Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

Размножаване
Модератор: emo vasilev
Размножаване
Здравейте,колеги!Понеже наближава сезона за размножаване на рибите,вдъхновен от съфорумецът ни,който беше размножил щуки в апартамента си,и се замислих дали да не пробвам и аз да направя нещо подобно.И понеже голяма част от лятото прекарвам на вилата,а там е по-високо и рибите пускат хайвера си по-късно,след като свърши забраната рибите още не са свършили с размножителния си период.Проблемът,обаче,е че там няма голямо разнообразие на риби и не знам кой вид да пробвам да размножа,общо взето мога да се опитам с каракуда,червеноперка,кефал,черна мряна,може би пастърва.Бихте ли ми дали съвет как да подходя и каква риба да се опитам да си развъдя?Целта ми е да ги отгледам докато станат няколко сантиметра и после да зарибя някой водоем наблизо. 

- jorro11
- ще става разбирач
Re: Размножаване
За пъстървата направо може да забравиш.За нея ще ти трябва постоянен приток на студена вода и много кислород, а и другото нещо е ,че балканката и сивена хвърлят хайвер през късна есен.Сега предстои хвърлянето на хайвер от американката, но това може да стане само в рибарник. З а черната мряна мисля пак ,че ще ти бъде много трудно, както и за кефала това са видове , които изискват много кислород.Пробвай с каракуда там мисля, че ще имаш най-голям шанс пък и оплождането може да стане от всяка шаранова риба, стига да намериш риба със достатъчно зрял хайвер.kmap написа:каракуда,червеноперка,кефал,черна мряна,може би пастърва
За речните видове и на мен ми се вижда непостижимо,но като знам каракудата с каква скорост се размножава и колко е издръжлива,се надявам да се получи.Проблема е,че доколкото разбрах трудно се намира мъжки вид.Дали ще стане с хайер от каракуда и "материал" от червеноперка например?jorro11 написа:За пъстървата направо може да забравиш.За нея ще ти трябва постоянен приток на студена вода и много кислород, а и другото нещо е ,че балканката и сивена хвърлят хайвер през късна есен.Сега предстои хвърлянето на хайвер от американката, но това може да стане само в рибарник. З а черната мряна мисля пак ,че ще ти бъде много трудно, както и за кефала това са видове , които изискват много кислород.Пробвай с каракуда там мисля, че ще имаш най-голям шанс пък и оплождането може да стане от всяка шаранова риба, стига да намериш риба със достатъчно зрял хайвер.kmap написа:каракуда,червеноперка,кефал,черна мряна,може би пастърва
- Диканаров
- кандидат преподавател
Хайверът на каракудата се опложда и от другите шаранови риби. Освен това ако няколко женски се изолират в басеин или голям аквариум, една от тях мутира и става мъжка! Ако я отделиш, отново една от другите риби се превръща в мъжка. Така природата е предвидила възможност за възпроизводство на каракудата дори и в чисти от други шаранови видове водоеми! Та така мъжки кротушки, бабушки, шаран, лин, червеноперки, платики и т.н. вършат онази работа! 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Гледам на колегата темата и викам дай и аз да пусна един въпрос тука вместо да отварям нова.Става въпрос за пъстрия толстолоб и за това че не хвърля хайвер в наши води.Та може ли тая пущина да се оплоди изкуствено?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

- Диканаров
- кандидат преподавател
Митко, някъде бях чел, че за излюпване на хайвер от толстолоб е нужен голям приток на вода! Голяма река! Та затова се развъждал естествено само в Дунав. На други места толстолоба мръсти, но хайверът не се излюпва и загива! За изкуственото му излюпване може да ти подскажат наши производители на зарибителен материал от толстолоб у нас! ИАРА могат да ти дадат списъкът им и контактите с тях!
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
идеята е друга да хванеме с ИАРА толстолобите от един гьол да ги "издойме" и да ги оплодиме изкуствено ама щом викаш че трябва приток на вода вече става сложно.

- Диканаров
- кандидат преподавател
Митко, нали за това ти писах да контактуваш ИАРА за инфо, кои и къде са производителите на зарибител за толстолоб, та от тях/производителите/ да научиш как в техните люпилни излюпват рибките! Има си технологични тънкости с водата и кислорода, които да научиш и да използваш, ако имаш техническа възможност! А ИАРА биха ти съдействали в "издояването", ако особено дадеш гласност в медиите за съдействието им в тази екологична ивициатива! Нали се сещаш:-хващане, доене, пущане, зарибяване от теб с приятели и обезателно съдействие на ИАРА! Малко снимки, клипчета, интервюта, статии! 

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Аз техника нямам ама никаква иначе с ИАРА вече е говорено и са готови да помогнат с каквото могат.Надявам се имат лодки и мрежи щото с въдица малко трудно.Аз някъде бях чел че не хвърлят хайвер въобще а същия се абсорбира от тялото им и си викам па ше ги издойме фърляме хайвера и готово
но има ли желание има и начин 

- krokibg
- учете се от него
Митко,тези работи се правят в люпилня,не става на брега и да доиш,това не е крава
Взима се хипофиза,нашите тук взимат хипофиза от големи каракуди,минимум 500 грама,след което същата се инжектира в толстолоба,и ма доста неща които се правят и за да се излюпи хайвера и да стане на личинки,трябва да се сложи във Вайс апарати,водата в които да се поддържа на определена температура известно време и за това,хората занимаващи се с тези неща,прекарват доста без сънни нощи,не мога да кажа колко.От Вайс апарата,личинките падат в едни специални стъкленици и след още малко време падат в едни аквариуми-вани,където започват да се захранват с жълтъци от яйца и други нови храни и т.н и т.н. Това с доенето става само при кравите,овцете и други такива,дето дават мляко и на брега,люпенето на личинки е сериозна работа и не е за всеки.Дано да ти се е изпарил ентусиазма който е за похвала,но няма как да стане твоята работа

Що се отнася до това дали толстолоба се самовъзпроизвежда,да има го това но в други реки по света,където има дълбочини над 25 метра.В Европа,единственото място където има такива условия и нужното налягане е на Дунава при Железни Врата,само там,доказано се избива толстолоба сам,без намесата на които и да е.Другите реки са в Азия,от където е и рибата,Русия,Америка и т.н и т.н.
П.П Пиша всичко това за втори път,след като имаше един спор тук преди години,и си мислех че и в България се избива някъде но грешах и се извиних след като се обадих на специалист,които е световно известен и е един от малкото в България и уважаван в цял свят,заедно с още няколко професора и доценти тук.Дано съм бил ясен и да го научат и други колеги,които са нови и не са го знаели !!!

Що се отнася до това дали толстолоба се самовъзпроизвежда,да има го това но в други реки по света,където има дълбочини над 25 метра.В Европа,единственото място където има такива условия и нужното налягане е на Дунава при Железни Врата,само там,доказано се избива толстолоба сам,без намесата на които и да е.Другите реки са в Азия,от където е и рибата,Русия,Америка и т.н и т.н.
П.П Пиша всичко това за втори път,след като имаше един спор тук преди години,и си мислех че и в България се избива някъде но грешах и се извиних след като се обадих на специалист,които е световно известен и е един от малкото в България и уважаван в цял свят,заедно с още няколко професора и доценти тук.Дано съм бил ясен и да го научат и други колеги,които са нови и не са го знаели !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!