Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Малаи за дунава
Модератор: Paublo_Eskobar
Малаи за дунава
Аз знам как се прави по принцип но винаги става мнага мека и дунава я отмива .Кажете вашата рецепта за малаи и как се приготвя ?
Благодаря предварително.

- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Мнения: 152
- Регистриран на: Вто Юли 03, 2007 8:50 pm
- Местоположение: Isperih
- Обратна връзка:
Тошко, те колегите обикновено си пазят в тайна , но аз ще те светна с моята -нищо не ми стрва
Слагаш в 5литрова тенджера около 300г. вода и я завираш.След като заври, слагаш 6 супени лъжици захар и със дървена лопатка или лъжица започваш да бъркаш,като сипваш с другата ръка по малко от царевичното брашно
бес да сваляш от огъня.Накрая става една твърда топка мамалига итогава сваляш.Като изстине,правиш една топка колкото пим-понг иудряш в земята
Ако подскочи, значи си готов.Есенция ако слагаш,това го прави след като сложиш на пружината.Надявам се че си ме разбрал.
Ще ме споменаваш
НАСЛУКА




Ще ме споменаваш




БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
- emo vasilev
- сериозен играч
- Мнения: 1946
- Регистриран на: Пон Окт 02, 2006 8:05 pm
- Местоположение: Перник
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
ето ви някои рецепти на колеги от форума-аре,па и вие-потьрсете пьрво,тогава анализирайте
1…брашното трябва да е тип-800,вода-брашно1:1,една супена лъжица пшеничено нишесте.След като заври водата се сипва брашното и нишестето и ври 7-8 мин.,без да се бърка.След това се разбърква3-4 мин.и се сваля от котлона.изсипва се на масата и се намесва хубаво(малко е горещо но рибарелъка изисква жертви),прави се питка с дебелина1-2см.изе оставя да изстине,като се обръща отвреме на време.Нарязва се на кубчета по желание.УСПЕХ 2…Абе колега какви тънкости, какви подробности?!?? Това пък да не е квантовата теория, та да са нужни кой знае какви умения и познания Ето отново ще опиша (стъпка по стъпка) методите, които АЗ ползвам за направа на качамак:
За пружина:
1. Вземаш царевично брашно (няма значение какво - може домашно, т.е. по-едро, а може и от магазина - по-ситно). Аз лично за пружина предпочитам по-едричко смляно.
2. В зависимост от броя на въдиците, които ще ползваш преценяваш колко качамак ще ти трябва Аз обикновено за 2-3 въдици правя качамак от 2-3 чаши брашно (неточностите са поради различните условия на риболов - за Дунав винаги предвиждам по-голямо количество, заради силното течение, което по-бързо отмива качамака).
3. И така - взимаш 1 част брашно и 1 част вода (т.е. в моя случай 2 чаши брашно и 2 чаши вода).
4. Брашното изсипваш в/у вестник, а водата поставяш на котлона в удобен съд (тенджерка). Изчакваш водата да заври.
5. Във врящата вода изсипваш наведнъж всичкото брашно. Не мешай , а само леко разпредели брашното по повърхността на водата. Остави да ври!
6. По време на варенето около брашното (и по стените на тенджерката) се образува кашица (смес от вода и брашно), която колкото е по-рядка, толкова по-мек става качамака. Трябва предварително да знаеш какъв качамак ще ти трябва, за да прецениш, кога да свалиш тенджерата от котлона (за язовир аз ползвам по-мек качамак, докато за Дунав - възможно най-жилав). Няма точно определено време за варенето Или поне аз нямам такова...Просто трябват много опити и доста голямо количество съсипано брашно, време и нерви, докато започнеш да усещаш точния момент.
