Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Лепене на лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- ще става разбирач
Лепене на лодка
Здравейте колеги. Въпроса ми е такъв: имам лодка лесичанка и предната секция е спукана. Към лодката си има зип комплект искам да я залепя но не знам с кое лепило ще стане най здраво. Моля ако някой от вас знае да пише марката и модела на някое подходящо лепило? Пък и ако пишете къде мога да го купя от Пловдив цена нямате...! Благодаря и наслука на всички!!!
- MIhaYLOV
- научил се да хвърля
Re: Лепене на лодка
Аз имам същия проблем с гумена лодка, има малка дупка но се пада на един ръб, с какво лепило и какъв материал мога да я ремонтирам. И как точно се извършва ремонта?
-
- ще става разбирач
гено,има 1 магазин като тръгнеш от Бриколажа към Изгрев по паважа там има всякакви лепила иди и питай!Geno80 написа:Здравейте колеги. Въпроса ми е такъв: имам лодка лесичанка и предната секция е спукана. Към лодката си има зип комплект искам да я залепя но не знам с кое лепило ще стане най здраво. Моля ако някой от вас знае да пише марката и модела на някое подходящо лепило? Пък и ако пишете къде мога да го купя от Пловдив цена нямате...! Благодаря и наслука на всички!!!
дано си намериш там успех!
За един ден на риба,Господ два дена дава!!!
Тази лодка доколкото си спомням беше от гумиран плат, та всяко лепило което лепи гума би трабвало да стане за дребни ремонти. За по-голями е добре да е самовулканизиращо, но не знам дали се среща в продажба , много добре лепи и тип-топ за транспортни ленти. Полихлоропреново също върши работа има го дори в железариите. Мястото на ремонта награпяваш със шкурка и почистваш с бензин за запапалки после мажеш двете повърхности и изчакваш да изсъхне, мажеш пак и отново чакаш, лепиш.Хубаво притискаш. Добре е да престои денонощие преди употреба.
- горан
- ще става разбирач
Моята лодка имаше малка дупчица, около 2мм. и я залепих с "Бизон" струваше около 7лв. и на него има навита безцветна лента с която да залепиш.Не е мръднало от тогава /половин година/ но трябва добре да почистиш и да изчакаш едно денонощие.
-
- ще става разбирач
Сега да ти обясня запомни го и повече не питай ако трябва да залепиш каквото и да ползвай ПОЛИОРЕТАНОВО ЛЕПИЛО предлага се в много разфасовки аз ползвам емфи цена 11 -лв
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Лепил съм десетки лодки УФИМКИ със същите проблеми с лепило MOMENT на Henkel. Има го в почти всички книжарници и магазини за инструменти, в Практикер и Бриколаж. Първо добре се почистват повърхностите (с бензин например), след това се нанася тънък слой върху двете повърхности и се изчаква 3-4 минути. Нанася се втори слой и преди да притиснете повърхностите отново изчакайте 1-2 мин.
Желателно е да стегнете с нещо залепените повърхности за няколко часа.
Желателно е да стегнете с нещо залепените повърхности за няколко часа.
Нашите реформи са като да ви заменят якето за тениска и да ви кажат: честито ви палто!
ПолиУретановото лепило е наистина подходящо, два слоя се нанасят само ако първия е разреден и се изчаква до напълното изсъхване на първия слой. Ако няматe или не знаете как се разрежда полиуретаново лепило си мажете един слой, не трябва да е дебел, просто да е намазана цялата повърхност.
По важно е обработката на повърхността, необходимо е развлакняване с шкурка примерно , обезпрашаване и измиване с чист ацетон или безмаслен бензин.
След намазване на двете страни се изчаква до пълно изсъхване(обикновенно около 15-тина мин трае), като пипнеш леко с пръст да НЕ лепне, ще обясня- Ако лепне или не е изсъхнало напълно лепилото означава, е в слоя има още разтворители които след слепване ще искат да избягат
и често се получава разлепване или не добра свръзка.
След изсъхването може да активирате повърхностите с шоково нагряване, примерно пистолет с горещ въздух , пламък или нещо такова. Внимава се да не се прегори нещо и да не излиза дим. Награвя се само 1-2 до няколко секунди. Може да се покажат малки балончета, нормално е. Следва бързо прилепване на двете части и 10-30 секунди силно, плътно притискане без разместване или приплъзване. След това може да се остави да пренощува с някаква тежест от горе но да не е не е толкова проблем.
А лепило може и да си набавите и от обувни фирми, но искайте лепило за Основно залепване, да не ви дадът хастарски ли за междинни детайли, че ще патите
По важно е обработката на повърхността, необходимо е развлакняване с шкурка примерно , обезпрашаване и измиване с чист ацетон или безмаслен бензин.
След намазване на двете страни се изчаква до пълно изсъхване(обикновенно около 15-тина мин трае), като пипнеш леко с пръст да НЕ лепне, ще обясня- Ако лепне или не е изсъхнало напълно лепилото означава, е в слоя има още разтворители които след слепване ще искат да избягат

След изсъхването може да активирате повърхностите с шоково нагряване, примерно пистолет с горещ въздух , пламък или нещо такова. Внимава се да не се прегори нещо и да не излиза дим. Награвя се само 1-2 до няколко секунди. Може да се покажат малки балончета, нормално е. Следва бързо прилепване на двете части и 10-30 секунди силно, плътно притискане без разместване или приплъзване. След това може да се остави да пренощува с някаква тежест от горе но да не е не е толкова проблем.
А лепило може и да си набавите и от обувни фирми, но искайте лепило за Основно залепване, да не ви дадът хастарски ли за междинни детайли, че ще патите

Последно промяна от VGS на Нед Фев 28, 2010 1:19 am, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
Благодаря на отзовалите се ! Събрах много идеи и ще приложа някоя дръгата седмица
- Don4o_62
- учете се от него
Вземи си Бизон(за меко ПВЦ),и нямаш грижи.Точно това е лепилото за меки лодки. Има го в големите магазини.Твойта лодка не е баш гумена,ами е с някаква заливка на пвц основа.Както и всички руски от по стария клас.
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Моите гуменки,3бр си ги лепя със силикон за стъклопакети!Това е някъкъв вид каучук и като исъхне става като гума,на старата гуменка цялото и дъно съм го минал и 2гд не е мръднало!А за дупки ,непремено го надирам със едра шкурка,мажа слагам др.плат от горе и като дръпне замазвам цялата лепенка!
Ако лодката ти е от PVC,използвай"БИЗОН".Казвам го от личен опит с моята лодка!
Пичове във гр. Варна има вече сервиз за надуваеми лодки, ако някой го интересува ще му дам кординати на лична.
Поздрави
Поздрави
През март ноемврийският асфалт се топи по-бързо от февруарския сняг.
Колега , сподели координати на сервиза.