Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Съвети за начинаещи гмуркачи
Модератор: nkolev66
- Диканаров
- кандидат преподавател
Re: Съвети за начинаещи гмуркачи
На вълнолома във Варна, като юноша, преди много години, при буря обичах да ходя и наблюдавам вълните. Слабост ми са маринистите и баталистите. Та на Айвазовски картините са ми били често пъти причина за дълги мечти. "Деветата вълна" ме е винаги впечатлявала. Може това да е била и причината да ги броя. Може и да съм си внушавал, но често деветата е прехвърляла вълнолома с пръски и ме е къпала. За мен има такава закономерност. Аз немога да си я обясня! А може и да не съм прав! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Piramqta, ако си легнал в засада и се държиш за камък можеш лесно да определиш има ли течение и в каква посока е като си погледнеш въжето на буя. То ще се изпъне по течението. Още ще те леко завърти, ако си неподвижен. А и по наклона на водораслите и преместването на дребни плуващи частици ще го усетиш. Ако няма течение , буя ще е над теб или наблизо, а въжето няма да е изпънато. Водораслите и плуващите частици ще правят колебливи движения напред-назад. Това е от вълните. В място с прибой нещата са съвсем други. Там горното не важи.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Колега Диканаров, аз също съм забелязъл, че има такава цикличност и закономерност във вълните.Диканаров написа:.... Може и да съм си внушавал, но често деветата е прехвърляла вълнолома с пръски и ме е къпала. За мен има такава закономерност. Аз немога да си я обясня! А може и да не съм прав!
Не трябва да се забравя случая с момичетата в Созопол, ако намаше такава цикличност и вълните бяха еднакви, просто нещастието с момичетата нямаше да се случи, защото те нямаше да имат възможност да отидат на скалата от която бяха съборени в морето, от дошла изневиделица по-силна мъртва вълна.

...лек напредък ...

...аз казвам , че е била 25-та вълна

Уважаеми колега Булти, много неща казвате.... в последствие, се оказват пореден спам.Булти написа:.....аз казвам , че е била 25-та вълна![]()
Учудвам се на хора като Вас, с постове от изречения с два реда ,където не се казва нищо конкретно и голямо количество усмивки никой не печели, само се разводняват темите.

Хората имат глава на раменете си.
Четат и в себе си, или приемат или не приемат постовете на колегите си, нали това е смисъла на форума-да се обмени опит.
Поставете се на мястото на начинаещите колеги, надяват се да прочетат някакъв съвет, а в действителност ненужни никому усмивки и двусмислия.
Иначе нищо лично, но малко повече респект и уважение, към мнението на колегите, особенно към тези с по-голям опит от вашия.

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега gmurkaca, гледах броих и нищо не разбрах.gmurkacha написа:http://www.facebook.com/home.php#!/phot ... 1339033597 Бройте вълните....

Когото се снима клип, се спира дишането, за да не се клати камерата и тя трябва да се върти много бавно, за да се разбере за какво става въпрос.
Не сте избрали подходяща гледна точка,снимали сте от ниско, защото отпред се вижда някаква голяма скала и купчина вълни.....
Ако това е вашата представа за мъртви вълни няма смисъл да обсъждаме, защото вие ни показвате ветрови вълни, тъй като от това което се вижда в задния фон морето е пълно с зайци.
Предполагам, че едва ли във форума има човек-занимаващ се с подводен и какъвто и да е риболов, който ще се осмели да влезе в морето при такива ветрови вълни(5-6 бала).
Заснемете пак клип, когато стихне вятъра и останат само мъртвите вълни, тогава с удоволствие ще гледаме и ще броим.
Примерно нещо от този род, гледате и броите link

