Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПРЪТА НА СТОЙКАТА?
Модератор: sapuna
ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ПРЪТА НА СТОЙКАТА?
Колеги отдавна ме мъчи един въпрос
има ли значение ъгала на пръта спрямо водата,виждал съм много положения,едни пръти са почти хоризонтални,други под 45 градуса,трети вирнати нагоре,дали това е лична преценка или има някакво значение.Смятам,че по опитните ще споделят. 

- hendekltd
- научил се да хвърля
Ако разчиташ на самозасичане - вдигаш пръта високо и 'отпускаш' аванс с дължина почти колкото него. На прът 3.5-4м - аванс 2.5-3м. Т.е. сигнализаторът ти да е близо до земята/водата.
Ако предпочиташ ти да си го 'джаснеш' сам, прът, поставен хоризонтално.
...в крайна сметка, щом не е нищо бракониерско, е въпрос на личен избор
Ако предпочиташ ти да си го 'джаснеш' сам, прът, поставен хоризонтално.
...в крайна сметка, щом не е нищо бракониерско, е въпрос на личен избор

Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Аз ги поставям хоризонтално или под малък наклон към водата ако е по голяма дълбочината, при водорасли нагоре
На Дунав също ги слагам хоризонтални, но стоя плътно до тях , че се изстрелвът към водата като стой та гледай, я от риба я от влачен чукан от водата
Лични за мен така са по чувствителни звънчетата и се усеща по малка съпротива, но трябва да е близо до въдиците човек постоянно

На Дунав също ги слагам хоризонтални, но стоя плътно до тях , че се изстрелвът към водата като стой та гледай, я от риба я от влачен чукан от водата

Лични за мен така са по чувствителни звънчетата и се усеща по малка съпротива, но трябва да е близо до въдиците човек постоянно

-
- ще става разбирач
Положението на въдиците е в зависимост от условията в които се лови, а не за красота на ловящия.
При закачки е хубаво да са високи, а при нормални условия в зависимост от дълбочината да са или продължение на влакното или да сключват малък ъгъл, но в никакъв случей ъгъла да е обратен, защото въдиците при удър почват да хвърчат към водата
При закачки е хубаво да са високи, а при нормални условия в зависимост от дълбочината да са или продължение на влакното или да сключват малък ъгъл, но в никакъв случей ъгъла да е обратен, защото въдиците при удър почват да хвърчат към водата

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
- dimitar_
- сериозен играч
Както казват повечето колеги , зависи от обстановката на водоема и атмосферните условия , ако има вятър , долу ниско , ако е обрасло, горе , влакното да не е в пипера , а да върви над него . Иначе ако не използвам рокпота , най обичам пръчките да са ми на около 45 градуса спрямо водата и аванса да "бъзне" , като напъне нещо по - голямо . Голям кеф ми прави да гледам как се гъне пръчката и как , аха да вдигне задната част (да не казвам г ..а ) . Почти винаги шарана се отличава със здрав напън , но понякога първо отпуща и после следва здрав удар . Стигнал съм до извода , че просто трябва да имаме добре регулиран "аванс" на макарата си , няма значение каква марка , и на каква цена сме си я взели . Поне за мен , самият удар на шарана , винаги ме е изпълвал , няма значение дали след това ще излезе или не ... !
Според мен, ъгъла няма значение за кълването и самозасичането. Хвърлете на брега, отидете от страната на Шарко и бутнете куката с пръст да видим какво ше стане
Преди 30 години макарите бяха лукс и дефицит и пак ловяхме шаран на шише. Като удари и хвърчи колчето във водата
. Та... по-скоро трябва да мислим какво ще става като удари. Задължително добре регулиран аванс на макарата! И тъй като това е много субективно, я за по-сигурно пърта в небето на здраво забита стойка - да може дапоеме първоначалния мощен удар. Който не вярва има да троши пръчки или да ги гони из Дунава...

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
А не мислите ли,че и дължината играе роля!?!?!Аз лично използвам пръти на 2,40 и 2,70.Стойките ми са люлки и ъгълът се гласи индивидуално според личното виждане на риболовеца.Моите са на около 45 градуса.Така съприкосновението на влакното е в една единственна точка и при вълнение добре разпънатата линия не мръдва.Но този начин на укрепване някак си не се върже с типичната дължина на карп пръчките.