Съвети за начинаещи гмуркачи

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Съвети за начинаещи гмуркачи

Мнение от Диканаров »

Колеги, споровете следва да се водят с аргументи. Няма място за налагане на лично мнение, а до доказване на твърдение. Ние си позволяваме по-свободен изказ на мнение, поради това, че хората практикуващи спорта ни са с по-широка култура, интереси, умения, образование и придобит житейски и спортен опит. Апелирам за придържане към добрият тон и избягване на изрази съдържащи подигравка, обиди, злонамерени намеци и незачитане на чуждото мнение. Темата за вълните не е изчерпана и според мен може да бъде разгледана и в зависимост или съчетание с течения, приливи и отливи, сеизмичнни прояви и т.н. Моля отново, не ме карайте да я заключвам или да да ви трия мнения. Това не ми е приятно, но ако темата се отклони отново ще го направя!
Имам желание да споделя с вас три случая, единият завършил трагично с колега поляк, другият щастливо с мой колега в Либия и наблюдение на един точно определен район на дигата свързваща остров Джерба с континентален Тунис. Ще изровя "Случки и спомени под водата" и там , ако не съм описал наблюдаваното ще пиша. Изводите от тях мисля, че за нашите начинаещи колеги може да са полезни.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Булти не можеш да ги убедиш ,че това не е аквариума или легена в банята ,а е МОРЕ!!!!!Това което го казват на теория е така, но на практика не може да се случи,защото ги няма тези идеални условия в който се случват теоретично!
garokal-74
новобранец
новобранец

Мнение от garokal-74 »

jeko_k9 написа:
Авторски колектив от 46 члена, между тях някакви професори..... и рецезенти само 22 човека.....Малко са!..... а и някакви чужденци се намесват.....Учените казват нещо ама кой го приема? :idea: :P
Учудва ме факта, че при толкова голям авторски колектив от хора на науката, създал този сборник за черно море за който споменава колегата manuk някои колеги се мъчат да оспорват дадените цитати, без да имат необходимите за това познания.
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

gmurkacha :" Булти не можеш да ги убедиш ,че това не е аквариума или легена в банята ,а е МОРЕ!!!!!Това което го казват на теория е така, но на практика не може да се случи,защото ги няма тези идеални условия в който се случват теоретично! "

Това се опитвам да кажа и аз. И с аргументи. И с консултация с БАН :-)

Явно има сейши вълни. Явно има дори и отразени от Кавказ вълни и те идват тук.
Само че са незабелязани и неразличими.
Не можем да ги видим.
Камо ли да ги усетим.
Да не говорим да имат сила да ни побутнат, или обърнат лодката, или ... т.н.....

Не може да се четат книги, колкото и да са академични, да се тълкуват фактите от вътре по ...... собствен начин (да не казвам лаишки) и после с агресивна самонадеяност да се води кръстоносен поход и да се убеждават хора, дето са всеки ден в или покрай морето и да им се настоява да повярват как вълните, дори и мъртви не били от онзи-деншния вятър, ами най ми били отразени от Кавказ..
И като не искаме да повярваме, вие що се засягате? Вярвайте си, че са от Кавказ, вярвайте, че сейши вълните ги прави НАСА като люлее Черно море като аквариум..на мен не ми пука :-)

За да се тълкуват каквито и да е научни факти, човек трябва да има първо много добра широка теоретична подготовка, а не да вземе да два факта и да си ги навърже.
Последно промяна от flippo на Пон Яну 30, 2012 3:53 pm, променено общо 1 път.
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

garokal-74 написа:
jeko_k9 написа:
Авторски колектив от 46 члена, между тях някакви професори..... и рецезенти само 22 човека.....Малко са!..... а и някакви чужденци се намесват.....Учените казват нещо ама кой го приема? :idea: :P
Учудва ме факта, че при толкова голям авторски колектив от хора на науката, създал този сборник за черно море за който споменава колегата manuk някои колеги се мъчат да оспорват дадените цитати, без да имат необходимите за това познания.

ей тва имах предвид с горния си пост.

то е написано там, но хората го тълкуват по грешен начин.

