Петиците ми са по ефтинджос - "Шекспир Клиъруотър"-140 грама и "Вега Серафик"-130 грама.Много са здрави,но гъвкави и чувствителни,с жилата си са способни да изморяват и вадят големи риби за реките в планината,и то от бързеи срещу течението / тук за големи се водят кефали и скобари с тегло от 700-1200 грама/.Вярвам,че и посочената Тика на 5 метра е супер пръчка -но за цената й можеш да имаш два като Вегата .Достатъчно леки са -с такъв правя по 16 часа риболов прав почти през цялото време и не ми се приключва.Спирам с писанията-последно,който и да вземеш от двата,печелиш :lol: :drinkers:
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

С голямо облекчение мога да кажа, че търсенето приключи в полза на...Вега Серафик. Това е телескопът, който избрах. Както споменах в предходен пост, първата въдица, която тествах беше Тика Ексклузив. Класата на тази чибучица лъхаше от всеки сантиметър карбон. 5 метра тежаха само 117 грама- свидетелство за технологиите, внедрени от фирмата производител. На следващия ден имах шанса да "притежавам" Вега- не Серафик обаче, а Магнолия. Последната е в същия цвят както и Ексклузива и се получи объркване- взех Магнолията. Грешката си пролича още на връщане от магазина- въдицата, по мои сметки следваше да бъде с еднакви размери със стария ми телескоп и респективно да се побира без проблеми на задната кора на Астрата. Да ама не- Магнолията се оказа с 5 сантиметра по-дълга в транспортно състояние от Серафика. След кратка справка в интернет вече осъзнах пропуска. Въпреки лекото разочарование изследвах странната Вега, за която не съм си и помислял, че съществува. И така, Вега Магнолия на 5 метра (транспортна) идва с 5 сантиметра по-дълга от Серафика и с около 50 грама по-тежка. Предимствата й, освен в цената (по-ниска с 10 лв. от Серафика) предствавляват и подсилените места на свръзките между отделните части на телескопа. Подобен "бонус" липсва при Тика и отчасти при Вега Серафик. Казвам отчасти, защото при Серафик има подсилвания на 2 места на свръзка. Оттам и идва "по-голямата" тежест на Магнолията. В случая проблемът беше по-голямата транспортна дължина на Магнолията, което за мен беше сериозен недостатък, поради което реших да сменя телескопа. И така днес съм горд собственик на Вега Серафик 5 м. Ще ми се да вярвам, че не съм сбъркал с избора си, пренебрегвайки Тика Екслузив. Може би ако бях тествал "китайката" последна, щях да избера нея. Следва да спомена също, че Ексклузивът не успя да ме убеди напълно във високата си цена. Още повече, че на 5 метровата дължина разликата между Тика и Вега не се усеща. На по-сериозните дължини обаче грамажът прави разликата, нещо което призна дори и продавачът на Вегата. В заключение ще кажа, че Тика Ексклузив не е най-удачният избор за 5 м. Но нали сте знаете- гроздето е кисело...
P.S. Респект за пичовете от Видракс, които изтърпяха претенциите на невротичния си колега и отстраниха грешката. Същите тези консултанти успяха да ми "пробутат" зверски живарник Тубертини, тубос за новата пръчка и няква захранка, която ако не подейства ще им направя поредна рекламация :mrgreen: .
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

Колега, първо се консултирай или премери "на място" дължината и на двете пръчки, пък после гледай разликата от 13 грама. Според мен в случаят, това е по-важният показател при такива сходни грамажи; като излезе едната 4.75, пък другата 4.98...работата е ясна на къде ще наклонят везните в избора. :idea:
dimitar1914
новобранец
новобранец

Мнение от dimitar1914 »

mite-80 написа:...като излезе едната 4.75, пък другата 4.98...работата е ясна на къде ще наклонят везните в избора. :idea:
Абсолютно съм съгласен. Ако говорим за двата модела на Вега- еднаква им е дължината. Факт е обаче, че и двете не са 5м. чисти- по къси са. Места, които преди съм достигал с петицата на Браунинг сега са по-трудни за облавяне. Следващият ми директен е Тика на 6 или 7 метра. Вегата обаче остава незаменима за речен риболов. Истината е че такъмите се промениха много и НЯМА универсална въдица!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Е,разлика от 25 см се покрива от познай какво-ако трябва от едно просто нагазване с обикновените ботуши :) Ама може ли такава разлика да ти влияе на риболова,особено ако работиш с главата,стръвта и захранката си правилно?Нали риболова не е само размятване на пръчката,ами има и разни подробности?А от разликата в цената можеш да имаш още една Вега за резерв,или както мен - още един елек на "Хилман".През зимата вместо ботуши за 25 см повече просто освен петицата на Вега си нося и шестицата на "Тубертини" или седмицата на "Тика":lol:
Аватар
andrean_dimitrov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от andrean_dimitrov »

И аз минах по този път....След като си накупих 4-5-6-8-9м.телескопи...иииии хоп накрая си взех една болонезка 6м.и телескопчетата увяхнаха :mrgreen:
Рибата не говори,защото энае всичко!!!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Една болонеза не може да замени директен,както и обратното.
Представянето на стръвта също е различна при двата вида риболов.
Изображение
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Съгласен със stich ,а и темата е за директни на 5 метра,за болонезите - в "Риболов с болонезе" :)
Аватар
andrean_dimitrov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от andrean_dimitrov »

Съгласен съм с забележката,че избора е м/у директни телескопи,обаче колегата иска да ги ползва главно на река!Това исках да обясня,че аз също си накупих различно телескопи за риболов главно на река,и все не ми достигаше метър,или имах 1-2 метра в повече заради клони и т.н. С болонезата проблемите се решиха.
Извинявам се,че се отклоних от темата.
Рибата не говори,защото энае всичко!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”