7. Сваляш тенджерата от котлона и веднага бъркаш хубаво, така че да омешаш добре това, което е останало вътре. В общи линии се получава нещо като добре попарено царевично брашно - не е течно, но не е и суха субстанция. По-скоро стои на рехави буци...(е не знам как да го опиша по-добре )
8. Омешания качамак изсипваш от тенджерата върху вестник. Оставяш да поизтине малко.
9. Мачкаш поизстиналия качамак, като по твое усмотрение добавяш всякакви смрадове вътре: кюспе, ванилия, мастика, ракия....абе квото ти е на душата. Меси се усърдно до получаване на гладка и жилава смес; оформя се на големи топки.
10. Топките оставяш да стинат, но след това (и по време на риболова) е добре да се завият във влажна кърпа или вестник, за да не исзъхва качамака.
11. Отиваш на брега, късаш от топките (качамак ) и слагаш на пружините, замяташ и чакаш да клъвне
За кубче:
1. Вземаш отново царевично брашно, като в случая аз предпочитам да е по-ситно смляно (с едрото също става, но на мен не ми се получава... да не мислиш, че и аз съм някакъв корифей )
2. Тук пропорцията е 2:3 в полза на водата, като 2 чаши брашно е напълно достатъчно за целодневен риболов (ако качамакът е направен както трябва)
3. Водата се поставя в тенджера да заври. Ако си решил качамакът да има определен вкус, мирис или цвят - сега е момента да ги сложиш към водата!
4. Когато заври водата, в нея се изсипва цялото брашно, без да се бърка (само се разпределя)
5. Отново следиш за гъстотата на кашицата, образувала се около брашното и стените на съда (правилото е същото - колкото е по-гъста, толкова е по-сух качамака в последствие). Не трябва да се оставя прекалено вода в тенджерата, защото качамака става мек и лесно пада при набождане накуката. Ако остане пък прекалено сух - цепи се и отново лесно пада И тук трябват доста опити...
6. Сваляш тенджерата и бъркаш старателно
7. Изсипваш в/у нещо удобно и бързо (докато е още горещо) омачкваш с ръце (пари - няма как ) така, че да не оставят шупли или бучки неразбито брашно в качамака.
8. Омесеният качамак оформяш по следния начин:
8.1 Оставяш в/у кърпа и с плосък предмет (много е удобно с дъската за рязане) притискаш, така че да се получи питка с дебелина около 2-2,5 см. Позаглаждаш пукнатините отстрани, че иначе качамакът изсъхва през тях!
8.2 Оставяш го във форма на омесена топка в/у кърпа без да го пипаш повече
9. Качамака трябва да стине поне 2-3-4 часа (затова си го приготвяй предната вечер!)
10. Съхранява се увит в някаква удобна за целта памучна кърпа
11. Реже се на подходящи за търсената риба кубчета, които директно се закачват на куката и се хвърлят У водата.
Те това е целата философия - нема нищо "тайно" или "тънко"! Единствено ти трЕбЕ повечко време за опити и упражнения (аз правя качамаци от 13-14 г.) Има разбира се още доста рецепти и начини за приготвяне, но аз съм се спрял за себе си на тези, като най-мързеливи и лесни за приготвяне.
'Айде успех с качамаците и да почерпиш, като хванеш с тях нещо
_________________

