Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Начинаещ спинингист .
Модератор: sapuna
- robber_79
- ще става разбирач
Начинаещ спинингист .
Привет колеги , никога не съм ловил на изкуствени примамки , и незная какъв е подходящия такъм за щука , бяла риба , и костур . Освен на платени водоеми ще ходя предимно на Копринка и Жребчево . Моля първо да ме ориентирате към избор на пръчка до 60-70 лв. Благодаря .
Засега съм се спрял на това -
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2890
Re: Начинаещ спинингист .
Привет колега,проби му е маиката,и аз като тебе съм начинаещ,вече имам 4 пръчки и 2 макари и още не съм уцелил точния такъм,мисля че е най-добре ако имаш някой приятел спинингист да те заведе на подходящото място да ти даденегов такъм и наи вече упатвания,да усетиш нещата,аз го правя по трудния начин-проба грешка-и половин година само грешки,но няма да се откажа,ще продължавам да пробвам,все някога ще нацеля пръчка макара примамка проводка,желая ти успех и наслука
- czd
- сериозен играч
- Обратна връзка:
моя съвет е да потърсиш нещо друго
това комбо е крайно неподходящо
търси си спинингова пръчка ,а не
телескопче
това комбо е крайно неподходящо
търси си спинингова пръчка ,а не
телескопче

- Vid
- кандидат преподавател
Бих те посъветвал да си вземеш една двуколенна пръчка. Погледни из форума, има много такива за по 50-60 лв.- Серт, Тубертини, Беркли и пр. Слагаш и като за начало някаква макара, каквато ти се намира, купуваш шепа блесни и воблери от по-евтините- Моска, Мепс, Салмо, Ъгли и ги почваш... Важното е при капо да не се отчайваш. Ако останеш при нас, сам ще разбереш какво ти е нужно по-нататък, и форума в темата си спин риболов ще ти помогне много.
Успех....
Успех....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
robber_79 написа:Привет колеги , никога не съм ловил на изкуствени примамки , и незная какъв е подходящия такъм за щука , бяла риба , и костур . Освен на платени водоеми ще ходя предимно на Копринка и Жребчево . Моля първо да ме ориентирате към избор на пръчка до 60-70 лв. Благодаря .
50 години все я търся най-добрата комбинация и още не съм я открилVid написа:Бих те посъветвал да си вземеш една двуколенна пръчка. Погледни из форума, има много такива за по 50-60 лв.- Серт, Тубертини, Беркли и пр. Слагаш и като за начало някаква макара, каквато ти се намира, купуваш шепа блесни и воблери от по-евтините- Моска, Мепс, Салмо, Ъгли и ги почваш... Важното е при капо да не се отчайваш. Ако останеш при нас, сам ще разбереш какво ти е нужно по-нататък, и форума в темата си спин риболов ще ти помогне много.
Успех....

1. Трябва да започнеш.
2. Трябва да си упорит.
3. Трябва да не се отказваш.
4. Трябва да питаш на база собствен опит в ситуации.
5. Трябва да рискуваш в началото с определен бюджет (минимален).
6. Трябва да опознаеш навиците и особеностите на всяка една от гореизброените от теб риби (щука, бяла, костур) и не само на тях.
Имай прдвид, че в съвременния риболов няма универсална въдица за всякакъв спининг риболов. Имай предвид, че няма универсална примамка за спининг (като водене на примамката, като вид примамка, като цвят, като форма, като тегло, като размер...). Имай прдвид, че няма универсална макара. Имай предвид, че няма универсално влакно или унивесален монтаж за щука, бяла, костур, клен или пъстърва, както няма и универсални риби по размер и поведение, няма и универсални условия за всички водоеми. Да ловиш бяла риба на спининг от брега е едно, от лодка е друго. Да ловиш пъстърва от брега на спининг в затворен водоем (язовир, езеро, блато) е едно, да я ловиш на река със спининг е друго. Да ловиш с леки примамки е едно, да ловиш с тежки примамки е друго. Да гониш щука е едно, да гониш клен или костур - друго. Няма пълно щастие.