наваксват си недостатъчния опит с морето като тълкуват научни трудове. при положение, че самите учени казват - "такива вълни има, но ти не можеш да ги видиш и нямат НИКАКВО значение за който и да е бряг на Черно море"... и аз бих добавил - също като приливите и отливите в Черно море. Всички знаем, че ги има. И то ежедневно :-), но никой не говори за тях, щото на практика ги няма.
За тях същият брой учени са писали и със сигурност са писали в същия сборник.
Учените са длъжни да опишат всеки елемент от системата, ако претендират за академичност. Лаикът си избира два интересни елемента, свързва ги по своя начин и току виж, залял с цунами до Стара Загора..."щото в аквариума...." или - "ами те топчетата и импулса..."
Последно промяна от flippo на Пон Яну 30, 2012 5:23 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

Пределно ми е ясно че в такива спорове никой не си променя мнението но само за обща информация бих допълнил следното.Достатъчно е само да се види формата на Черно море, за да стане ясно че даже и да се получат някакви отразени вълни от кавказкия бряг, по обратния им път,те ще се самопотушат още някъде в тясната част на морето, южно от Крим. Изобщо не е приложим модела на аквариум с равни, прави, стени и дъно
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
garokal-74
новобранец
новобранец

Мнение от garokal-74 »

Вълнение
Моретата са почти непрекъснато подложени на повърхностно вълнение, предизвикано от вятъра.
Морските вълни могат да изминават разстояния от хиляди километри, преди да достигнат бряг.
Размерът им варира в широки граници от малки капилярни вълни до високи дълговълнови издигания на повърхността и внезапни вълни-убийци.
Основните фактори, оказващи влияние върху формирането на вълните са скоростта и продължителността на вятъра, размерите на водната повърхност, над която духа той, и дълбочината на водата.
Капилярните вълни се появяват върху гладка водна повърхност при поява на вятър, но изчезват бързо след спирането на вятъра. Тяхното поведение се определя от повърхностното напрежение.
Обичайните морски вълни са по-големи и се образуват от по-дълготрайно действие на вятъра.
Те се задържат много по-дълго, дори след спирането на вятъра, като осцилацията им се поддържа от гравитацията.
При продължително разпространение на тези вълни от мястото на възникването им, те постепенно се разлагат по посока и дължина на вълната, образувайки устойчиви дълговълнови издигания на повърхността.
При вълнението в открито море понякога се наблюдават т.нар. вълни-убийци, отделни вълни с височина, неколкократно по-голяма от тази на останалите. Те са опасни за корабоплаването, поради своята внезапност. В същото време най-високите регистрирани вълни, предизвикани от вятъра, не са вълни-убийци, а обикновени вълни при екстремни атмосферни условия. Височината на такива вълни може да достига до 30 m.
Особен вид вълни са цунами, които се предизвикват не от вятъра, а от геологични явления, като земетресения или изригвания на вулкани. В дълбоки води цунами са трудно забележими, тъй като имат малка височина, за сметка на много голямата си дължина. При достигане на плитки крайбрежни води височината им рязко нараства. link
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Само не разбрах каква е ползата от тези няколко страници спорове ?!!

Някой от тук спорещите, практическа полза за себе си, намери ли?
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

Аз специално намерих нов начин за комуникация с грузинските ми друзья - чрез писма в бутилка :wink: :D .
Изображение
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

-10С и надолу раждат такива спорове и теми, няма лошо :)
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

gunman написа:Само не разбрах каква е ползата от тези няколко страници спорове ?!!

Владо точно ти ли го задаваш този въпрос?Просто някой хора се опитват да предпазят други, от 10 метра дълбочина да не бъдат изхвърлени на скалите от мъртва въла, с риск от баротравма на белите дробове от високата скорост на излитане.И разполагайки се на скалите да не ги удари бутилка с писмо от Грузинска девочка!!!!!
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

gunman написа:Само не разбрах каква е ползата от тези няколко страници спорове ?!!

...полза винаги има , все нещо ще изкочи ...предполагам сте чели разказа ми за моето корабокрушение...обърна ме вълна ( с лодката ) на място където не би трябвало да я има - бях преминал прибоя и бях по навътре - изненада ме и ме обърна ...след разговори с Христо Янчев се оказа , че е твърде вероятно на същото място , да се е образувала плитчина или нанос - като се замислих , верно имаше дълга поредица от кофти дни с лошо море и без да знам , че въпреки , че познавам мястото като двора на вилата си , се оказах изненадан - за тия няколко дни дето не бях влизал - дъното се бе променило ...правило е , че правила в Морето няма , всеки ден е различен , та нашето любимо Море си е жив организъм и си има негов си собствен характер ...и тва му е хубавото

...а за професорите и творческите колективи бях написал - един да измисли нещо , или го припише ...и отгоре му скачат още две дузини сътрудници - лапачи ...щото времето беше такова - колективно ...

