Акция на въдица за спининг

Модератори: Павел Иванов, sestrata

stefan_doc
новобранец
новобранец

Акция на въдица за спининг

Мнение от stefan_doc »

От 5 годишен ходя за риба, но никога не съм проявявал сериозен интерес към скъпи такъми и теория. Сега на стари години, като се наложи да си сменям оборудването и се откриха сериозни празноти в знанията ми. Досега ловях на спининг с телескоп на ДАМ, обикновен, 1.80 м. Преди това със Silstar, а по-преди с руска пръчка.
А сега питането ми: Какво е значението на акцията на пръта: примерно аз ползвам предимно блесни Мепс № 1, и воблери от 3-5 гр. С оглед далечното замятане и оптималната игра на воблера и блесната каква пръчка да си взема? Ако примерно акцията е 10-20 значи ли че няма да е добре с по-леки примамки? И обратното - ако купя най-малката акция какво рискувам?
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Re: Акция на въдица за спининг

Мнение от sestrata »

Ako ловиш с въдица с тест 10-20 гр, ще рече "средна мощност" /medium power/, акция "бърза" /fast/ и тест по влакното 8-12 либри монофил. Т.е. на такава въдица e рисковано да слагаш влакно под 0.28 мм монофил или 0.20 mm оплетка, защото има вероятност при силна подсечка да го къса. От това пък следва, че трудно ще замяташ примамки под 3 гр.
За примамките които си описал ти е необходима въдица с тест 1.8-8.9 гр - (1/16-5/16 oz), "лайт" и тест по влакното 4-8 либри, т.е. монофил 0.20 mm или 0.16 мм оплетка.
stefan_doc
новобранец
новобранец

Мнение от stefan_doc »

Благодаря! А да ми препоръчате нещо подходящо в ценовата граница до 50 лева? Това май не става...http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3399
Или това? http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3422
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

За такива пари препоръчвам Sert Exceed SPX 1.80 m, 2-7 gr .... 53.- лв

Изображение

http://www.bent-fishing.com/exceed-spx-product-1258
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

Не мога да кажа, че имам голям опит в спининга, но защо обръщате внимание само на акцията и примамките. Според мен има значение и мястото, където ще се използва тази пръчка. От там излизат няколко според мен важни въпроса, на които човек трябва да си даде отговор преди да си купи пръчката, а именно:
-На река или на язовир ще се ползва въдицата? От там излиза въпроса за дължината. Ако е за язовир с чисти брегове аз лично никога не бих си взел пръчка 1.80м. Тази дължина не предполага изобщо далечно замятане! Ако е за река, лично за мен 1.80 пак е малко, но може би при обрасла растителност, да. Ако обаче лови на Дунав, Марица или Струма според мен минимум 2.40м. Е, височината на риболовеца е от значение.
-Второто нещо, което трябва да се вземе предвид, зависещо от мястото за риболов е акцията. За язовир, където няма течение съм съгласен за се отнесат 1:1 тегло на примамките и акцията. Но на река не бива да се пренебрегва течението. Аз лично сбърках така. Купих си въдица само според грамажа на примамките и след първото хвърляне осъзнах грешката. При едно силно течение финна въдичка от сорта на 2-7гр. ще се огъва като млада върба в ръцете ти само от воденето на примамките, което е меко казано досадно.

Определено има колеги, които могат да те опътят по-точно, какво ти трябва. Sestrata е един от тях. Мен също би ми било интересно да видя по-компетентни мнения по тези въпроси, може и аз да бъркам. Поздрави и успех! :)
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
mr_miti
фен клуб-скобар

Мнение от mr_miti »

kesh написа:............-Второто нещо, което трябва да се вземе предвид, зависещо от мястото за риболов е акцията. За язовир, където няма течение съм съгласен за се отнесат 1:1 тегло на примамките и акцията. Но на река не бива да се пренебрегва течението. Аз лично сбърках така. Купих си въдица само според грамажа на примамките и след първото хвърляне осъзнах грешката. При едно силно течение финна въдичка от сорта на 2-7гр. ще се огъва като млада върба в ръцете ти само от воденето на примамките, което е меко казано досадно.

Определено има колеги, които могат да те опътят по-точно, какво ти трябва. Sestrata е един от тях. Мен също би ми било интересно да видя по-компетентни мнения по тези въпроси, може и аз да бъркам. Поздрави и успех! :)
Колега, не бъркай теста по примамки с строя на самата въдица :wink:
При посочените от колегата използвани примамки Серта напълно го удовлетворява
Последно промяна от mr_miti на Пон Апр 02, 2012 9:09 pm, променено общо 2 пъти.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Сестрата е имал пред вид река във вътрешността,по-точно рекичка -за 1,80 на Серта,за крайния юг за некои гранични реки предпочетох 2,10 м на Серт Ексийд,пак е 2-7 гр и не ме интересува дали този показан тест е абсолютно верен.Всичките ми блеснички от № 00,0,1,че и някои №2,както и воблерчетата от 2 до 6-7 грама ги хвърля на достатъчно желателно разстояние плюс /след малко тренинг/на възхитително точното място :lol:
stefan_doc
новобранец
новобранец

Мнение от stefan_doc »

Купих си sert, но още не съм я пробвал.
Относно дължината - там където ловя през годините съм имал възможност да пробвам различни дължини и като оптимална съм се спрял на 1.60 - 1.80. За тази река. Даже навремето една чешка пръчка нарочно я скъсих до 1.65 и бях много доволен.
mr_miti
фен клуб-скобар

Мнение от mr_miti »

Да ти е честита и големи да ги дърпаш :). Мисля, че няма да съжаляваш за избора. Серта е едно превъзходно пръчле за цената си.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”