Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Преден и заден аванс ?
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Преден и заден аванс ?
Някой може ли да ме просветли какви са предимствата / недостатъците между предния и задния аванс на макарите и защо тези с преден са много по-скъпи ?
баща на рибарче
Re: Преден и заден аванс ?
Тази работа и на мен ми е интересна. Знам че се предпочитат макарай с преден аванс може би заради неговата опростеност и по-голяма дълготрайност. При предния аванс обаче в зависимост от дизайна на шпулата се получава понякога влизане на влакното под капачката на шпулата, което е безкрайно неприятно. На макара със заден аванс това не може да стане защото капачка над шпулата просто няма :лол:Адвокат написа:Някой може ли да ме просветли какви са предимствата / недостатъците между предния и задния аванс на макарите и защо тези с преден са много по-скъпи ?
Но макарите със заден аванс които съм имал завършиха по следния начин:
Бровнинг - едно зъбно колело в макарата се смели на прах поради метода и материала на направа
Митчел Ексцелленце - аванса се скапа след няколко големи риби (10кг+)
Тези макари и модели са нисък клас и не са показатели за качество.
Дано има и други мнения. Ще взема да видя чуждата литература какво сравнение дава.
Само знам че ако съм сигурен коя макара има много здрав заден аванс ще я купя на часа.
Не съм констатирал разлика в цените на вариантите с преден и заден аванс за един и същи модел.По-скъпи са шпулите на макарите с преден аванс,които при скъпите модели достигат до 1/4 от цената на макарата.Причина за попадане на влакното под капачката на шпулата е нейният дизайн,по-често при насрещен вятър влакното попада между шпулата и ротора.
Предимство на задния аванс е по-лесното\според повечето риболовци\регулиране на аванса по време на вадене на рибата,мачовите макари са изключително със заден аванс.
Предният аванс е по-надежден поради късия кинематичен път на предаваното спирачно усилие.Разполагането на фрикционни шайби с голям диаметър\които са по-надеждни\ в корпуса на макарите със заден аванс води до увеличаване на неговия размер и тегло.
Предимство на задния аванс е по-лесното\според повечето риболовци\регулиране на аванса по време на вадене на рибата,мачовите макари са изключително със заден аванс.
Предният аванс е по-надежден поради късия кинематичен път на предаваното спирачно усилие.Разполагането на фрикционни шайби с голям диаметър\които са по-надеждни\ в корпуса на макарите със заден аванс води до увеличаване на неговия размер и тегло.
stefan написа: Предният аванс е по-надежден поради късия кинематичен път на предаваното спирачно усилие.Разполагането на фрикционни шайби с голям диаметър\които са по-надеждни\ в корпуса на макарите със заден аванс води до увеличаване на неговия размер и тегло.
След това перфектно разяснение на Стефан мога само да добавя и за патента на АБУ - среден аванс - при него имаме най-големи шайби и от там по- голяма надеждност .
НАСЛУКА!!!
преден ! предния аванс е доста по-добър от задния. Аванса е доста по-качествен и издръжлив във времето. Задните аванси се скапват доста бързо, особено при по-големи натоварвания.
http://naRiba.com
WINNERS DON'T USE DRUGS
WINNERS DON'T USE DRUGS
- zograf
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Аванса който се регулира от зад на макарата е по добър в смисъл че може да да го реголираш по лесно за разлика от предния като си помислиш че държиш аванса от пред и влакното е там иии кофти.Има и друг начин при който аванса е без значение каде е -сега ще обесня.След като засечете рибето стягате аванса и превключвате макарата да върти на зад и на пред и вече вашият показалес е аванса като опирате шпулата и отпущате.това е най прецизния аванс.Успех
"Животът се измерва не с броя вдишвания, а с моментите, които са накарали дъха ни да спре!"
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
Когато Бог дал на хората мозъци, той не им казал, че те задължително ще функционират.
zograf написа: След като засечете рибето стягате аванса и превключвате макарата да върти на зад и на пред и вече вашият показалес е аванса като опирате шпулата и отпущате.това е най прецизния аванс.Успех

- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Да взема и аз да се намеся
.
Колегата Николай попита:"последно коя е по качественна макара
"?Качеството на макарата не зависи от мястото на авансовия механизъм!Изборът на макара с долен или горен аванс зависи от предпочитанията(по-скоро предубежденията) на всеки риболовец.Колкото риболовци,толкова и мнения.Единствения на горния аванс е по-голямата площ на тефлоновите спирачни дискове(или от какъвто и да е друг материал),от където следва по-добро разпределение на натоварването при работата му.Ако се съди за качеството на аванса(а не за качеството на макарата) от тази гледна точка,то макарите с централно разположен аванс са безспорен лидер.Всичките ми макари са с долен(или заден аванс още).Нямам никакви проблеми с рибите и с макарите(с работата на авансовия механизъм).Всяка макара с качествена и адекватно настроена авансова система(а пък ако има и втори аванс,както при макарите Shimano) ще се справи със сложните ситуации,независимо от вида си.

Колегата Николай попита:"последно коя е по качественна макара

- kriki
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Само да добавя моите лични предпочитания - за спининг винаги ползвам макари с преден аванс.
За мач, болонезе и шаран - макари със заден аванс, много по бързо и лесно се маневрира с тях и при натоварване можеш доста прецизно да регулираш. Иначе споделям принципното мнение, че предния аванс би трябвало да е по-здрав, но на практика добрите модели със заден нямат никакъв проблем.
Така че има страхотни макари както с преден, така и със заден аванс. По важното е да се ползва той правилно.
За мач, болонезе и шаран - макари със заден аванс, много по бързо и лесно се маневрира с тях и при натоварване можеш доста прецизно да регулираш. Иначе споделям принципното мнение, че предния аванс би трябвало да е по-здрав, но на практика добрите модели със заден нямат никакъв проблем.
Така че има страхотни макари както с преден, така и със заден аванс. По важното е да се ползва той правилно.