:drinkers:
garokal-74
новобранец
новобранец

Мнение от garokal-74 »

gunman написа:Само не разбрах каква е ползата от тези няколко страници спорове ?!!Някой от тук спорещите, практическа полза за себе си, намери ли?
Като се махнат спамовете и се събере полезното, ползата е следната:
1. „Морските вълни могат да изминават разстояния от хиляди километри, преди да достигнат бряг.... Обичайните морски вълни се образуват от по-дълготрайно действие на вятъра....
Те се задържат много по-дълго, дори след спирането на вятъра, като осцилацията им се поддържа от гравитацията....
При продължително разпространение на тези вълни от мястото на възникването им, те постепенно се разлагат по посока и дължина на вълната, образувайки устойчиви дълговълнови издигания на повърхността....”
2. „....Повърхностното вълнение се отразява на по-дълбоките слоеве, като с увеличаване на дълбочината постепенно утихва.... На граничните повърхности на води с значителни плътностни разлики обаче се забелязва увеличение на височината на вълните. Образуват се дълбочинни, вътрешни вълни с много голяма височина и дължина. Те могат да бъдат причина в кратък срок на дълбочини най- вече 150-200 метра да настъпят бързи промени”
3.„Много важното в случая е, как без да се влиза в морето, да се определи характера на вълната.
Дали е ВЕТРОВА от духащия в момента вятър или е МЪРТВА–от ветрове, които са духали през изминалите дни.... При Североизточен и Източен вятър – Мелтем по нашето крайбрежие – вълните се високи, начупени и разпенени, цялото море е с „зайци”( начупени вълни, които се обръщат по цялата повърхност на морето), вълните се разбиват както в скалите, така и по плажа, но при тези ветрове се докарва топла вода от вътрешността на морето, което докарва и рибите..... След стихване на тези ветрове, остава мъртвото вълнение – на плажа видимо вълните са малки, не са начупени и резпенени, а полегати и движението им е плавно....Те се плъзват по пясъка плавно, без да срещнат съпротива и „загубват” силата си, но при връщането си обратно дърпат с голяма сила.
В същия момент ако погледнете към скалите на носа ще видите с каква голяма сила същите кротки на глед и плавно движещи се мъртви вълни по плажа, удрят скалите, тъй като съпротивата на скалите е непоклатима и пръските от разбитата мъртва вълна, се издигат на голяма височина - причина е огромната енергия, която мъртвите вълни притежават.
4.„...полза винаги има , все нещо ще изкочи ... ...правило е , че правила в Морето няма , всеки ден е различен , та нашето любимо Море си е жив организъм и си има негов си собствен характер ....и тва му е хубавото”
На мен лично всичко това ми е от полза! :D
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Аха... ясно :!:
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Надявям се колегата Манук да не възрази, че ще споделя тук три неща направили ми силно впечатление преди много години. Нали темата е за съвет към новите колеги. Ще се върна към основната тема и дискусията. Да прави сте както с академичните примери за вълните, така и с възраженията към тях, визирайки ежедневната морска практика. Но колеги защо изключвате възможността да се натрупват трептения, да се наслагват вълни и да се получава не затихване, а усилване на тяхно проявление? То да не е циклично и да се проявява само при определени природни дадености? Ще ви дам следните примери, за които нямам напълно обяснение за себе си.
1. Случката стана през 1984г в Либия.
Бях начинаещ харпунист, без учители и полека набирах опит и приятели харпунджии. Жена ми ми подари за рожденният ми ден първият ми пнематик-" Мидълстен". Учех местата по морето. Създавах си среда. Тогава през пролетта се чу за инцидент с полски харпунджия източно от гр. Тажура. Там имаше кампове на наши инженерингови фирми и плажна ивица посещавана и от нас и от тях през почивните петъци. Та там от стари наши гурбетчии и харпунджии учех близките места за лов. От тях научих и подробности, а в последствие ми показаха и мястото на нещастието. Това бе един район с много интересна структура. Брегът се издигаше на 30-50м. вертикално