1…брашното трябва да е тип-800,вода-брашно1:1,една супена лъжица пшеничено нишесте.След като заври водата се сипва брашното и нишестето и ври 7-8 мин.,без да се бърка.След това се разбърква3-4 мин.и се сваля от котлона.изсипва се на масата и се намесва хубаво(малко е горещо но рибарелъка изисква жертви),прави се питка с дебелина1-2см.изе оставя да изстине,като се обръща отвреме на време.Нарязва се на кубчета по желание.УСПЕХ 2…Абе колега какви тънкости, какви подробности?!?? Това пък да не е квантовата теория, та да са нужни кой знае какви умения и познания Ето отново ще опиша (стъпка по стъпка) методите, които АЗ ползвам за направа на качамак:
За пружина:
1. Вземаш царевично брашно (няма значение какво - може домашно, т.е. по-едро, а може и от магазина - по-ситно). Аз лично за пружина предпочитам по-едричко смляно.
2. В зависимост от броя на въдиците, които ще ползваш преценяваш колко качамак ще ти трябва Аз обикновено за 2-3 въдици правя качамак от 2-3 чаши брашно (неточностите са поради различните условия на риболов - за Дунав винаги предвиждам по-голямо количество, заради силното течение, което по-бързо отмива качамака).
3. И така - взимаш 1 част брашно и 1 част вода (т.е. в моя случай 2 чаши брашно и 2 чаши вода).
4. Брашното изсипваш в/у вестник, а водата поставяш на котлона в удобен съд (тенджерка). Изчакваш водата да заври.
5. Във врящата вода изсипваш наведнъж всичкото брашно. Не мешай , а само леко разпредели брашното по повърхността на водата. Остави да ври!
6. По време на варенето около брашното (и по стените на тенджерката) се образува кашица (смес от вода и брашно), която колкото е по-рядка, толкова по-мек става качамака. Трябва предварително да знаеш какъв качамак ще ти трябва, за да прецениш, кога да свалиш тенджерата от котлона (за язовир аз ползвам по-мек качамак, докато за Дунав - възможно най-жилав). Няма точно определено време за варенето Или поне аз нямам такова...Просто трябват много опити и доста голямо количество съсипано брашно, време и нерви, докато започнеш да усещаш точния момент.
7. Сваляш тенджерата от котлона и веднага бъркаш хубаво, така че да омешаш добре това, което е останало вътре. В общи линии се получава нещо като добре попарено царевично брашно - не е течно, но не е и суха субстанция. По-скоро стои на рехави буци...(е не знам как да го опиша по-добре )
8. Омешания качамак изсипваш от тенджерата върху вестник. Оставяш да поизтине малко.
9. Мачкаш поизстиналия качамак, като по твое усмотрение добавяш всякакви смрадове вътре: кюспе, ванилия, мастика, ракия....абе квото ти е на душата. Меси се усърдно до получаване на гладка и жилава смес; оформя се на големи топки.
10. Топките оставяш да стинат, но след това (и по време на риболова) е добре да се завият във влажна кърпа или вестник, за да не исзъхва качамака.
11. Отиваш на брега, късаш от топките (качамак ) и слагаш на пружините, замяташ и чакаш да клъвне
За кубче:
1. Вземаш отново царевично брашно, като в случая аз предпочитам да е по-ситно смляно (с едрото също става, но на мен не ми се получава... да не мислиш, че и аз съм някакъв корифей )
2. Тук пропорцията е 2:3 в полза на водата, като 2 чаши брашно е напълно достатъчно за целодневен риболов (ако качамакът е направен както трябва)
3. Водата се поставя в тенджера да заври. Ако си решил качамакът да има определен вкус, мирис или цвят - сега е момента да ги сложиш към водата!
4. Когато заври водата, в нея се изсипва цялото брашно, без да се бърка (само се разпределя)
5. Отново следиш за гъстотата на кашицата, образувала се около брашното и стените на съда (правилото е същото - колкото е по-гъста, толкова е по-сух качамака в последствие). Не трябва да се оставя прекалено вода в тенджерата, защото качамака става мек и лесно пада при набождане накуката. Ако остане пък прекалено сух - цепи се и отново лесно пада И тук трябват доста опити...
6. Сваляш тенджерата и бъркаш старателно
7. Изсипваш в/у нещо удобно и бързо (докато е още горещо) омачкваш с ръце (пари - няма как ) така, че да не оставят шупли или бучки неразбито брашно в качамака.
8. Омесеният качамак оформяш по следния начин:
8.1 Оставяш в/у кърпа и с плосък предмет (много е удобно с дъската за рязане) притискаш, така че да се получи питка с дебелина около 2-2,5 см. Позаглаждаш пукнатините отстрани, че иначе качамакът изсъхва през тях!
8.2 Оставяш го във форма на омесена топка в/у кърпа без да го пипаш повече
9. Качамака трябва да стине поне 2-3-4 часа (затова си го приготвяй предната вечер!)
10. Съхранява се увит в някаква удобна за целта памучна кърпа
11. Реже се на подходящи за търсената риба кубчета, които директно се закачват на куката и се хвърлят У водата.
Те това е целата философия - нема нищо "тайно" или "тънко"! Единствено ти трЕбЕ повечко време за опити и упражнения (аз правя качамаци от 13-14 г.) Има разбира се още доста рецепти и начини за приготвяне, но аз съм се спрял за себе си на тези, като най-мързеливи и лесни за приготвяне.
'Айде успех с качамаците и да почерпиш, като хванеш с тях нещо
_________________
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
ne сьм аз-както казах,колега от форума ми го прати..не си мислете,че всички чак са глупациMarco Polo написа:![]()
Шапка ти свалям! Така добре написано и обяснено не бях виждал! Имаш бири от мен!
![]()


"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
ше пием и 200-слаб ми е на мен вратаряMarco Polo написа:Ако кажеш, че не би пил една-две бири - свалям ти ДВЕ шапки! А аз имам около 350





"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".