една обикновенна събота...

Модератор: sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

една обикновенна събота...

Мнение от Кърцата »

Днеска ми се отвори път към една от многото пъстървови реки в България и естественно такъмите бяха с мен. началото не беше обещаващо, може би час без дори да видя риба, камо ли да атакува. и така докато стигнах до едно перспективно вирче. замятам и след малко оп една балканка около 400 гр. добро сефте викам си. и оттам като се почна... към 20-тина риби, ама не знам точно че ги пусках веднага и им обърках бройката, ама все в порядъка на 200-300 гр.
докато се разкарвах покрай реката си намерих и една въдица, седи си заметната и подпряна на колче , а наоколо никой. след половин час пак минавам оттам наобратно и тя все така си стой. спрях се , викнах, свирнах, ама никой се не обада. а така ли? ама то тва било мойта въдица бе. прибрах си я и продължих.
малко по надолу нещо ми се жлътна в бързея. к'во да видя: две сърнета си газят кротко из водата и ядат нападалите листа на 15 метра от мен. порадвах им се няколко минути докато от храстите излезе майка им и си ги прибра. интересното бе че и тя не се уплаши много, много от мене???
накрая стигнах до вирчето където хванах първата пъстърва. заметнах няколко пъти и ... прас. така удари че не успях изобщо да реагирам и тя се навря в подмола под мен и след няколко опита да я извадя се откачи :cry: :cry:
минах малко по надолу и застанах на една скала, заметнах и пак... прас . тоя път успях да реагирам и като се почна: едни свиренета на аванса, едни пируети, едни разходки из целия вир. красота. накрая я уморих и я доведох пред мен. красавица. видя ми се над кило. ама брега висок и аз на 5 метра над водата а под мен отвесен бряг :cry: :cry: кордата 0.14, въдицата лайт... не мога да я вдигна. седя и се чудя. тя събра сили и пак се стрелна. и отново разходки, аванси... и пак я докарах пред мен. ходя напред назад по брега, няма от къде да сляза, от двете ми страни храсти :cry: реших че ще рискувам и ще я вдигна. но тя явно беше заклачена само за кожичката и щом я вдигнах цялата над водата просто падна обратно, а такъма ми се изстреля нагоре и се омота около върха на пръта. реших че толкова емоции ми стигат и прибрах. само дето сега реших че требе да си взема кеп с дълга дръжка, как ли ще го нося и него на гърба през шубраците...
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Само пастървата не съм почнал още,но след такива разкази за сърнички ми идва да хвана по реките и горите.Защо няма фото тази красота която описваш трябва да се документира.Снимай за нас дето ходим по мизерните язовири. :wink:
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Баси разказа,Кърца,жив и зрав да си и елава за дето пускаш рибите обатно!!!Ако всички го правехме,сега в България риболова нямаше да е в това състояние. :?

Колеги,като слушам подобни разкази,все повече и повече ме засърбява.
Досега никога не съм хващал пъстърва,но мисля да хвана в скоро време.Кажете ми една река,където има достатъчно стабилна популация на пъстърва,за да не се върна само с изкъпани блесни,не става дума да си напълня кофата с риба,а да хвана поне една кралица и естествено след като и се нарадвам и я снимам,да я върна обратно във водата.Доста често съм задавал въпроси,относно пъстървовите реки в България и никога не съм получил отговор.Разбирам,че хората си траят,за да запазят местенцата си диви и красиви още дълго,а това ще стане,когато все по-малко хора знаят за тях,напълно съм наясно,но все пак ако прецените,насочете ме на някъде.Имайте впредвид,че съм от Варна,да е в рамките на 300 км от тук.Аз ще я ловя като кефал на спининг,понеже това е любимия ми сладководен метод. :lol:

Поздрави и очаквам някой да се смили над крастата ми. :D
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Камбата написа:Баси разказа,Кърца,жив и зрав да си и елава за дето пускаш рибите обатно!!!Ако всички го правехме,сега в България риболова нямаше да е в това състояние. :?