над водата. Доло имаше пояс с натрупани каменни грамади и започваше плоча. По точно това бяха две плочи от варовик, разположени една над друга , като между тях имаше съвсем различен по структура слой. Навярно преди милиони години дъното се е издигнало и върху варовика се е наслоил нанос от конгломерат, а после отново дъното се е спуснало на доло и повторно е наслоило варовик. От действието на водата средният слой се беше превърнал в лабиринт от тунели, зали, вертикални шахти. Районът обхващаше площ от 2-2.5 км. дължина и 150-500м широчина. Водата при грамадите бе 05-06м., а на края на плочата 2-3м. Плочата бе с дебелина от 2-3м. Слоят от конгломерат бе от 0.5 до 2.5м. Долната плоча бе почти на нивото на пясъка. Това бе невероятно богато място за харпуниране. Октоподи, мурени, мерута, кефали, спари , дорада, зъбари и котки. Там си прострелях на следващата година и рекорда си за меру- над 15кг. Вече описах местността и да преминавам към същината на това, за което искам да споделя. Когато плуваш над плочата и гледаш движението на водораслите, можеш да откриеш мястото на дупките или цепнатините на плочата. Там където дупката е като кладенец, водораслите ту се отмятат на венец, ту се засмукват надоло в дупката. При тихо време през седмицата е невероятно нещо да си в засада на такава дупка. Държиш се с едната ръка за водораслите, а с другата си насочил харпуна в кладенеца и чакаш водата да отметне водораслите и да видиш доло рибите. Те спокойни се движеха само от водното движение помахвайки със страничните плавници, като на парад както са строени ротите. Стреляш, удряш една, настава хаос от риби и пясък , вадиш твоята и търсиш нова дупка. Защото до де се успокоят отново минава време, а не ти се ще да го губиш. Много мирно, лежерно, спокойно, кефско нали? Но и много коварно. Защо? Защото пролет и есен има по една седмица- десет дни когато се обръщат пасатите. Тогава времето е много променливо. За сърдечно болни или с проблемно кръвно хора е направо ад. За един ден може три-четири пъти да се смени високо с ниско налягане. Додето не се установят стабилно посоките и движенията на фронтовете . Тогава привидно спокойното море, с ласкави вълнички изиграва много подло новаците. Така и полякът се наврял до една дупка и водата го засмукала отдоло. Става без подготовка. Уж е слабо, а извеснъж те дръпне със сила, а после те блъсне обратно струя, като от преливник на язовир. И после пак спокойствие. Това внезапно засмукване и последващо изригване на вода от дупката си го обяснявах, като наслагване на вълни от отминало вълнение и други навътре в морето вълнения, често пъти с различна посока. Знам, че преди цунами водата се отдръпва необичайно навътре от брега, а после приижда и залива. Нещо подобно става и там. Голяма маса вода се отдръпва , уж незабележимо в сантиметри ниво, но създават голям напор при засмукването около кладенците. Доло там където е конгломератния слой с лабирринта от дупки и пещери, ще почустваш само тласък и толкова. Там няма концентрация на струя.
Когато ми показаха мястото на нещастието, не ми обясниха нищо. Само ми казаха да се пазя от там, но защо и как незнаеха навярно. След 6 месеца през есента, на тази плоча имах едно дръпване на една дупка около 2м. в диаметър, 1.5м дълбочина и толкова дебелина на плочата. Изкубах водораслите за които се държах, а с върха на харпуна се опрях на скалата пред мен. В следващият миг водата ме върна на позицията ми, но вече не ми се стреляше. Стрестнах се от внезапността! Абсолютна за мен новака изненада и то не от приятните! От тогава избягвях тези места за стрелба. Видех ли, че водораслите се вмъкват в дупка и тя е като кладенец 2-3м.в диаметър- заобикалях! Никакви риби не ме изкушаваха в тях! Та това е и моя съвет към по-неопитните!Утре или в други ден ще ви разкажа за други мои и на мои близки приятели или колеги поучителни случки. Едната е за дигата на остров Джерба, а другите са за един плаж на изток от Триполи край един малък остров отстоящ на 500м. от брега и стоящ малко косо. :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”