риболов с воблер (HOWTO)

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

риболов с воблер (HOWTO)

Мнение от maznislav »

Здравейте,
Знам , че темата е разисквана доста и аз изчетох къде що има тук ( и не само) материали за риболова с воблер , но все пак ....
Сдобих се миналата седмица с 4 воблерчета Голди като моделите са по препоръка на майсторите в този занаят от този форум... От един приятел се с добих с лодка тип
надуваемо кресло и атакувах един водоем на 50 км от Пловдив които буквално ври от кефал ,има и щука , а както се разбра и костура се развива много добре. Отидохме с колегата късно към 11 .. той с мухарката, а аз с блесните и воблерите...
На блесна за 3 ч въртяне само 2 малки костурчета , но на воблерите .. нито удар нито дори заслеждане ... и си мисля че бъркам нещо ( ако не - много неща). Знам, че е рано за генерални изводи, но бих помолил за малко инфо относно воденето на плаващи и потъващи воблери , монтажа им и някои специфични за този риболов неща от капацитетите тук. Мисля , че и за други начинаещи спинингисти като мен ще е интересно. До сег съм ловил само на въртяща блесна и то основно по планински реки... но в предвид че се сдобих с лодка и мога да "атакувам" рибата на доста по-атрактивни места ще ми е нужна и доста помощ поне в началото.
Благодаря предваритетелно на всеки които ще отдели малко време и разкрие масторлъка си тук :D
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ами по това време на годината към 11ч. на затворен водоем или стояща вода е много по-уместно да се разпъне едно одеалце на близката полянка и да се наредат вкусни мезета и ако не караш разни изстудени питиета отколкото да се мъчиш с воблер и блесна :wink: То в тоя пек на течаща вода към 11ч. си е проблем та .....
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
kiks_lp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kiks_lp »

Здрасти колега ако не е тайна каде е този водоем да му се порадвам и аз.
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

kiks_lp написа:Здрасти колега ако не е тайна каде е този водоем да му се порадвам и аз.
На 50 км от Пловдив .... на километър от град Лъки... Посоката е Бачково - На Юговското ханче завиваш на ляво ... следва с Югово и точно преди да влезнеш в Лъки има отбивка с табела за Кръстова Гора. На 200 метра след това е водоема който ври от едър кефал... от миналата година почна и щука да се изявява, а от тази има и костур преди 2 седмици хванах 25 см на въртяща блесна и си го пуснах , а тази неделя на симеонче 10 -тина костурчета по 12 см - всички се радват на свободата... и 4 добри кефала пак на рибка и то в най-топлото време. Моя приятел мухар изтегли
44 см кефал 1,2 кг :) Успех ... аз там смятам да взема първите уроци по риболов с воблер .. е надявам се някои колега тук да окаже съдеиствие :)
kiks_lp
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kiks_lp »

Благодаря за информацията.Бих ти дал съвет но и аз сам още начинаещ и йаден за съвети:)
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Риба има за всички

Мнение от maznislav »

Риба има за всички стига да я опазим от бракониерите, колкото сме повече по бреговете толкова по-малко от тях ... Както казва баща ми - виден рибар и майстор на пастървата "Риба с въдица свършване НЯМА" :lol:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

maznislav написа:... и 4 добри кефала пак на рибка и то в най-топлото време. Моя приятел мухар изтегли
44 см кефал 1,2 кг :) Успех ... аз там смятам да взема първите уроци по риболов с воблер .. е надявам се някои колега тук да окаже съдеиствие :)
Ми май съвсем ясно съм се изразил по-горе :roll: Демек - не се тормози в жегата на стоящ водоем с фофлери , както сам виждаш на муха и на жива стръв се обаждат :wink: Тъй тва с топлото мухата си е най-доброто решение ! На Пънчака в най-големите жеги покрай колеги разпънали батареи от дънарки + неколко на плувка и нищо невадещи в обедният пек с най-голямо задоволствие дърпах кленчета на муха като едно извадих на педи от дюшека на водоплающая с него дама :D Е както е известно - всяко правило си има изключения :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

марица

Мнение от maznislav »

тъй като пред компютъра не се учи риболов реших ,че трябва да въртя воблерите по-често , че да понатрупам опит. Снощи 1.08 бях на марица малко над ВХВП от неговата страна .. За 90 мин от 19 - 20:30 ч повъртях и на блесните нямаше удър но все пак накарах нещо да изтрещи на воблер... но воблерчето беше 2,5 см Salmo ... това жълтичкото

Изображение
... но си замина без да го видя какво е.
играта на жълтурчето е идеална но ... 2 -те тройки често се заплитат една в друга ако някои има идея как да оправя това да драсне... успех на всички :)
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: марица

Мнение от Камбата »

Махни коремната тройка,така и играта ще стане още по-добра,и няма да се заплитат. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от maznislav »

Камбата написа:Махни коремната тройка,така и играта ще стане още по-добра,и няма да се заплитат. :lol:
Слушам и изпълнявам :)
wertus
новобранец
новобранец