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
jeko_k9 написа:Колега gmurkaca, гледах броих и нищо не разбрах.gmurkacha написа:http://www.facebook.com/home.php#!/phot ... 1339033597 Бройте вълните....![]()
Когото се снима клип, се спира дишането, за да не се клати камерата и тя трябва да се върти много бавно, за да се разбере за какво става въпрос.
Не сте избрали подходяща гледна точка,снимали сте от ниско, защото отпред се вижда някаква голяма скала и купчина вълни.....
Ако това е вашата представа за мъртви вълни няма смисъл да обсъждаме, защото вие ни показвате ветрови вълни, тъй като от това което се вижда в задния фон морето е пълно с зайци.
Предполагам, че едва ли във форума има човек-занимаващ се с подводен и какъвто и да е риболов, който ще се осмели да влезе в морето при такива ветрови вълни(5-6 бала).
Заснемете пак клип, когато стихне вятъра и останат само мъртвите вълни, тогава с удоволствие ще гледаме и ще броим.
Примерно нещо от този род, гледате и броите link
Пуснах ги да се види сега обстановката на морето сега,не съм го снимал аз.Това че не разбирате иронията ми си е ваш проблем.Вълни не броя ,преценявам обстановката и или влизам или не.Който влиза в такова време трябва да е подготвен физически и психически и да има поглед върху обстановката.Виждал съм колеги който хал хабер си нямат от морето как сядат на скали в който се разбиват вълни да си почиват,или се търкалят по камъните ,или търсят маска,шнорхел та и плавници някъде по брега.Морето е стихия и колкото и да си пишем тук нямаш ли поглед върху морето и да ги бройш и да не ги пак си се търкаляш.Що се отнася до деветата вълна ,внимавайте с десетата и единастата също защото в природата както има последователност ,както вие твърдите ,така и има големи изненади...За новобранците,ако има мъртва вълна влизайте и излизайте от заливи където вълната намалява силата си,там където вълната се разбива очевидно стойте поне на 15 метра ако нямате достатъчно опит за измъкване от ситуация.Ако нямате достатъчно физическа подготовка не сте за такова време,ако имате морска болест също,ако усетите че ви се замайва главата също бягате навън.Не чакайте деветата вълна,като прецените че момента е подходящ да се излезе на скалите действайте бързо.Не излизайте където и да било без наистина наложителна причина и ако се наложи подберете мястото.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Сега ми се обадиха пак от Ахтопол има 6-7 лодки който морето ги е взело от брега...
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Поверието за деветата вълна и картината на Айвазовски, от където тръгва цялата легенда, е именно за ветрови, даже щормови вълни, а не за мъртви - http://www.youtube.com/watch?v=7QyCaYpc-8Ijeko_k9 написа:...
Нещо не мога да схвана логиката. Когато учените ви казват, че има отразени вълни от Грузия, вярвате, въпреки явната безсмислица. Когато ви казват, че няма "девета" вълна, не вярвате.
P.S. Както може би разбрахте, учените не са казвали, че отразени вълни от Грузия, могат да достигнат до България.
-
- разбира нещата
Жоре,в Поморие от снощи е бедственно положение,имам снимки,ма жената взема фотото на работа и ще ги кача към 17часа.
Пп:С тези пет-шест лодки сте за завиждане бате-тука е мазало и то от западния край на полуострова,където са всички лодки "на завет"-уж де
Пп:С тези пет-шест лодки сте за завиждане бате-тука е мазало и то от западния край на полуострова,където са всички лодки "на завет"-уж де

Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
пътят е безкраен а бариерите си ги слагаме сами вървейки по него.
-
- разбира нещата
Малко предистория:
http://www.facebook.com/#!/media/set/?s ... 721&type=3
http://www.facebook.com/#!/media/set/?s ... 721&type=3
Spear го каза в един друг форум:От вас зависи кога ще спрете и ще се задоволите с постигнатото, но едно е сигурно -
Поздравления колега gmurkacha,gmurkacha написа:...За новобранците,ако има мъртва вълна влизайте и излизайте от заливи където вълната намалява силата си,там където вълната се разбива очевидно стойте поне на 15 метра ако нямате достатъчно опит за измъкване от ситуация.Ако нямате достатъчно физическа подготовка не сте за такова време,ако имате морска болест също,ако усетите че ви се замайва главата също бягате навън.Не чакайте деветата вълна,като прецените че момента е подходящ да се излезе на скалите действайте бързо.Не излизайте където и да било без наистина наложителна причина и ако се наложи подберете мястото.

Тези последни редове от вашия пост, трябва да служат за пример на колегите, които предпочитат спамовете в даден спор, с лека ръка подминават неща научно доказани и тъй като не са им ясни и не могат да си ги обяснят. Влизат в спорове при които не казват нищо конкретно, не предоставят факти или други научни доказателства, които да оборват научните доказателства предоставени от колегите, а с един ред казват : " не съм съгласен", "аз мисля", "това не е така" и т.н.т.

...спам са също и мненията на колеги с не особено богат личен опит край морето , които в стремежа си да изпъкнат , лансират във форума всевъзможни теории , бивалици , небивалици и градски легенди , митове , легенди и бабини деветини
...лошото е , че подводния риболов остана някъде на заден план