ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПРЪТА НА СТОЙКАТА?

Модератор: sapuna

Nedeltcho Delev

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПРЪТА НА СТОЙКАТА?

Мнение от Nedeltcho Delev »

Колеги отдавна ме мъчи един въпрос :oops: има ли значение ъгала на пръта спрямо водата,виждал съм много положения,едни пръти са почти хоризонтални,други под 45 градуса,трети вирнати нагоре,дали това е лична преценка или има някакво значение.Смятам,че по опитните ще споделят. :P
Аватар
csraptor
новобранец
новобранец

Мнение от csraptor »

По-добре е да са хоризонтално. Има изключения разбира се. Ако близо до брега има ивица с водорасли, ги вдигам малко така че влакното да не се оплита в тях
saksi
фен клуб-скобар

555

Мнение от saksi »

Само на Дунава и за бяла риба се държат почти вертикално.Иначе ,успоредно със земята.
Аватар
hendekltd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от hendekltd »

Ако разчиташ на самозасичане - вдигаш пръта високо и 'отпускаш' аванс с дължина почти колкото него. На прът 3.5-4м - аванс 2.5-3м. Т.е. сигнализаторът ти да е близо до земята/водата.
Ако предпочиташ ти да си го 'джаснеш' сам, прът, поставен хоризонтално.

...в крайна сметка, щом не е нищо бракониерско, е въпрос на личен избор :)
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Аз ги поставям хоризонтално или под малък наклон към водата ако е по голяма дълбочината, при водорасли нагоре :wink:

На Дунав също ги слагам хоризонтални, но стоя плътно до тях , че се изстрелвът към водата като стой та гледай, я от риба я от влачен чукан от водата :lol: :lol:

Лични за мен така са по чувствителни звънчетата и се усеща по малка съпротива, но трябва да е близо до въдиците човек постоянно :wink:
www.***.com
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от www.***.com »

Положението на въдиците е в зависимост от условията в които се лови, а не за красота на ловящия.

При закачки е хубаво да са високи, а при нормални условия в зависимост от дълбочината да са или продължение на влакното или да сключват малък ъгъл, но в никакъв случей ъгъла да е обратен, защото въдиците при удър почват да хвърчат към водата :lol:
ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
Аватар
val
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от val »

моя опит показва , че дари и ъгъл от 120 градуса между пръта и кордата е без особено значение ако разчиташ на самозасичане и пуснат аванс. има ли възможност разбирасе пръта ниско долу
Аватар
dimitar_
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dimitar_ »

Както казват повечето колеги , зависи от обстановката на водоема и атмосферните условия , ако има вятър , долу ниско , ако е обрасло, горе , влакното да не е в пипера , а да върви над него . Иначе ако не използвам рокпота , най обичам пръчките да са ми на около 45 градуса спрямо водата и аванса да "бъзне" , като напъне нещо по - голямо . Голям кеф ми прави да гледам как се гъне пръчката и как , аха да вдигне задната част (да не казвам г ..а ) . Почти винаги шарана се отличава със здрав напън , но понякога първо отпуща и после следва здрав удар . Стигнал съм до извода , че просто трябва да имаме добре регулиран "аванс" на макарата си , няма значение каква марка , и на каква цена сме си я взели . Поне за мен , самият удар на шарана , винаги ме е изпълвал , няма значение дали след това ще излезе или не ... !
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Според мен, ъгъла няма значение за кълването и самозасичането. Хвърлете на брега, отидете от страната на Шарко и бутнете куката с пръст да видим какво ше стане :twisted: Преди 30 години макарите бяха лукс и дефицит и пак ловяхме шаран на шише. Като удари и хвърчи колчето във водата :lol: . Та... по-скоро трябва да мислим какво ще става като удари. Задължително добре регулиран аванс на макарата! И тъй като това е много субективно, я за по-сигурно пърта в небето на здраво забита стойка - да може дапоеме първоначалния мощен удар. Който не вярва има да троши пръчки или да ги гони из Дунава...
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

А не мислите ли,че и дължината играе роля!?!?!Аз лично използвам пръти на 2,40 и 2,70.Стойките ми са люлки и ъгълът се гласи индивидуално според личното виждане на риболовеца.Моите са на около 45 градуса.Така съприкосновението на влакното е в една единственна точка и при вълнение добре разпънатата линия не мръдва.Но този начин на укрепване някак си не се върже с типичната дължина на карп пръчките.
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”