Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Новак в риболова.
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Новак в риболова.
Здрастй на всички. От днес се вманиачих в риболова. Ще може ли да ми кажете какво е необходимо за морски риболов от бряг ? А и също така да ми кажете за какво служат чепаретата, воблери и такива подобни и при какви случай се слагат.
Като малък като лових риба беше добре като баща ми нагласяше всичко само си мятах пръта и после дърпах ... ама сега е време да се запозная по сериозно с нещата.
Като малък като лових риба беше добре като баща ми нагласяше всичко само си мятах пръта и после дърпах ... ама сега е време да се запозная по сериозно с нещата.
-
slonski1981
- вече хвърля и на тежко

Re: Новак в риболова.
чепарета-сафрид,чернокоп,хамсия и др. по малко разпространени
бомбарди-зарган платерина елария кефал може и някой сафридче,чернокопче
бомбарди-зарган платерина елария кефал може и някой сафридче,чернокопче
- ivalpetkov
- разбира нещата

[quote="n1k3r"]Здрастй на всички. От днес се вманиачих в риболова. Ще може ли да ми кажете какво е необходимо за морски риболов от бряг ? А и също така да ми кажете за какво служат чепаретата, воблери и такива подобни и при какви случай се слагат......
Такааа...откъде си друже? Само като начало да ти кажа,че има доста да попорочетеш тука в този сайт.Има си тема за всичко ,което те интересува.Всичко вече е описано и написано.Така,че....отваряй и чети.Искренно се надявам,да научиш всичко,което те интересува,а и снимков материал има доста.Желая ти много успехи в риболова.
Такааа...откъде си друже? Само като начало да ти кажа,че има доста да попорочетеш тука в този сайт.Има си тема за всичко ,което те интересува.Всичко вече е описано и написано.Така,че....отваряй и чети.Искренно се надявам,да научиш всичко,което те интересува,а и снимков материал има доста.Желая ти много успехи в риболова.
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Не знам на колко си години,че откъде да почна със съветите.n1k3r написа:Здрастй на всички. От днес се вманиачих в риболова. Ще може ли да ми кажете какво е необходимо за морски риболов от бряг ? А и също така да ми кажете за какво служат чепаретата, воблери и такива подобни и при какви случай се слагат.
Воблерите за сега ги забрави.
Почвай да се запознаваш с риболова на бомбарда - темите за заргана и кефалови.
Другата актуална в момента тема за риболов е сафрида - значи чепарета и т.н.
Налага се да се усамотиш във форума за няколко дена,иначе надали ще се почне
пак точно заради теб да се написва всичко що е написано тука.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
Георги Вутов
- научил се да хвърля

Майкоо ако знайш кво оборудване ти трябва
То всичко става малко по малко.
Чепаретата както ти казаха колегите се използват за ловене на сафрид,чернокоп,циганка,гюмюш,хамсия и т.н
Воблерите са за по йедро паламуд,лефер.
Като за начало се орентирай към бомбардите - за Кефалови ( илария,платерина,кефал ) и заргани.
Друго...
Пръчка 4-4.50м акция примерно 20-60 или 20-40.
И запомни УНИВЕРСАЛНА пръчка няма!
Месинаа на макарата... ако е само за бомбарди ( без дънни такъми ) 0.18-0.20
С по дълга пръчка и по тънка месина се постигат по големи дестинаций!
Някой път дестинацията оказва голямо значение особедно както ти ще ловиш - от брега.
НО ако сега се учиш да замяташ надалече с въдица тва 0.18-0.20 го забрави или си купи 20тина бомбарди
Аз примерно съм се учил на 0.35
Сега за месината с която ще си правиш такъми,бидеми и някой ден чепарета.
За голямо предпочитане е да е Флуорокарбон.
Куки за илария , загран - 8 до 12 номер. Аз ползвам черни куки с чапраз.
Има още много , но няма как да ти се обясни всичко на един път. Трябва си и малко четене из темите и мнооого време!
То всичко става малко по малко.
Чепаретата както ти казаха колегите се използват за ловене на сафрид,чернокоп,циганка,гюмюш,хамсия и т.н
Воблерите са за по йедро паламуд,лефер.
Като за начало се орентирай към бомбардите - за Кефалови ( илария,платерина,кефал ) и заргани.
Друго...
Пръчка 4-4.50м акция примерно 20-60 или 20-40.
И запомни УНИВЕРСАЛНА пръчка няма!
Месинаа на макарата... ако е само за бомбарди ( без дънни такъми ) 0.18-0.20
С по дълга пръчка и по тънка месина се постигат по големи дестинаций!
Някой път дестинацията оказва голямо значение особедно както ти ще ловиш - от брега.
НО ако сега се учиш да замяташ надалече с въдица тва 0.18-0.20 го забрави или си купи 20тина бомбарди
Аз примерно съм се учил на 0.35
Сега за месината с която ще си правиш такъми,бидеми и някой ден чепарета.
За голямо предпочитане е да е Флуорокарбон.
Куки за илария , загран - 8 до 12 номер. Аз ползвам черни куки с чапраз.
Има още много , но няма как да ти се обясни всичко на един път. Трябва си и малко четене из темите и мнооого време!
Долу горе съм запознат с риболова не ми е за първи път да метна въдицата. Това да мятам на далече мисля, че и едно 5 годишно лапе го може. Днес като ходих ... мятам въдицата и докат потъне уловото и кълве и веднага се мъча да засека рибока и накрая нищо нема. Само ми ядеше стръвта. 2 пакета морски червей отидоха за 4 парчета чучулина или нещо подобно беше ... но в нета ги пишат нещо си с п..... Най-вероятно въдицата и или кукичките са били неподходящи (въдицата е спининг 5.5м.)
П.П >> Дано да има някаде из форума речник на тези термини : чапраз, бидеми и т.н Понеже не ги разбирам ...
П.П >> Дано да има някаде из форума речник на тези термини : чапраз, бидеми и т.н Понеже не ги разбирам ...
- PREDATORst
- ще става разбирач

