Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

зъбно колело за макара
Модератор: emo vasilev
зъбно колело за макара
Здравейте искам да попитам някой който е запознат с ЦПУ-стругове дали може да се изработи това зъбно колело на снимката 
Използвам чужда снимка защото не ми се разглобява мойта която е с пластмасово колело което не ми вдъхва доверие

Използвам чужда снимка защото не ми се разглобява мойта която е с пластмасово колело което не ми вдъхва доверие
Последно промяна от Rud на Сря Яну 25, 2012 11:18 am, променено общо 2 пъти.
Като не кълве аз ще клъвна.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: зъбно колело за макара
Колега, зъбното ти колело нещо не го виждам, но по принцип то може да се изработи на универсален струг, като заготовка, а после на фреза да се нарежат зъбите.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Каква е тая макара дето требе да и се прави зъбно колело и колко ще струва това колело?
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
макарата е Evox inspire но като се по-разтърсих във форумите видях че такова колело имат даже и макари за по 320лв. на Daiwa може да е пак за хубаво това но е хубаво да има по едно резервно
Повечето макари са с такова ''пластмасово'' колело,,,но то в никакъв случай не е толкова слабо и некачествено...!
Зъбното колело се прави на зъбофреза. Фатката е машината да има фреза с подходящия модул, а пък и като гледам наклона на зъбите- трябва да има и ход за този наклон и да се прави допълнително дорник. Новото колело ще ти е пак пластмасово и ще струва при всички случаи над 50-70 лв.
Съвет:Не ти трябва резервно, ако настоящото е здраво.Новото колело няма да е по-добро от оригиналното.
Това го пиша от опит.
Съвет:Не ти трябва резервно, ако настоящото е здраво.Новото колело няма да е по-добро от оригиналното.
Това го пиша от опит.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това колело не е натоварено така че си свиркай.
http://www.bashribar.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- вече хвърля и на тежко
Това колело е последното нещо което може да се счупи! Изобщо не се занимавай.
Колега тези зъбни колела са изработени от бронз,месинг или полиамид/високачествена пласмаса/.Обикновенно тези колела със наклонени зъби под 45 градуса и са с винтова крива.Проблема при изработката им е профила на отвора в който влиза многоходовият винт.Могат да се направят на универсална фреза от всеки един добър фрезист но си е играчка която струва 15-20 лв за брой и за това не се хващат.Модула им обикновенно е 0,8 или 0,9.Наистина има макари на Дайва и Шимано доста по скъпи от твоята при които тези колела също са от полиамид.Това колело наистина не е много натоварено и движи шпулата визвратно-постъпателно.Е друго би било ако е от бронз или месинг/присъщо за по скъпите и реномирани марки но има и по евтени марки с метални такива/.Това на снимката не е ли от метал? Моят съвет е смазвай макарата един път годишно, не вади рибата само с макарата като лебедка и няма да имаш проблеми.Дано съм бил полезен.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Натоварването се поема от пиньона и короната!Точно това колело единствено и само предава въртеливото движение на безконечника!Ако беше нужно да от някаква метална сплав,то големите марки като Дайва,Шимано,Тика и т.н. щяха да се съобразят с това!