Мнение от wertus »

Камбата написа:Махни коремната тройка,така и играта ще стане още по-добра,и няма да се заплитат. :lol:
Или още по-добре я замени с по-малка, така освен че няма да ти се развали играта, няма да се намали уловистостта му......колко пъти съм вадил риби закачени именно за коремната тройка :wink: :D :D
Аватар
maznislav
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

първи успех

Мнение от maznislav »

Здравейте
След няколко отчайващи излета на блесна и новата ми страст воблера ... с мъжа на първата ми братовчетка - страстен мухар ( де да знам некви роднини сме .. :) ) в събота сутрин - 11.08 ... решихме да щурмуваме еи така за густо пак миналоседмичното ни капо ... Станах в 4:10 и след кратко разбуждане на другия заспал член на рибарската агитка към 6 запалихме гумите към ... язовир Кричим...
пак много народ там и пак разправия за пускането на лодките... Обаче този път твърдо решени да нагазим там намерихме пролука и след като пробвахме блесните от брега към 8 решихме че е крайно време за газенето ... Речено - сторено. Той с мухата , а аз с блесната нагазихме и ... първите 15 мин нямаше и помен от риба ... Последва удар на мухата ... скок и пак във водата.... надеждата се събуди .... и реших да сложа едно малко сиво рибе Салмо ... ето това... Изображение
Та хвърлям си аз без никаква надежда и по едно време ... дум.. нещо като че ли пипна воблерчето... щях да падна от лодката ... обнадежден започнах да се надявам и на нещо повече и ... след 3 хвърляния на 3 метра преди прибиране на примамката здрав удар и докато се усетя рибата се откачи ... ръцете ми се разтрепереха, а очите ми светнаха кат прожектори ... Но все пак риба нямаше.... е надеждата беше налице... Още наколко хвърляния ... но вече на щрек очаквах удар и .. пак близо до мен но този път последва засичане и .... скок на една прекрасна американска пастърва (33см ).... кратка борба още 4 скока кои от кои по красиви и ... в живарника ... които обаче се оказа заплетен в една яка блесна и 15 мин колегата го разплиташе ... ръцете ми трепереха , а кефа беше неописуем ...
След тези перипетии и неочакваната почивка колегата също реши да пробва на воблер, а докато приготвяше въдицата ... аз явно превъзбуден от борбата с първата ми риба на воблер.... направих една глупост която за съжаление не беше последна за деня. До една скала след замятането оставих воблера да потъне.. последва мощен удър и... още по мощно засичане което доведе до .... късане на влакното 0.16 а си мислех ,че аванса работи. Направо онемях , но станалото станало. Сложих воблерче от същия калибър, но в жълто-черно .... 20 -30 замятания без удар. Тогава се сетих за новата ми придобивка която тукашното форумно братство хвали ..... а именно Salmo Hornet - потъваща 4 см имитация на балканка. Та слагам я аз и точно там където пуснахме лодките , близо до дърветата последва страстен удар и една 25 см американка се помисли за ф 16...
Да ама не и след кратка борба увисна захапала задната тройка. Аиде и тя в плетения живарник които после се оказа главен герой в следващата битка. Точно след 5 мин събиращи пръчките колеги питаха колегата "как е -не върви нали?" , сякаш рибата ги чу и .... воблера беше зверси атакуван от 2 педи американка която реши още от началото да чупи рекорда по висок скок. Но до тук с добите новини. Аванса отказа да развива, а меката и малка 180 см DAM пръчка се беше
извила като върба на ураган. Пред това да загубя и този воблер реших да отпусна аванса доста белки проработи ... през това време шоуто на обикалящата около мен риба продължаваше... И когато вече наближи лодката навивайки осъзнах, че толкова съм отпуснал аванса , че макарата просто превърта. Посегнах да го затегна , но беше късно... Рибата се заби в живарника заплете свободната долна 3 -ка и ми помаха с опашка за сбогом :(. Причерня ми , но това беше положението. Не бях се подготвил добре (свястен живарник, кепче ... ) и бях наказан. Последва разплитане ... по-точно горене на живарника ... дооправяне и .. пак надежда... е явно рибтата беше решила , че ми стига толкова и освен 6 -7 почуквания и едно повеждане, но без закачане нищо друго не се обади. Колегата после се върна на мястото на първата ми слука и хвана в 12 ч на обед 2 американки на салмо хорнет сив плуващ воблер :)
В 13 ч излезнахме от водата щастливи. И на 2 -мата това ни бяха първите рибки на воблер. Изживяването беше страхотно и неповторимо. Чак в къщи снимах рибите , но незнам защо не ми дава да ги кача тук в галерията :)
Разказа стана малко дълъг за което се извинявам но ... Наслука на всички
П.С.
Ето ги и снимките на рибоците
Първо всички на куп
Изображение
после само мойте 2 :)
Изображение
едната 33 см другата 25 :)
Снимките са правени с телефона :)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”