Преден и заден аванс ?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Advokat
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Преден и заден аванс ?

Мнение от Advokat »

Някой може ли да ме просветли какви са предимствата / недостатъците между предния и задния аванс на макарите и защо тези с преден са много по-скъпи ?
баща на рибарче
CGR

Re: Преден и заден аванс ?

Мнение от CGR »

Адвокат написа:Някой може ли да ме просветли какви са предимствата / недостатъците между предния и задния аванс на макарите и защо тези с преден са много по-скъпи ?
Тази работа и на мен ми е интересна. Знам че се предпочитат макарай с преден аванс може би заради неговата опростеност и по-голяма дълготрайност. При предния аванс обаче в зависимост от дизайна на шпулата се получава понякога влизане на влакното под капачката на шпулата, което е безкрайно неприятно. На макара със заден аванс това не може да стане защото капачка над шпулата просто няма :лол:

Но макарите със заден аванс които съм имал завършиха по следния начин:

Бровнинг - едно зъбно колело в макарата се смели на прах поради метода и материала на направа

Митчел Ексцелленце - аванса се скапа след няколко големи риби (10кг+)

Тези макари и модели са нисък клас и не са показатели за качество.

Дано има и други мнения. Ще взема да видя чуждата литература какво сравнение дава.

Само знам че ако съм сигурен коя макара има много здрав заден аванс ще я купя на часа.
stefan

Мнение от stefan »

Не съм констатирал разлика в цените на вариантите с преден и заден аванс за един и същи модел.По-скъпи са шпулите на макарите с преден аванс,които при скъпите модели достигат до 1/4 от цената на макарата.Причина за попадане на влакното под капачката на шпулата е нейният дизайн,по-често при насрещен вятър влакното попада между шпулата и ротора.
Предимство на задния аванс е по-лесното\според повечето риболовци\регулиране на аванса по време на вадене на рибата,мачовите макари са изключително със заден аванс.
Предният аванс е по-надежден поради късия кинематичен път на предаваното спирачно усилие.Разполагането на фрикционни шайби с голям диаметър\които са по-надеждни\ в корпуса на макарите със заден аванс води до увеличаване на неговия размер и тегло.
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

stefan написа: Предният аванс е по-надежден поради късия кинематичен път на предаваното спирачно усилие.Разполагането на фрикционни шайби с голям диаметър\които са по-надеждни\ в корпуса на макарите със заден аванс води до увеличаване на неговия размер и тегло.

След това перфектно разяснение на Стефан мога само да добавя и за патента на АБУ - среден аванс - при него имаме най-големи шайби и от там по- голяма надеждност .

НАСЛУКА!!!
Аватар
fixxer
Администратор
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от fixxer »

преден ! предния аванс е доста по-добър от задния. Аванса е доста по-качествен и издръжлив във времето. Задните аванси се скапват доста бързо, особено при по-големи натоварвания.
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS
Аватар
zograf
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от zograf »

Аванса който се регулира от зад на макарата е по добър в смисъл че може да да го реголираш по лесно за разлика от предния като си помислиш че държиш аванса от пред и влакното е там иии кофти.Има и друг начин при който аванса е без значение каде е -сега ще обесня.След като засечете рибето стягате аванса и превключвате макарата да върти на зад и на пред и вече вашият показалес е аванса като опирате шпулата и отпущате.това е най прецизния аванс.Успех
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"

Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
stefan

Мнение от stefan »

zograf написа: След като засечете рибето стягате аванса и превключвате макарата да върти на зад и на пред и вече вашият показалес е аванса като опирате шпулата и отпущате.това е най прецизния аванс.Успех
:shock: При макара с фиксирана шпула? С пет кила побеснял шаран задържаме и отпускаме ротора,без да въртим ръчката с другата ръка? Опирайки шпулата? С показалеца?
:D Бая сръчност си требе :D
Николай
новобранец
новобранец

Мнение от Николай »

последно коя е по качественна макара :shock:
ПРИСТРАСТЕН РИБОЛОВЕЦ
Аватар
Николай Ангелов
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Николай Ангелов »

Да взема и аз да се намеся :) .
Колегата Николай попита:"последно коя е по качественна макара :shock: "?Качеството на макарата не зависи от мястото на авансовия механизъм!Изборът на макара с долен или горен аванс зависи от предпочитанията(по-скоро предубежденията) на всеки риболовец.Колкото риболовци,толкова и мнения.Единствения на горния аванс е по-голямата площ на тефлоновите спирачни дискове(или от какъвто и да е друг материал),от където следва по-добро разпределение на натоварването при работата му.Ако се съди за качеството на аванса(а не за качеството на макарата) от тази гледна точка,то макарите с централно разположен аванс са безспорен лидер.Всичките ми макари са с долен(или заден аванс още).Нямам никакви проблеми с рибите и с макарите(с работата на авансовия механизъм).Всяка макара с качествена и адекватно настроена авансова система(а пък ако има и втори аванс,както при макарите Shimano) ще се справи със сложните ситуации,независимо от вида си.
Аватар
kriki
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от kriki »

Само да добавя моите лични предпочитания - за спининг винаги ползвам макари с преден аванс.
За мач, болонезе и шаран - макари със заден аванс, много по бързо и лесно се маневрира с тях и при натоварване можеш доста прецизно да регулираш. Иначе споделям принципното мнение, че предния аванс би трябвало да е по-здрав, но на практика добрите модели със заден нямат никакъв проблем.
Така че има страхотни макари както с преден, така и със заден аванс. По важното е да се ползва той правилно.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

:lol: Това ми прилича на - кой е по-добър - предния или задния капак на колата :lol: :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”