Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Мач с каква акция за дребна риба
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Мач с каква акция за дребна риба
За да предотвратя излишен спор първо да кажа че с това никой не спори, всички се съгласихме и приехме този факт.danata написа:...мисля,че Мило е с по-добрата изработка.Тънка бланка ,добра изработка...
Виждам че масово се робува на някакво мнение че тънкия диаметър като че ли е единствения критерии за избор и сякаш трябва да е на първо място а други важни параметри като дължината стоят на заден план. Ами не може да вземем две пръчки от които едната да е с дължина 4.20, другата да е 3.75 и да очакваме да имат еднакъв диаметър в основата, нали? (Тук ще вметна че диаметъра в основата на аливиото си е доста голям, но както вече казах това е пръчка нисък клас.) Сега малко за диаметъра в основата. Той определя какъв ще е строя на пръчката - дали ще е върхов или параболичен. Нищо повече. Ако вземем две пръчки с еднаква дължина и тест на изхвърляне то можем да педположим че по-параболичната (с по-малкия диаметър в основата) ще поема по-добре поривите на рибата, а пръчката с по-върхов строй (по-голям диаметър в основата) ще ни дава по-добър контрол върху нея. Трудно е обаче да се сравнят една по-дълга пръчка с по-върхов строй и една по-къса с по-параболичен. Това което искам да кажа е че дългата пръчка си потдава и амортизира, дори и да е с върхов строй, а по-късата ще трябва да се сгъне повече за да компенсира по-малката си дължина. За сметка на това късата и мека пръчка по-силно ни ограничава във възможността да контролираме рибата. Друго в което ни ограничава късата пръчка е дълбочината на която ловим и дистанцията.
Това което искам да кажа е че милото макар и по-добра изработка е по-тясно специализирана пръчка (това според мен е пръчка за риболов на плитък водоем на малка дистанция) и вероятно ако имам такава ще изпитам нужда и от още един по-дълъг мач, т.е . милото печели като качество и губи пред аливиото който е по-универсален мач заради по-голямата си дължина, т.е. ако аз мога да си позволя само един мач бих предпочел той да е с дължина над 4 метра. Това си е мое мнение и не искам никого да ангажирам с него.
--------
П.С. В ръцете на добрия риболовец дори и аливиото е страшно оръжие - това съм го виждал с очите си. Сигурен съм че същото ще важи и за милото!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Безспорен факт е ,че ако се купува първи мач е по добре да е универсален с акция примерно 3-18 нещо от сорта и дължина 4.20,която се явява и най-практична.Но подсказах на колегата Милото по няколко причини-макар и 3.75м изхвърля доста добре ваглерите и на достатъчна дистанция и за да не повтарям едно и също - добър избор за начинаещ.Другото съм го обяснил по-горе.Аз проблема съм го решил за сега само с два мача
3.75 и 4.20/типично силова въдица притежаваща голяма мощ/.Липсва ми третата дължина,но за сега с тия двете покривам всичко което ми е необходимо за местата където ходя.По скоро ще купя power pellets mach да не "мъча" Проксончето 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
колега много мнения ще чуеш наи добро взимаи това което е по евтино моят мач е 4.50 5.25 евтино микадо работя вече 2 години с него ловя от малки до големи риби голям кеф вече мисля че съм
се понаучил за по скъпичък според мене като не профсионалист рибар успех наслука през новият сезон

За да предотвратя излишен спор .....nabeden ribar написа:danata написа:...мисля,че Мило е с по-добрата изработка.Тънка бланка ,добра изработка...
Колега много съм далеч от мисълта да споря.Просто споделих моите впечетления.Първата пръчка много рядко остава единствена.Тя просто служи за ориентир какво харесваш,какво търсиш в даденият мач.
Да по малката дължина ограничава в монтажа на фиксиран ваглер, но много лесно се научава човек да борави и с подвижен.Аз започнах с 4.20 , но сега съм с 3.90.Още повече ,че реално използваната дължина на сегашният ми мач е колкото на предишният с 4.20.Гледайте и това просто някой мачове са с по-дълги дръжки.
За диаметъра в основата-да по-дългата пръчка е с по-голяма дебелина в основата,но не това определя строя(поне при по-класните пръчки ,върху по-евтините вярно нямам надблюдение), а както се изразяват проиводителите повечето "гръбнак".Затова две пръчки от един и същи модел с еднакъв диаметър,но различно тегло и различна акция са с различно предназначение (по-тежката за по-едри риби).Аз с фидера, който е 3.60 с тънка бланка,но явно с доста повече "гръбнак" имам най-голям контрол въху по-големите риби.Относно контрола върху рибата според мен най-много си зависи от задапаратното устройство.Това от личен опит

Нека колегата си вземе ,което му е по-насърце ,че с това затопляне няма време за губене.
Марш на риба и успешна година на всики.