хитринки на леда

Модератори: bobopeli, Кърцата

vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: хитринки на леда

Мнение от vladoto »

Няма ли опасност от контузия с тези шила?
Братушките препоръчват излизането от дупката да става по гръб.Ръцете на леда ,след това се свива тялото и се качват и краката и с внимателно изпъване на тялото се излиза на леда по гръб.След това, странично претъркулване до здрав лед.
Не знам да ли го написах ясно,но не откривам оригинала.
Иначе звучи логично.Тежестта се разпределя на по- голяма площ,но явно размера на дупката има значение.
Пожелавам здрав лед и много риба !
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
ivan_yo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivan_yo »

vladoto написа:Няма ли опасност от контузия с тези шила?
Братушките препоръчват излизането от дупката да става по гръб.Ръцете на леда ,след това се свива тялото и се качват и краката и с внимателно изпъване на тялото се излиза на леда по гръб.След това, странично претъркулване до здрав лед.
Не знам да ли го написах ясно,но не откривам оригинала.
Иначе звучи логично.Тежестта се разпределя на по- голяма площ,но явно размера на дупката има значение.
Пожелавам здрав лед и много риба !
това със шилата съм
взаимствал от тях.Пъки шилата са достатачно къси за да не те контузят.Дължината на острието е от 2 най-много до 3 сантиметра, достатачно за да се придърпваш с тях.
ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
Аватар
aboman
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от aboman »

Здравейте,
относно шилата могат да се видят тук:http://youtu.be/dzoLtAJ75dY
Човек може би ще е малко по-спокоен особенно на тънак лед в топло време.
И аз реших да си направя от две яки отверки/ще ги изрежа и заостря/ вързани с дебел ластик и общ шлаух на остриетата. Купих ги от магазина за 1 лев.Като са готови ще пусна снимки.
Наслука!
Аватар
aboman
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от aboman »

Изображение
За тези шила ставаше въпрос!!!
Определено е полезно нещо и ще ги нося винаги като стъпвам върху леда.
Аватар
ninastefanina
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ninastefanina »

Благодарности и от мен,доста неща понаучих от вас колеги :wink:
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

Това за мокренето на краката с студена вода сутрин преди тръгване ми хареса, ще го пробвам тия дни.
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vladoto »

Краката за да са топли трябва да са чисти.
Започва се с измиване с топла вода и сапун докато се загреят хубаво.След това веднага обливане със студена вода.Трябва да стане рязко смяната на температурата.Например съд приготвен със студена вода, а не намаляване на топлата вода от чешмата. Колкото е по- голяма разликата в температурата м/у топлата и студената вода толкова е по- силен сгряващия и закаляващия ефект.След това добро подсушаване и обуване на чисти чорапи(N+1 наброй) ,по възможност от естествена материя.Най-отгоре вълнения(според мен).
Важното при чорапите е да не стягат.Особено внимание да се обърне на ластика на прасеца-трябва да е съвсем хлабав и да не оставя никаква следа по крака.После свободни и топли обувки и газ на леда :D
Май прекалих с обясненията :oops: , ама това дето написах е проверено многократно и работи перфектно.
Риболовът не е слука,а наука!
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Това което Владо написа, ме подсети за времето когато яз.Искър замръзваше.
Даваше много риба, но искаше и много ходене. А след ходенето се изпотяваш и краката също.
Та за да не ми е студено съм си измивал изпотените крака с вода от дупката, и обувах вълнените чорапи на голо.
И сработваше зимната баня. Без проблем, че водата беше 2 до 3 С.
Наслука.
Утре, ако даде, ще пусна една темичка :D !
Аватар
chapara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chapara »

И винаги резервни обувки и чорапи във колата, дори резервен панталон. Миналата година това ме спаси от студ, на последния риболов се наложи да наджапам до коляно, но.....се преобух и газ към дома. :wink:
Най-мразя да се подебавват с моята усоба !!!
ИзображениеИзображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

chapara написа:... но.....се преобух и газ към дома. :wink:
Тука следва-газ обратно :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
chapara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chapara »

bobo_33333 написа:
chapara написа:... но.....се преобух и газ към дома. :wink:
Тука следва-газ обратно :lol:
E ,то беше на тръгване вече,на свечеряване :wink:
Най-мразя да се подебавват с моята усоба !!!
ИзображениеИзображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

simo72 написа:
vladoto написа::smt023 :smt023 За топли крака си трябват свободни обувки .Малко тясно да има и мръзненето е гарантирано.По-удачно е чорап по-малко и свободна обувка.

Абсолютно верно ! Аз нося 42 номер , но ботушите са ми 45- 46 -ти :wink: !
Тука да добявя,към по големите ботуши,носват поне 2 чифта стелки,има по веригите,термоустойчиви или си изрязвате от стар мокет,по тънките може и да се увият с метално фолио,за печене дето е-също добра изолация :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пради години бях писал как ловях на Батак голями костури. С рязани къси ски с една широка каишка само, теглех шейна тип Чук и Гек. На нея ми бяха три летви и платнище за завет, ледобур, кофичка с рибки, раницата с хапване, пийване и малък примус. През рамо носех едно въже за пране. От почивната станция на МВТ/ Орфий/ отивах не към Орбита, а в обратната страна. Отивах към първият нос от втичалото на Баташкият водносилов път. Знам къде е било някогашното легло на реката и къде има струпване на голями камъни или туфи. Тук съм си засекъл някои координати и по ориентирите пробивам дупки. Пробвам си дъното и нацеля ли някое от местата оставям другите дупки. Ловя обикновено на една дупка. Сядам на шейната, ако има вятър си правя заслона и ловя. На излет, до обяд десетина едри костури ми са били достатъчно. За всеки случай забивах на 10-15м ледобура и от него до мен на дупката разпъвах въжето. Никога не ми се е наложило да го ползвам. Понеже съм бил все през януари ледът е бил отличен и като дебелина и продрачност, но веднъж имах възможност да присъствам на едно характерно за Батак явление. При изпускане на водата, ледът се огъва, образуват се газови каверни и се случва с неописуем ехтеж и свистене въздуха да излезе, ледът се пропуква и придвижва, като по брега се надипля парчета върху други. Е в този миг имаш чуството, че свърхзвуков прелита над главата ти, а ледът мърда и инстинктивно хващаш въжето . Тогава с шурея едновременно го хванахме и се гледахме слисани, додето нещата се нормализираха. Етествено край на риболова и обратно. Бяхме на 5-600м от топлика по посока към стената. :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Динков
новобранец
новобранец

Мнение от Динков »

Някой носят едра шкурка или я лепят преди това на ботушите си, за да предотвратят евентуално подхлъзване на леда.
Други носят по 2-3 чифта бельо. Като го ос**ат и тогава страха минава ;) (второто беше в кръга на шегата.)
На слука на всички!
Публикувай отговор

Обратно към “Подледен риболов”