Въпрос за карбоновите въдици.

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Re: Въпрос за карбоновите въдици.

Мнение от ourglory »

Toчно това ме притеснява, както казах- аз за риба ходя с приятели, когато съм сам ходя пеша или с влак и след това също пеша.
Знаете лятото и пролета как се появяват кратки гръмотевични бури, какво се прай тогава?
Оставяш бягаш и чакаш да свърши ли ?
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от boki speca »

petya_baycheva написа:
kostakosta написа:когато гърми се пие ракия,
И успокоителни :D :D :D :D
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
nkolev66
Модератор
Модератор

Мнение от nkolev66 »

По повод на карбона (графита), като проводник е изписано много и почти всичко е истина. Искам обаче да не се смята, че едва ли не карбоновия прът е магнит за гръмотевици. Имал съм случай, когато на скалите до морето (влажни от слабия ръмеж) от статично електричество в бурята, докосването до камъка предизвикваше пукане. ИЗПРАВЯЛ СЪМ НЕРАЗУМНО 9,5 метрова щека под далекопровод 400 кV (безопасното разстояние под него е на повече от 7,5 метра) и въпреки, че върха на пръчката беше на повече от 10 метра от жиците усетих пукане и слаби разряди (но притеснителни) по ръката си. Причина за случката беше влажния сутрешен въздух. Когато светкавиците падат към земята обикновено избират най-високите точки, но тове не е абсолютна закономерност. Високо вдигнат прът дори и да не е карбонов си е опасност в гръмотевична буря. На яз. Йовковци в приближаваща буря, някъде настрани от всички риболовци (може би на поне 1км) падна гръм и двама колеги разположени на голямо разстояние един от друг го усетиха - единия си държеше чадъра да не го отнесе вятъра, а другия си поставяше къса пръчка на земята (хоризонтална и съвсем близо до земята, може би ръката му беше на 40см от земята). НЕРАЗУМНО Е РАЗМАХВАНЕ НА ВСЯКАКВИ въдици в непосредствена близост до проводници, особено с високо напрежение, ОПАСНО Е ЛОВЕНЕТО СЪС ВСЯКАКВИ ВЪДИЦИ непосредствено в центъра на гръмотевична буря - не обвинявайте и не превъзнасяйте единствено карбона (ВСЕ ПАК КОГАТО ПАДНЕ ГРЪМ ОБИКНОВЕНО СИ ИЗБИРА НАЙ-ВИСОКИТЕ ДЪРВЕТА, А ТЕ НЕ СА КАРБОНОВИ НИТО ПРОВОДИМИ).
Аватар
Al_Bundi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Al_Bundi »

Започне ли да гърми , зарязвам тоягата и се прибирам в колата. Пък ако човек е без кола , едва ли е сам на гьола. Не е срамно да помолиш колега да те подслони в автомобила си докато размине екшъна. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ourglory »

Al_Bundi написа:Започне ли да гърми , зарязвам тоягата и се прибирам в колата. Пък ако човек е без кола , едва ли е сам на гьола. Не е срамно да помолиш колега да те подслони в автомобила си докато размине екшъна. :drinkers: :drinkers: :drinkers:
E не е срамно, ама аз за карбона попитаха и ме увикаха па незнам.//
Ribarina
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Ribarina »

Сега ще ви кажа какво търсих на Агалината по време на гръмотевична буря и защо когато видя далекопровод или жици навеждам въдицата:

На Агалината бях защото много вървеше сафрида,още час преди бурята миришеше на озон и се виждаха светкавици в посока Созопол.Имаше едни хора с мен и те казаха че бурята ще ни заобиколи.Така и станана.Бурята мина отзад,завъртя покрай Курикя и се върна през морето.Тези хора дето бяха с мен казоха "Няма страшно не е за първи път"Страшното стана когато усетих въдицата да жужи и да ми настръхват космите по ръката.Лично видях как през няколко секунди падат гръмове насред залива.Реших да бягам и събрах.Докато събера започна да вали силно.От светкавицата до гръмотевицата нямаше и секунда,когато се бях качил на най високото.СТРАШНО ви казвам.Не можеш да свариш да залегнеш.С много залягания и страх додрапах до колата и от тогава реших ВИДЯ ЛИ СВЕТКАВИЦА СЕ ПРИБИРАМ.
зА ДАЛЕКОПРОВОДИТЕ

Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците.