Колеги,като слушам подобни разкази,все повече и повече ме засърбява.
Досега никога не съм хващал пъстърва,но мисля да хвана в скоро време.Кажете ми една река,където има достатъчно стабилна популация на пъстърва,за да не се върна само с изкъпани блесни,не става дума да си напълня кофата с риба,а да хвана поне една кралица и естествено след като и се нарадвам и я снимам,да я върна обратно във водата.Доста често съм задавал въпроси,относно пъстървовите реки в България и никога не съм получил отговор.Разбирам,че хората си траят,за да запазят местенцата си диви и красиви още дълго,а това ще стане,когато все по-малко хора знаят за тях,напълно съм наясно,но все пак ако прецените,насочете ме на някъде.Имайте впредвид,че съм от Варна,да е в рамките на 300 км от тук.Аз ще я ловя като кефал на спининг,понеже това е любимия ми сладководен метод. :lol:

Поздрави и очаквам някой да се смили над крастата ми. :D
Камба аз съм ловил пъстърва само като ученик в средното,учил съм в град Котел там минава река вече не и помня името а извира друга която се влива в първата...и в двете имаше добра популация на пъстърва,тази която извира близо до града на нея има развъдникблагодарение на който в реките има и американка,моя рекорт на балканска пъстърва е от извора на малката река-2,200кг.но там риболова е забранен и се промъквахме като партизани (сега да не кажете браконйер,все пак бяхме ученици...)просто е вододайна зона на Котел...та ако има някой инфо за тези реки край Котел нека каже,аз поне ги помня като страхотни места за пъстърва...
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

просто е вододайна зона на Котел...та ако има някой инфо за тези реки край Котел нека каже,аз поне ги помня като страхотни места за пъстърва...
Ако се не лъжа ,това са разни притоци на р. Луда Камчия. И аз съм ловил на времето доста по тях. Особена слабост имам към Бероново,Везенково и Манолич. Страхотни риби излизаха там. Беше препълнено с белица , , клен и какво ли още не. Ами язовир Скала? Какви сулки и костуряги имаше...... Сега май е доста зле.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Евала бат :) КъРцА еи заради такива излети като твоя си взех една спиниг пръчка даже и сефте имам -няколко пусти кефала! ама Тая ПъСтъРвА не Е за ВсеКи, изглежда е За мАисТори :):):):):) до сега само ведниж съм хващал около 4-5 КиЛоГраМоВа, да си надръгна крастата :):):) , само че в ТеТеВеН На едни рИбаРници 36 кинта ми струваше да ме излекуват от крастата :):):):)
ПоЗрдарвявам те за Излета ! трябва другия път като се видиМ нейДе из водните оБеКти :D :D :D да Ме СветНеш в Тоз вид РибОлоВ ! СаМо да Не Ма ЗакРасТиш ,че ше требе шаранскоТо УбоРудВанЕ да Изтъргуваме :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:
Айде следващия път По ГОЛЕМИ ! :wink:
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

CERRUTI написа: Камба аз съм ловил пъстърва само като ученик в средното,учил съм в град Котел там минава река вече не и помня името а извира друга която се влива в първата...и в двете имаше добра популация на пъстърва,тази която извира близо до града на нея има развъдникблагодарение на който в реките има и американка,моя рекорт на балканска пъстърва е от извора на малката река-2,200кг.но там риболова е забранен и се промъквахме като партизани (сега да не кажете браконйер,все пак бяхме ученици...)просто е вододайна зона на Котел...та ако има някой инфо за тези реки край Котел нека каже,аз поне ги помня като страхотни места за пъстърва...
Някой колега беше споменал нещо за Котелските реки,едната/Котлешница/ извира в планината западно от Котел и тече близо до един от двата успоредни пътя,които са на излизане от западната страна на града,реката минава през Котел и завива на юг към Градец.В Градец се съединяват двете реки-Нейковска и Котлешница,те образуват прикот на Луда Камчия.На север се отива към Омуртаг,а на юг към Сливен,градец и главния път Пловдив-Бургас.

