Има надежда за рибите,,,

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Има надежда за рибите,,,

Мнение от Vid »

Колеги, какво би станало ако имам риболовен билет, но съм си го забравил. Билета е крайно неудобен за носене макар и намачкан - страница формат А4. Обикновено си го държа в джабката на колата за риболов, но понякога ходя на излет с друг транспорт и като стигна водоема се сещам, че билета.... и не ми се е случвало да бъда проверяван при такава ситуация.
Въпроса ми не е точно по темата, но ми е интересно - Може ли на момента да бъде направена справка по тел. с управлението на ИАРА от където е изваден билета?? При написан акт или конфискуван такъм ще ми го върнат ли на другия ден??
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

До колкото знам за забравен билет акта е по-голям отколкото ако не си извадил,така че по-добре кажи че нямаш :)
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

Уф спирам да пиша в тая тема, защото са единици хората, които се опитаха да вникнат в смисъла на написаното от мен, а останалите ми вадят изреченията от контекста! А ако това за забравения билет е вярно вече пък им тегля една майна и ше си ходя само по частни водоеми. Ловя предимно на спининг, по къси гащи, 50% от времето съм във водата. На ухото ли да си закача билета? За не носена на шофьоска книжка фиша е 10 лв, а за не носене на риболовен билет 50+ ? Почвам да си ходя само на платено!
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Dimitar_allianz написа:До колкото знам за забравен билет акта е по-голям отколкото ако не си извадил,така че по-добре кажи че нямаш :)
Е, това е абсурдно и по никакъв начин не мога да се съглася. На всеки може да се случи, това значи ли че е бракониер?
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Ей,хора,билета е за носене!!!На кой му пука дали ловиш по къси гащи или със шуба.Билета те легитимира като риболовец.Като си го забравил-обратно вкъщи и следващия път не го забравяй.Ако вместо билета,като тръгнеш за риба си забравиш въдиците,какво ще правиш тогава?

А що се отнася до малките и големите нарушения,то тогава полицаите да оставят на мира крадците,че видите ли,има такива убийци а те се занимават с миличките крадци.
Изображение
Изображение
Аватар
IVKOPIVKO
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от IVKOPIVKO »

Колеги и мен са ме хващали с изтекъл билет преди седмица. След кратък уважителен разговор с нормален тон постигахме споразумение да си извадя на другия ден билет и да се обадя на проверилия ме инспектор. Така и стана! Не съм се карал с никой и принципно бях съгласен да ми напишат акт (от 50 до 200 лв.) по преценка на проверяващия. Идеята ми беше, че не съм влизал в спорове с никой и всичко мина мирно и тихо.
Аватар
kesh
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kesh »

IVKOPIVKO написа:Колеги и мен са ме хващали с изтекъл билет преди седмица. След кратък уважителен разговор с нормален тон постигахме споразумение да си извадя на другия ден билет и да се обадя на проверилия ме инспектор. Така и стана! Не съм се карал с никой и принципно бях съгласен да ми напишат акт (от 50 до 200 лв.) по преценка на проверяващия. Идеята ми беше, че не съм влизал в спорове с никой и всичко мина мирно и тихо.
Адмирации и за теб и за проверяващите! Както вече веднъж казах нормалното отношение и комуникация между двете страни са най-важното!
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

Не е пък толко страшно ако имаш билет и си го забравил, след написване на акта и без пререкания имаш право в 14дневен срок да обжалваш в съответния окръжен съд.Обикновено акта отпада в съда, ако пък си от гр.Пещера, област Пазарджик - всички актове написани от ИАРА отпадат! :D
Както каза инспектора - крилатата фраза важеща за полицията "Ние ги ловим Те(съдиите) ги пускат!
Миналата година на студения канал Пазарджик ИАРА излови при мащабна акция много хора повечето роми-без билети. Конфискуваха им въдиците с условие,че който си извади билет ще му бъдат върнати - без драскотина.Така и стана 95% от потърпевшите си извадиха билети и си получиха въдиците.
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Koй не си е забравял билета :?: :!: Не съм случвал на проверка при забравен билет, но съм убеден, че ще се разбера някак си с проверяващите. Това, че има глоба за забравен билет е "лаф да става". Би трябвало ИАРАджиите с обаждане в офиса си, по име и ЕГН да проверят имам ли билет или не и надявам се да е така.:idea: То пък един документ е това- всеки може да си направи, ако не е въпрос на рибарско съзнание :idea:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Айде стига глупости. Законът го казва точно и ясно!

Чл. 90. (1) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) В случаите по чл. 56, 58, 60, 62, чл. 66, ал. 4 и 5, 70, 73 - 77, 81 и 86 уловената риба и другите водни организми, както и уредите, средствата и приспособленията, с които те са уловени, се отнемат в полза на държавата.

(2) При установяване на нанесена вреда върху рибните ресурси се дължи обезщетение съгласно наредбата по § 4.

(3) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уредите и средствата с неизвестен собственик, послужили за улов на риба и други водни организми в нарушение на този закон, се отнемат в полза на държавата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Отнетите в полза на държавата уреди и средства, които не могат да бъдат продадени, се унищожават съвместно от органите на ИАРА и Националната агенция за приходите.

(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) След продажбата на отнетите в полза на държавата уреди и средства на ИАРА се възстановяват направените разходи по тяхното съхраняване и транспортиране.

(6) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) По ред, определен със заповед на министъра на земеделието и храните и министъра на финансите, уредите и средствата, отнети по реда на ал. 1, могат да бъдат предоставени на структурите на ИАРА и Изпълнителната агенция по горите и нейните структури за изпълнение на контролните им функции.