n1k3r написа:Долу горе съм запознат с риболова не ми е за първи път да метна въдицата. Това да мятам на далече мисля, че и едно 5 годишно лапе го може. Днес като ходих ... мятам въдицата и докат потъне уловото и кълве и веднага се мъча да засека рибока и накрая нищо нема. Само ми ядеше стръвта. 2 пакета морски червей отидоха за 4 парчета чучулина или нещо подобно беше ... но в нета ги пишат нещо си с п..... Най-вероятно въдицата и или кукичките са били неподходящи (въдицата е спининг 5.5м.)
Бидем тез морските май викат на повода,чапраз че куката е закривена настрани,месина викаха на влакното.
А с тва спининг 5,5м ме утрепа
Въдицата знам със сигорност, че е спининг а колко метра е незнам 
Долу горе вече съм наясно с повечето неща за морския риболов. Обаче сега идва и следния въпрос:
Имали риби от които трябва да се пазя например риба като морското драконче ?
И другият ми въпрос това драконче по какво се разпознава от попчето ?
Търсих насам натам информация за него и видях на 1 снимка, че зад главата има 1 или 2 перки бяха оцветени с черно а попчето мисля, че няма такива работи ?
А и като усетя, че ми кълве рибата трябвали да дръпна рязко въдицата за да я засека или ?
Търсих насам натам информация за него и видях на 1 снимка, че зад главата има 1 или 2 перки бяха оцветени с черно а попчето мисля, че няма такива работи ?
А и като усетя, че ми кълве рибата трябвали да дръпна рязко въдицата за да я засека или ?
-
Мънцата
Дракон

Попче

Ако не си алергичен, не е толкова страшен дракона, но е доста болезнено
А и е доста вкусен, чисто бяло месо без кости, за разлика от попа 

Попче

Ако не си алергичен, не е толкова страшен дракона, но е доста болезнено

- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Засичайййй ,дракона е сладка рибка.n1k3r написа:Долу горе вече съм наясно с повечето неща за морския риболов. Обаче сега идва и следния въпрос:
А ако се поровиш още малко насам натам,
имаше и клипчета как да се отървеш от дракона.Поне си спомням че съм ги правил
и пускал в този сайт.
Ама виж тези.

Скорпид - като го одереш,по вкусен е от калкана да знайш.
Само дето при дрането трябва се внимава,че и той пуска
токсини.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Доколкото схващам си "морски"или наблизо.Не ти трябва като начало много екипировка.Послушай
Киро за бомбардата.Кефа е голям.После чепарета и т.н.т. Колкото до "дракона"-носи си ножица и
строителна ръкавица.Хвани го с ръкавицата и с ножицата му отрежи перката на гърба с черните
шипове и хрилните капаци.След това е безопасен.А по-вкусно месо,сигурен съм не си ял.Наслука!
Киро за бомбардата.Кефа е голям.После чепарета и т.н.т. Колкото до "дракона"-носи си ножица и
строителна ръкавица.Хвани го с ръкавицата и с ножицата му отрежи перката на гърба с черните
шипове и хрилните капаци.След това е безопасен.А по-вкусно месо,сигурен съм не си ял.Наслука!