А сега ходете с карбон в буря и по далекопровод
Аватар
Вехтия
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Вехтия »

Правилно - каквов да го дирим, 'га трещи Свети Илия !!?
От друга страна - ако ти е писано да светиш - с карбон или без, се тая! На Студен кладенец, през лятото на 87-ма, лупаха мълнии на десетина-двайсе метра от нас навсякъде из тютюна. И то в най-ниското, точно под полигона на жандармерията. Въпреки че наоколо стърчат доволно количество хълмове, че и със железни антени по тях !! Оттогаз един познат, не мож' го изкара навън по време на буря, ако ще и със затвор да го заплашват.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Аватар
ourglory
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ourglory »

Ba4oMisho написа:"колега", гледам си се регистрирал преди 5-6 дена и имаш 12 мнения. Прочетох ги! Искам да те попитам пиеш ли си редовно лекарствата?
Колега, и без да си пия хапчетата темата все пак стана интересна.
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Колега Рибарина

"Бях на стаж в една постстанция.Дадохме на късо една крушка 100 вата и я залепихме на една пръчка.Влязохме вътре където са трансформаторите на някакви невероятни киловолтове и когато размахахме пръчката с крушката тя светеше всеки път когато преминаваше на по-малко от 2 м. от жиците."
Сигурен ли си че крушката е била дадена на късо??? И колко киловолта беше подстанцията?

Иначе за сведение - под два далекопровода 110 кВ един до друг електронния безконтактен фазоуказател пищеше като яре, а обикновенния - контактен фазоуказател при допир с желязото си светеше все едно има фаза на корпус
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

Е сега видях какво значи отговор на въпрос на колега, който иска да бъде осведомен за нещо което не знае

Няма срамно да попиташ за нещо което не знаеш
срамно е когато знаеш да не кажеш това което знаеш

на всяка една карбонова въдица има един знак,който сам по себе си трябва да предизвика вниманието на риболовеца

Поздрави
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Така-а,да систематизираме нещата : 1/На всяка пръчка,в която има следи от карбон,има залепено предупреждение за високо напрежение и светкавици-без такова,не им дават да ги продават.Обаче,това предупреждение не следва да се разбира първосигнално и по псулютно малоумен начин.
2/При наличието на жици над брега на водоема -ако видимо не са много високо /повече от десет метра от дължината на пръчката ви /,най-добре зарежете мястото и изберете друго.С електричеството често стават леко необясними неща -волтови дъги,кълбовидни мълнии и пр.,така,че нека не рискуваме.
3/ При възникването на гръмотевична буря -спокойно,оставете пръчката на земята при първата светкавица;бройте по един път в секунда от втората светкавица до чуването на гръма и ако бройките са повече от три,спокойно си вземете пръчката и продължете да се мъчите да ловите риба.Опасното е,когато веднага след светването /до три секунди/чуете и гръм -това означава,че електрическите изпразвания с много волтове са на по малко от километър до вас,което си е наличие на риск.Тогава оставете пръчката без да стърчи и изчакайте встрани -на 3-4 м е достатъчно,да се отдалечат гръмотевиците.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

INCUBUS написа:...1/На всяка пръчка,в която има следи от карбон,има залепено предупреждение за високо напрежение и светкавици-без такова,не им дават да ги продават...
Далече не на всяка , само на тези имащи претенции да са за европейският пазар . В БГ си се продават карбонови пръчки , като някои от тях са с доста високумодулен графит , за американският пазар , без светкавици по тях :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

П.И.,ми аз открай време съм силно антиамерикански настроен,та в тази връзка изобщо им не познавам пазара,а пръчка,без "на живо"да я поклатя поне,няма да си купя никога,съвсем патриотично поддържам местните български търговци :lol: Иначе,към електричеството от всякакъв източник тряа да се отнасяме съвсем предупредително,особено когато се кефим на риболов.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Тъй де , има си български търговци които съвсем официално си внасят въдици от американските и на тях нанай си гръмотевици :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нашите тук търговци явно също са антиамерикански настроени :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”