Пак прочети в тази тема всеки пост внимателно! Във всеки един има казано по нещо много съществено, колкото и малко да е от колегите. Събери и още мнения в темата, но и сам се порови в темите от раздел "Спинингов риболов". Там ще откриеш много отговори, преди да си ги задал в тази тема. Това не означава, че не трябва да питаш. И не се срамувай, че можеш да зададеш неправилен или некоректен въпрос. Срамно е да си мълчиш и да правиш нещата грешно.
Поздрави и успех в спининга. Прекрасен метод за риболов. Покрай него ще откриеш и мухарството. Двата вида вървят ръка за ръка. Просто - търпение и упоритост.
А сега и няколко думи - конкретно:
Някога, когато лично аз хванах за първи път спининг в ръцете си (нямаше тогава Интернет, нямаше компютри, нямаше мрежа, нямаше виртуално пространство), имаше само два основни магазина София за риболовни принадлежности. Тогава никой не беше чувал за Мач-риболов, за Щека - риболов, за Фидер риболов, за Мухарка, Болонезе - риболов, за Тролинг-риболов..... Тогава имаше само Риболов на плувка, Риболов на спининг и Риболов на дъно. Нещо повече: Много риболовци практикуваха риболов на дъно и риболов на спининг с едни и същи въдици, да не говоря, че се практикуваше и риболов на плувка със същите въдици. Тогава се казваше: "Отивам за риба" и всеки грабваше това, което има и заминаваше. Там- на водоема, въдицата се превръщаше във спининг, във въдица за дъно или във въдица за плувка - според зависи. Макарите - също. Универсализъм до припадък. Но се ловеше и тогава не познавахме "Капо", дори и с лескова пръчка. Просто имаше.
Сега: Интернет, Форуми, Фирми - всякакви от цял свят, Въдици - за всеки вид риболов (стотици), Влакна - да се побъркаш от разнообразие, кукички, примамки, тежести, стойки, столчета, живарници, кепчета, платформи, кутии и кутийки, стръв, захранки, облекла, ботуши, гащеризони, очила, сонари, лодки, мотори, ветропоказатели, метеорологични станции, чадъри, палатки, примуси и GPS-и, сонди за дълбочина и плувки - ум да ти зайде, какво ли не има на пазара, по сайтове в Нет-а, по магазини (а магазини - бол). Какво ли няма - човек да се побърка от инфо и параметри на въдици.
Моят съвет е: Започни с нещо евтино - като комбинация от макара, въдица, примамки, влакно. Създай си навиците за спинингов риболов (водене на примамката, замятане, избор на примамката, избор на влакното - за различни ситуации, преди да си се хвърлил в безкрайните дебри на спининговото разнообразие и отделните му разновидности. Паралелно с това, споделяй и почети за спининга, но поне първата година не вземай решение за сериозно оборудване. Почувствай самия МЕТОД на риболов дори и с оборудване, което няма да те задоволи в началото, но няма да те натовари финансово. Бъди сигурен, че след 1 година, ще знаеш какво искаш като екипировка. А относно примамките - апетитът идва с яденето, разнообразието в риболовната кутия - също. Важното е да започнеш и да не се отказваш.
Е, все пак и финансите определят началната точка на старт, но мисля, че това, което ти споменах по-горе ще го възприемеш като принцип. Ти си знаеш колко можеш да прежалиш за начало като екипировка. Бъди сигурен, че след 1 година ще си смениш екипировката на съвсем различно ниво, когато "усетиш" спининговия риболов. Но има и още нещо: Винаги нещо няма да ти достига като оборудване, колкото и скъпо да е. Заразата е голяма. Въпросът е ти да си намериш точното оборудване, което да те задоволява и да ти пасва в ръчичките, а това само ти можеш да прецениш с опита, който ще добиеш с времето.
Пожелавам ти успех и много красиви мигове и тръпка със спининга - какъвто и да си избереш.
На добър час.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
- robber_79
- ще става разбирач
Благодаря на всички колеги за съветите !
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Джагерче,имаш едно ГОЛЯМО евала от мен!