Това беше урока по география,обаче като оппитах един човек в Котел,той ми обясни,че на реките никой не лови,а ходят на Жеравна и на Скала за червеноперки.Не ми направи добро впечатление като се движихме по единия път от западната страна на Котел,към Котел,тъкмо преди да излезем на главния път Омуртаг-Котел/Котленски проход/,много,много роми,от които тръпки ме побиваха.Нямам си и идея какво правеха,но на всеки 100м. имаше спряно Жигули.Доста зловеща планина е там и повече не мисля,че ще стъпя.
Южния път,за който споменах,е пътя,до който е извора на Котлешница и тя тече близо до него чак до Котел.Отсечката е от с.Кипилово до гр.Котел,но беше затворен,или в много лошо състояние.Може би,ако се отиде някъде в района има шанс да се хване пъстърва,но не съм сигурен,най-много някой мангал.

пробвайте с някой друг район,например Странджа?Или още по-на запад от Габрово?Към извора на Росица и горните й приточета?Ами някъде към Трявна?

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

много,много роми,от които тръпки ме побиваха.Нямам си и идея какво правеха,но на всеки 100м. имаше спряно Жигули.Доста зловеща планина е там и повече не мисля,че ще стъпя.
Това са тъй наречените градешки цигани-най-крадливите в цяла България. По това време обикалят с "Ладите" /преди с каруците/ на тумби и отдето минат,трева не никне. Злите езици казват , че от тях произхожда и един наш известен водач на политическа партия-бивш министър председадел. Инак планината е готина,а селата за които говорих са населени основно с турци-много възпитани и дружелюбни хора.
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Да,че има много рома по тоя край така е но аз говорех за реката която минава през града покрай стадиона там мангали няма,в Котел циганите не са толкова страшни,виж Градец е друго нещо :)там колкото и пъти съм минавал българин не съм видял...магазинерите-цигани,полицаите цигани...мани мани....
Аватар
чуруликпенчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от чуруликпенчо »

Чудесен риболов и увлекателно разказан.Браво ,Кърца ,и за риболова , и за търпението да го опишеш.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

чуруликпенчо написа:
Инак планината е готина,а селата за които говорих са населени основно с турци-много възпитани и дружелюбни хора.
Това е много ясно,кътчето е доста привлекателно,наистина е красиво,обаче като се сетя за ромата ми става зловещо.Турците наистина са добри и дружелюбни хора,грешка е да се сравняват с циганите,обаче лошото е,че в повечето случаи са омесени. :lol:

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Абе и все пак евала на Кърцата за излета,направо му завиждам(благородно де,и не чак :twisted: )колкото и да ходя на риба съм установил поне за мен че по голямо удоволствие е риболова на пъстърва няма....
п.с.-А пък ако си намериш и въдица.....кеф :lol:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Кърцата няма да го хваля,да не се възгордява!Не за друго,ами много му стана!
А ти рибарче,защо изневеряваш на шаранджийската гилдия?
ribarq написа:ПоЗрдарвявам те за Излета ! трябва другия път като се видиМ нейДе из водните оБеКти :D :D :D да Ме СветНеш в Тоз вид РибОлоВ ! СаМо да Не Ма ЗакРасТиш ,че ше требе шаранскоТо УбоРудВанЕ да Изтъргуваме :D
Не пускай обява,ами ми чукни! :wink:

П.П.След кратки размисли :arrow: Цар си Кърца!Отново и отново кефиш братле!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

Кърца кажи на каква примамка ги хваща да не пускам тема. :?:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Баси му мамата кани им се толкова време на тея пъстърви и взе че показа какво значи майсторлък :lol: :lol:

За примамката почти съм сигурене че е воблер с марка Кърца :lol: :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”