И какво Ви пречи размера на билета. Сгънат на четири е точно колкоъто една дебитна или кредитна карта и се побира перфектно в портфейла. Или ще ми кажете че ходите за риба без пари и лични документи?
Лично аз освен билета, си нося заедно с него и листче с телефоните на всички звена на ИАРА и да Ви кажа, досега нито са ми пречили, нито са ми дотежали!
Казано е: Който иска - намира начин, който НЕ иска - намира причини!
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
vanboxer
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от vanboxer »

Кърцата написа:Айде стига глупости. Законът го казва точно и ясно!

Чл. 90. (1) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) В случаите по чл. 56, 58, 60, 62, чл. 66, ал. 4 и 5, 70, 73 - 77, 81 и 86 уловената риба и другите водни организми, както и уредите, средствата и приспособленията, с които те са уловени, се отнемат в полза на държавата.

(2) При установяване на нанесена вреда върху рибните ресурси се дължи обезщетение съгласно наредбата по § 4.

(3) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Уредите и средствата с неизвестен собственик, послужили за улов на риба и други водни организми в нарушение на този закон, се отнемат в полза на държавата.

(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Отнетите в полза на държавата уреди и средства, които не могат да бъдат продадени, се унищожават съвместно от органите на ИАРА и Националната агенция за приходите.

(5) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) След продажбата на отнетите в полза на държавата уреди и средства на ИАРА се възстановяват направените разходи по тяхното съхраняване и транспортиране.

(6) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) По ред, определен със заповед на министъра на земеделието и храните и министъра на финансите, уредите и средствата, отнети по реда на ал. 1, могат да бъдат предоставени на структурите на ИАРА и Изпълнителната агенция по горите и нейните структури за изпълнение на контролните им функции.

И какво Ви пречи размера на билета. Сгънат на четири е точно колкоъто една дебитна или кредитна карта и се побира перфектно в портфейла. Или ще ми кажете че ходите за риба без пари и лични документи?
Лично аз освен билета, си нося заедно с него и листче с телефоните на всички звена на ИАРА и да Ви кажа, досега нито са ми пречили, нито са ми дотежали!
Казано е: Който иска - намира начин, който НЕ иска - намира причини!
Напълно те подкрепям!
ЖРЕБЧЕВСКИ ВЪЗПИТАНИК
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

Тея от ИАРА явно мно НЕ ИСКАТ, щом толкова много управдания намират :-)

Благодаря за членовете на закона , значи в крайна сметка нямат право да чупят въдици.
Веднъж конфискувани те са държавна собственост и с тази си постъпка иара руши държавна собственост каква ирония :-(

Билета наистина е малък като е сгънат и не е проблем да се носи в джоба , друг е въпроса , че много хора както и аз го държа в портофела , а него го зарязвам в колата да не го загубя.

Но на истина както каза колегата не би трябвало да е проблем проверяващия да звъне у да провери по ЕГН , все пак билета се издава през интернет и магазина издаващ го е свързан дирекно към ИАРА и се пазят данните ?!
На мен понеже преди 2 седмици ми беше изтекъл билета пратих един приятел да ми извади. Но се оказа , че нямат бланки и ме регистрираха по старите данни само в компа , че съм платил и след 2 дена са взех билета като дойдоха бланките.
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

Дрън,дрън,дрън.....!Празни приказки.Нямаш билет-значи си нарушител.Ако трябваше билетите да се проверяват по телефона и интернет,щяхме да плащаме една такса и да не си носим билета пък те да си го проверяват както искат.Колкото има малко бременна булка,толкова има и малък бракониер или голям такъв.Всички плюем срещу бракониерите,ама само ако са мрежари.Сега се оказва,че на сума ти хора билетите им пречат и ходят за риба без тях...
Нямам думи!!!
Изображение
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

kodek написа:...НО тва е опасно!...
Опасно , опасно , колко да е опасно ?!? Това което си го споменал вече си е факт . Аз самият имам такава карта за проверяващ към ИАРА от миналият месец .

kesh , какъв смисъл да вникват хората кат ръсиш само безмислици ?!? Аз самият също ловя в повечето случаи на спининг но винаги намирам начин да нося билета си с мен :idea: Като ходиш на "часно" задължително проверявай на бележката която ти дават срещу таксата дали има заветните думички "Дневен риболовен билет" , щото ако ги нямаш и на "часно" като си без билет си отнасяш акта + въдиците като стой та гледай .

Vid , ако си без билет акта ти е 50лв. и конфискуваните неща , въдица , лодка и пр. , никой не е длъжен да ти ги върне . Когато си си "забравил" риболовният билет акта ти е 200лв. но всичко ти се връща "без драскотина" ако представиш билета си в 14 дневен срок и е с дата на издаване от преди нарушението . Как при гражданските .

Dimy , айде малко мисли преди да ръсиш куп глюпости , молим тъ :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

Ако всички спазваха буквата на закона , както тук във форума България щеше да е най-хубавата държава.
Темата според мен отдавна е за коша. ИАРА направили една акция и счупили на някой въдиците и какво от това.
Аз ходя активно за риба от 93-та , основно по Тунджа и си нося билета, ама не са ме проверявали досега. Ставал съм и свидетел, как един дядо спря джипа и ги пита не видяхте ли онези там дето минахте покрай тях , че търмъчат. Органите слязоха от джипа и му написаха акт задето не си е записал излета в билета.
Така че ако не си попълните билета, пак сте бракониери.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”